Visste ni att den (pga ändrade regler av Allansregeringen) höjda A-kasseavgiften bekostar skattesänkningar?
GS-facket som jag tillhör (en sammanslagning av Skog&Trä-facket och Grafiska Fackförbundet) har idag 420kr/mån/medlem i a-kasseavgift, detta för att det är ganska hög arbetslöshet inom branscherna.
Av dessa 420kr går 120kr till själva a-kassan.
Hur går det här ihop kanske ni frågar er, hur ska den fjutten räcka till a-kasseutbetalningar?
Jag kommer till det.
Det blir nämligen värre.
Av dessa 120kr går 50kr till administrativa kostnader för drivandet av en a-kassa, tex lokalhyra, löner och papper.
Resterande 70kr är statens avgift för tillståndet att driva en a-kassa......
Jupp, tillståndet kostar mer än hela administrationen, tack för den.
Men som ni läste där uppe så var det 120kr, då saknas det 300kr, vart tar det vägen?
Tro det eller ej, jag blev riktigt jävla förvånad.
Det går rakt in i statskassan.
Nej, jag skämtar inte.
300kr av a-kasseavgiften tar staten hand om, oavkortat.
Där har du en del av din skattesänkning, de tar igen den genom dyrare a-kassa.
Men....
Varifrån kommer då pengarna till de arbetslösa?
Skattsedeln tror en del.
FEL!
Arbetsgivaravgiften.
Närmare bestämt 4,6% (sett andra siffror, men denna var den vi fick på kursen) av din bruttolön bekostar a-kasseutbetalningarna. (länk till Alliansfritt Sverige som har fler länkar)
(Och Arbetsgivaravgiften är ingen skatt, det är den delen av vår lön vi löntagare har avstått från i avtal med arbetsgivarföreningen för att bekosta bland annat vår arbetslöshetskassa och våra framtida pensioner.)
Lugn, det blir värre.....
Det sägs att vi inte har råd att betala ut en hög a-kassa.
2008 var överskottet 11 miljarder.
2007 var överskottet 16 miljarder.
Man kunde tro att det var läge att lägga in de pengarna i en buffert, för sämre tider.
Nope, de gick till statskassan och bekostade andra saker, kanske andra och tredje jobbskatteavdraget?
Riksdagsbeslutet att ta av våra inbetalade a-kasseavgifter och försämringarna i ersättningsnivån togs den 16 december 2006 efter en av de kortaste behandlingarna och remissomgång i svensk politisk historia.
Resultatet blev att 500.000 löntagare lämnade a-kassan, en hel del av dessa är idag arbetslösa och tvingas till socialbidrag, något som definitivt tas från skattsedeln.
Medan våra surt ihoparbetade pengar försvinner in i statskassan.
Lite krasst kan man säga att de skattesänkningar vi fått (tusenlappen), sker på bekostnad av vår trygghetsförsäkring vid arbetslöshet.
Jag gillar arbete och att arbeta, men jag ställer inte upp på att trampa på arbetslösa för att få lite mer i plånboken.
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om a-kassan, avgift, skatt, arbetsgivaravgift, arbetslös, arbetslöshet, trygghet, försäkring, ersättning, facket
Jupp... A-kassan var en överfinansierad försäkringsform redan innan alliansen gjorde den mer 'försäkringslik' och mer 'självfinanserad'.
Det är helt absurt... Ren djävla stöld. Varför sedan staten ska peta alls i villkoren för en försäkring vi betalar själv kan man ju fråga sig.
På vilket sätt är arbetsgivaravgifterna inte skatt? Om staten obligatoriskt enligt riksdagens beslut tar en andel av min lön som sedan går in i statskassan, hur menar du att det inte är skatt?
Det är ju inte ens så att arbetsgivaravgifternas inkomster är kopplade till de kostnader de sägs vara till för att finansiera utan är helt enkelt en av riksdagen bestämd andel av lönen som staten ska ha...
David: Det är väl själva poängen. Det ska vara avgifter till försäkringar, fördelnings och trygghetssystem. Det är våra pengar vi betalar av våran lön.
Men politikerna snor pengarna och gör det till smygbeskattning av arbetare för att sänka skatter för rika. Sankt Göran började, Anders Borg klev sedan in och kallade en överfinansierad försäkring underfinansierad (!) och gjorde allt värre - utom för de rika då.
Samma politiker ställer upp godtyckliga villkor
när vi ska ha ut våra försäkringspengar - om vi blir sjuk eller arbetslös. Dessutom gör dom det i syfte att skada oss (maximera arbetskaftsutbudet och dumpa löner och arbetsvillkår).
Clowner och banditer är vad de är!
