Övervakningsbeivrarna i regeringskansliet bör se upp, de har redan folket mot sig i dessa frågorna och nu tar gammelmedia ny fart.

Sydsvenskan laddar in två klockrena krönikor:

Är staten alltid god? frågar Per T Ohlsson
Dörrarna Stängs, menar Anders R Olsson.


i SvD's ledarblogg skriver ledarredaktionen:
Kryptering och Konsekvens och med enastående ironi länkar till kryptoboxen "Ingvar" vilket fick undertecknad att nästan trilla av stolen :D

Inne i nättidningen hittar vi "Fildelarlagen farligare än FRA-Lagen" där Pär Ström (IT-expert på "nya välfärden") förklarar att där FRA-Lagen fungerar integritetskränkande på ett mer övergripande plan så går IPRED-lagen ner på individnivå och med hjälp av domstolsbeslutet kan mediebolagen och upphovsrättsuppköparna ta reda på precis allt om en person.

Det finns mängder med nyhetsartiklar att ta till på nätet, ovanstående är bara några exempel.


Här har vi dock ett bekymmer som jag lagt märke till.

IPRED- och FRA-Lagsförespråkarna får nu gott om plats i papperstidning och nät-delen.
Motståndarna mot FRA och IPRED får allt som oftast hålla till godo med enbart nätdelen.
Främsta exemplet på detta blir Emma "Opassande" och hennes utmärkta debattinlägg "Moral eller Rättsäkerhet"
som av någon outgrundlig anledning inte finns med i papperstidningen.


Vissa regimvänliga blaskor(1) verkar tom sitta på förhandsinformation om saker som inte ens är officiellt släppta(2) från förhandlingarna ang FRA-Lagen(3)

1-regimvänlig blaska 22 nov.
2-mitt inlägg från 22 nov.
3-Ny Teknik med officiell intervju den 26 nov.


Vill man ha en historielektion ska man läsa om ifpis bakgrund, efter en genomläsning så är min åsikt att jag inte vill höra en enda bidragstagande kreatör eller girigbukar till upphovsrättsuppköpare säga flaskhals innan de gjort upp med sitt eget förflutna.


Jag avslutar med stor humor.
Opassande har en bild med hjärta och benknotor innehållande orden "Fildelning=Kärlek"
Detta har en IPRED-förespråkare hittat och slängt upp samma bild fast med orden "Fildelning=stöld".

Vad som är så roligt?

När denna IPRED-förespråkare ändrade texten och lade upp bilden på sin blogg utan att hänvisa till kreatören så bröt han mot den ideella upphovsrätten, något som inte ens Piratpartiet vill ändra på.

Goddag yxskaft.


(uppdatering: jens O tar upp vinklar i frågan jag missat, läsvärt)
pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,, ,

IPRED och Scientologikyrkan.

Jag är för religionsfrihet och har blivit rejält påhoppad för mitt försvar av scientologirörelsens rätt att leva och verka i Sverige.

Men jag spelar gärna på svenskars rädsla för nya religioner och berätta att med IPRED-lagen kan scientologikyrkan ta reda på vilka som laddat ner deras "hemliga bibel" från nätet och avkräva dessa på enorma summor pengar.

Att ge scientologirörelsen verktyg att registrera sina "motståndare" tror jag inte var med i tankarna när de drev igenom direktivet i EU-parlamentet, men det är exakt vad som sker när lagen träder i kraft med privatpolisdelen intakt.


Nu är stora delar av deras påstådda förföljelse av meningsmotståndare rent nys, men jag tar gärna till folks fördomar som vapen bara jag får bort privatpolisdelen från EU-direktivet.


Fler om IPRED:
Johan Bakke, Aftonbladet, Zac, SvD, Erlandsson, advokatdjäveln,pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Så här ska bankchefer och företagsledare behandlas. (youtube)

Hittat på E24

Varför får amerikanska toppchefer sitta som skolpojkar på rad i kongressen medan svenska direktörer mysfikar med regeringen bakom stängda dörrar? När näringslivet nu kommer till farbror staten med mössan i hand borde de tvingas förklara sig inför skattebetalarna.Henry Waxman,
ordförande i kongressens övervakningskommitté startar sin utfrågning av Lehman Brothers vd Richard ”Dick” Fuld med en lång genomgång av dennes astronomiska ersättningar prydlig uppradade i en Power point-bild.


kongressman Paul Kanjorski från Pennsylvania avbryter General Motors vd Rick Wagoner mitt i en mening.

