Vilka är "Föreningen Sveriges Öga och Öra"?

I gårdagens vällästa inlägg berättade jag lite kort om "Föreningen Sveriges Öga och Öra" och frågade lätt konspiratoriskt om de hade något med "avslöjandet" av Guillous samröre med KGB.


Sen dess har jag försökt leta rätt på uppgifter om dem, men det har inte varit det lättaste må jag säga.
Tre personer har jag identifierat.

Gunnar Ekberg, Joakim von Braun och Svante Winqvist, samtliga gamla IB-spioner.

Utöver dessa var en person med på seminariet 4-5 oktober som enbart gick under namnet "Pelle", vi kan anta att detta inte är personens riktiga förnamn.


Svante Winqvist finns inte mycket information om, förutom att han var involverad i "Sjukhusspionaffären" där SÄPO (och IB) samlade uppgifter om anställda på Sahlgrenska i Göteborg och andra sjukhus i Göteborgsregionen, främst fackligt anslutna och personer inom KFML(r).

Vilken position han har inom FSÖÖ är okänt.Gunnar Ekberg
är FSÖÖ's ordförande.

Gunnar är mest känd i samband med Jan Guillou och Beter Bratt's avslöjande om IB-Affären.

I artiklarna kommer det fram mycket om Gunnars förehavanden, bland annat att han begått (misstänkta) terrordåd i Palestinarörelsens namn på IB's uppdrag.Joakim von Braun
är FSÖÖ's sekreterare.

Joakim är gammal IB-agent och har enligt egen utsago förflutet i KSI, Kontoret för Särskild Insamling.
Ska ha sammanlagt 40 års erfarenhet inom Svensk underrättelsetjänst.

Har arbetat som säkerhetsexpert på Symantec och var anställd på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro 1979-1988."Pelle" har jag några uppslag på vem det kan vara, men helt lätt är det inte, det är ändå gamla spioner vi pratar om.
Dock pekar det mesta på att föreningen är en grupp för inbördes beundran, där historierna blir värre och värre för varje konjak som inmundigas på träffarna.
Det som faktiskt talar för är att många fortfarande är i arbetsför ålder och ni vet vad som sägs?
En gång spion.....

 

Det börjar komma fram mer och mer som talar för att det är en samordnad aktion mellan FSÖÖ och SÄPO.

Återkommer till ämnet om jag hittar mer.


 

Mer skrivet om Gunnar Ekberg, Jan Guillou och IB-affären.
SvD, DN, HD, GP, SsD, AB, DN, SvD, DN2, SvD2, HD, KvP, AB2, AB3.
DN3, AB4, AB5,
Kotka, Motbilder, Daniel Scythe, Jinge

Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Sgt Pepper

Om Joakim von Braun har 40 års erfarenhet inom svensk underrättelsetjänst måste han ha börjat tidigt. Han är född 1955.

2009-10-27 @ 22:39:08
Postat av: scaber nestor

40 års sammanlagd, han arbetade (enligt egen utsago) 25 år på IB och 15 år på KSI.

Eftersom han var "inhyrd" finns det inget som säger att han inte jobbade på båda ställen samtidigt.

2009-10-28 @ 12:09:38
Postat av: Öga

Varför inte gå med i föreningen?

Joakim var 17 år när han blev anlitad av SÄPO

2009-11-26 @ 00:23:30
Postat av: Albert

Gunnar Ekberg har skrivit en <a href="http://www.bokia.se/bok/9789185183890/de-ska-ju-anda-do-gunnar-ekberg/">bok</a> där organisationen nämns. Ett tips är att gå till närmaste bibliotek och bläddra lite i boken för mer info om Sveriges Öga och Öra.Andra böcker som kan vara intressanta är Svenska kryptobedrifter av Bengt Beckman och Spionen på FRA av Anders Jallai.TXZoLAoKQWxiZXJ0Cg==

2010-11-26 @ 15:52:18
URL: http://albertveli.wordpress.com/
Postat av: scaber nestor

Tack för tipset, ska leta upp den.

