ACTA - Äntligen rör det på sig.

Ja, jag har stridit för att ACTA-avtalet ska offentliggöras under ganska lång tid och jag hoppas att jag till slut kan se att mitt lilla bidrag i förlängningen ledde till det som nu håller på att ske i EU-parlamentet.HAX berättar:

"Härom veckan försökte parlamentets utskott för internationell handel fråga ut kommissionen om vad som sker. Kommissionen tog uppseendeväckande lätt på sanningen, trots att alla i rummet hade läckta handlingar som visade vad som skett framför sig. Så nu är folk, från alla partigrupper, i Europaparlamentet rätt förbannade.

[...]

Det har väckts gruppöverskridande frågor – och det kommer att bli debatt – om ACTA på tisdag kväll (kl 21-24). Temat är öppenhet, insyn och medbestämmande för de folkvalda i parlamentet.

Men redan under måndagskvällen kommer spelet att börja. Alla partigrupper förbereder egna resolutioner. (Piratpartiets / Gröna gruppens resolution är redan klar och inlämnad.) Detta är en back-up ifall man inte lyckas få till en bred, gruppöverskridande, resolution.

Beroende på förhandlingsutfallet på måndag kväll / natt så kan det bli en bred överenskommelse om en resolution om ACTA och ACTA-förhandlingarna med alla utom EFD.
"


----------


Verkar som Lissabonfördraget var till nytta, iallafall i detta ärendet.
Tvivlar på att detta var tanken, att parlamentet inte av ren tacksamhet fortsatte vara Kommissionens "bitch", utan började få självständiga agendor :)


Vill bara nämna några av de företag som inte vill se detta avtal offentligt.

AT&T, Verizon, Google, Yahoo, Vodafone, Ericsson, VirginMedia, France Télécom, Telefónica, Sony Pictures, Skype, Lagardère, eBay, Cisco, Liberty Global, Vodafone, Hutchison Whampoa.


För om avtalet blir offentligt, blir även dess förarbeten det.
Det ska bli riktigt intressant att se vilka och hur mycket dessa lobbyister haft att säga till om.DN, Satmaran, Svensk Myndighetskontroll, Cornucopia, Calandrella, Michael Geist.

Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0