Omfattande fusk vid de mobila röstlokalerna?

Det rapporteras om omfattande och systematiska oegentligheter vid de mobila röstningslokalerna som finns utstationerade på många platser i landet.

Uppenbarligen anser ett flertal av valfunktionärerna att vissa partier inte ska få dela ut sina valsedlar.

Dessa, oftast redan partipolitiskt aktiva, funktionärer ska endast se till att oegentligheter inte sker vid röstförfarandet.
Men hur ska vi kunna lita på funktionärer som aktivt försöker påverka utgången av ett val?

Därför uppmanar jag de som kan att ta med sig någon form av inspelningsbar utrustning till vallokaler och upptäcker ni att valsedlar göms undan eller tom kastas, konfrontera dessa valfunktionärer, spela in deras reaktioner och publicera på nätet.
De är i detta fallet officiella personer och åtnuter inte det skydd mot publicering som en privatperson har.
(gråzon, men kan tolkas så)

Detta agerande från valfunktionärerna bör polisanmälas omedelbart så de skiljs från sitt uppdrag innan de ställer till med alltför omfattande skador.

För jävligt att detta kan ske i Sverige idag.De som drabbats hittills är:

Piratpartiet (konfirmerat)
Feministiskt Initiativ (ej konfirmerat)
Sverigedemokraterna (ej konfirmerat)
Junilistan (ej konfirmerat)


De som inte är konfirmerade är än så länge bara trovärdiga rykten, om någon har officiella uppgifter, maila dom till mig: [email protected] eller posta dom i kommentarsfältet.

Uppdatering:

filmat från Coop Botkyrka:

 

Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Robert Andersson

Det är i vart fall bättre att dokumentera med risken att man bryter någon liten lag än att inte säkra bevis. Sverige är inte USA. Här får åklagare använda sig av bevisning även om den som skaffade fram den begick ett brott.

2009-05-21 @ 21:19:11
Postat av: Kålan

Det var samma sak vid riksdagsvalet, tyvärr gjordes inga polisanmälningar, och när jag efter valet kontaktade valmyndigheten, så sa man att inget valfusk förekommit, eftersom inga polisanmälningar hade gjorts. En arbetskamrat som var valförättare vid riksdagsvalet berättade att han hade hittat SD:s valsedlar i papperskorgen, om det var föregående valförättare eller någon funktionär som gjort det visste han inte.

2009-05-21 @ 21:25:17
URL: http://argast.nu
Postat av: Jens O

Har hört av Fi, det kan ha förekommit oegentligheter. I ett fall är det rapporterat till valmyndigheten. Det skall ha varit i Timbrå, enligt Veronica Svärd. I ett annat fall viste inte valförrättaren, hur det går till att rösta utan valsedlar, utan hänvisade till partiet.

2009-05-21 @ 22:25:14
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: vmm

Efter valet 2006 dömdes en socialdemokratisk partifunktionär för att ha tagit med sig Sverigedemokraternas valsedlar och stoppat ner dom i en påse och försökt gå ut ur vallokalen med dom.Hon fick dagsböter på runt 2.500 kronor. Valfusk straffas inte hårt i Sverige. Tyvärr.

2009-05-21 @ 22:56:41
Postat av: Veronica Svärd

Ja, vi återkommer från Fi, i förra valet förekom omfattande felaktigheter och fusk i vallokalerna. Men precis som Piratpartiet så hänvisas våra valsedlar ofta till ett hörn eller en plats vid sidan om de etablerade partierna, vilket gör det svårt att hitta för väljarna. Spontanröstare kommer inte att rösta på något av våra partier i dessa vallokaler.En sakupplysning bara. Junilistan berörs inte av detta. De blev invalda som parti i förra EU-valet och får därför sina valsedlar både betalda och distribuerade av valmyndigheten, staten. Vallokalerna har ansvar att se till deras valsedlar ligger ute, medan de inte FÅR ens fylla på våra eller lagra för påfyllning som de gör med de etablerade partierna om de tar slut eller "försvinner".

