FRA-Lagen skulle kuppas igenom redan i januari 2007.

Jag har hittat denna gamla artikeln på ny teknik som jag publicerar i sin helhet.PUBLICERAD 2007-01-16 14:25

Ett kontroversiellt förslag om massavlyssning
av alla sms, mejl, fax, etcetera, som passerar Sveriges gränser, skulle passera obemärkt.
Men planen avslöjades - av Säpo.
Med den sista regeringsposten fredagen den 22 december, sista vardagen före jul, skickade tjänstemän på försvarsdepartementet ut det kontroversiella förslaget till lagrådsremiss om att ge försvarets radioanstallt, FRA, rätt att lyssna på tråd, erfar Ny Teknik.

Kort remisstid
De myndigheter som fick remissen skulle svara senast måndagen den 8 januari.
Sedan skulle regeringen fatta beslut redan torsdagen den 11 januari.
På myndigheterna hade flera insatta handläggare julledigt.

- Vi var tvungna att ge underhandssynpunkter under mellandagarna, då de ordinarie handläggarna var lediga, säger Leif Lindgren, chefsjurist på datainspektionen.

Ville kuppa igenom förslaget
- Det är en liten konstellation tjänstemän på försvarsdepartementet som driver det här.
Det råder inget tvivel om att de försökte kuppa igenom ett kontroversiellt förslag, säger en initierad källa till Ny Teknik.
Ny Tekniks källa påpekar att också riksdagsledamöterna hade julledigt och därför inte hade någon chans att debattera förslaget.
Först i dag träffas partiernas riksdagsgrupper för första gången efter helgerna samtidigt som riksdagen öppnar officiellt.

Säpo satte käppar i hjulet

Men planen gick i stöpet. Säpo lade ut sitt kritiska remissvar på sin hemsida den 4 januari och därmed kom debatten igång.
Något beslut togs aldrig den 11 januari.
Enligt Nicklas Bengtsson, försvarsministerns pressekreterare, är det nu högst oklart när regeringen planerar att ta beslut om lagrådsremissen.
Ja, och hur det gick sedan vet vi om,
Först kastades förslaget av sossarna, sedan tog alliansen upp förslaget och försökte få igenom det inför sommarledigheten 2007, tyvärr lades det på is istället för att röstas ner.
Sedan nu i somras försökte regeringen kuppa igenom det igen, genom att förlägga det dagarna innan sommarlovet och under fotbolls-EM.

Några bloggare blev en hög med bloggare
och den högen blev till den berömda bloggbävningen som spred sig till gammelmedia och sedan blev det full fart i riksdagshuset, chansen fanns ju att riksdagsledamöterna fick reda på vad de skulle rösta om, så det blev dygnslånga förhandlingar där löften om integritetsplåster delades ut.

Sedan kom det som närmast kan benämnas "En skandal i Plenisalen" där både mammagråt och direkta lögner serverades till svenska folket som tittade på web-tv och de berömda orden från federley uttalades "kan ni tänka er en återremiss" (ursäkta, måste spy...).


Resten är som sagt historia, det blev återremiss, lagen röstades igenom med siffrorna 143 - 138, debatten lade sig inte trots Reinfeldt uttalande, motståndet har ökat (51% mot 32% senast tror jag), förespråkarna upprapar sitt mantra "ni har missförstått, det är inte massavlyssning" för alltmer döva öron.

Nu när man trodde att debatten skulle få en annan dimension iom avslöjandet om sociogram i DN, så kom någon på att förundersökningen till Arboga-fallet fanns ute på nätet, TPB har fått massor av skit för det och några förespråkare till FRA-Lagen som varit stentysta sedan DN's artikel ger sig nu ut och drar billiga poänger och paralleller till FRA-debatten.

Jag tycker personligen att det är vidrigt att ta politiska poänger av två mördade barn, att ens komma på tanken att använda det politiskt gör att jag känner en sån djup avsky mot de som gör det att jag saknar viljan att öht beröra deras åsikter i framtiden.

Tyvärr sitter några i riksdagen och någon i ledarredaktionen på vissa tidningar, så jag är tvungen så småningom.


Men i sak har inget förändrats, FRA-Lagen måste rivas.
Alternativet att skriva om den eller lägga in ytterligare tillägg är meningslöst.
"A polished turd is still a turd"

Jag hittade denna listan på bodströmlagar, hittade den när jag sökte information om att Bodström kastade FRA-Lagen i papperskorgen.


