Skabbes Maffiga KycklingGryta.

Som i så många andra familjer så brukar det finnas ett familjerecept, som gått i arv från mor till dotter sedan Stora Bält frös igen eller älven brann (vad ni nu känner för).

Det jag märkt när jag försöker forska lite grand bakåt i tiden så handlar det oftast om en dag när mormors mormor mor stirrade in i skafferiet och undrade vad i håkon hon skulle göra av alla rester?
Och av en ren slump så visade det sig att just den kombinationen av gamla rester var en rejäl lyckoträff.

Så också hos vår familj, fast i detta fallet var det en dag när morsan vägrade berätta vad hon lagat för nåt förrän efter vi ätit upp och det var naturligtvis levergryta.

Men jag tänker inte besvära era magar med detta, det är ett känsligt ämne med inälvsmat.



Nej, idag blir det Skabbes Maffiga KycklingGryta.

Och detta är precis vad jag gör när jag gör denna grytan.
Jag stirrar in i kyl, frys och skafferi och vräker ut det jag har, hackar i lagom stora bitar och sjuder med kycklingbröst.

Basen är alltid samma, kycklingbröst, potatis, morötter och gul lök.

Idag lyder receptet.

2 Kycklingbröst
5 lagom stora potatisar (fast sort, inte smulig)
4 lagom stora morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
En halv röd paprika
En halv näve syltlök
En näve (färsk) brysselkål
Två slattar med rödvin (ca 1,5dl)
Gräslök (3-4 hela strån)
Salt
Peppar
Färsk Basilika
Kycklingfond
Balsamvinäger



Jag skalar inte potatis eller morötter, men gör det om ni känner för det (fegisar), hackar i lagom stora bitar, se till att morötterna är något mindre än potatisen, generellt sett så tar morötter nån minut extra att bli klara.
Samma sak med paprikan och den gula löken, lagom stora bitar.
Syltlöken är hel, brysselkålen skär jag bort roten och tar av yttersta bladen, om ni använder fryst (fuskisar) så behövs inte det.
Hacka vitlöksklyftorna, här föredrar jag att hacka, mumsigt när man får en bit i munnen senare och man biter till och hela munnen fylls med vitlökssmak :)

Kycklingbrösten låter jag vara hela, liksom gräslöken.
Har ni inte hel gräslök så låt bli den hackade, jag förklarar varför längre ner.
Slattarna med vin från i helgen får vara kvar i flaskan, det räcker inte till åde mig och maten så då får dt bli maten

Och Hörru...
Om ni så ens sneglar mot dunken med "matlagningsvin" så får ni inte laga min mat.
Jag använder inget vin i min mat som jag inte kan ta ett glas av själv!


Så, tillbaka till maten.

Ta fam den stora grytan, jag har en 5-litare för detta, ungefär hälften upp med vatten, salta och vrid på värmen
Potatis, lök och morötter i direkt, det gör inget om det är med vid uppkoket.
När det kokat upp, ner med värmen till ca 3-4 och lägg i kycklingbrösten.

Låt detta sjuda i ca 10 minuter, då lägger ni i brysselkålen, paprikan och syltlöken, avsluta med att hälla i slattarna med vin och 1 msk kycklingfond.

Låt sjuda i 5 minuter till.

Då tar ni upp de hela kycklingbrösten och helt enkelt sliter det i lagom stora bitar.... nämnde jag att det är en bra idé att ha värmetåliga handskar?
Annars funkar det att lägga upp det på en skärbräda och skära det i lagom stora bitar, då ser ni också hur långt det är kvar innan kycklingen är klar.
Normalt sett är den det men man vet aldrig.

Tillbaka med kycklingen i grytan och nu är det dags att börja smaka av med balsamvinägern.
Börja med bara ett par teskedar, rör om och smaka av och eventuellt en tesked till.

När du är nöjd, slit itu några basilikablad och lägg i tillsammans med 3-4 gräslöksstrån.
Rör om och ta fram till bordet.

Samma tid det tar för dig att röra om en sista gång och ta grytan till bordet är samma tid som du ska ha gräslöksstråna i grytan.
Ta upp dom och kasta dom, helst i soporna men jag har sett hundar äta dessa strån, ganska lustig syn faktiskt :)


Anledningen till detta är att gräslök ganska lätt tar över smaken på en gryta och jag vill at detta ska vara en Kycklinggryta och inte en Kycklinggryta med gräslökssmak.
A samma anledning har jag aldrig i bladselleri eller andra skarpt smakande grönsaker, de tar över.
Jag hade gärna haft en chilifrukt i, men jag hade inga hemma :(


Detta är en rätt jag föredrar bordsvatten till om det inte finns mer av det vinet jag precis hällt i. (7 deadly zins 2007)


God Spis.


/Skabbe.


Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Martin a.k.a. Otyg

Precis min typ av recept, blir en rip-mix-cook ;)



Och jag håller med om att man inte ska använda sig av vin som man inte själv kan dricka av, matlagningsvin i min värld är vin som man dricker ett glas av medan man lagar maten (nu är jag dock inget stort fan av vin, men det händer).

2009-10-05 @ 20:53:34
URL: http://npcotyg.blogspot.com/
Postat av: Joshua_Tree

Bravo! Morsan var (och är) expert på att laga mat av det som finns. Den godaste maten fick vi dagarna innan lön när hon improviserade hejvilt (vi fick god mat annars också). Det lärde mig att inte vara rädd för prova. Recept använder jag möjligen som stödord men sällan mer.



Och jag gillade särskilt måttenheten "slatt". "två slattar rödvin" - det är rätt inställning. :)

2009-10-05 @ 21:54:12
URL: http://josh.scriptorium.se
Postat av: scaber

Tackar båda :)



Klart det är två slattar, det var ju det överblivna i två flaskor?

2009-10-06 @ 08:29:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0