Men för ända in i svarta h-e, sluta diskriminera småpartier!!

Nätverket gick ut snabbt med kritik mot Aftonbladet (och i förlängningen även Expressen) för att de plockat bort småpartier (pp, sd, fi) från sin EU-profiler, där man som osäker väljare ska kunna se vilket parti som står ens åsikter närmast.
Och efter en intensiv gemensam bloggsamling så backade Aftonbladet och tog in även småpartierna.

Men det tog inte lång stund innan fler aktörer återigen plockar fram diskrimineringspiskan och utesluter partier från debatt.

Först har vi DN som plockar bort Fi som alternativ i sin valundersökning.
Sedan verkar Opinionsinstituten skita i att det faktiskt finns småpartier:
(från samma länk)
Till saken hör även att några av opinionsinstituten inte ens har med Feministiskt initiativ som ett svarsalternativ. När jag blev uppringd för ett par veckor sedan och ville svara att jag skulle rösta på Feministiskt initiativ så fanns det “tyvärr inte som ett svarsalternativ”. Ojdå, svarade jag, då blir det väl “Övrigt parti då som svar”. “Nej, tyvärr finns inte det heller som ett alternativ”. Där ser man.

Öhm, inte ens "övriga partier"?
Det opinionsinstitutet kan inte bedriva en seriös verksamhet...


Men så kommer kallduschen.
Sveriges Television utesluter inte bara små- och fokuspartier från kvällens direktsända debatt i Agenda.

Med bara tre dagar kvar tills valurnorna öppnar så blir det partiledardebatt med endast riksdagspartiernas partiledare??


Hur i svarta h-e kan man med endast 3 veckor kvar tills vallokalerna stänger anordna debatt utan att plocka med samtliga partier med möjlighet att plocka mandat i EU-parlamentet.
PP ligger över Kd i alla mätningar den senaste tiden, Junilistan har 2 mandat i EU-parlamentet och är direkt involverade i de ekonomiska frågorna, Sd ligger på 2% och Fi på 1% (och en parlamentariker i EU), alla med rimlig eller teoretisk chans till ett mandat.

SvT ska vara opartiskt och agera för att samhället ska få så objektiv information som möjligt, men när även de diskriminerar på samma vis som kommersiella bolag, då ifrågasätter jag hur den ledningen tar (eller får) sina beslut.


Om svenska folket ska få upp intresset för EU-Valet får inte partier motarbetas på det här viset, alla ska ha en rimlig chans att nå ut med sitt budskap, oavsett vad det budskapet är.Pinged at Twingly, Intressant
Swinglish, Falkvinge, Mikaels blogg, FF&F,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Kålan

Jag mailade Agenda och fick detta svar:Hej,

kvällens partiledardebatt är en allmänpolitisk debatt, som handlar om många olika frågor - inte enbart om EU. Det blir också i hög grad en debatt om t ex arbetslöshet och finanskris, som bara i vid mening kan sägas ha bäring på EU. Agenda har en tradition av att då och då ordna en allmänpolitisk debatt mellan riksdagens partiledare - detta är vårens debatt - och Piratpartiet, Sverigedemokraterna, Junilistan och FI är inte representerade i riksdagen. Kvällens debatt är en del av vår ordinarie bevakning av politiska frågor.Piratpartiet med flera har däremot medverkat i flera andra Agendaprogram på sistone - och kommer säkerligen att göra det vid fler tillfällen.Den 4 juni håller SVT sin stora slutdebatt inför EU-valet - då kommer samtliga partier som i dag är representerade i parlamentet att delta - dvs alla riksdagspartier plus Junilistan. FI kommer inte att delta, eftersom deras mandat är ett resultat av ett partibyte - en parlamentariker bytte helt enkelt parti.SVTs grundprincip är den att bara partier som är representerade i respektive parlament deltar i slutdebatter. Det finns inga fastlagda regler för undantag från denna grundprincip - undantag har dock gjorts och SVT kan komma att göra fler undantag från denna grundprincip, då efter en egen självständig bedömning av läget.Vänliga hälsningar,

Agendaredaktionen

2009-05-17 @ 17:25:02
URL: http://argast.nu
Postat av: Kålan

Jag mailade EU-profiler samma dag som Aftonbladet lade upp sitt test, och fick detta svar:Dear Jens,Thanks for your email and your interest in the EU Profiler.The situation you mention has been adapted now and the parties are as well included in the Aftonbladet version.BestFabian

Man får nästan lite känslan av att EU-profiler inte samtyckte till Aftonbladets version, men det är ren spekulation från min sida.

2009-05-17 @ 17:30:28
URL: http://argast.nu
Postat av: larserick

Ja, Kålan redovisade ju SVTs officiella syn på småpartier.

Jag menar att vi måste inse SVTs (Och SRs)problem med hur de ska se på småpartier och nya partier. Och inse att det är ngt som nya partier får leva med.

Det finns ju hur många nya och små partier som helst. De flesta har ingen chans. Så är det. Opinionsundersökningar är osäkra, och först genom en faktisk valframgång är det "bevisat" att de är värda att bevaka.Men visst kan man tycka att det borde finnas viss flexibilitet... Och tjat från nya partiers sida kan ibland ge resultat. Om trycket blir stort nog.

2009-05-17 @ 18:04:39
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: scaber nestor

Värdet i hur de ska bevakas har väl med allmänintresset att göra och idag har du ett enormt intresse för de nya partierna.

Dessutom är det direkt oförskämt att mindre än en månad innan vallokalerna stängs att ha en allmänpolitisk debatt.Ärligt talat luktar det efterkonstruktion om den ursäkten.

2009-05-17 @ 19:07:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0