Jag kanske är slö i huvudet eller nåt, Mr Wagoner, men jag fattade faktiskt inte ett skit av vad du just sa. Kan du inte bara berätta hur mycket pengar ni behöver?”Visst skulle det vara skönt att se Volvo-chefer och bossarna från Carnegie få förklara sig i direktsändning.
Problemet är väl att jag inte tror det någonsin kommer att hända i Sverige, det sitter nämligen representanter från fackförbund och politiska partier i dessa styrelserum.
En utfrågning skulle därför bara visa hur korrupt den svenska politiken verkligen är.
pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

FRA utbuat på Dreamhack.

svt rapporterar om Dreamhack, där FRA har kombinerad föreläsnings- och rekryteringspersonal på plats.

Doch verkar det inte ha varit så lyckat då de blev utbuade under föreläsningen.


Farbror Skabbe stämmer in i talkören
BUUUUUU !!!!!!111!oneoneett!!!1

XOR the Pirate rapporterar från DreamhackNågot som är förvånansvärt är att TPB inte får vara med på Dreamhack, troligen pga storsponsorn Microsoft.
SvD skriver:

Peter Sunde hävdar att Dreamhack inte vill sammankopplas med det som egentligen sker på evenemanget, nämligen olaglig fildelning.

-Det är klart att folk fildelar där och det vet arrangören om. De behöver inte så mycket bredband för att folk ska kunna spela, säger han.

Nästan samtliga personer som SvD.se talat med på plats säger att de under festivalen kommer att ladda ner upphovsrättsskyddat material olagligt.


Vissa har med sig extra hårddiskar som de ska fylla med filmer, musik och spel.


-Jag har med mig tre terabyte utrymme som ska fyllas med allt möjligt, säger en man.

-Det går så snabbt, man har en film på två minuter, säger en annan.
Årets nyårsrevyer börjar komma igång, Falkenbergsrevyn "Avlyssnat" är slutsåld, gissa vad den handlar om :)

Syrrans Granne har vunnit priset "Sveriges bästa bloggare" , inte så illa mot 4500 konkurrenter.pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Mer plats för vindkraftverk.

Försvaret har upptäckt att vindsnurrorna inte alls påverkar radarspaningen så mycket som de befarat. (från Ny Teknik)
Hur mycket plats det öppnar upp är svårt att sia om, men jag kan tänka mig att det är betydande ytor.

Nu ska bara snorrika 08'or med strandnära tomter inse att de 3 veckor de spenderar i stugan inte är skäl nog att hindra framtidens energiförsörjning.

Så jävla vacker är inte utsikten i det här landet.


Och innan ni överöser mig med kommentarer om att vindkraften aldrig kan ta över från kärnkraft och att det faktiskt är vindstilla ibland så vill jag meddela att de dagar det är vindstilla så skiner oftast solen, skiner solen får vi kraft från solenergin.
Skulle det råka vara vindstilla för att det spöregnar så har vi vattenkraftverken att ta till.

Kort sagt, börjar vi utnyttja vatten, vind och sol fullt ut finns det snart ingen anledning att hålla kärnkraften vid liv och rätt utnyttjat behöver vi heller inte köpa in brunkolsel från Vattenfalls vidriga skövling av tyska landsbygden.
(Här någonstans låg kanske den 800-åriga byn Horno tills Statliga Vattenfall rev den för att kunna bryta brunkol, tyvärr finns inga bilder av själva rivningstillfället, ingen var tillåten att gå i närheten för att dokumentera denna vidrighet när det skedde)pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

FRA på Dreamhack?

Hittat på DN.

Vad händer på Dreamhack i år?

- Massor som vanligt. Men ett par av höjdpunkterna är ju att försvarsmakten kommer att ha flyguppvisning med JAS 39 Gripen och helikopter 9. Sen har vi FRA här, som kommer att hålla föredrag, och det är ju en het potatis.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Du får köpa bilen, men du får inte samåka.

Du får köpa bilen, men du får inte samåka.

Samåker du så stämmer vi dig på 2ggr värdet av bilen, för varje samåkare är en potentiell bilförsäljning.
Du får heller inte köra utanför Stockholm, då kräver vi att du köper en bil till som fungerar utanför tullarna, samt att du får köpa en till om du åker utomlands.


