Dagens lektion i statistikuttolkande - Butlerförslaget.
Expressen gick ut igår med att Svenska folket underkänner Stockholmssossarnas butlerförslag och de backar upp det med en egenbeställd opinionsundersökning med 602 svarande.
Fel nummer 1.
602 svarande är inte i närheten av ett tillräckligt antal för att få fram något som har säkerställd statistisk bäring.
Man kan som bäst få fram en tendens, men när Demoskops VD svarar så här om en annan fråga i undersökningen:
"Skillnaden mellan det aktuella förslaget och den tidigare så utskällda fastighetsskatten är att den drabbade brett, medan det nuvarande förslaget drabbar en begränsad grupp, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop."
Så knyter jag återigen näven i byxfickan, man ska bara presentera siffrorna som statistiker, tolkningen får beställaren göra.
Det han gör är bara att undergräva trovärdigheten hos opinionsiinstituten.
Fel nummer två.
Alla frågor redovisas inte (som vanligt) och heller inte i vilken ordning de ställts.
Fel nummer tre.
För få svarsalternativ, "Bra - dåligt - vet ej" är löjligt, men det är på beställarens ansvar.
Fel nummer fyra.
23% positiva är en bra siffra för ett parti som i Stockholm landat runt 20% i stöd rätt länge.
Lägg till att 45% (i denna bristfälliga undersökning) ansåg också att det var bra att höja fastighetsskatten för folk med 4,5-miljonersvillor och dyrare.
Stockholmssossarna behöver inte vinna 50% i fjollträsk, det räcker med 33% så hjälper resten av landet upp siffrorna...
Jag önskar dock att vi får hårdare regler runt hur opinionsundersökningar får gå till.
1 - Helst över 10.000 svarande
Då kommer vi över promillegränsen av Sveriges befolkning.
Då får vi också ett säkert statistiskt underlag och det blir tillräckligt kostsamt så det inte dyker upp skitundersökningar stup i kvarten.
2 - Definiering av begrepp.
Naturligtvis ska opinionsundersökningsfirmorna kunna tillfråga färre, men då ska det också presenteras som en prognos eller tendens, inte "Svenska folket tycker".
3 - Inga opinionsundersökningar om partitillhörighet när mindre än 60 dagar återstår till valet.
Så folk faktiskt röstar på det parti de vill ha i riksdagen och minimera risken för stödröster.
Sverige skulle må bra av att byta ut 4-procentpartierna då och då.
Så, det var ytterligare ett inlägg om statistik från Skabbe.
Läs fler av skabbes inlägg om statistik här, här och här.
Hittar bara Ida Drugge som är den enda som skriver om just denna undersökning, så hon får för hela inläggets länk-kärlek :)
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om statistik, politik, sverige, opinion, butler, demoskop, expressen, undersökning, socialdemokraterna, Stockholm
Ärligt talat tycker jag att ett bättre sätt att bli av med stödröstandet är att ta bort 4%-spärren. Det ena hindrar ju inte det andra förstås.
Urvalsmetodiken är viktigare än antalet. Antalet säger egentligen bara något om minsta möjlig felmarginal och är samma oavsett om man frågar hundra av tusen eller hundra av en halv miljard om man har ett representativt urval (i båda fallen närmar sig minsta felmarginal 1%).
Urvalsmetodiken är nästan alltid den största bristen hos sådana här pollar, temperaturmätningar och andra banala undersökningar i allmänhet eftersom man på alla sajter osv som regel har ett icke-representativt urval (dvs de som inte använder internet av ett eller annat skäl) vilket säkert redan där är några procent av befolkningen.
Alla statistiker vet att undersökningar där man skall svara på frågor har väldigt dålig tillförlitlighet för den tillfrågades förväntningar styr. När företaget X gör kundundersökning och ringer den nöjda kunden Y får han oftast för högt betyg. När han ringer kunden Z som just i dagarna fått en missat leverans kan han få "ettor" på alla betyg trots att han som regel skött sig bra. Om man inte vet sådana här kringdetaljer är det rätt värdelös information, tyvärr går marknadsfolk rätt ofta på det här och tycker det är värt pengarna.
Statistik är svårt, även folk som läst det gör elementära misstag ibland och behöver påminnas om hur det fungerar.