Orwells 1984 som e-bok återkallades av Amazon, även från de som (trodde sig ha) köpt den.

Detta är sinnessjukt, läs och begrunda.


The New York Times.



This morning, hundreds of Amazon Kindle owners awoke to discover that books by a certain famous author had mysteriously disappeared from their e-book readers. These were books that they had bought and paid for—thought they owned.

But no, apparently the publisher changed its mind about offering an electronic edition, and apparently Amazon, whose business lives and dies by publisher happiness, caved. It electronically deleted all books by this author from people’s Kindles and credited their accounts for the price.

This is ugly for all kinds of reasons. Amazon says that this sort of thing is “rare,” but that it can happen at all is unsettling; we’ve been taught to believe that e-books are, you know, just like books, only better. Already, we’ve learned that they’re not really like books, in that once we’re finished reading them, we can’t resell or even donate them. But now we learn that all sales may not even be final.

As one of my readers noted, it’s like Barnes & Noble sneaking into our homes in the middle of the night, taking some books that we’ve been reading off our nightstands, and leaving us a check on the coffee table.

You want to know the best part? The juicy, plump, dripping irony?

The author who was the victim of this Big Brotherish plot was none other than George Orwell. And the books were “1984” and “Animal Farm.”



Sammanfattning.
Publicisten som har rättigheterna till Orwells "1984" och "Animal Farm" drog tillbaka tillståndet att sälja e-boksvarianten från Amazon.
Då väljer Amazon att inte bara dra tillbaka den från "hyllan", även från de som (trott att de) köpt den till sin Kindle (e-boksläsare) fick böckerna raderade.

Vansinne på hög nivå.
Så om man köper e-böcker via Amazon så kan man i stort sett när som helst få allting raderat, visserligen fick de pengarna tillbaka, men vem bryr sig.
Ett köp är ett köp, det är ett ingånget avtal där pengar växlat händer för en vara.

Men detta gäller främst USA och jag antar att en stämningsansökan redan håller på att skrivas, med all rätt.


Pinged at Twingly, Intressant

Copy me Happy har noterat det också.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Welder

Som det redan tidigare slagits fast: skall man skaffa sig kultur i nedladdad form är det enda rationella sättet att skaffa piratkopior (och skicka pengar till upphovsmannen anonymt i ett kuvert).

Så länge folk i producentledet tror att vi kunder betalar för någon slags amorf "licens att använda" likt den datorbranschen har lyckats ljuga ihop, så är en köpt download inget värd.

Vad händer när George Lucas bestämmer sig för att det nog inte skall vara någon prinsessa i Star Wars ändå. När han ändrat färdigt, och Amazon pushat ut ändringarna till din bokhylla? Boken du har efter ändringen är radikalt annorlunda än den var när du betalade för den.

Vad händer när någon musiker, som Bard till exempel, bestämmer sig för att BWO betyder Bavarians With Oompah och all deras debil-pop byts ut mot mässingsblåsversioner av samma låtar, mer anpassade för ölhall än för vardagsrum.

Det behövs lagstiftning som slår fast att en köpt digital fil har samma status som ett köpt fysiskt objekt, och om det är så att någon i producentledet mixtrar med det du ÄGER, så finns det straffskala klar. Trettio miljoner för att joxa med ett par dussin filer var det visst.

2009-07-18 @ 07:38:35
Postat av: Bo

Håller med Welder om ägandeskap när det gäller köpt digitalt innehåll.

Det kommer aldrig att hända dock.

2009-07-18 @ 12:21:48
Postat av: Martin

Intressant att du anser att "köp är ett köp" när du samtidigt anser att digitala produkter inte har ngt "egentligt" värde. Det är också intressant att du anser att en köpt digital fil skall ha samma värde som ett köpt fysiskt objekt, när du om och om igen maler på om att digitala produkter inte har ngt värde och att man skall få massdistribuera kopior av dessa så länge man inte gör det i kommersiellt syfte. Du vill uppenbarligen ha kakan - äta den och sälja den om och om igen.

Du missförstår om och om igen att du aldrig äger verket i sig, du har enbart köpt rätten att få upplevelsen som verket bringar. Det enda du har köpt i övrigt är en plastbit, ett par papper, en elektronisk fil - vars innhåll du inte har någon ägande rätt till.

2009-07-18 @ 12:21:53
Postat av: Ikaros

Blir lite Kalle Anka över saken..



https://www.flashback.info/showthread.php?t=959510

2009-07-18 @ 13:23:04
Postat av: Anaïs

@Martin: Nu förstår jag inte. Har man betalat för ett verk med egna beskattade pengar äger man det rimligtvis i så mån att man har rätt att uppleva det så mycket man vill. Eller anser du att ett förlag har rätt att komma hem och ta böckerna i din hylla?

2009-07-18 @ 15:03:10
URL: http://ledomainedanais.blogspot.com/
Postat av: scaber nestor

@Martin.



Jag tror du misstar mig för en annan bloggare, hur nu det är möjligt.

Jag trodde jag hade utvecklat en tillräckligt säregen stil för att urskilja mig ur mängden.



1. Jag har alltid pratat om mervärde, för mig ligger mervärdet i en bok att köpa det fysiska exemplaret eftersom jag älskar känslan av att öppna en helt ny bok, känna pappret mot mina fingrar.

Att sätta mig i min fåtölj, dra ner persiennerna och tänga läslampan.



2. I Amazon-kindle har du en läsare, inte mycket mer än en skärm med sidvändare och ett hyfsat minne, men det är ett mervärde i detta.

Det är en förenklad form av vanlig bok med samma pärm där du kan byta ut innehållet.



3. Nej, jag anser inte att en köpt digital fil ska ha samma värde som en fysisk, det är en ståndpunkt som upphovsrättsuppköparna har, inte jag.

Återigen, det är mervärdet som avgör om jag ska inhandla en produkt.



4. Om din definition av kulturupplevelser någonsin slår rot så kommer kultursektorn att gå under.

2009-07-18 @ 17:20:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0