Du får bara köpa bilar från:
 Europa (utom före detta Sovjetunionen dock tillhör Estland, Lettland, Litauen, Armenien, Georgien och Azerbajdzjan denna zon), Mellanöstern, Egypten, Grönland, Iran, Japan, Lesotho, Sydafrika och Swaziland.

Köper du bilar från:
Bermuda, Kanada och USA.
Sydostasien, Hong Kong, Macao, Sydkorea och Taiwan.
Ryssland och före detta Sovjetunionen med undantag av Estland, Lettland, Litauen, Armenien, Georgien och Azerbajdzjan, Sydasien (dock inte Iran), Indien, Mongoliet, Nordkorea och Afrika (utom ovan nämnda afrikanska länder i region 2) eller Folkrepubliken Kina.
Så kommer de inte att fungera i Sverige eftersom de tillhör andra regioner.


Japp, Film- och Musikindustrin har verkligen samma villkor som andra brancher, inte alls specialregler som sätter marknadsekonomin ur spel, självklart ska de ha en privatpolislag också..... (punkterna markerar ironi)


(Uppdatering: Eftersom första exemplet tydligen inte var tillräckligt uppenbart så får jag väl förtydliga.
DET GÄLLER KOPIERINGSSKYDDET, eftersom jag inte får kopiera över en låt eller skiva till de olika stationerna jag har hemma (dator, mobil, mp3-spelare) så blir jag antingen tvingad att köpa låthelvetet flera gånger eller ladda ner olagligt, nu köper jag inga låtar eller skivor med kopieringsskydd på, så jag slipper detta, men generellt sett så är det detta man tvingas till.
Har det klarnat nu Björn?)
Andra om IPRED:
Intensifier, Sidvind, Projekt På Riktigt, Satmaran, Opassande, (Opassande bloggar i gammelmedia också), Anna Troberg, Johan Ronström, Trotten.Pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Beatrice Ask tillbakavisar Per Sundins svar i chatten, nätverksadress ska inte räcka.

Det blev ett väldigt rabalder efter att Per Sundin skrev följande på TV4-chatten.

Sambo: Min sambo står på vårt Internet. Blir det hon som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Ja det blir hon. mvh Per

Och

Trådlöst: Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per


Nu går Beatrice Ask's pressekreterare ut och tillbakavisar detta i Sydsvenskan.

Men Per Sundins påstående är falskt, anser Martin Valfridsson, pressekreterare för justitieminister Beatrice Ask, efter att ha läst uttalandena på chatten.
– Det är fel. Det är helt fel, säger han.
– Om inte jag kan visa att du antingen har laddat ned eller upp en fil till exempel – då har jag inte rätt till skadestånd.

Du säger ”du” – det gäller alltså inte mitt nätverk eller min ip-adress?
– Nej, nätverket kan ju inte bli skadeståndsskyldigt, det kan bara du bli.

Och inte nätverkets ägare heller?
– Nej. Strikt ansvar finns på bara några få områden, hundägare till exempel har strikt ansvar. Men när det gäller nätverksägare finns absolut inget sådant.

Så det Per Sundin har skrivit är helt enkelt felaktigt?
– Ja.Detta är väldigt intressant, skiv- och filmbolagslobbyn har alltså varit så tvärsäkra på att IPRED-lagen privatpolisdel kommer att gå igenom att de går händelserna i förväg.
Vi får hoppas att fler i riksdagen/regeringen än Beatrice Ask börjar se igenom lobbyns låtsasargument efter detta klavertramp.

Tur att lagen skjutits upp så vi får mer tid på oss att opinionsbilda.


Flera som skriver:
Deep|ed, Opassande, Jenefeldt, Caught in the Act.


pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

FRA's Tillståndsnämnd utsedd.

Ny Teknik berättar:

Efter nyår kan FRAs signaloperatörer inte längre spana fritt i etern. I stället måste man söka tillstånd hos en ny nämnd. Chefsrådmannen Runar Viksten fick en månad på sig att bygga upp signalspaningsnämnden.

Runar Viksten är domare vid Stockholms tingsrätt och en av de mest erfarna när det gäller att hantera hemliga säkerhetsärenden i Sverige.

Nu ska han bygga upp den nya nämnden som ska ge FRA tillstånd att signalspana efter nyår.

Den ska bara finnas i nio månader. Då upphör den utskällda FRA-lagen att gälla.

