Svensk Varvsindustri, Bilindustrin, Skivbolagsindustrin och rätten till ersättning.

Nå, vad har dessa tre industrier gemensamt?
Jo, tiden och tekniken sprungit ifrån dem.Vi börjar med varvsindustrin, eller rättare sagt varvskrisen.

(Källkoll, wiki)
Man kan sammanfatta det med att Svensk varvsindustri var för dyr och satsade på fel sorts fartygsbyggnationer, Oljetankers primärt och detta under en oljekris var kanske inte det smartaste valet.

Men istället för att ställa om produktionen så gick staten in med pengar för att stötta produktionen, vilket till slut blev ohållbart och 10.000tals arbetare förlorade jobben.

Har arbetarna har rätt till ersättning för sitt arbete?

Självklart, men inte som skeppsbyggare, de fick helt enkelt hitta nya vägar att förtjäna sitt uppehälle eftersom det inte fanns köpare till produkten.


Bilindustrin.

(Källkoll, justfuckinggoogleit)
Detta är väldigt aktuellt, men kan sammanfattas nära nog identiskt förutom på en väsentlig punkt.

Här går inte staten in och håller befintlig produktion under armarna, kravet för omställning finns och man har förhoppningsvis lärt sig av varvskrisen på 70- och 80-talet att det är bättre att ta en betydande, beklaglig, men tyvär nödvändig avställning av personalstyrka och antagligen nedläggning av några industrier nu för att inte få en totalkrasch där närmare 50.000 personer riskerar att bli av med jobben om 5 år.

Produkten håller inte kraven från marknaden och det vore galet att göra samma misstag en gång till.

Har arbetaren rätt till ersättning för sitt arbete?
Självklart, men inte nödvändigtvis som bilbyggare eller som underleverantör till branchen, man måste hitta nya vägar för sin försörjning när ingen köper det som tillverkas.

Skivbolagsindustrin.

Här har vi en industri vars situation är snarlik de ovanstående.
Produkten som tillverkas är inte längre speciellt efterfrågad, den är för dyr och för gammaldags.

Men på någon konstig vänster så anser den politiska eliten att just denna industri inte bara ska hållas under armarna med skattemedel den ska tom ha specialanpassad lagstiftning.

Frågan som ofta ställs är samma som för ovanstående industrier.

Har arbetaren (kulturskaparen) rätt till ersättning för sitt arbete?

Ja, självklart.
Men inte via skivindustrin, de måste hitta nya vägar för sin försörjning eftersom ingen köper produkten.Lite mer i ämnet.

Opassande
berättar om dagens utfrågning i Riksdagen.
Det är beklagligt när en professor i civilrätt (väldigt inlindat) menar att personer som vill vara anonyma är att betrakta som brottslingar.

Lagen Säger
menar att det är förvånansvärt att Jan Rosén har så fruktansvärt dålig koll på saker han är kallad att berätta om, i stort sett så sitter en professor i juridik och ljuger i direktsändning framför rena osanningar som fakta.
Nu är Jan Rosén Ordförande i Svenska Föreningen för Upphovsrätt som aktivt stöder ifpi, vilket skulle motsvaras av att i en "saklig" debatt om proffsboxning skulle den opartiska delen representeras av Don King.


Rick Falkvinge, Projo, Frihet fildelning och feminism och Johanna Nylander berättar även de om utfrågningen.


Christian Engström i replik på Stim's vds artikel i newsmill.


Anna Troberg undrar hur en representant för förläggareföreningen kan påstå i ett sammanhang att bokbranchen blöder och i ett annat säga "Jag vet inget annat land som har en så fin bokförsäljning som Sverige." (svd)


Fler om Ipred och fildelning.
SvD, HD, IDG, Ett Otyg..., Oscar Swartz, Isak Gerson, Lars Erick.pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det var passande bilder du hade som illustration till texten. Spciellt båten vars namn är "prestige" ;.)------Etablissemanget och kultureliten har redan förlorat, om man ser detta i det långa loppet, 100-600 år framåt.Att försöka förhindra en strukturomvandling gör bara att denna bara tar längre tid, och det är inte en god samhällsspolitik.På sätt och vis är det som händer idag, också en upprepning av det som skedde när boktryckarkonsten introducerades, kring slutet av 1400-talet.Stora delar av dåtidens etablissemang och kulturelit, då som nu, förfasade sig över det hemska med att sprida kunskap och upplysning utan deras tillåtelse och kontroll.Vi vet ju idag att boktryckarkonsten lade grunden till våra demokratier och det upplysta kunskapssamhället. Nu kommer fortsättningen på detta. Internet är mänsklighetens största uppfinning sedan boktryckarkonsten.Internets kunskapsdelande förmåga kommer att förändra världen till det bättre, och är det verktyg mänskligheten behöver för att bemöta framtida utmaningar, såsom de pågående och kommande klimatförändringarna.Så det är bara att kämpa vidare, informera och utbilda sig själv och alla andra man kommer åt, och ha tålamod.Stora samhällsomdaningar sker inte över en natt.------För den som är road av historia så rekommenderar jag läsning av bl.a boken "Gutenbergs revolution"

http://www.ordfront.se/Bocker/HistoriaoKultur/Gutenberg.aspx

2009-01-21 @ 02:59:26
Postat av: JET

branSch. I övrigt ett bra inlägg som vanligt.

2009-01-22 @ 03:53:41
Postat av: scaber nestor

fixat, tackar.

2009-01-22 @ 07:20:21
URL: http://scabernestor.blogg.se/?tmp=22070848
Postat av: Nicklas

Isutkörare, finns inte mer.

Telegrampojkar, finns inte mer.

Mjölktunnor, finns inte mer.

Telegrafister, finns inte mer (som yrke).

Telexoperatörer, finns inte mer.

Typografer, finns inte mer.

Sättare, finns inte mer.

Biografpianister, finns inte mer.Fick någon av dessa yrkesgrupper statliga stöd och speciallagar för att kunna fortsätta på det gamla vanliga viset.

"Medhjälp till förberedelse av egentillverkning av is", skulle inte tro det.

"Förbud mot innehav av frysbox", skulle inte tro det.

"Förbud mot innehav av parabolantenn", den var väldigt nära.Politiker idag FATTAR INTE vad det handlar om. "Internet, det är bara sånt som ungar håller på med och det är säkert bara farligt, för det har jag läst i tidningen".

2009-01-22 @ 15:49:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0