Postat av: scaber nestor

Junilistan får visserligen sina valsedlar utplacerade, men via samtal har jag fått reda på att de gömts undan eller kastats i Malmö, Kalmar och Karlstad.

Än så länge är det obekräftat men jag har bett folk ta med inspelningsbar media (kamera, video, ljud) och försöka fånga detta på bild.Tyvärr verkar media inte vilja ta upp det, kanske beror det på att de återigen är nummer två och tre med dessa nyheter.

2009-05-21 @ 23:21:59
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Klara

Detta är helt sjukt egentligen. Hur ska det räknas som en möjlighet att rösta på partier som inte redan är etablerade i Europaparlamentet om deras röstsedlar göms undan, kastas och stjäls?!

Är detta en demokrati eller försöker någon/några styra det som vi enligt lag har rätt till att avgöra själva?

2009-05-21 @ 23:25:09
Postat av: janne

Det gäller att se upp med detta. Skulle någon upptäcka och säkra bevis på det så gäller det att få ut det överallt (tidningar, bloggen mm ). För vi är kanske inte en demokrati, så som vi ser på oss själva. Jag menar , man hör ofta på nyheterna hur "den där DIKTATURSTATENS" president har fått tex 99 % av rösterna. Även om vi är på fel väg, får vi väl inte låta det gå så långt.

2009-05-22 @ 01:53:21
Postat av: Mattias

Tveksamt om det skulle hålla det där med att spela in en annan människa som bevismaterial. Åtminstone med muntliga avtal så är det så att båda måste vara med på det för att det ska räknas.

2009-05-22 @ 03:46:20
Postat av: larserick

Naturligtvis ska det inte förekomma valfusk. Naturligvis ska det om möjligt dokumenteras och anmäls om det förekommer.

Men - det är faktiskt mycket ovanligt med valfusk.Jag tror att risken att ngt slags "bristande info" eller likn är vanligare vid förtidsröstning än i vallokal på valdagen. Dessutom finns det brister i utbildning hos en del valförrättare, men ännu mera felaktiga föreställningar hos ovana väljare.T ex valsedlar i en papperskorg är inget märkligt. Valförrättare ska regelbundet rensa valbåsen från kvarlämnade, ej använda valsedlar, och slänger dem givetvis i en papperskorg.I en vallokal ska förrättarna se till att det är god ordning på bordet med valsedlar. Det innebär att de ska kolla om det är just oordning, t ex gm att väljare rört om i högarna t ex för att täcka över ngt parti. Som regel finns mängder av valsedlar för varje parti, och då kan valsedlar "på vift" saklöst slängas. En del kan till och med vara skadade, och skulle bli underkända om de användes.Det förekommer också att övernitiska partifunktionärer sabbar andra partiers valsedlar när de lägger ut sina egna, eller kollar att de finns. Det är ett oskick. Såväl partifolk som valförrättare ska visa fair play och i vallokalen vara opartiska.Valförrättare skall uppfylla vallagens krav betr "service" till partierna. Men de kan givetvis serva lite mer, med valnämndens godkännande, för att rent allmänt underlätta för partierna, alla partier, om de så vill. Och opartiskt.

2009-05-22 @ 11:40:20
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Hanna Söderström

Bara man själv deltar i samtalet så ska det väl vara lagligt att spela in? Hur det är med publicering sen ska jag låta vara osagt, men det borde inte vara förbjudet. Man får ju fota folk utan lov också t.ex.?

2009-05-22 @ 12:04:34
URL: http://projo.se
Postat av: Snild

"Bekräftat" heter det på svenska, inte konfirmerat. ;)

2009-05-22 @ 13:33:37
Postat av: Snild

8ydyo&feature=channelpage" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=ANSjR8ydyo&feature=channelpage

2009-05-22 @ 14:27:58
Postat av: Daniel

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/05/valsedelsmygel.html

2009-05-22 @ 14:33:43
URL: http://danielrisberg.wordpress.com
Postat av: scaber nestor

@SnildSå här stod det på din länk."URL-adressen innehöll ett video-ID med fel format."

