Ett "FRA inom FRA" ska utvecklas på uppdrag av Regeringen för att kringgå överenskommelsen med kritikerna.
Jag citerar:
"Regeringen beslutade [...] att tillkalla en särskild utredare för att kartlägga Säkerhetspolisens och Rikskriminalpolisens behov av underrättelser om utländska förhållanden samt att utreda hur detta ska kunna tillgodoses på ett rättssäkert och effektivt sätt.
[...]
I betänkandet föreslås bl.a. en ny lag där möjligheten för både säkerhetspolisens och den öppna polisen att få information genom signalspaning regleras."
Sen kommer det riktigt intressanta och här menar jag att det skiner igenom vad syftet med utredningen har varit hela tiden, att kringgå de senaste sk integritetsskydden och löftet om att "signalspaning" (läs - massavlyssning) inte skulle ske mot i Sverige vistandes individer.
"Betänkandet bereds nu inom regeringskansliet, varvid det konstaterats att behov av ytterligare underlag i frågan.
[...]
Analysen bör omfatta dels alternativet med ett fristående organ för att utföra uppgiften, dels alternativet att en fristående del byggs upp inom FRA för att utföra signalspaning för polisens del." (min fetstil)
Sen läser vi på själva uppdraget att:
"Utredaren ska presentera ett alternativ med ett fristående organ för att utföra uppgiften och ett alternativ där en fristående del byggs upp inom FRA." (min fetstil)
Märker ni hur det sakta byggs upp genom dokumentet?
Först tillsätts en utredare för att utreda behovet, sen kommer det att det "bör omfatta" och till sist så står det i klartext att regeringen vill ha dessa två alternativ presenterade för sig, politisk styrning nån?
Ja, det står också att "Utredaren är fri att föreslå den lösning som utredaren finner bäst" men som jag ser det är det bara retorik att användas mot kritiker om och när dokumentet kom fram i ljuset.
Frågan är inte vad vi ska göra nu, jag tänker fortsätta opinionsbilda för ett bevarande av de demokratiska principerna.
Frågan är vad Karl Sigfrid, Annie Johansson, Fredrik Federley, Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Agneta Berliner, Maria Lundqvist-Brömster, Cecilia Wikström och Solveig Hellquist ska göra när deras egen regering fört dem bakom ljuset ytterligare en gång?
Det är val i september 2010, kom ihåg vilka som ska in och vilka som ska bort.
Demokratin har inte råd med (ytterligare) en valseger där personer med liten eller obefintlig respekt för den personliga integriteten ingår.
Lånar några av Oscars länkar samt lägger in några egna.
Johan Westerholm, Farmorgun, annarkia, Tindra-Annette, Händelsehorisont, drottningsylt, Svensson, Zac, Jens O.
SvD, Bodströmsamhället.
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om FRA, FRA-lagen, övervakning, massavlyssning, signalspaning, säpo, regeringen, utredning
Bättre med chip under huden!
På islamister! Och alla andra muslimer! Och på judar! Och alla konstiga kristna sekter! Och socialister! Och Sverigedemokrater! Och neoliberaler! Egentligen ska faktiskt alla svenskar ha ett chip under huden så vi kan ha koll på dom som gör fel. Fast jag behöver inget för jag har rent mjöl i påsen.
Hejja demokratin! Jag tror att piraterna är vårt enda hopp om vi vill ha tillbaka demokratin. Om inte Europaparlamentet hinner korrumpera dem innan förstås.
Eländet tar banne mig aldrig slut...och därmed sagt att jag någonsin trott det men visst blir även jag förvånad av att den redan snabba färden i utförsbacken eskalerar in absurdum.
"Frågan är inte vad vi ska göra nu, jag tänker fortsätta opinionsbilda för ett bevarande av de demokratiska principerna."
Opinionsbildning i all ära men jag börjar mer och mer luta åt handlingskraftig aktivism. Opinionsbildning riktad åt folket är dock viktigt men alla vidare insatser att vädja åt våra s.k. "demokratiska representanter" (fnizz) ser jag som helt fruktlösa och bortkastade.
Du har redan varit inne på aktiviteter som jag tror har stor potential om man förändrar dem något och eventuellt riktar om dem. Kräver dock ett stort engagemang från hela piratrörelsen istället för de sprida småskurar som förekommer.
Bra analys och slutsats. Jag delar helt dina farhågor. Regeringen märket att sjösättningen av FRA inte rörde upp några större vågor, att engagemanget hade lagt sig. Så nu var tydligen tiden inne för nästa steg. Allt med förhoppningen att förändringen skulle kunna passera obermärkt.