Idag klubbas IPRED1, IPRED2 väntar runt hörnet, Telekompaketet sätter spiken i kistan och ACTA dansar på graven.

Efter veckor av mangling i press och bloggsfären kommer IPRED-Lagen med stor sannolikhet att klubbas igenom idag.


Sydsvenskan rapporterar om vad som väntar inom en snar framtid.

IPRED2:

Ipreds storasyster är även det ett EU-direktiv och heter officiellt det straffrättsliga sanktionsdirektivet (Ipred är det civilrättsliga sanktionsdirektivet). Tanken är att den som gör upphovsrättsintrång i kommersiell omfattning ska kunna dömas till flera års fängelse.

Ipred 2 har dock fastnat i EU-maskineriet. Efter en första genomgång i EU-parlamentet i april 2007 har ministerrådet, där alla EU-ländernas regeringar ingår, fortfarande inte tagit något beslut.

Justitieminister Beatrice Ask har uttalat sig på en skriftlig fråga från partikamraten Karl Sigfrid och sagt att svenska regeringen anser att förslaget inte kan antas med nuvarande utformning.

Min kommentar: Vad regeringens skriftliga garantier är värt kan man enkelt ta reda på, fråga Reinfeldt om han fortfarande inte ska jaga en hel generationTelekompaketet:

EU:s nuvarande ordförandeland Frankrike lobbar för sitt koncept att stoppa illegala fildelare: först får de varningsbrev, fortsätter fildelningen så blir de av med internetabonnemanget. I det stora telekompaketet som just nu behandlas inom EU finns skrivningar som kan tolkas som att fildelare ska kunna stängas av från nätet.

Den svenska regeringen har egentligen redan tagit ställning i frågan. Samma tanke presenterade nämligen regeringens utredare Cecilia Renfors förra året. Regeringen slängde Renfors förslag i papperskorgen i våras.


Min kommentar: Går direktivet igenom med avstängningsdelen kommer regeringen att hänvisa till detta och som vanligt lägger sig svenska politiker ner när husse ropar.ACTA:

Acta står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement och är ett handelsavtal som just nu förhandlas fram mellan bland annat EU, USA, Australien, Kanada, Schweiz och Japan. Förhandlingarna omgärdas av mycket hemlighetsmakeri, men information har läckt ut på sajten Wikileaks.

Bland annat spekuleras det i att internetleverantörer kan komma att behöva samarbeta med rättighetshavare i jakten på illegala fildelare och att tullen ska få kontrollera datorer och mp3-spelare för att söka efter piratkopierat material.


Min kommentar: Få saker äcklar mig så mycket som politiker som låtsas vara för öppenhet och demokrati i hemlighet skiter fullständigt i båda ACTA är bara en i raden av verklighetsfrämmande saker som en liten politisk elit anser sig ha rätt att tvinga på medborgarna.Läsvärt:
Nerikes Allehanda - Slarva inte med lagen om fildelning
Kulturbloggen - FRA och IPRED, två lagar som attackerar demokratin
Henrik Alexandersson - Är Reinfeldt helt dum i huvudet?OBS!!
Tilläggsproppen till FRA-Lagen kommer runt Luciahelgen, håll ögonen öppna efter läckor i media.

pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

Vi är redo för krig om oskyldiga börjar straffas och skuldsättas.Beväpna dig.Någongång måste man stå upp för sina rättigheter.I en demokrati är det medborgarens skyldighet att kontrollera sin regering och inte tvärtom.

2008-12-04 @ 08:40:20
Postat av: Mike

Aftonbladet :; Ipred inlägg.Bjurran, 26 år, Kristinehamn, Idag 09:06

Hade det varit så att det var artisterna som fick del av pengarna man betalar för musiken hade jag inte sagt ett dugg. Flera artister har faktiskt valt att sälja sina låtar som fria mp3-låtar på nätet och ger sedan användarna rätten att använda det. Skivbolagen däremot håller fast vid stenåldersteknik som måste bearbetas av användaren innan den kommer till nytta. Där har vi det största problemet med lagen, den är inte till för att ge artisterna mer pengar utan för att tillåta bolag som vägrar acceptera ny teknik att kräva in pengar de ändå aldrig skulle fått annars. Ungefär som radiotjänsten som tidigare nämnts, du får betala för skräp du aldrig ser/lyssnar på. Vad blir nästa steg? Ska oljebolagen få stämma mig om jag köper nya skor, då det kan innebära att jag går 100 m istället för att köpa bensin och ta bilen istället? Går lagen igenom har vi precis fått bevis i Bangkok på att det går att få bort idioter från makten så aliansen vet vad som väntar...

2008-12-04 @ 09:15:53
Postat av: Marcus

Mycket bra inlägg måste sägas:) man blir mörkrädd att se hur våra politiker bedrar oss gång efter gång och hur den ekonomiska och politiska eliten ser ut.

2008-12-07 @ 01:24:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0