Den 1 oktober 2009 väntas en ny lag med de 15 förbättringsförslag som allianspartierna enades om i höstas. Då ersätts nämnden med en domstol.

Runar Viksten fick uppdraget att bilda nämnden av försvarsminister Sten Tolgfors den 13 november. Han ska vara klar redan den 15 december och nämnden ska börja jobba vid årsskiftet.* Vilka ska sitta i nämnden?

- Två domare, en ordförande och vice ordförande, och en kanslichef. Därutöver får riksdagspartierna nominera fem ledamöter.


* Vad ska den lämna tillstånd för?

- Den ska lämna tillstånd för inriktning av signalspaningsuppdrag med stöd av lagen om försvarsunderrättelseverksamhet.


* Vilka behöver tillstånd?

- Alla myndigheter utom regeringen, till exempel Försvarsmakten och Säpo. Men regeringen måste ändå "samråda" med nämnden när man beställer signalspaning av FRA.


* Hur stor del av FRAs signalspaning är beställd av andra myndigheter än regeringen?

- Det är nog en avsevärd del.


* Gäller avlyssningsbesluten bara kommunikation i etern?

- Ja. Lagen är teknikneutral, men i praktiken blir det så, eftersom operatörerna inte ska lämna över trådbunden trafik till FRA förrän den 1 oktober nästa år.


* Kommer nämnden att ha jour 24 timmar om dygnet?

- Den ska ha mycket hög tillgänglighet.


HAX kommenterar:

Den nya signalspaningsnämnden - som skall arbeta fram till dess FRA 2.0 klubbats och börjat gälla - börjar nu ta form. Det är hit olika myndigheter kommer att vända sig med önskelistor om vad FRA skall spana på.

Till att börja med har politikerna (som är de som beslutade om FRA-lagen) majoritet i nämnden. Man kan dessutom konstatera att regeringen inte behöver tillstånd för att lägga beställningar hos FRA. Så allt som är jobbigt eller känsligt kommer att kunna gå den vägen...
Min fråga är hur Smålandsposten kunde känna till detta redan i fredags? (bloggat här)pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Veckans "Martyr".

AB berättar om en lite lustig händelse.
Sverigedemokraten Björn Söder anser att Vänsterpartisten Mariette Rosenlöf attackerade honom så hårt att SD gick ut med ett pressmeddelande som beskrev det så här.

"Björn Söder (sd) överfallen".

Som jag uppfattat det ska det ha varit en passering där axlar möttes och en inte gav vika.
Dvs, något som sker dagligen på våra skolor mellan testosteronstinna tonåringar utan att det blir överfallslarm i pressen.


Jag tvivlar på att Sverigedemokraterna vinner några sympatiröster på att en fullvuxen man i 30-årsåldern spelar martyr på att gråta över något så trivialt som detta.pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

"Ta seden dit man kommer" ska inte gälla svenskar?

Jag vill börja med att säga att jag anser att svenskar som befinner sig utomlands alltid är ambassadörer för sitt land, vilket har renderat i "jeffla smålänningarna" på kanarieöarna, fyllesvin på medelhavsöarna och att vi anses vara allmänt trista byråkrater överallt annars, det var länge sedan den svenska synden var det första folk tänkte på när man sade att man var svensk.Här i Sverige är vi otroligt duktiga, med stor draghjälp av Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna, att berätta jämt och ständigt att folk ska ta seden dit man kommer och hänvisar till svenska värderingar.
Jag personligen trodde att
Svenska Värderingar var att likställa med Mänskliga Rättigheter.
(Men det senaste halvåret med FRA-lagstiftning, Datalagringsdirektiv, Lissabonfördraget och nu privatpolislagen får mig att inse att Maktelitens värderingar skiljer sig ganska markant från oss som lever bland vanligt folk.)


Därför blir man förvånad över inkonsekvensen med en sexköpslag som ska följa med svensken överallt i världen.
Nu tar jag inte ställning till "den lyckliga horan" eller "tjackhoran", fastän jag med mitt förflutna har sett fler tjackhoror än lyckliga, dock kan det förklaras med att få lyckliga horor befinner sig på gatan och letar efter halvfulla påsar med popcorn (begär tar konstiga uttryck ibland)...

Men konsekvensen av omdefinitionen av sexköpslagen måste bli den att andra länders medborgare får ta med sina lagar hit, eller hur?

