EU-statistik 2004-2009, vilka partier vågar gå ut offentligt med vad de faktiskt ägnat förra mandatperioden åt?
Så här i efterhand, speciellt som det bara saknades 0,4-0,8% för att behålla ett mandat, så kanske jag skulle slagits hårdare...
Men jag var trots allt talesperson för en partipolitiskt obundet nätverk och som sådan anser jag att man ska hålla sig ifrån alltför stark lobbyism för det partiet man är ansluten till eftersom det "obundna" annars kan uppfattas som en front.
Men nu när jag inte är talesperson för nätverket eller ordförande för föreningen längre kan jag skamlöst berätta vad som borde berättats redan innan valet avslutades.
Junilistan har påverkat i Bryssel.
Det är dumhet på gränsen till imbecillt att påstå något annat, medan många partier har käbblat om detaljstyrning på allt från hur stora rutorna ska vara på dasspapper (jo, faktiskt har förslaget funnits att standardisera dasspappersrutorna) till att fler utsläppsrätter ska kunna delas ut om företag skitar ner mer (tar inte det bort själva syftet med utsläppsrätter?) så har junilistan följt de mandat man faktiskt sökte i valrörelsen 2004, att ge tillbaka beslutande makt till nationalstaterna, att återgå till ett mellanstatligt EU där så få frågor som möjligt ska drivas på överstatlig nivå.
Ser man på de omröstningar, rapporter och förslag som Junilistan deltagit i så är den röda tråden uppenbar, man har gjort det man sade att man skulle göra.
Junilistan har som enda svenska parti i parlamentet konsekvent berättat hur och varför man röstat, till skillnad från de flesta andra partierna som i 4 år och 11 månader helst dolt att de agerat för att göra om EU till Europas Förenta Stater, för att sedan i denna valrörelsen poppa upp som smurfar ur marken och berätta att de under nästa mandatperiod kanske ska göra det de lovade under förra valrörelsen.
Dagarna innan EU-valet så skrev Svenska Dagbladet upp stort att i EU så fuskas och slarvas det bort 80 miljarder om året, men inte med en stavelse tog man fram att Nils Lundgren är den svenska MEP som suttit som vice ordförande och därmed avslöjat mycket av det fusket som förekommit, till skillnad från 1999 då det gick väldigt bra att peka ut Jan O Karlsson (s) som den drivande kraften bakom de dåvarande avslöjandena.
Junilistan har gått ut med en omfattande rapport om vad de faktiskt har gjort under mandatperioden 2004-2009.
Jag utmanar var och ett av de "etablerade" riksdagspartierna att komma ut med en lika omfattande rapport.
Men jag vet att det är lönlöst, inget av riksdagspartierna vill gå ut med något liknande, det hade visat hur mycket partierna i parlamentet säljer sina röster utan att få speciellt mycket tillbaka, att vissa av "feltryckningarna" i själva verket varit fullt medvetna val.
Resultatet hade blivit att folk krävt omval ner de insett hur lurade de blivit under valrörelsen.
Kommer ni ihåg när Junilistan gick ut veckan innan valet med att sossar och moderater i stort sett röstade identiskt och vilket ramaskri det blev från sosse/moderathåll om det?
Inte ens en vecka efter valet kryper sanningen fram, naturligtvis ska de samarbeta om makten i EU.
"The centre-right (EPP) and the socialist groups in the European Parliament remain on course to share the presidency of the assembly over the next five years, despite a poor showing by the Socialists in Sunday's (7 June) elections." - Simon Taylor/European Voice.
"Det hänger också samman med att traditionen inom EU-parlamentet är att göra upp de stora frågorna mellan de två stora partigrupperingarna, till höger EPP-ED med kristdemokrater och konservativa och till vänster PES med oss socialdemokrater. Det blir en sorts institutionaliserad kompromiss mellan höger och vänster, som gör politik på EU nivån mindre polariserad än på nationell nivå." - Björn von Sydow
Jag Hoppas:
... att Junilistan ställer upp i kommunvalet i vissa utvalda kommuner, de har redan visat på många platser i landet att de har ett lokalt förankrat stöd för sin politik,
... att de återkommer 2014 i EP-valet.
... att det inte är försent då för att göra någonting åt att EU förvandlas till ett Europas Förenta Stater där Sverige reducerats till att vara en liten provins som lätt går att köra över.
... att svenska folket får säga sitt om Lissabonfördraget. (fram tills dess kan vi påverka Irland så här)
Till sist.
Tips till Piratpartiet.
Var alltid öppna med hur ni röstat, kopiera gärna junilistans sätt att rapportera.
Men framför allt, låt er inte tystas ner, tro mig när jag säger att en del medier inte bara kommer att tysta ner er, de kommer att aktivt motarbeta er eftersom ni "snott" en plats som enligt dem borde tillhöra "deras parti".
Och var så snälla och läs på om vad Junilistan egentligen står för, är det inte det som det gnälls mest om vad gäller er själva, att folk inte läser på om er?
Avslutningsvis vill jag puscha för Svart Måndags folkfest i Jönköping 4-5 Juli. (facebook-event)
Kickar igång valrörelsen 2010 helgen efter Almedalsveckan :)
Pinged at Twingly, Intressant
Newsmill, VF, EU-kritik, Jens Holm.
Läs även andra bloggares åsikter om Junilistan, EU, EU-valet, piratpartiet, MEP, medier, Europas Förenta Stater, Nätverket Svart Måndag, Svart Måndag
Bra tips till PP! Men jag tror inte det behövs - PP har för vana att vara så öppna som möjligt och CE kommer med säkerhet publicera sina förehavanden på sin blog.
CE kommer säkerligen vara öppen med hur han röstar.
Hoppas fler partier kommer göra det också. Det är ju trots allt deras väljare som gett dem deras jobb, man skulle ju kunna tro att de då förtjänar att få veta vad de röstar på.
Jodå jag tror också att CE kommer att rapportera om det.
Men om det finns ett bra sätt att presentera det på hemsida så varför inte kopiera det?
Sedan akn man komplettera det med att mer utförligt förklara det på blogg.
Och visst förtjänar väljare att få veta vad de röstat på, men en dell partier är inte helt ärliga om deras förehavanden i Europaparlamentet vilket avsaknaden av rapporter därifrån visar.
Tips :)
http://greens-efa-service.org/votetracker/
Instruktion:
We have just finalised our 'vote tracker' - an online tool for comparing key votes across priority policy areas for the Greens/EFA group:
economic, social and employment, environment, safe and sustainable food, transparency, civil liberties, climate and energy.
How it works:
Click on the different issues below to find out how MEPs voted. Once you have chosen the issue, you can select (from the drop-down menus) to see how a whole political group voted (EU-wide) or how MEPs from the same group in your country voted, with an explanation of the vote. There is also a linked pdf listing all how all individual MEPs voted, ordered by country and then by party.
We hope you will find it of use.
Tack :)
Ett tips tillbaka, kolla upp vilken partigrupp som fick igenom att det ska vara namnupprop vid slutomröstningar så den och liknande sajter faktiskt kan kolla upp hur MEP's har röstat host IND/DEM host
Jamen det gillar jag! Mer transparens och öppenhet inom EU!
Ett frankiskt svärd biter åt bägge hållen....