2010-11-28 @ 11:40:27
Postat av: Jan Uddgren

Ja detta är en illuster samling som lurade både fok inom partiet och den militära underrättelsetjänsten med härliga skrönor om vänstergruppernas farlighet. Säpo genomskådade dem tidigt och som t ex Frånstedt antyder i en intervju visste man att IB skulle avslöjas men förhöll sig passiva. Informationen från källorna fortsatte men till slut blev de avpolleterade och bittra. Hela tiden ser de likt andra extremister nya storkonspirationer. Palme var spion liksom alla andra fiender typ Guillio och Säpo var styrt av KGB. Än i denna dag driver man teser kring sjukhusspionaffären mm trots att historien har visat hur ofarliga Baude och hans arbetarromantiska drömmare var. Sanningen var att några unga män rekryterades via tjänstgöring i jägarförband att utföra som de själva uppfattade det viktiga uppdrag att t ex "infiltrera" vänstergrupper. I själva verket var de kanske röda sillar som skulle sticka i ögonen på främmande makt så att verkliga infiltratörer kunde ta sig in och ge korrekta informationer. Att avslöja de fd jägarsoldaterna skulle gå snabbt om vänsterrörelserna i själva verket var redskap för en ondsint främmande makt men det begrep och begriper de ej. Intressant är att de var motorerna bakom både misstankarna mot OP som landsförrädare och liknande misstankar mot Säpo för att driva andra spår i Palmeutredningen.

2011-10-21 @ 08:36:25
Postat av: Jan Uddgren

Man kan också tillägga att de ofta är slarviga med sina CV:n. T ex Joakim Von Braun påstår att han jobbat 40 år för Säpo och Must men i andra sammanhang framkommer det att han jobbat för Timbro och där författat Politiska pamfletter som skulle avslöja den verkliga farligheten hos samhällsomstörtare som SKP. Historien har liksom desavouerat dessa påståenden ganska ordentligt men ger sig tomten? I andra sammanhang påstår han sig ha varit någon slags konsult till Säpo och den Militära underrättelsetjänsten med "uppdrag" att kartlägga Sovjetiska aktiviteter här bland annat. I verkligheten var det helt andra som hade uppdraget kontraspionage. Däremot är det korrekt att säga att han var en källa som kom med fantastiska uppgifter kring olika vänstergrupper via anställda inom IB. Ju mer tiden led desto mindre avseende fäste dock först Säpo och till sist IB vid detta. Sant är dock att han ansåg och förmodligen anser att Socialdemokrati är ett hot mot samhället i allmänhet. Han var en av dem som drev teser om att OP var en landsförrädare så starkt att man inte skulle bli förvånad om det visade sig att han varit delaktig i mordet eller åtminstone de falska påståenden som ledde fram till det. Hela tiden har han arbetat för näringslivet som t ex Timbro men kanske också för främmande makt som desinformatör. Granskar man hans CV är det inte svårt att se. Hans underrättelsebakgrund är alltså till stora delar påhittad. Det är nämligen så att verkliga spioner och analytiker inte är vare sig politiskt aktiva eller avslöjar hemliga saker så som dessa herrar gör. Jag kallar dem underrättelsetjänstens svans. Ingen skall tro att rikets säkerhet sköttes på entreprenad och att kontraspionaget sköttes av Timbro och liknande organisationer istället för ryssbyrån. Var det så att det agerades utanför statens domäner utanför lagen är det i sig ett hot mot rikets säkerhet. Jocke är alltså i själva verket ett allvarligt hot mot rikets säkerhet och det bör i grunden utredas.

2011-10-21 @ 09:10:27
Postat av: scaber nestor

Tack Jan, väldigt intressant :)

2011-10-25 @ 18:12:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0