Så grattis Sverige, Saudiarabiska kvinnor ska inte få köra bil i Sverige, Kinesiska FalunGong-utövare riskerar livstidsstraff och barnaga för amerikanska barn blir tillåtet.

Gammelmedia:

SvD, SydSv ,AB, it


Bloggsfären

Jinge, HAX, Sidvind, Blogge, Kyrkoordnaren, ElRubio.
pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Och i Jan G's dryga skugga chattade Universals VD om IPRED + Första fildelningsrättegången.

Per Sundin, VD på Universal chattade med tittare i TV4 nyhetsmorgon den 24'e.
Är det en slump att Jan Guillou's chat dränkte den nyheten eller börjar bloggdrevet bli lite väl enkelspårigt i sin rapportering?
Hursomhelst, här är chatten:

Mr DLL: Är det rimligt att man med IPRED lagen skapar en privatpolis i Sverige? Är det ok om andra grupper i samhället också skaffar sig privatpoliser?
Per Sundin: Det handlar inte om en privat polis utan om rätten att få betalt för utfört arbete. Det är också domstolar som bestämmer om det finns grund för att lämna ut ipadressens ägare.

Väl inövat svar, men med erfarenhet från andra länder och Beartice Asks uttalande (som Rick Falkvinge och DN skrev om) så vet vi idag att lagen syftar på att driva in pengar med bara en (lätt förfalskningsbar)skärmdump som grund.Ghosthack: Du sa just att det finns bra tjänster för film och musik, så att man kan ladda lagligt. När det kommer till musik finns det allternativ. Men när det kommer till film, finns det inga allternativ till nedladning och till gång till matrial från andra regioner... Som vanligt har ni bara sopat av toppen på berget under mattan. Till skilnad till Erotik/Porr brancen som har pumpat in miljarder för att utvekla Internet har ni från resterade branchen bara tillfört paranoja och ett hårdare Internet.
Per Sundin: Jag har ingen erfarenhet av porr branschen men precis som du skriver så finns det idag väldigt många bar tjänster för musik och jag vet också att det väldigt snart kommer detsamma för film. mvh Per

Väldigt bra svarat, men märker ni att Per inte svarar på frågan utan bara reflekterar över kommentaren om porr och sedan vagt refererar till tjänster andra brancher har skapat som ett led i utvecklingen?

Sedan brakar det loss med allsköns idiotier

Vad sägs om denna:


Trådlöst: Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per

Det kanske är osmart att inte skydda sitt trådlösa nätverk, men det är inte olagligt.Jag letade efter sajten som genererar falska skärmdumpar för en annan fråga i chatten när jag snubblade över domslutet över Sveriges första fildelningsrättegång 2005, vilket är mycket intressant, speciellt för oss nytillkomna bloggare och bloggläsare så vi får en historik att gå på.
(Bloggen Opponent är läsvard om ni vill fortsätta läsa om chatten med Universalchefen.)

(Västmanlands tingsrätts dom 2005-10-25, mål nr B 1333-05).

Tingsrätten konstaterar att det får stora konsekvenser för filmindustrin om en film görs tillgänglig för allmänheten på internet.
Olagligt material kan på detta sätt spridas snabbt och nå många vilket innebär stora ekonomiska förluster för rättighetsinnehavarna.
Detta talar för att man bör se allvarligt på dessa brott. I förevarande fall, konstaterar tingsrätten, har det dock rört sig om endast en film som funnits tillgänglig under en förhållandevis kort period och i målet har det inte framkommit annat än att nedladdning har skett vid ett tillfälle, även om möjligheten funnits för fler att ladda ned.
Den tilltalade har inte gjort någon ekonomisk vinning av sitt agerande på annat sätt än att han kunnat få del av andras filmer.
Han har inte bedrivit någon form av kommersiell verksamhet. Vid en samlad bedömning av brottet som sådant och omständigheterna i det specifika fallet finner tingsrätten att påföljden bör stanna vid ett inte obetydligt bötesstraff.
Den tilltalade dömdes till 80 dagsböter. 


