"Skoningslös kritik" utbytt mot "Yes master, may i have another?" + Demonstration mot övervakningssamhället 10 januari i GBG. + och Reinfeldt har gått och gömt sig, igen...

Japp, det är datalagringsdirektivet det handlar om.

Faktum är att den samlade borgerligheten inför valet 2007 var så mot detta direktiv att de använde uttryck som:

”Moderaterna har hela tiden varit skeptiska till det slags storebrorssamhälle som denna typ av lagstiftning innebär.” - Ulrika Karlsson (m).


Den som varit ledande i kritiken mot detta direktiv är nuvarande justitieminister Beatrice Ask.
Från bloggen "Frihet, Fildelning och Feminism" hämtar jag denna listan.


Beatrice Ask om datalagringsdirektivet...

i SvD, 8/10-2005:
"Som förslaget ser ut i dag kan inte vi stödja det. Regeringen kan inte visa vad det kostar och det är dessutom väldigt integritetskränkande."
i CS, 13/4-2005:
"Förslaget är dåligt. Jag är inte mycket till att tvinga operatörerna att lagra all information. Dels kostar det för mycket, dels ger det för litet tillbaka."
i Sydsvenskan, 21/2-2006:
"Nu ska man tillsätta en utredning i justitiedepartementet för att utreda hur det ska genomföras i Sverige. Om man driver ett sådant här förslag så hårt så lever man ju i föreställningen att det är tillräckligt klart för att genomföras i Sverige"
och
"Vi har ställt många frågor under resans gång utan att få några svar, alltifrån kostnaderna till hur avgränsningarna ska göras."
i GP, 27/7-2005:
"Förslaget förändras ju hela tiden, men hittills är jag väldigt tveksam, för att inte säga helt emot."
och
"Vi moderater tycker att man måste vara väldigt varsam med den personliga integriteten. Det finns bra argument för vartenda intrång men sammantaget kan det bli för mycket. När vi gör intrång ska det vara effektivt och nödvändigt. I det här fallet ser jag en risk att de vi vill åt bara låter sin trafik gå på andra vägar."
och
"Mitt intryck är att flera partier tycker att det är väldigt bra med brottsbekämpning, så att de bara följer med."

i CS, 23/9-2005:
"I det pressmeddelande jag har står att operatörerna ska lagra alla trafikdata i ett och ett halvt år. Jag har inte fått reda på vad kostnaden blir. För en och en halv vecka sedan fanns det inget underlag."
och
"Oss emellan vet han [Thomas Bodström, min anm.] ingenting om datorer. Han har sagt till mig att polisens kostnader är tolv miljoner kronor för lagring. Men det har ju ingenting att göra med de framtida kostnaderna."
och
"Jag ifrågasätter hur effektivt det egentligen är för brottsbekämpningen. Det kostar mycket och det är ett problem ur integritetssynpunkt. Allvarligast är att man kan se precis på vilka hemsidor du har surfat."
och
"Vem tror på honom? Dessutom läcker alla register. Och det är en gigantisk historia för operatörerna."


DN skriver att Folkpartiets partiledare Jan Björklund har sagt detta:

"De flesta svenskar har accepterat fartkameror för att minska trafikolyckor. De som kör för fort fotograferas. Men nu vill Vägverket fotografera alla bilister för att kunna räkna ut hur fort folk kör mellan fartkamerorna. Det är en orimlig tanke att staten ska kunna registrera vara alla medborgare befinner sig."

och

"Medborgarna ska kunna veta allt om myndigheterna, men myndigheterna ska inte kunna veta allt om medborgarna"
Jag hittar ett 3 år gammalt blogginlägg hos Oscar Swartz som berättar att 70% av svenska EU-Parlamentariker röstade mot Datalagringsdirektivet i EU 2005.
De enda som röstade för var sossarna, resten röstade mot.


Så, vad kan man utläsa av detta?
Att vår regering är beredda att ljuga, bedra och aktivt skapa ett Orwellskt samhälle / Panopticon för att några få i en speciellt utvald maktelit ska få tillgång till precis allt vi gör?
Våra tankar, drömmar och hopp om framtiden ska ske enligt statens önskemål?

Jag hoppas inte det, men det ser inte bättre ut.Demonstration i Göteborg 10 januari.
(även på facebook)

Se till att komma dit, oavsett vilken åsikt man har i IPRED-Frågan och vad man tycker om enskilda partier, det är dags att återigen samla hela det politiska spektrat.
Fler som skriver om övervakningssamhället:
SvD, XOR the pirate, PromeMorian, Annarkia, ABJinge, Blogge Bloggelito, SvD2, JJ.N, Badlands Hyena, Latito, SvD3, SvD4, Simon Strandman, Olof's Blogg (läsvärd), Opponent.se, Tantrablog, Henrik Alexandersson, Lars-Ericks blogg, Mark Klamberg.


Jag vill speciellt föra fram bloggen "Inte så PK" och dess inlägg från 26 januari i år där jag också hittar denna bilden:

Ps, har ni märkt att Fredrik Reinfeldt håller sig undan från debatten igen?
Jag har skrivit om fenomenet associationsprojicering här och här.


Association - används inom psykologin för att beskriva något i minnet eller fantasin som är kopplad till en sak, händelse eller person.

Projicering/Projektion -  Term som används inom psykologin för att beskriva hur en person som inte vill inse eller kännas vid sina egna "svagheter" för att försvara självbilden kan tillskriva dessa egenskaper på andra personer istället.
(båda dessa hämtade från wikipedia)


Associationsprojicering/projektion - Att avsiktligt placera sig själv eller annan person vid positiva händelser eller situationer för att förmedla en bild av sig själv eller annan som nödvändigtvis inte är överensstämmande med verkligheten, kan även användas genom att hålla sig borta från negativa händelser som kan bryta mot den bild personen vill att allmänheten ska associera personen vid.
Tillägg:
I Kristinehamn går det bra med en skäggig Lucia :)Pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Michael

Kolla länken och rullen.

http://www.nyapolitiken.biz/bocker/endgame.html

2008-12-13 @ 19:05:20
Postat av: Rolf

Det är kapitalet som styr och det är framförallt en ypperlig chans för politikerna att hålla folket i follan, vi behöver eliten inte fritänkade befolkning.

Internet är ett hot iom att det ger människor chans att uttrycka sig utan bevakning = icke bra.

Media är redan kontrollerad.

2008-12-13 @ 19:51:41
Postat av: Dennis Nilsson

Man kan konstatera att maktens män och kvinnor, de välbärgade i våra samhällen, var lika rädda då som nu, då för 500 år sedan, för Gutenbergs boktryckarkonst, som var lika omvälvande som Internet är idag.Bara de välbärgade hade då råd med böcker, och kunskap. Kunskap är farligt tyckte man då, och tycker man nu.Gutenbergs uppfinning boktryckarkonsten var den tredje revolutionen i den mänskliga kulturens historia. De två första, skrivkonsten och alfabetet, ligger flera tusen år tillbaka.Den fjärde, Internet, står vi själva mitt uppe i.Har vi fått smaka på friheten, så släpper vi den inte. Skam den som ger sig! :-)

2008-12-13 @ 23:55:12
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0