En tacksamhetspetition till Norge + remissvar inkommet för FRA 2.0 från Snus (Swedish Network Users’ Society)

Med hänvisning till Norges stämning av FRA-Lagstiftningen har en tacksamhetspetition dykt upp på nätet

http://www.petitiononline.com/NORFRA/petition.html

Skriv på du med.Svenska nätverkstekniker (Snus - Swedish Network Users’ Society) har inkommit med remissvar till FRA 2.0, via Ny Teknik.

"Förslaget kommer i praktiken att innebära ett ”fortsatt fribrev för ansvariga myndigheter att avlyssna samtliga medborgare i Sverige”, skriver Snus.

– Mest problematiskt är att politikerna tror att man kan sortera trafiken väldigt enkelt, och utesluta inrikestrafiken. Men det går inte, säger Stefan Görling.

FRA får inte avlyssna ren inrikestrafik. Man får bara avlyssna mejl som passerar gränsen och när en av aktörerna finns i utlandet .

Men Snus visar i sitt remissvar hur ett mejl där avsändare och mottagare befinner sig i Sverige kan passera landsgränsen uppemot fyra-fem gånger ."

(bild från Ny Teknik - Ingemar Franzen)

"Från FRA-håll har det sagts att man ska filtrera bort kommunikation mellan personer i Sverige med programverktyg som håller reda på vilka IP-adresser som är hemmahörande i Sverige. En IP-adress är att likna vid en datoradress.

Men, enligt Snus och Stefan Görling, fungerar inte sorteringen eftersom mejl mellanlagras på servrar.

– Det går bara att se vem som är avsändare och mottagare av ett mejl om det finns direktkontakt mellan datorerna, som exempelvis vid fildelning eller Skype-trafik, säger han."
AB, DN, AB2, AB3, IDG, Mackan Andersson, Att dricka liberalt, Rick Falkvinge, Mina Moderata Karameller, Hellman, opassande, Annarkia, svt-opinion,


Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: robert

ja, du vet. "då får de dra egna kablar" det är den synen på teknik man ska få att ta in relativt enkel nätverkstopologi...

2009-02-13 @ 14:16:10
URL: http://blog.asystemapart.com
Postat av: scaber nestor

Den samhällsekonomiska fördelen Sverige har genom att ha varit ett transitland för nättrafik verkar gå de beslutande helt förbi.

2009-02-13 @ 14:50:53
Postat av: Jens O

Det mesta ser att gå beslutsfattarna förbi. Men de kanske vaknar, när nu riksdagsadministrationen bedömer deras rena mjöl.

2009-02-14 @ 08:18:01
URL: http://www.odsvall.se/blog/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0