Ska alla ha råd med barnpassning?
Exemplet som ges är varför det är ok med en man som målar en vägg men inte en kvinna som passar barn.
För det första tvivlar jag på att man målar sina väggar lika ofta som man begär in barnvaktshjälp.
Sedan, varför är det just en man som målar och en kvinna som passar barn?
Varför skriver man inte "person" om båda yrken, eller är det medvetet att man anspelar på "det är synd om kvinnor" och varför väljer man att göra det?
Slutligen.
Ja, vissa saker är det bara folk med hög inkomst som har råd med, annars förespråkar man gammal utdaterad socialism, att "alla ska ha råd".
Jag tror helt enkelt inte att socialism-argument är rätt vapen för att behålla ett RUT-avdrag.
Jag kan se att Rut-avdraget för städning av hem har ett visst behov, men inte i dess nuvarande utformning där majoriteten av skattebetalarna subventionerar en minoritets vanor.
Ser hellre ett system där hushåll upp till en viss inkomst får detta subventionerat, sedan sänks avdraget stegvis oc de "rikaste" eller top 10% av inkomstskalan inte får detta subventionerat alls.
För det är väl meningen att detta ska vara till för medelinkomsttagarna?
Eller vill några riksdagspolitiker med inkomster över 600.000kr/året ta avstånd från retoriken och erkänna att det är till för att göra saker billigare för dem själva, men det ska helt bekostas av flertalet?
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om RUT, ROT, städning, barnpassning, rika, fattiga avdrag, skatt, medelinkomsttagare
Att subventionera för folk med mindre inkomst tycker jag låter som ett av de bästa förslagen i denna något överpushade debatt. Dock känner jag en viss ambivalens ändå då det verkar som att kostnaden för subventionerna verkar bekosta sig själva med ökande användande av tjänsterna (isobel haydel-kamptz (stavning?) skriver bland annat om det på sin blogg.
I övrigt tycker jag inte det är så stor principiell skillnad mellan Rut och rot och rent principmässigt borde nog båda avskaffas.
Som det är nu måste man tjäna minst 24000 kr i månaden för att kunna utnyttja RUT och ROT fullt ut. Vad säger det om de bidragen? De är till för de bättre bemedlade, låginkomsttagare göre sig icke besvär. Vore det vettigt utformat så skulle de som tjänade MINDRE än 24000 kr i månaden ha rätt till bidraget, inte tvärt om!
Rot- och Rutavdraget gynnar folk med löner över ca 31500:-/månaden. Den nivå där man börjar betala statlig skatt. Vid lägre inkomster än så blir "skatterabatten" ca 35%, vid högre inkomst blir "skatterabatten" ca 55%. Håller med om att högre subvention vid lägre inkomst och minskande subvention vid allt högre lön skulle göra avdragen lite mer jämlika.
Nivån där man står för hela kostnaden själv kunde lämpligen följa riksdagsmannalönerna.