EU tar ytterligare steg mot att bli en socialiststat. (el. Statskapitalistisk)

Om detta skriver jag på LibDem's hemsida idag.

-------------

För mig som liberal är det underligt att se de länder som för bara 20 år sedan var med och rev det socialistiska ok som manifesterades i Berlinmuren nu är på väg att skapa ett EU som i mitt tycke är på väg mot ett nytt Sovjet-system.


Vi har först de övervakningslagar som införts de senaste 10 åren som är helt i gammal Rumänsk/DDR-stil, som Datalagringsdirektivet, SWIFT och PNR.

 

Sedan har vi de marknadsförstörande subventionerna (jordbruksstödet, strafftullar) till och mot vissa aktörer inom och utom unionen, som visserligen funnits sedan tidigare, men som borde försvunnit för länge sedan och ersatts av en fungerande marknadsekonomi.

 

Och nu vill EU införa en EU-skatt och de gör det genom att presentera två usla alternativ.


Det första är en renodlad EU-skatt, som ska läggas på antingen inkomstskatten eller som dold skatt genom gemensamma avgifter på till exempel koldioxid. (ergo, höjd bensinskatt).

Det andra upptäckte jag häromdagen och lyder så här: (hela texten finns här)

 

”The Council decided to forward to the European Parliament its position regarding a new draft interinstitutional agreement between the European Parliament, Council and the Commission on cooperation in budgetary matters.

 

It also decided to transmit for approval a draft Council Regulation laying down the multiannual financial framework for the years 2007-2013.
Together, these texts seek to take into account the wish expressed by the European Parliament to maintain a certain degree of flexibility in the management of the multiannual financial framework by providing for contingency margin of 0.03% of Gross National Income which can be used, as a last resort, to fill spending gaps or needs in the EU budget if money cannot be found elsewhere.”

 

 

Vilket betyder att om EU spräcker sin budget, så ska avgifter från de enskilda länderna att tas ut för att täcka detta, oavsett vad de enskilda länderna tycker om det hela.

För mig påminner detta alldeles för mycket om systemet som rådde i de gamla sovjetstaterna där staten skulle veta om allt medborgarna gjorde, där ekonomin styrdes av politiker istället för av marknaden och en en extrem statsapparat som skulle underhållas, kosta vad det kosta ville.


Jag vill inte se EU gå den vägen, vill du?

 

/Niklas Starow

Ps.
Kolla bambusersändningen av denna onsdagens Pub Liberal, där ämnet är – En liberal EU-kritik.


Ps.
På FB vill en vän hellre använda ordet "statskapitalistiskt" om Sovjet/Warsawa-pakten, så jag fyller i det i denna rubriken, på hemsidan får det stå kvar så kanske vi får en intressant debatt om det i kommentarsfältet :)



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0