Domen är överklagad28-åringen blev som bekant frikänd i hovrätten.
Detta eftersom hovrätten underkände bevisningen som bestod av kraftigt beskurna skärmdumpar där man inte kunde se vare sig datum eller tidpunkt.
Vilket för mig visar hur långt ifpi är beredda att gå, de har ju uppenbarligen inga betänkligheter när vad gäller att förändra bevisen.
45-åringen som senare blev fälld även i hovrätten dömdes till 20.000kr i böter, vilket i praktiken stoppade jakten på fildelare i Sverige eftersom man inte kan begära husrannsakan om brottet inte ger påföljden fängelse.Luf skriver i VLT.
Bahnhof tänker inte lämna ut IP-nummer skriver Metro.
Och detta är det som (i skrivande stund) gammelmedia har skrivit om IPRED det senaste dygnet enligt google?

Desto mer i Bloggsfären.
Christian Engström skriver om Svenska föreningen för Upphovsrätt,
Bloggen Bent berättar att debatten har låst sig så hårt nu att det är svårt att bena sig en oberoende väg genom den utan att reta upp ena eller båda grupperna, men det måste göras. (rekommenderas)
Nihao Kenny om Guillou-chatten, Oscar Swartz likaså.
Opassande kommenterar chatten med Per Sundin.
Pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Säljes: 8st böcker och 4DVD-skivor.

Böcker:
Ondskan

Vendetta

Ingen mans land

I hennes majestäts tjänst

En medborgare höjd över varje misstanke

Madame Terror
Tjuvarnas marknad
Fienden inom oss

DVD-skivor:
Coq Rouge
Den demokratiske terroristen
Hamilton
Ondskan


Säljes pga författarens fullkomligt imbecilla inställning till rättsamhället.

En gång såg jag upp till författaren och när man läser boken "Fienden inom oss" så begriper jag inte hur författaren kan ta ställning för den rättsvidriga IPRED-Lagen.

Jag rekommenderar författaren att läsa den boken igen, kanske författaren då ser att boken kan appliceras på mer än en företeelse.
pingat på intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Euro vs Krona, några snabba jämförelser + Jan Guillou, lakejen?

I DN tas det upp att fler vill byta till euron.
Först och främst vill jag ta upp något som stört mig i flera år men först nu fått en relevans ur argumentationssynpunkt.
Ingen rapportering eller undersökningen om Euron tar upp hur frågan var ställd.

Hur frågan är ställd kan göra en enorm skillnad, den kan tom vara formad för att opinionsbilda.

En neutralt ställd fråga vore:
Anser du att vi ska byta kronan mot euron.

En inte fullt så neutralt ställd fråga är:
Med tanke på fallande kronkurs, finanskris och högre boräntor, anser du
att vi ska byta kronan mot euron.

Jag vet inte hur frågorna är ställda i dessa (av tidningar som redan är euro-positiva) beställda undersökningar, men det är nog läge att börja avkräva dom hela underlaget, inklusive hur frågorna är ställda.Med detta sagt:
Vi tar några snabba jämförelser.


1. Statsfinanser, har vi bättre eller sämre statsfinanser än majoriteten av Euro-länderna?

2. Arbetslöshet, Har vi högre eller lägre arbetslöshet än de flesta Euro-länder?

3. Inför Euro-omröstningen talades det om från förespråkarna till Euron vad som skulle ske i Sverige om vi inte införde euron, hur många av de farhågorna har besannats?

4. Med egen valuta har Sverige ett räntevapen som baseras på Svenska förhållanden, vilket vi med historien som läromedel kan påvisa har fungerat väl.

5. Är risken med att låta en Europeisk centralbank, som måste ta hänsyn till den större massan folk (boende i Frankrike/Tyskland/Polen/Italien/Spanien), värt den lilla besparingen att slippa växla pengar när man åker utomlands?


Svar:
1- bättre
2-lägre
3-tolkningsfråga, men hoppande kronkurs kan tolkas som negativt eller positivt beroende på vad man anser om krockkuddeeffekten.
4-tolkningsfråga, jag anser att påståendet är korrekt
5-tolkningsfråga, jag anser inte det.Cornucopia tar upp det lilla faktum att valutaunioner inte är en ny föreeelse, Swedbanks chefsekonom vill ha en ny emu-utredning.

I övrigt är det tunnsått med kommentarer, kan bero på att debatten drunknar i andra idiotier.

 Alla är ju upptagna av att förvånas över att Jan Guillou, mannen som suttit i fängelse pga svensk rättsröta numera gladeligen ställer sig bakom mediemaffian till stöd för en rättsvidrig lag.
Kan ha något med att han numera är en mångmiljonär som på allvar, trots miljoner sålda böcker, tror att han förlorar pengar på fildelning.
Känns konstigt att se en person vända från att konsekvent ha ställt sig på den lilla personens sida i kampen mot statliga övergrepp, numera ställer sig bakom dom och hejar på som en duktig liten lakej.