Arbetsgivaravgifter är absolut skatt! (http://www.skatteverket.se/infotext/arbetsgivare/socialavgifter.4.18e1b10334ebe8bc80005862.html) Att kalla en avgift, baserad på din lön, som alla måste betala, som sedan delas ut till alla, för något annat än skatt är hyckleri!
Så, jag som inte är med i någon A-kassa, betalar via skattesedeln (arbetsgivaravgifterna) för dem som har A-kassa! Vidrigt! Låt alla som vill skaffa sig en inkomstförsäkring, så som a-kassan är tänkt att vara, precis som vilken annan försäkring som helst.
Det värsta i kråksvängen, är att vi via skatten ser till att dom som redan har det bra (dom som jobbat och blivit av med jobbet versus dom som inte har jobbat alls, och därmed måste leva på socialbidrag) ska fortsätta ha det rätt bra. Segregera mera! Eller...?
@Lilleman
Jag vet inte om du är läskunnig eller bara okunnig rent allmänt.
Läs igenom länken du postade, bara för att informationen finns på skatteverkets hemsida innebär inte att den per automatik är en skatt.
1. Arbetsgivaravgiften betalar även din pension och dina socialförsäkringar, men jag antar att i din kråksång så vill du inte ha det heller, eller?
2. Den betalar också DIG om du skulle bli arbetslös genom alfa-kassan.
Slutsats.
Du är en extremt självisk person som drar nytta av vissa delar av våra inbetalade skatter och sociala avgifter, men vill inte betala in till dem själv.
Gillar du inte läget, flytta till ett land där arbetsgivare spelar ut arbetare mot varandra så får vi se hur långt du klarar dig.
Om ni tycker att det trampas på arbetslösa, så tycker jag ni skall ta er en funderare på vad som händer för dem som hamnar i FAS 3 av Jobb- och Utvecklingsgarantin.
Dessutom så tycker jag att det kan vara bra att fräscha upp det historiska minnet, så att man inte ensidigt beskyller en (politisk) part för det som sker nu. Det som grundlades tidigare börjar nu verka och bära frukt.
http://nystatare.blogspot.com/2009/11/vagen-mot-nystatar-samhallet-1.html
Så vad göra?
Lilleman, att göra privatdriven inkomstförsäkring av A-Kassan skulle ju bara göra den till ett ännu sämre system än den är idag. Vi skulle få försäkringstjänstemän enligt amerikansk sjukförsäkringsmodell som skulle slå fast att du är nog inte arbetslös i alla fall.
Ledsen om jag var lite hetsk igår, det var inte meningen alls.
Det jag ville få fram är att det bara handlar om ordvrängeri. En avgift som betalas i procent baserat på din lön och går till offentlig sektor, det kallar i alla fall jag skatt, och dom allra flesta människor uppfattar nog betydelsen av ordet "skatt" som just något sådant. Det var alltså inte positivt eller negativt om avgiften som sådan, jag tycker bara det är hyckleri att det fulas ut genom att arbetsgivaren ska betala det utan att det informeras som skatt för den som är anställd. Mer rättfram och ärligt vore att skriva upp den på lönebeskedet som den andra skatten.
(Man betalar dessutom sin arbetsgivaravgift till skattekontot och den redovisas på din skattedeklaration, som arbetsgivare då)
Jag har varit på väg ut ur landet många gånger, just av sådana här anledningar. Men det som håller mig kvar är ändå att folk här, mer än de flesta andra ställen på jorden, tror på yttrandefrihet, politisk genomskinlighet och liknande. Det ser jag som än viktigare.
@Harald: Jag ser inte varför den skulle bli annorlunda än exempelvis hemförsäkring, bilförsäkring eller vilken annan vanlig försäkring som helst.
Istället tycker jag att man ska göra ett mycket bättre och mer heltäckande allmänt socialt skyddsnät. De som inte har jobb från början, kroniskt sjuka, utstötta etc. tycker jag ska få mer stöd. Ge dem min del av arbetsgivaravgiften som skulle gått till Alfa-kassan istället. Där gör den mycket mer nytta än att betala till de som är utan jobb några månader.
Det är ett jävla tjyv och rackarspel alltihopa!
//Ulrika
Om arbetsgivaravgifter, citerat från länk nedan: "Företagens arbetsgivaravgifter betalas för de anställda som en andel av lönen. Den största delen är lagstadgad men för företag som är anslutna till ett kollektivavtal tillkommer ytterligare procent, vilket innebär att arbetsgivaren tar ett ansvar utöver vad som regleras i lag. Den delen varierar beroende på vilket avtal man tillhör. Avtalen sluts mellan parter på arbetsmarknaden, alltså mellan arbetsgivarnas förbund och arbetstagarnas organisationer, och varierar därför mellan olika branscher."
Länk: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsgivaravgift/Arbetsgivaravgifter-tjansteman/