Uppdatering - nwt's webredaktion slarvade med uppdateringarna. Nya Wermlandstidningen plockar bort bevis om jaktbrott.

I ett tidigare inlägg länkar jag till en artikel i NWT som berättar om att jägare spårat varg i upp till en vecka innan.
en artikel som nu är bortplockad.

Jag har mailat nwt på [email protected] med frågan varför.Uppdatering 01:05.
Artikeln åkte tillbaka snabbt som attan efter jag publicerade inlägget, men jag har inte fått svar på mailet.


Uppdatering 16:28.
Artikeln borta igen.


Uppdatering 5/1-2010 kl 14.11 - Förklaring från Nwt kommit in.

"När artikelförfattaren skrev en ny version av artikeln gjorde tjänstgörande webbredaktör av misstag en tidsinställning så att den gamla skulle försvinna och ersättas av den nya. I stället skulle han ha länkat ihop den gamla med den nya så att bägge artiklar varit synliga. Detta kommer att göras nu, och artikeln kommer att vara sökbar igen.
Rolf Mathies redaktionschef nwt."
Här är den cachade sidan, jag citerar hela artikeln för säkerhets skull.


En vecka före jakten började jägare spåra varg med bil och snöskoter på skogsbilvägarna.
Rätt eller fel?


”Se till att ni skjuter 27 vargar” var regeringens order.

För att avskjutningen skulle lyckas gick Naturvårdsverket med på ett undantag från jaktlagen:

I samband med jakten blev det tillåtet att spåra vargmed motordrivet fordon, på de vägar som återfinns på lantmäteriets skala, för att ringa in och fastställa djurens ungefärliga vistelseplats.

Men sökandet började, enligt Lars Furuholm och flera jägare i Dalsland och Värmland, flera dagar före jakten.

Var det tillåtet, Lars Furuholm?

– Det är en tolkningsfråga. Allt beror på hur man ser på jakt.

Lotti Göransson Uhnell har pressjour på Naturvårdsverket:

Spårning är jakt om syftet är att skjuta eller döda. Det står i jaktlagens andra paragraf.

Och jakten inleddes på lördagen.

Hon tillägger:

– Fast personligen har jag svårt att se hur det skulle gå att visa, juridiskt.

Fler påskjutna

En advokat, tillika jägare, som NWT frågar säger så här:

– Nej, det går inte att visa. Folk kör ju alltid och tittar efter varg. Att få det till jaktbrott skulle aldrig gå.

Undantaget innebar inte att man fick skjuta, förfölja eller genskjuta vargen med motordrivet fordon.

Vargjakten i Värmland och Dalarna var över på en dag.

Då var ytterligare några vargar påskjutna, utanför den tillåtna kvoten.

Karin Sidenvall
0570-71 44 50
SvD,
n svd gp1 ab1


Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om 

Kommentarer
Postat av: Stefan

Och nu är artikeln tillbaka igen. Fick du nåt svar?

2010-01-04 @ 00:03:07
Postat av: scaber

sitter pa mobilen och har ingen mojlighet att kolla. men det verkar som de sett inlagget ;)

2010-01-04 @ 00:23:03
Postat av: Martin

Och?! Ska vi förbjuda människor och köra bil i flera veckor före vargjakten.

2010-01-04 @ 00:42:34
Postat av: scaber nestor

@MartinDet är ganska stor skillnad mellan folk som åker till jobbet och folk som är ute och aktivt spårar varg med snöskoter eller är ute med bilen på gamla traktorstigar med kikare.2010-01-04 @ 01:04:48
Postat av: Trixx

Hur i helvete har de tänkt egentligen!? Har de tänkt öht?

Licensjakt och ingen jakt på alfa-par är väl det minsta man kan kräva OM nu vargen är ett så stort problem som vissa framställer det som. (Sveriges lammproducenter gjorde en undersökning för ett par år sedan ch upptäckte till sin förvåning att tamhundar var ett långt vidare problem än vargar när det kom till rivna får) Vill jägarna jaga, så kan de väl ge sig på vilsvinen ist, men det är väl förmodligen inte lika macho.

2010-01-04 @ 04:03:07
Postat av: Anna

Trixx. Vildsvin jagas året runt, men den jakten gnälls det oxå på. För att få tag på vildsvin så används oftast åteljakt, dels för att få bort dem från fälten och dels för att de är varska och håller sig undan om de känner vittring. Vildsvin är ett relativt nytt fenomen att jaga här omkring... Men tro mig, fler och fler börjar jaga vildsvin. Det blir allt fler som skaffar sig vildsvinshundar istället för älghund. Men, det tycks inte spela någon roll vad vi jägare jagar, har gnällts på att vi jagar svin med så,,, Vad ska vi göra för att få er nöjda??Sen kan jag hålla med om att "tamhundar" som river får är ett stort problem, men det handlar om dåligt ägaransvar och har inget med jakt att göra what so ever! Min älghund (som för övrigt testats på gris) har aldrig gjort en fluga förnär, inte katter och inte sorkarna hon gräver upp. Hon beter sig som en ställande älghund ska, hon skäller och håller dem på plats tills matte kommer. Blanda inte ihop äpplen och päron. ;)

Sorry, detta blev ett långt inlägg!

God fortsättning! :)

2010-01-04 @ 11:45:45
URL: http://annawahlgren.blogg.se/
Postat av: Stefan

Med denna retorik tjuvjagar alla länstyrelsens och skandulvs rovdjursspårare.Fö bör man fråga sig den enda konkreta kärnfrågan: Har människan i naturen att göra överhuvudtaget?Härefter kan man när man förstått att vi är en del av naturen sedan vår tillkommst, fortsätta med intressanta nutida, relevanta följdfrågor som;

Hur påverkar vi på minst?

