FRA får utökade befogenheter, betyder det att inget undgår dom?
121 SVT Text Torsdag 28 aug 2008
INRIKES Publicerad 27 augusti
FRA får allt större ansvar
FRA ska skydda information som skickas
mellan svenska myndigheter. Verksam-
heten har tidigare legat hos Krisbe-
redskapsmyndigheten men kommer att
föras över till FRA, erfar Aktuellt.
Förändringen innebär att FRA, vars
tidigare uppgift varit signalspaning
och underrättelseinhämtning, kommer
att hantera stora mängder känslig och
hemlig information.
-Man får problem med insyn och kont-
roll när en myndighet verkar bakom
höga sekretessmurar, säger Wilhelm
Agrell, professor i underrättelse-
analys till SVT:s Aktuellt.
Läs mer * Se inslag på svt.se/rapport
Kommer det att bara vara skyddande av posten, dvs kryptering, eller kommer all myndighetspost att gå igenom FRA?
Om Försäkringskassan skickar post om en individ, kommer detta att snappas upp av FRA och matas in i deras databaser?
Jag vet inte, jag vet faktiskt inte men jag får kalla kårar.
Gudars skymning, jag hoppas jag har fel.
pingat på intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om FRA, korrespondens, myndighetspost, krisberedskapsmyndigheten, Wilhelm Agrell, Aktuellt, svt, hemligt.
Hej!
Jag tog mig friheten att lägga ut hela texten från SVT:
"FRA ska skydda information som skickas mellan svenska myndigheter. Verksamheten har tidigare legat hos Krisberedskapsmyndigheten men kommer att föras över till FRA, erfar Aktuellt.
Förändringen innebär att FRA, vars tidigare uppgift varit signalspaning och underrättelseinhämtning, kommer att hantera stora mängder känslig och hemlig information.
-Man får problem med insyn och kontroll när en myndighet verkar bakom höga sekretessmurar, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys till SVT:s Aktuellt.
Fanns i slutet av text
Beslutet, som fattats i all tysthet av riksdagen, innebär att hanteringen av så kallade krypton och kryptonycklar för en lång rad centrala svenska myndigheter förs över till FRA.
I våras lade regeringen fram ett förslag till riksdagen om att lägga ner bl.a. krisberedskapsmyndigheten för att bilda en helt ny myndighet som ska hantera kriser och katatsrofer.
I slutet av regeringens propositionen fanns ett förslag som hittills inte uppmärksammats alls. En viktig del av Krisberedskapsmyndighetens verksamhet skulle föras över till FRA.
Det rör sig om delen som handlar om signalskydd, dvs hur myndigheter skyddar sin kommunikation mot bl a avlyssning och olagliga intrång.
I praktiken rör det sig om att hantera krypton för att skydda information och kryptonycklar så att mottagaren har möjlighet att läsa innehållet.
Alla landsting
FRA, vars viktigaste uppgift varit signalspaning och underrättelseinhämtning, kommer nu också kommer att hantera krypton och kryptonycklar till stora mängder känslig och hemlig information i Sverige.
Förändringen genomförs vid årsskiftet och berör alla landets länsstyrelser, alla polismyndigheter, alla landsting, luftfartsverket, Telia, tullen, Skatteverket, alla lokala Säpo-enheter, kustbevakningen, vägverket, ekobrottsmyndigheten och Svenska kraftnät.
Ville gå ännu längre
Redan i våras ville försvarsdepartementets gå ett steg längre.
Planen var att ge FRA huvudansvaret för allt signalskydd i Sverige.
I dag sköts det av en enhet inom försvarsmakten, som både tar fram de apparater som används för att kryptera känsliga meddelanden via telefon, fax eller internet och de kryptonycklar som används för att kunna läsa denna känsliga information.
Särskilda telefoner för ministrar
Den här utrustningen används t ex på utrikesdepartementet när man skickar meddelanden till ambassader runt om i världen, eller när statsministern och andra ministrar pratar i särskilda telefoner med varandra för att kunna föra skyddade avlyssningssäkra samtal.
Förslag stoppades
Förslaget som skulle stärka FRA:s makt avsevärt har diskuterats under en längre tid i försvarsdepartementet. Det har också ett starkt stöd av FRA. Men efter hård kritik från flera myndigheter som fick ta del av ett utkast till propositionen strök regeringen den här delen innan förslaget lades fram för riksdagen."
Ja, i dessa tider blir man misstänksamt för allt. Tyvärr oftast med god anledning. Hur ska vi orka bevaka allt, när riksdagen är upptagen att hantera FRA-lagen. Och när disciplinen är så hård.