Nej Mona, detta var inte vad vi avtalat.

En fråga på Aftonbladets chat löd:

Leif H säger: Hur ställer sig dagens socialdemokrater egentligen till de förmodligen grundlagsstridiga "1984-övervaknings-lagarna" som alliansen infört och är på väg att införa. Jag syftar på FRA, ipred, ipred2, datalagringsdirektivet, acta och allt vad dom nu heter?

Mona Sahlin säger: Vi var och är starkt kritiska till FRA. Det kan väl ingen ha missat! Integriteten är viktig att stärka. Vi väntar spänt på vad regeringen lägger till riksdagen. Är det dåligt så river vi upp lagen!



Avtalet var aldrig "Är det dåligt river vi upp det", avtalet var att FRA-Lagen skulle rivas upp, punkt.

Tror jag att FRA-Lagen blir bättre om s+mp+v sitter i regeringssällning?
Nej, rent juridiskt så tror jag inte lagen kan göras bättre.

Det jag vill är att en parlamentarisk utredning ska titta på om en sådan lag överhuvudtaget är nödvändig för att skydda Sveriges gränser (eller EU's för den delen).

Så, Mona.
Om du inte vill bli lika massakrerad av bloggosfären som Fredrik Reinfeldt blir över sitt uttalande inför valet att han inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration, så bör du inte frångå från dina löften med retoriska krumbukter.




Jag hittar detta på aftonbladet också.


(klippt från artikeln)
Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet skriver:

Tänk dig att var gång du ska ringa ett mobilsamtal, skicka ett sms, mail, chatta eller på annat sätt kommunicera på nätet, så dyker det upp en kontrollant som noterar vem du kontaktar, var du befinner dig samt när du ringer. Detsamma när du mottar samtal eller elektroniska meddelanden. Alla dessa uppgifter sparas sedan mellan 6 månader till 2 år.

Låter det absurt? Möjligen, men det är detta som blir kontentan när EU:s datalagringsdirektiv ska träda i kraft i mars.

[...]

Lagringsskyldigheten i EU-direktivet omfattar dock inte innehållet i kommunikationen. Men vis av erfarenhet lär det vara en tidsfråga innan även sådan lagring aktualiseras. Vi får inte glömma att det redan funnits önskemål om detta, till exempel från vår tidigare justitieminister Thomas Bodström och hans brittiske kollega när direktivet diskuterades inom EU.
[...]

Motivet till detta nya ingrepp i den personliga integriteten är återigen kampen mot terrorismen. Efter bombattentatet i Madrid 25 mars 2004 fick rådet för rättsliga och inrikes frågor i uppdrag att snarast anta åtgärder för lagring av trafikuppgifter. Men det har saknats diskussion om såväl relevansen av terrorhoten samt hur effektiv denna kontroll är för sådan kriminalitet. En paradox är att de man säger sig vilja komma åt lätt kan ta sig runt kontrollen. Mejl går att kryptera genom att ladda ner
Pretty good privacy (PGP) på www.pgp.com , och genom att ringa via det krypterade ip-telefoniprogrammet Skype försvåras dramatiskt möjligheterna till avlyssning.

[...]

För några år sedan hävdade jag i samband med en lag Thomas Bodström drev igenom, att om kontrollen fortsatte att expandera skulle vi snart stå på tröskeln till ett Stasi-samhälle. Jag fick till svar att jag överdrev och målade fan på väggen. I dag är det fler som delar min uppfattning.


Georg Apenes, med ett förflutet som Stortingsledamot för de konservativa och sedan många år chef för norska Datatilsynet, har hävdat att Europaparlamentets datalagringsdirektiv är ett ”totalitärt svärmeri” som för tankarna ”till forna Östtyskland, Polen och Ungern. Varför ska vi plagiera dessa länder? Argumenten för terrorövervakningen är nästan desamma som Gomulka och Honecker använde för att motivera övervakningen i Polen och Östtyskland. Man ville skydda folket mot kapitalisterna. I dag är det USA och Europa som ska skydda sig mot ’den muslimska faran’.”


Flertalet av de senaste årens inskränkningar av den personliga integriteten har med dimmiga hotbilder införts för att stärka rikets säkerhet, men har samtidigt försvagat demokratins säkerhet. Datalagringsdirektivet är ytterligare ett exempel på detta.





Datortillverkarna hoppar på övervakningståget också, något som inte får mig att vilja handla någonting av Hewlett Packard igen, problemet är att alla tillverkare gör liknande saker.
Så man får väl skicka iväg ett mail...
HP DRAGON (Data Retention and Guardian Online).




Fler om FRA, FRA-Lagen, Mona Sahlin och Bodströmsamhället.
Mina Moderata Karameller, SMK, Out Off Line, Libertas, Lake, Björn Wadström, Anders Widén,





Pingat på Intressant och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Jens O

Här får det inte glömas bort, när det är tal om Mona (s).

Det var trots allt under Bodström, som det blev tal om dessa lagar. Här har vi då folk, som säkerligen hovrar i skuggorna bakom Mona Shalin.

2009-02-01 @ 09:54:16
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: Mike

Ja det var precis det första som slog en.



Mona borde isåfall ge sig på Bodström med ett Basebollträ.

Skuggfolk?

Skuggregering?

2009-02-01 @ 10:21:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0