(Uppdatering ang.) Lägg ner bloggarna, Lunds Universitet.
Från Sydsvenskan.
-----
"I de vardagliga skildringarna finns begränsningar i vad som får ingå. Ett avtal med institutionen förbjuder bloggarna att skriva nedlåtande om föreläsare, personal och studenter. De måste också hålla sig ifrån att skriva om religion och politik."
-----
Då kan ni lika gärna lägga ner bloggarna, för ert beslut att inskränka på elevernas yttrandefrihet är det som väcker mest anstöt.
Uppdatering:
Det är jobbigt att erkänna att man blivit lurad.
Men som andra i bloggsären redan upptäckt så är detta en storm i ett snapsglas, en storm som säljer lösnummer och ger inlänkningar till tidningarna.
Dexe skriver i sin uppdatering och det är bara att hålla med.:
-----
"Det är tydligt att detta är en marknadsföringskanal och institutionen ”Service Management” syftar till att lära sig skapa precis sådana här saker. Det finns inget här som visar att universitetet försöker tvinga studenter till tystnad utan detta är en del i en utbildning och de har fått en uppgift med riktlinjer för hur arbetet ska utföras.
Jag förstår hur det kan tolkas som censur, men snälla, ta på er nya glasögon och se bortom er sfär. Detta är något som är normalt i samhället. Det är precis som att jag inte får skriva om vad jag vill när jag gör mina uppgifter utan jag måste hålla mig till ämnet som jag och mina lärare kommit överrens om."
-----Uppdatering2.
Lunds Universitets Service Management klarar ut begreppen på sin egen blogg.
"Våra riktlinjer är framtagna tillsammans med de studenter som skriver här på bloggen. Något de har önskat för att kunna känna sig trygga, undvika problem och försäkra sig om att de skriver om ämnen som är relevanta på just denna blogg.
[...]
Betyder det då att vi förbjuder våra studenter att skriva om dessa ämnen? Självfallet inte! Våra studenter har full frihet att uttrycka personliga politiska och religiösa åsikter i andra forum och på sina personliga bloggar. Men syftet med just denna, samlade studentblogg, är att skapa en dialog mellan nuvarande och blivande studenter. Här skall man kunna läsa om hur det är att vara student på Lunds universitet, Campus Helsingborg och om studentlivet. Och förhoppningsvis bli lockad av att söka sig hit. Vi tycker att det är viktigt att alla känner sig välkomna hit, oavsett t.ex. religiös eller politisk tillhörighet och därför vill vi också undvika att diskutera dessa ämnen här. Vad studenter skriver på sina privata bloggar är naturligtvis upp till dem själva."
Även i SvD,
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om yttrandefrihet, blogg, Lunds Universitet, anstöt, politik, religion
Nu handlar det ju om att Lunds universitet ska sätta upp en blogg för varje institution, och att ett antal studenter har inbjudits till att vara skribenter. Det är alltså inte frågan om privata bloggar, utan tanken är blivande studenter ska kunna läsa om universitetet och studentlivet. Alla ska känna sig välkomna till ett universitet, därför bör det upplevas politiskt neutralt. Vad sen lärare och elever har för åsikter på sina privata bloggar är naturligtvis upp till dem själva.
Här är en av bloggarna:
http://servicemanagement.blogg.lu.se/
Det verkar vara tidningarna som gjort en höna av en fjäder. Att den här institutionen sätter upp riktlinjer för vad som ska publiceras på deras egen blogg är väl inte speciellt märkligt? Vad jag kan se har de inga åsikter om vad folk skriver på sina egna bloggar.
Hela upplägget framstår som helt oproblematiskt för mig.
Jag ser inte var era kommentarer motsäger mig.
Det väcker anstöt hos mig att eleverna inte får skriva om politik och religion, vilket var det som riktlinjerna skulle motverka.
Alltså kan de lika gärna lägga ner bloggen, då det är praktiskt taget omöjligt att inte väcka anstöt hos någon, oavsett vad man skriver (eller låter bli att skriva).
Men detta är en officiell blogg startad av universitetet. Det som skrivs antas vara representativt för universitetet, och det är universitetet som kommer hållas ansvarigt för vad som skrivs. Jag har full förståelse för att de inte vill ha blivande studenter ska mötas av exempelvis antisemitiska inlägg.
Sen håller jag med om att det blir reglerna kan te sig ganska löjliga om de tillämpas fullt ut. Till exempel känns frågor rörande skolpolitiken högst relevanta.
Så trevligt att se att de flesta läsare inte har något problem med att det fria ordet vingklipps i utbildningsvärlden.
OM det nu är så att det är universitetets bloggar och att de är rädda för att något matnyttigt skulle skrivas där, varför i så fall bjuda in studenter att skriva?
Är det så att universitetet bara har EN åsikt som får framföras, och att institutionerna inte får ha en avvikande åsikt? Är detta en partipiska vi ser? Är det MÖJLIGT att skräptidningar som DN och Expressen har högre i tak än svenska utbildningscentra? I tidningarna kan ju t.ex. kulturredaktionen ha en annan linje i samhällsfrågor än chefred. Det fungerade i alla fall förr.
Förr fanns en tanke att i akademiska kretsar skulle allt kunna diskuteras och utvärderas på gott och ont. I Allianssverige är det tydligen inte längre så. Det skall bli intressant att se vilket samhällsbehov som täcks av bloggar som enbart berättar vilka föreläsningssalar som är lediga...
Ja, bra med din uppdatering. Jag blev lite förvånad när jag såg att du skrev det här även efter att jag kommenterat på sydis helt i linje med din uppdatering.
Det är inte LU som ska skämmas här, det är journalisterna, och ffa rubriksättarna.
Funderade också att skriva om detta. Men det blev inte av. Skulle nog också nappat på detta. Tidningarna vilseleder och man blir lurad att tro att saker förhåller sig på ett visst sätt.
Alla tidningar i princip har politisk censur i den bemärkelsen att man står för en politisk inrikting och försvarar den egna sidan och angriper politiska motståndaren , inte alltid med att berätta hela bilden i ett politiskt skeende.
Ett exempel är när en journalist på SvD lyfter fram en forskningsrapport från 2006 där det står att vart fjärde journalist sympatiserar med miljöpartiet, men vad han inte skriver är att i samma rapport bland ekonomi och politik journalisterna är 26 procent moderater och 23 procent folkpartister.
Bara för att ta ett exempel. Politiskt motiverad journalism. lyser på vissa faktorer och gömmer andra.