Bifalles.

Blogge Bloggelitos motion bifalles.1. Bloggosfären tar enhälligt avstånd från gammelmedias förvridande av sanningen, då inga ”obduktionsbilder” har ”publicerats”, vare sig på The Pirate Bay eller annorstädes. Det som har ”hamnat på nätet” är polisens förundersökningsprotokoll kring morden i Arboga, i dess helhet, efter det att protokollet offentliggjorts av tingsrätten i Västmanland och skickats i digital form till en beställare. Det har även annonserats som sådant på The Pirate Bay, utan att nämna något om ”obduktionsbilder på de mördade barnen i Arboga”. Att dessa bilder finns i förundersökningsprotokollet har framkommit i breda lager först efter det att gammelmedia upplyst allmänheten om saken, och det är således gammelmedia som är skyldiga till att bilderna fått en spridning som överstiger intresset för själva förundersökningen.

           

2. Bloggosfären tar enhälligt avstånd från gammelmedias försök att assimilera bloggosfären och ”nätet” under gammelmediala regler. Bloggosfären är självreglerande i så måtto att en text som anses viktig eller läsvärd lyfts fram av kollektivet och först då får slagkraft motsvarande en artikel som distribueras i det gammelmediala systemet. Mindre läsvärda eller mindre viktiga texter får inte motsvarande genomslag, vare sig i bloggosfären eller på nätet i dess helhet, på grund av hur rankingsystemen för länkar fungerar. På motsvarande sätt får den etik som är dominerande, men flytande, automatiskt genomslag – en bloggpost som utan relevans av något slag hade visat nämnda obduktionsbilder hade blivit kollektivt hudflängd; bloggosfären är ett uttryck för den privatpublicistiska revolutionen – vi är medborgarna och dess etik.

           

3. Bloggosfären tar enhälligt avstånd från gammelmedias ”holier than thou”-attityd gentemot bloggosfären. Det är i och enbart i bloggosfären som debatten kring frihet och integritet förs på någorlunda djup, inte bara vad gäller FRA-lagen utan även kring frågor som yttrandefrihet, narkotika, prostitution, ungdomssexualitet med flera brännande frågor som sällan lyfts fram i gammelmedia. Den liberala debatt som försiggår i bloggosfären är oerhört känslig för frågor kring statens visavis medborgarnas transparens samt balansgången mellan personlig integritet och personlig frihet.

           

4. Bloggosfären avvisar enhälligt förslaget om att stipulera hårdkodade etikregler, i enlighet med vad som ovan sagts om den automatiska regleringen i sociala medier. Bloggosfären återremitterar förslagsställaren till en grundkurs i sociala medier och netikett samt hänvisar till debatt bland liberaler och piratpartister för en djupare förståelse kring yttrande- och informationsfrihet kontra personlig integritet i en ny tidsålder.


pingat på intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0