 • Telefonavlyssning ökar. Senaste året fick den öppna polisen domstolstillstånd till 714 operationer, dubbelt mot för fem år sedan. Säpos antal är hemligt. Även polisens brottsspaning med kamera ökar.
 • Kameraövervakning. Liberalare regler gör att antalet övervakningskameror i samhället ökat lavinartat. I Sverige finns nu tiotusentals kameror uppsatta; bara i Malmö har länsstyrelsen gett ett par tusen tillstånd.
 • Förebyggande telefonavlyssning. Regeringen förbereder ett lagfö rslag om att polisen ska få telefonavlyssna, kameraövervaka och göra husrannsakan innan något brott har begåtts.
 • Överskottsinformation. Sedan förra året får polisen använda överskottsinformation från telefonavlyssning i andra brottsutredningar än den avlyssningen avsåg.
 • Vapen. Polisen ska i förebyggande syfte (innan brott begåtts) få eftersöka vapen i fordon.
 • Avlyssning av alla utlandssamtal. Försvarets radioanstalt (FRA) får från och med i år, helt utan domstolsinsyn, avlyssna all e-post, fax och telefonsamtal som passerar Sveriges gräns. Tidigare har FRA bara fått avlyssna etern, nu kan man gå in även på kabeltrafiken. Beställare är polisen, Säpo och andra myndigheter.
 • Lagring av trafikdata. Teleoperatörer ska tvingas lagra alla uppgifter om medborgarnas telefonsamtal och e-post för att polisen i efterhand ska spåra brottslingar. Thomas Bodström är drivande bakom ett EU-direktiv, som antas i år.
 • Pejling. Polisen ska få pejla mobiltelefoner i brottsbekä mpande syfte. Detta för att lättare komma åt kriminella med kontantkort. Lagförslag på gång.
 • Spionprogram. Regeringen har föreslagit att polisen i hemlighet ska få skicka in ”spionprogram” i misstänkta personers datorer för att avslöja deras planer.
 • Patientjournaler. Säpo får insyn i patientjournaler för att stärka personskyddet av viktiga politiker. Träder i kraft i april.
 • Buggning. Polisen får (efter tillstånd från domstol) mö jlighet att avlyssna rum med dolda mikrofoner. Regeringen lägger proposition i mars.
 • DNA-register. Från och med i år registreras genkoden för alla människor som misstänks för brott som kan ge fä ngelse i Sverige. DNA-registret kommer snabbt att växa till att omfatta tiotusentals personer.
 • Polis ”under cover”. Polisen får möjlighet att arbeta under falsk identitet för att komma år brottslingar.
 • Kroppsvisitering. Ökad rätt för polisen att kroppsvisitera misstänkta klottrare.
 • Maskeringsförbud. Sedan årsskiftet är det förbjudet att dölja ansiktet vid demonstrationer där det finns risk fö r bråk.
 • Arresteringsorder. Sedan två år måste svenska myndigheter lämna över brottsmisstänka personer – utan egen prövning – till annat EU-land om myndigheterna där begär det.
 • Terroristbrott. En helt ny lag om straff för terroristbrott infördes i Sverige för tre år sedan. Reglerna bygger på ramlagar från EU.


Huruvida korrekt listan är får sydsvenskan stå för, jag ser bara att i listan ingår FRA-Lagen, men den var ju inte klubbad vid tiden för publiceringen, eller vet sydsvenskan något vi andra inte vet?Så, nu är jag nog klar.

pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Ps.
Jag borde lagt in länkar på vissa uttalanden, men jag räknar kallt med att bli rättad om jag skulle missat något.

Kommentarer
Postat av: AR

Hej!

Det måste handla om den "korta remissrunda" som Mikael Odenberg skickade FRA-lagen på. Om jag mins rätt var mellan 22 dec (som du skrev) och 4 januari.

Redan den 19 december (efter det att justitieminister blev ombedd att hålla tyst!)skrev tjänstemän på justitiedep. ett 4 A4-sidor PM, där lagen sågas av. Det är på grund av PM-et som en del av remissinstanserna var kritiska. Svensk myndighetskontroll har skrivit om det på sin blogg (inläggen om Beatrice Ask). Om du är intresserad av hela PM-et, kontakta MG.

2008-09-07 @ 22:00:42
Postat av: scaber nestor

Faktiskt inte, första remissrundan skickades ut av några tjänstemän.

Om det var med Odenbergs goda minne kan jag inte svara på.

2008-09-08 @ 09:24:50
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0