"Jonas" ställer riktigt bra frågor på Federley's blogg.

Federley's Blogg.

Fredrick, apropå FRA och Säpo. Det vore intressant att få dina synpunkter på några tänkta FRA-uppdrag. Jag har noga läst FöU:s betänkande och kan konstatera att riksdagen begär att regeringen tydligare ska avgränsa ändamålen för signalspaningen. Låt oss testa FöU:s "yttre hot-katalog" litegrann.

Fyra exempel:

1) Säpo riktar ett uppdrag till FRA: Man har indikationer på att det kan finnas svenska medborgare på olika orter i Sverige, som står i förbindelse med medlemmar i en terrorstämplad organisation i landet X.

Vissa av personerna i X-landet är också svenska medborgare.

Det handlar om diffusa misstankar, varför någon förundersökning inte är inledd mot någon i kretsen. Följaktligen har det inte heller beslutats om några tvångsmedel.

Säpo förfogar över sökbegrepp, bl.a. telefonnummer till ett stort antal personer i landet X, som man lämnar till FRA i samband med tillståndsgivningen.

Säpo vill framför allt att FRA ska kartlägga personernas alla kontakter med Sverige.

Är detta strategisk kartläggning av internationell terrorism? Är det alltså ett troligt spaningsuppdrag för FRA?


2) Rikskriminalen inkommer med ett spaningsuppdrag: Det gäller misstankar om att stora mängder narkotika smugglas från landet X via Ryssland och vidare mot Sverige. Polisen vill ha hjälp med att kartlägga alla kontakter med eventuella knarkkurirer och medhjälpare här i Sverige.

Ingen förundersökning är inledd mot någon.

Alla sökbegrepp är direkt hänförliga till enskilda, varav flera är svenska medborgare.

Är detta exempel på strategisk kartläggning av grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen? Är detta ett troligt uppdrag för FRA?

Vi kan också byta ut narkotika i exemplet mot cigarretter, vapen eller flyktingar. Förändrar det någonting?

3) Säpo inkommer med ett spaningsuppdrag till FRA: Man är intresserad av de pengar som skickas från enskilda i Sverige till länderna X och Y. Säpo vill veta om det bland alla dessa överföringar kan finnas sådana som är avsedda för att finansiera terrorism i utlandet. Det finns inga misstankar mot någon enskild avsändare eller mottagare. Säpo har inte heller några sökbegrepp att bidra med vid tillståndsgivningen.

Det visar sig att mycket pengar slussas via hawala-systemet. FRA måste åtminstone inledningsvis spana med mycket breda sökbegrepp för att fånga in och kartlägga trafiken. Det är således en icke ansenlig mängd privatpersoner både i Sverige och utlandet som kommer att få sina transaktioner granskade av FRA.

Är detta strategisk kartläggning av internationell terrorism? Är det alltså ett troligt spaningsuppdrag för FRA?


4) Inom ramen för en godkänd inriktning kommer FRA över överskottsinformation som handlar om något helt annat. Det gäller avancerad valutaspekulation riktad mot Sverige. Vad ska FRA göra? Förstöra allt detta material?

Ingvar Åkesson fattar beslut om att rapportera valutaspekulationen till berörda myndigheter trots att det saknas en inriktning, och att detta inte ens nämns i "yttre hot-katalogen".

Bryter FRA därmed mot lagen?

Vi kan också byta ut valutaspekulation mot miljöhot eller något av de andra diffusa "yttre hoten" som nämns i propositionen, men som inte uttryckligen tas upp i betänkandet.

Faktrum är att jag vill ha svar på dessa frågor från samtliga riksdagsledamöter som röstade "ja" till FRA-lagen.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Olof Bjarnason

Det vore bra om dessa frågor inte slarvas bort innan de kommit upp i rampljuset..

2008-08-23 @ 08:48:28
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: Lars-Erick

Vi (FRA-motståndare)skulle behöva några helsidor varje dag i alla större dagstidningar, så att all info, alla våra frågor kom till en större kännedom, liksom hur man bemöter desinformationen från FRA-kramarna.

2008-08-23 @ 19:11:55
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Niklas Starow

Tro mig Lars-Erick, vi är på dom dagligen med inlägg, kolumner och svar på ledare/opinionsyttringar.Ibland får man ett halvt löfte och ibland "vi får se", ibland får man inget svar alls.Men trägen vinner, personer som Odenberg ska inte få stå emotsagda på de dagarna som flest personer läser tidningarna.

2008-08-24 @ 01:26:24
URL: http://www.svartmandag.se
Postat av: Lars-Erick

Jag vet. Försöker själv med div inlägg. Ibland kan ngt gå in, men oftast inte.

Och med det upplägg som dagstidningar har är inte våra långa utredande texter riktigt passande... anser de.

2008-08-25 @ 13:32:58
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0