Vad är det som är så farligt med ett överskådligt skattesystem? + Liberaldemokraterna presenterar sitt manifest!

Nu i dagarna har jag läst om att det finns utrymme för ett trehundratrettioelfte jobbskatteavdrag, att det finns reformutrymme för att göra det svenska skattesystemet än jävligare att begripa sig på.

Tidigare har mitt intresse för skattepolitik varit ganska litet, som ni mer frekventa läsare känner till så är det medborgarrätt som är mitt ämne.
Men spenderar man mycket tid i politik så bör man lära sig lite om penningapolitiken också, om inte annat för att lära sig att vill man veta bakgrunden till konstiga beslut så är det bara att följa pengarna, om det spåret nu går att följa överhuvudtaget.

Då kan man lugnt säga att partier som sopar igen spåren gör det av skäl de inte vill avslöja, vilket gör det än mer intressant att få veta vilka särintressen som köper vilka politiker.


Men tillbaka till skatterna.

Vi har i Sverige idag ett system som går ut på att ju mer du tjänar desto mer ska du betala i såväl summa som i procent, progressiv skatt kallas det.
Men med alla avdragsmöjligheter och skatteplanering så är det i princip bara medelklassen som betalar skitmycket i skatt medan de med lägst inkomst i stort sett får tillbaka sina pengar via en djungel av bidrag och de rikaste har råd att nolltaxera tack vare smarta firmor som placerar ut dina pengar på något vis jag inte kan redovisa, för att jag blir snurrig i huvudet.Därför gillar jag PSML-förslaget, Platt Skatt med Medborgarlön.

1. Du skattar lika mycket från första kronan du tjänar till sista kronan du tjänar.

2. Inga, eller få, avdragsmöjligheter och pengar som tjänas i Sverige ska beskattas i Sverige. (Slut på skatteparadisföretag som dränerar landet på pengar)

3. Du har en ovillkorad grundinkomst i botten som gör att du har råd att misslyckas med dina försök att starta företag, eller om du helt enkelt väljer att bosätta dig i en koja i skogen och leva på det naturen har att tillgå.

4. Samma momssats oavsett tjänst/vara.

Och framför allt.
5. Det är lätt att förstå sig på!


Om det enda problem du har med PSML är att du inte förstår hur vi ska ha råd att betala ut denna medborgarlön så är det ett lyxproblem, för det betyder att du förstår dig på grundprincipen bakom plattskatten och allt vi behöver göra är att förklara varför människor inte ska behöva förnedra sig och lämna ut sitt liv inför en byråkrat när man har en svacka i livet.


Glöm inte att kolla in Pub Liberal ikväll kl 18.30 där det sker två saker.

Debatt om PSML-förslaget samt en presentation av det Liberaldemokratiska manifestet.


Manifestet läggs parallellt ut på hemsidan kl 18.30.Fler om Vårbudgeten, skattepolitik, LibDem och/eller PSML.
Masterwheelchair, Motpol, SMK, Calle Rehbinder, Peter Soilander, Den hälsosamme ekonomisten, Martin Moberg, Human labrat, Roggans, Annarkia, Chefspappan, Ulf Vargek, Leines blogg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Mattias Juelsson

Lysande introduktion i ämnet! Hade själv börjat skriva en, men såg din och länkade till dig istället.:)

2011-04-13 @ 12:52:32
URL: http://mattiasjuelsson.blogspot.com
Postat av: scaber nestor

Tack :)

2011-04-13 @ 13:42:53
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Mogwai

Man ska naturligtvis komma ihåg att det är fullständigt idiotiskt att ens försöka debattera med en liberaldemokrat. Vilka fakta du än drar upp så kommer de ignoreras. Som deras ungdomsförbund själva skriver på sin hemsida:"I Ung Liberal letar vi inte fakta och argument

för att underbygga våra åsikter, utan utgår från vår verklighetsbild, vår ideologi

och vårt mål för att formulera våra åsikter."http://ungliberal.se/Verksamhetsbeskrivning.pdfTjo! Därför kan vi gott låta dem hållas till tanken att plattskatt skulle vara bra för någon som har en lön understigande 30 kkr i månaden. Ingen idé att debattera.2011-04-13 @ 16:17:36
Postat av: Niklas Starow

Hej, välkommen till min personliga blogg.

inte liberaldemokraternas hemsida och eftersom jag är 37 år så är jag inte att betrakta som ungdom.Jag kommer inte att ignorera dig för att du påstår att en debatt med mig är idiotisk, jag kommer att skita i dig för att du är ett praktarsle.Nöjd?

2011-04-13 @ 17:04:01
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Mogwai

Jodå, du har ju ändå kommit fram till din slutsats om "praktarsle" från din verklighetsbild.

2011-04-13 @ 17:35:33
Postat av: Per A.

Innebär inte detta att ni raskt plockar bort den kommunala beskattningsrätten?För med bibehållen kommunal beskattningsrätt så kvarstår ju det största steget i den progressiva skattetrappan, det mellan bara kommunalskatt och både statlig och kommunal skatt.

2011-04-15 @ 01:01:19
Postat av: Niklas Starow

Plattskattemodellen förordar visserligen att det blir inskränkningar i den kommunala beskattningsrätten.Ett förslag som är omtyckt i den interna debatten är att om kommunerna/regionerna vill ha in mer skattepengar till projekt så ska invånarna tillfrågas om de är beredda att skjuta till den summan via skattsedeln, tex om kommunen vill bygga badhus/hockeyrink etc.Om den är praktiskt genomförbar kan jag inte påstå i dagsläget utan att låta utopisk.Vi inväntar uträkningen från tankesmedjan på hur PSML (Platt Skatt och Medborgarlön) ska kunna se ut i termer om skattenivåer och nivå på medborgarlönen och vilken modell som förordas av den rena medborgarlönen, det finska ML-förslaget eller om Friedmans negativa beskattning är att förorda.2011-04-15 @ 03:43:01
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Per A.

Börjar man peta på den kommunala beskattningsrätten så borde detta indirekt innebära en ordentlig förändring av hur Sverige förvaltas.

En uträkning från en tankesmedja låter i det sammanhanget tämligen otillräckligt.

Skall ett förslag med sådan genomslagskraft kunna tas på allvar så krävs det att förslagstframställarna har ett mycket gediget utredningsarbete att luta sig mot.

2011-04-15 @ 22:27:47
Postat av: scaber nestor

Självklart är det vägen att gå, men grunden måste först skapas genom uträkningen på vilken av ML-modellerna som ska användas och vilken på nivå Plattskatten och momsen kan läggas.Ta kontakt med vår ekonomiske talesperson Jan Rejdnell så kan han förklara det närmare.

Vem vet, det kanske finns plats för dig när det är dags att utreda beskattningsrätten :)Jan Rejdnell,

[email protected]

2011-04-15 @ 23:55:02
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: svenne banan

född fri, skattad till döds...

2011-04-27 @ 22:47:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0