Arbetarrörelsens hundraplus-åriga kamp har renderat i en generation av borgare.

Jag tar det i korta drag.


Arbetar(rätts)rörelsen har under sin 100+ åriga kamp för solidaritet för arbetare och medborgare gjort att varje år har folk fått det lite bättre.

Lite högre lön, lite bättre arbetstider, arbetsmiljö, anställningstrygghet, arbetslöshetskassa etc, etc.
Varje år har detta blivit lite bättre.

Visst har det kommit missar, som löntagarfonder.
Men i det stora hela har denna arbetarrörelse baserad på solidaritet gjort att samhället har haft råd att garantera skolgång till alla och vidareutbildning till de som ville.


Vad är då problemet?

Jo.
Många har glömt att detta inte är saker som är skrivna i sten, arbetsmiljölagar har inte förbättrats på sista tiden, anställningstryggheten urholkas, arbetslöshetskassan är ett skämt, arbetstiderna är faktiskt på väg uppåt igen efter många års arbetstidsförkortningar och i senaste avtalsrörelsen så var löneavtalet mer eller mindre ett nollavtal.


Men nu har folk det ganska bra ändå, tack vare arbetarrörelsens kamp, så protesterna är ganska modesta.
Folk har helt enkelt samlat på sig saker, prylar, bilar och hus (för lånade pengar) och lever i villfarelsen att de är rika.

Och sålunda har de blivit borgare.


Därmed tror jag att jag till stora delar förklarat den borgerliga valsegern.Lite länkar.

DN, DN2, AB, AB2.
Marios, Filppu, Peter Andersson, Martin Moberg.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Waelfjord

lol det här var rolig läsning :-)Ironi och satir är det bästa för att lätta upp en tung känsla och stämning. Tack :-)Kommunist, Javisst. Mera Stalin åt Folket. Hoppas att dom röda vinner nästa val, om inte så kanske det är dags att börja göra köttemos av allt borgarpack.

2010-09-22 @ 21:52:50
Postat av: MG

Så varför har då inte (S) förändrats med folket? Man kan inte ha kvar 50 år gammal retorik och ett perverst vurmande för fabriksarbete när folket har gått vidare.

2010-09-22 @ 22:29:59
Postat av: scaber

@mgJag gav min analys av hur borgarna vann (tillräckligt många av) arbetarna för att vinna.Varför Sossarna inte utvecklats eller inte klarat av att marknadsföra sig är en helt annan analys

2010-09-22 @ 22:33:37
Postat av: Btte

Bra skrivet!

2010-09-22 @ 22:46:16
Postat av: Erik

Man kan ju också se det som att socialismen blev klar. De stora orättvisorna och förtrycket av arbetarna är nu i stort sett borta. De behövs med andra ord inte längre. Inte i sverige i alla fall.Värre, de gick för långt och började skada samhället. Driver man socialismen för långt går man från att lyfta de svaga till att trycka ned de starka.

2010-09-22 @ 22:51:54
Postat av: scaber

@Erik.Intressant, men du missar att vi haft en krasch och en depression på mindre än 10 år tack vare bankers uppkopierande av pengar och derivat som handlas med trots att de inte ens har äganderätt till varan.Där har vi den skadliga kapitalismen som ersatt marknadsekonomi.På något sätt måste vi tillbaka till marknadsekonomi och det kan man inte göra genom att dra undan mattan för de svaga.Det behövs en balans.

2010-09-22 @ 23:08:29
Postat av: Ulrika Ringq

...och som vanligt, AMEN! :D//Ulrika

2010-09-29 @ 19:43:06
URL: http://blogg.segra.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0