Digitala Bibliotek, är det en lösning på fildelningsfrågan?

Läser på VFU-gruppens blogg att deras arbete runt förslaget om Digitala Bibliotek nu är avslutad.
Resultatet kan ni läsa här som pdf-fil och här i deras wiki.

Det är onekligen ett spännande förslag som med råge är både mer genomarbetat och genomtänkt än de olika förslagen till bredbandsskatt.

Svårigheten med ett sådant bibliotek blir att den faktiskt konkurrerar med bla marknadsbolag som spotify, vilket inte är speciellt sunt.

Däremot tror jag det kan bli ett fantastiskt underlag för hur marknadsanpassade bolag ska kunna utnyttja ny teknik för att locka till sig kunder, det stora hindret där är major-bolagen och deras osunda oligopol.

Det kommer att krävas en ändring i upphovsrättslagstiftningen förr eller senare, vänsterpartiets förslag är ett steg på vägen.
Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Dennis Homo Sapiens Nilsson

Vi har redan ett digitalt bibliotek, det är Internet med bl.a fildelningen, där varje användare är sin egen bibliotikarie, och delaktig i det stora gemensamma biblioteket.Internet är därmed den moderna motsvarigheten till biblioteket i Alexandria, med mänsklighetens samlade kunskap, tillgänglig i var medborgares hem.I det som VFU-gruppens förespråkar skall det finnas en "bibliotikarie" som defacto censurerar och avgör vilken kunskap jag som medborgare skall ta del av.Det låter som DDR-staten. Alltså ingen bra idé.

2009-11-14 @ 18:21:57
URL: http://dennisstartrek.blip.tv
Postat av: Patrik

Kan inte annat än hålla med Dennis. Dagens politik försöker endast att finna lösningar till påhittade problem. Fokusera på vilka som skapar problemen, och ta bort dem istället.

2009-11-15 @ 05:18:26
Postat av: Micke vK

Kul att läsa! Det är helt sant att det finns ett spänningsfält gentemot kommersiella tjänster, men så är det ju med t ex public service också. Från att vara tvungen att erbjuda bättre tjänster än pirate Bay, blir de tvungna att erbjuda bättre tjänster än pirate Bay och biblioteken :)Dennis: Poängen med förslaget är ju inte att det ska vara istället för fildelningen, utan som ett komplement till den. Inget konstigare än de bibliotek som redan existerar. Är deras urval ”censur & DDR” för dig?

2009-11-16 @ 01:19:46
URL: http://vansterteknik.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0