"Vad ska man med ett partiprogram till om det bara gäller i vissa val."

"Vad ska man med ett partiprogram till om det bara gäller i vissa val." var en kommentar jag fick av Thomas Hartman i vår diskussion om junilistan.

Här är tidigare postningar.
Replik till Thomas Hartman(s) - prolog.
Replik till Thomas Hartman (s) - Medlemslöshet, Kongress och Lokalavdelningar.
Replik till Thomas Hartman (s) - Junilistans partiprogram går från vänster till höger genom grönt, det är som bekant ett tvärpolitiskt parti.
Svar från Thomas Hartman (s), Han kan inte låta bli härskartekniken :)

Uppdatering, missade ett inlägg, börjar bli en del när man försöker besvara någon som använder sig av härskarteknik och halmgubbar.
Lyckligtvis är inte detta en direktsänd debatt där man kan komma undan med sådant, allt som behövs är att läsa tidigare inlägg.



Så, anledningen som jag ser det till att Junilistan tog fram ett separat valprogram för riksdagsvalet är egentligen väldigt enkel.

Det är skillnad på att sitta i riksdagen och att sitta i EU-Parlamentet, något Thomas Hartman kan få reda på genom att fråga sina partikamrater i EU-parlamentet.



För att ta socialdemokraterna som exempel.
Här i Sverige värnar de (eller värnade de) om arbetsrätten, i EU ville man i initiativbetänkandet begränsa Rumäniens och Bulgariens arbetsrätt i deras villkorade ja till inträde.
När det blev livat om det så skrev man till sekretariatet att de avsett att rösta annorlunda, men det var så dags då.
Lyckligtvis blev dessa röster inte avgörande, det hade varit förödande för Bulgariens och Rumäniens arbetare att det lilla skyddet de har skulle inskränkts ytterligare med svensk socialdemokratis hjälp.


Nu ser vi dock att Socialdemokraterna i efterhand rättat sig till sin EU-Policy, att arbetsrätten ska kunna inskränkas även här i Sverige genom sitt accepterande av Lissabonfördraget utan att ställa villkor, (källa, källa) något som även oroat socialdemokratiska riksdagspersoner (källa), men varför lyssna på facket, folket och sina egna representanter när den socialdemokratiska gruppen i EU säger att den svenska partiledningen ska rösta ja....


Hur står då Junilistan i frågan?

Att arbetsrätten är en fråga för det enskilda landet, inte för EU att bestämma. (källa).
Svårare än så är det inte.

Eftersom Junilistan i EU propagerar för att EU inte ska in och detaljstyra i allsköns olika frågor, så behövs det bara ett kort ställningstagande, hade junilistan fått mandat i riksdagen, hade ett ställningstagande krävts om arbetsrätten, vilket också står med i partiprogrammet.


Om det är några som ska driva frågor om arbetsrätt i de olika länderna så är det främst fackföreningarna och de inhemska politiska partierna som ska förändra detta.

Detta borde Europafacket ha som främsta uppgift, men med den ordförande de har som är kopplad till socialdemokraternas partiledning så lär det inte hända så länge hon är där, tre stolar för två skinkhalvor är minst en stol för mycket. (källa, källa, källa).



Kort sagt, Junilistan har skilda program för EU och för Riksdag, men båda bottnar i samma tvärpolitiska grund och att beslut ska tas så lokalt som möjligt.

Det är inte svårare än så.



Vill man läsa mer ingående finns allting att tillgå på Junilistans hemsida.
www.junilistan.se



Pingat på Intressant och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Thomas Hartman

Du lyckas skriva ett långt inlägg utan att svara på frågan. Ett antal politiska ställningstaganden togs inför valet 2006 flera kan vi nog utan problem definiera som höger. Men dessa kommenterar du inte med ett ord.

2009-01-30 @ 11:55:37
URL: http://www.hartman.nu
Postat av: scaber nestor

Du är efter, jag kommenterade detta i ett tidigare inlägg.



http://scabernestor.blogg.se/2009/january/replik-till-thomas-hartman-s-partiprogram.html

2009-01-30 @ 12:31:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0