2009-05-22 @ 16:54:48
Postat av: vmm

Schyman (FI) kräver idag att Sverige ska ha valobservatörer på plats för att övervaka valet. Det tycker jag är en mycket bra idé.

2009-05-22 @ 17:48:51
Postat av: Jens O

Fi:s Veronica Svärd, blir intervjuad i Rapport, nu i kväll. Gudrun Schyman kräver valobservatörer, för att komma tillrätta med problemet.

2009-05-22 @ 18:18:47
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: HDR-fotografen

Åstorps bibliotek valfuskar med genom att inte låta lapparna ligga i samma låda, utan två tre meter därifrån.

2009-05-22 @ 18:46:43
URL: http://fotografhelsingborg.blogg.se/
Postat av: Tomas M

Det förekommer oegentligheter i varje val, mot de allra flesta partier. Vad gäller nya partier är det förstås mer oklart och svårare att få ut rätt (och lika) information och därmed blir behandlingen därefter.Men någon måtta får det väl ändå vara.Det första steget i ett läge som det i Alby bör ju vara att kontaka valförrättarens överordnade. Om de sedan inte ser till att valförrättarna skärper sig, DÅ kan man fundera på hur man istället ska komma tillrätta med problemet.Men det gör ju inte Piratpartiet här. Först en bit in i filmen ber Nyström om uppgifterna till valförrättarens chef. Chefen verkar mer än medgörlig, trots att vederbörande förstås inte vet något om någon film.Från minut ett är Nyström aggressiv, arrogant, nedlåtande och allmänt otrevlig. Varför? Han försöker filma valförrättarens ansikte. Varför? Han hotar med fängelse och drar upp ett rättsfall från Surahammar utan att närmare gå in på vad det har med situationen att göra. Varför?Visst kan det vara bra om oegentligheter filmas eller spelas in så att det finns bevis om Piratpartiet tänkt sig lämna in en anmälan. Men för en anmälan krävs förstås inte att valförrättaren hängs ut med bild på ansiktet på internet.Vissta ska vallokalerna bete sig juste, men just situationen i Alby skötte PP mycket dåligt. Tråkigt att inte partiet kan se detta och spela ner historien istället för att hylla agerandet.

2009-05-22 @ 19:31:18
URL: http://Http://www.melinen.se/blogg/
Postat av: japp

@Tomas MJag håller med: Det skulle naturligtvis vara bra om valmyndigheten själva såg till att sådana här brott mot vallagen som kan ge upp til 4 års fängelse inte förekom i Sverige.Nu ser vi ju bevisligen att brotten förekommer, och att dessutom valförrättaren inte ville lämna ut numret först (Han sa "Nu har jag inget nummer med mig.." först, som alla kan höra i videon, även du kan höra detta - det är därför det är bra med video. Så att SANNINGEN kommer fram istället för parters åsikter.)Att lägga ut det på YouTube skulle vara onödigt om SVT valde att sända det i nyheterna samma dag som det filmades. Det skulle naturligtvis vara bra. Det är alltid bra om systemet fungerar.MEN när det uppenbarligen valfuskas i Sverige, och att det läggs locket på, så är det ju tur att YouTube finns, så att medborgare i Sverige kan visa upp sanningen, istället för propaganda från inhyrda bloggare som Alliansen fått tips från Karl Rove att hyra in (Ja, alla är inte dumma - klart man fattar det när han kommer och hälsar på. Han berättade ju till och med om det.)Sätt alla valfuskare i fängelse i 1 år och 30 millioner i böter som de får betala solidariskt, det känns rimligt. ;)

2009-05-22 @ 21:35:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0