Som jag skrivit tidigare:

1. Det har aldrig sålts så mycket böcker som nu.

2. Författare har aldrig tidigare i historien haft bättre möjligheter att försörja sig på sitt författarskap än idag.

3. Det enda en författare behöver göra är att skriva bra böcker, det behövs inte ens en förläggare då man kan trycka upp sina egna böcker nuförtiden och sälja med "word by mouh"-metoden eller reklama på egen webbsida.

 


Pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Konstig statistik i SvD - Astroturfing + en återblick till oktober månads konstiga statistik.

Måndagsmorgonens första (eller söndagnattens sista om man så vill) inlägg handlar om nätomröstningar som går helt mot strömmen.
Nu är det Rick Falkvinge som uppmärksammat att Svd's IPRED-omröstning går helt mot resten av nättidningarna.
I nuläget är det ca 50/50 mellan bra och dåligt, medan de övriga nätomröstningarna normalt håller mer än 75% som tycker illa om IPRED-lagen.


En tillbakablick
i mitt eget arkiv visar att det inte är första gången detta händer, fast då gällde det den otroligt konstiga utgången av Aftonbladets nätundersökningar om vilka som vann Partiledardebatterna och partiledarpopularitet.
Tyvärr länkade jag inte till undersökningarna då eftersom jag ville att folk skulle leta upp dom själva och se med egna ögon.
Detta ångrar jag idag när jag inte hittar tillbaka till dom :(

Tag lärdom, ser ni konstiga saker på nätet, SPARA DOM!pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Finanskrash, kritik mot Postens VD-lön, vad sker då i skymundan? Riksdagen höjer sina löner....


1 November beslutade riksdagen, mitt under brinnande finanskrash, bankkris och ett satans liv om VD-löner, att höja sina egna löner.

Numera tjänar en riksdagsledamot 54.500kr/mån (exkl förmåner).

Ersättningen för övernattningslägenhet/hotellrum för de som bor (mer än) 50km från Stockholm är 7000kr/mån.

Traktamente utgår för resor mellan hem och riksdagen med 340kr/dag om man bor mer än 50km från Stockholm.

Årskort på SJ och/eller flyg ges även ut fast får endas användas i "tjänsteresor".

Abonnemang för telefon i bostaden + bärbar dator, telefon, mobiltelefon och kombinerad skrivare/fax/skanner/kopiator i bostaden, abonnemang och samtalskostnader för ledamöternas fasta tjänstetelefon och mobiltelefon samt ersätter kostnader för bredbandsabonnemang betalas av riksdagen (dvs vi).

Generellt sett så har riksdagsledamöterna mycket bättre villkor än vi vanliga dödliga i ersättningar, tex milersättning vid bilkörning (riksdagens ersättning här), sjukpenning (riksdagens villkor här), föräldraledighet etc.


Jag gissar att vi löntagare kommer att bli ombedda att ta det lugnt med våra löner i nästa avtalsrörelse.

Nu är höjningen av den egna "lönen" bara 2,8%, men när man kommer upp i dessa summor så blir även små procent ganska mycket pengar.


Vad som är rimligt och vad som inte är rimligt överlåter jag till var och en att avgöra.

Jag vill bara påminna om saker som att vissa ledamöter avslutat sin föräldraledighet i samband med riksdagens stängning och därmed sparar ganska många dagar när de "arbetar" under riksdagens sommar- och vinterlov.
Hur inkomstgarantin utnyttjats ganska fult under årens lopp och att absolut ingenting görs för att skärpa dessa regler, trots löften från riksdagsledamöter.


Cred till Björn Felten som skrev om riksdagsledamöternas löneförhöjning i Anders Widéns kommentarsfält.


Pingat på intressant och Twingly

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Fredrik Reinfeldt och Associationsprojicering, ang berömmet till Postens VD.

Association - används inom psykologin för att beskriva något i minnet eller fantasin som är kopplad till en sak, händelse eller person.