Vad ger minst inverkan på klimatet, jakt eller tomater året runt?

Vad äter jag och varifrån kommer detta?

På vilket sätt ska människan förhålla sig till naturen och vad är idag naturligt?

Vad medför våra handlingar?

Hur påverkas övriga viltarter av en av människan kontrollerad återetablering av en toppredator efter mångårig avsaknad?

Hur kan jag leva klimatsmart i dagen samhälle?2010-01-04 @ 16:57:16
URL: http://haringenblogg
Postat av: scaber nestor

Skandulvs och länsstyrelsens anställda eller avlönade spårare spårar inte med avsikt för jakt om inte tillstånd för skyddsjakt skett innan, däri ligger skillnaden.2010-01-04 @ 17:04:35
Postat av: Stefan

Nja..En sanning med modifikation då det noga undersöks vilken individ som ska jagas genom gediget spårarbete. Visst finns det en skilldnad då det inte är just dessa människor som genomför jakten men en hårfin sådan, djuret spåras likaledes för att urskiljas/identifieras till jakten. Liten fråga i sammanhanget.

2010-01-04 @ 17:12:33
Postat av: scaber nestor

Eftersom det är just det som är skillnaden mellan jaktbrott och inte så anser jag att betydelsen är stor.2010-01-04 @ 17:20:35
Postat av: Stefan

Liten fråga i samanhanget menades förhållandet människa/natur i sig, inte denna förseelse som även jag tycker att det är.

Hursom finns det större frågor man bör ställa sig innan man kommer till dessa i samanhanget fruktansvärt små.

2010-01-04 @ 18:55:55
Postat av: Nicklas Eriksson

Utmärkt avslöjande Scaber! Jag lägger upp det på min blogg och ger dig full cred;)Nicklas

2010-01-04 @ 21:55:32
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@Stefan.Den stora frågan är ju om vi ska ha en omfattande jakt utövad av ett stort antal jägare med varierande grad av träffsäkerhet, en selektiv jakt med avlönade spårare/jägare eller ingen jakt alls förrän vargen växt sig tillräckligt stor.Men, det gör inte att man inte ska ta hand om de jaktbrott som sker.

2010-01-04 @ 23:49:02
Postat av: scaber nestor

@Nicklascred skickas vidare till svärmen.

Hade inte en läsare upptäckt det och skrivit i kommentarsfältet hade det nog inte upptäckts så snabbt.

2010-01-04 @ 23:49:52
Postat av: Trix

@AnnaJag är inte emot jakt i allmänhet, var fick du det ifrån? Jag jagar inte själv, men äter gärna vilt och har god kontakt med jägarna härikring. Det jag reagerar emot är VARGjakten i den form den nu genomfördes. Poängen med tamhundarna och rivna får är faktiskt att vargen oförskyllt får skulden. Ingenstans antydde jag att det har med jakthundar att göra.Det är en oerhörd skillnad på vildsvinen och vargen. Svinen förökar sig hejvilt och har en livskraftig stam, till skillnad från den ynkliga vargstam vi faktiskt har.Som jag ser det har jag inte blandat ihop någonting alls. God fortsättning själv :)

2010-01-05 @ 08:20:16
Postat av: Rolf

Inte mycket till avslöjande. Förklaringen till att artikeln inte låg kvar var att den hade uppdaterats på ett felaktigt sätt. När artikelförfattaren skrev en ny version av artikeln gjorde tjänstgörande webbredaktör av misstag en tidsinställning så att den gamla skulle försvinna och ersättas av den nya. I stället skulle han ha länkat ihop den gamla med den nya så att bägge artiklar varit synliga. Detta kommer att göras nu, och artikeln kommer att vara sökbar igen.

Anledningen till att Scaber Nestor inte fick något svar från oss var att han/hon skrivit fel mejladress - "[email protected]" istället för den korrekta adressen "[email protected]".

Rolf Matthies/redaktionschef NWT

2010-01-05 @ 13:58:53
Postat av: scaber nestor

Tack Rolf för förtydligandet, jag kommer att korrigera artikeln.Ps, getskägget på min presentationsbild borde avslöja mitt kön :)

2010-01-05 @ 14:11:07
Postat av: Stefan

Jag har svårt att se att man kan gå förbi grundförhållandet människa/natur i någon debatt rörande jakten. Förhållandet blir mer aktuellt då det är ett rovdjur vi debatterar om, ett djur vars predation/överlevnad påverkar det överflöd som de jagande människorna tar del av. Detta förhållandet mellan människa och varg har pågått så länge de levt sida vid sida, däremot har vårt samhälle utvacklats något enormt vilket förändrar både vårt behov och våra möjligheter men kanske framförallt vår fullständiga överlägsenhet mot detta dåtida hot. Det sista medför givetvis ett ansvar. Med mitt resonemang menar jag alltså att vi bör fråga oss hur vi ska förhålla oss till naturen i helhet innan vi ställer oss i samanhanget små frågor.Din fråga om vilka som får jaga är en viktig fråga där jag anser det framförallt krävs ett större mått av närhet bland många jägare, de har också varit en del av evolutionen de senaste åren och många driver längre och längre bort från det som de som jägare ska förstå, dvs naturen.Detta för vår art tidigare livsviktiga beteende missköts av många "nöjesjägare" som inte förstår grunden i det de håller på med. Tyvärr kan man inte putta alla över en kant.

2010-01-05 @ 14:45:15
Postat av: Rolf

Tack själv scaber nestor för att du upptäckte felet så att vi möjlighet att rätta till det.

2010-01-05 @ 14:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0