Återigen bekräftat, FRA får tillgång till all nättrafik.

Ny Teknik skriver att FRA kan få friare regler för spaning, eftersom den tekniska utvecklingen av signalspaning inte är inräknade i de 15 punkterna.
Detta har väl vi i bloggsfären rapporterat om ganska länge nu, eller?

Uppdatering: I Ny Teknik idag tillbakavisar Tolgfors pressekreterare att så är fallet, han påstår att även teknikspaningen ska domstolsprövas.
Huruvida det stämmer eller inte lär vi lägga märke till, mig veterligen är det inte skrivet i lagen.
(Tack Otyg för tipset)Jag anser att många av dessa saker som nu kommer fram helt enkelt är samma saker som vi i bloggsfären tagit upp mängder av gånger, men som närmast ignorerats av regeringskansliet.
Vi får hoppas att denna omgången får ett bättre utfall.Tidningsutgivarna hade som bekant ett seminarium om FRA som sändes direkt av bla Aftonbladet och Norrtelje tidning.
www.TU.se finns nu sändningen upplagd.

Mark Klamberg sammanfattar:

1. Inhämtningen av data inom ramen för utvecklingsverksamheten kommer ej att ändras eller minska genom överenskommelsen den 25 september 2008.

2. Det finns en skyldighet att radera innehåll i kommunikation mellan journalister och deras källor, men motsvarande skyldighet finns inte för trafikdata inhämtad i utvecklingsverksamheten.

3. Trots att SVT den 16 juni 2008 rapporterat att FRA samlar in trafikdata, lagrat tele- och datakontakter i stora mängder, som även omfattar svenskar, så kommer regeringen inte att utreda denna sak.


Mark var också på Svenska Föreningen för IT & Juridik (ADBJ)  seminarium om FRA-lagen, dit Ingvar Åkesson var inbjuden.

Vad jag kan se så är det samma generella 15 punkter från 25 september som är aktuella, men de är som bekant inte preciserade och har ännu inte skickats ut på remissrunda såvitt jag vet.
En bra sak som kom fram är att inte heller Ingvar Åkesson anser att det finns någon anledning att hålla FRA's uppdragsgivare hemliga.Den 1/1 - 09 träder FRA-Lagstiftningen i kraft, den omarbetade versionen är inte ens officiell än, även om källor menar att den är klar sedan iaf 3 veckor tillbaka.
Det har också nått mitt öra att anledningen till att den hålls på är IPRED-bråket.
De PR-firmor som är anlitade av regeringen klarar väl inte av att plantera desinformation om två saker åt gången antar jag.Emma Opassande reagerar på Mats Johansson (m) uttalande att han “i alla fall kvittade ut sig för att slippa rösta igenom FRA-lagen”

Anna Serner (VD för Tidningsutgivarna) lovar fortsätta bråka.

Lars-Erick markerar att piratpartiet, trots sitt löjliga namn, är att beteckna som en folkrörelse, Miss Besserwisser håller inte med.


Fler nyheter.
Nerikes Allehanda skriver "FRA-Frågan får inte glömmas bort".


Bloggsfären:
Olof's blogg, Cornucopia, Jens O, Liberal och Långsint, Mackan Andersson, Mårtensson, Satmaran.Pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Otyg

Enligt Tolgfors pressekreterare så innefattar de femton punkterna även teknikspaningen:

telekom/allmant/article476613.ece" rel="nofollow">http://www.nyteknik.se/nyheter/ittelekom/allmant/article476613.eceFast å andra sidan har vi ju sett andra fall där pressekreteraren säger en sak och ministern en annan och en tredje faktiskt står i det man pratar om.

2008-12-10 @ 15:52:01
URL: http://npcotyg.blogspot.com
Postat av: Mike

Vilken Cirkus.Man saknar ord.

2008-12-10 @ 16:15:18
Postat av: Jens O

Mycket välplanerat och planterat förfarande, för att smita undan sitt egenansvar. Lämna över på någon annan, så går dat att dementera senare, om behovet skulle dyka upp.Förfrandet känns igen från en viss annan herre, vilken var och tittade på fotboll, mitt under en kritisk votering i riksdagen, tidigare i sommras.

2008-12-10 @ 21:27:01
URL: http://www.odsvall.se/blog/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0