Projicering/Projektion -  Term som används inom psykologin för att beskriva hur en person som inte vill inse eller kännas vid sina egna "svagheter" för att försvara självbilden kan tillskriva dessa egenskaper på andra personer istället.
(båda dessa hämtade från wikipedia)


Associationsprojicering/projektion - Att avsiktligt placera sig själv eller annan person vid positiva händelser eller situationer för att förmedla en bild av sig själv eller annan som nödvändigtvis inte är överensstämmande med verkligheten.
(min förklaring, förbättra den gärna i kommentarsfältet)


Jag vill nu återknyta till ett gammalt inlägg "Fredrik Reinfeldt, den starke tyste typen, eller bara tyst" som jag skrev 1/11.


Vid varje större kris i regeringskansliet är det en person som alltid verkar vara totalt frånvarande, låt mig ge några exempel.

2007 - Det är kris i försvarsdepartementet, Odenberg avgår.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

2007 - Ulrika Schenström hånglar med reporter när hon har jour.
Fredrik Reinfeldt är tyst tills han tvingas uttala sig i en utfrågning.

2008 - FRA-lagstiftningen skapar ett folkligt uppror, skådespel i plenisalen och mobbing i partigrupperna.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

2008 - Georgienkonflikten inträffar, Carl Bildt jämför Ryssland med Nazi-Tyskland och orsakar en diplomatisk kris.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

2008 - Frankrikes President vill koncentrera makten genom att bara tillåta stora Euroländer att vara ordförandeländer.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

Och i ärllighetens namn, under finanskrisen, hur ofta har ni sett Fredrik Reinfeldt i TV-rutan?

Fler än jag som ser ett mönster?

Jag har inget mot moderaterna som parti, jag har tom röstat på dom (1994-1998) men jag anser att det minsta man kan begära av sin partiledare är att han uttalar sig i samband med kriser.

Men jag förstår att det är en taktik, så länge Fredrik inte syns i samband med dåliga händelser är det inte hans ansikte man ser framför sig när man diskuterar i fikarummen eller vid köksbordet, som ni kanske kommer ihåg såg han Sverige-Ryssland i EM där han lät sig fotograferas med glada supportrar.

Dålig händelse - Reinfeldt borta.
Bra händelse - Reinfeldts nuna är där.


Tänk på det, när ni tänker FRA, vem ser ni framför er?
Ingvar Åkesson, Sten Tolgfors, Fredrik Federley?

Visst ser jag Reinfeldt också, men inte först...

Och ja, jag vet att han har fått frågor från journalister som han svarat vagt på i vissa av ovanstående exempel, men de flesta svaren är så vaga att jag räknar det som tystnad.
Nu kan vi lägga till fler exempel på den listan.

IPRED-lagen, är det någon som sett ett uttalande av Fredrik Reinfeldt?
I så fall skriv det i kommentarsfältet, för mig har det gått spårlöst förbi.

Postens nye VD avstår från sin lön sista halvåret, vem uttalar sig snabbt som fan?
"Reinfeldt berömmer Nordströms beslut" står det på Aftonbladet.
SvD skriver "Reinfeldt ger beröm", svt skriver och rapporterar samma sak, liksom sydsvenskan.

Man måste ge en eloge åt Statsministerns pressekreterare och hela den PR-avdelning som kämpar som fan för att putsa bort bilden av Fredrik Reinfeldt som den mobbare och pennalist han egentligen är.


En som börjar se igenom detta är Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida: "Fredrik Reinfeldt låter som Göran Persson."Bloggsfären om Nordström och Reinfeldt.:
Adam Larsson, Tommy Funebo, Kropp,Själ&Samhälle, Åresnö, Hellre upplyst än nedsläckt, Batteris, Signerat Kjellberg, AnnHelena Rudberg, Mamma/Fru/Chefen, Steve Reflekterar del1, Steve Reflekterar del2, Peters Blogg, Dick Bengtsson.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

FRA ska kontrolleras av riksdagen?

I smålandsposten skriver Martin Tunström om hur granskare av myndigheter ska få större befogenheter, vilket visserligen är välkommet, men det som nästan passerade obemärkt var slutet av artikeln där detta står att läsa.


I den beslutade signalspaningslagen får riksdagsledamöter rollen som kontrollanter av en myndighet, FRA. Nu är det vanligt att parlamentariker ingår i olika regeringsorgan och Försvarets underrättelsenämnd har därvidlag inte varit något undantag. Men att lagstiftaren löpande ska följa en myndighet är faktiskt något nytt som inte ligger i linje med det svenska konstitutionella systemet. Rollerna måste hållas isär.
FRA tillhör de facto myndigheterna som länge verkat utan någon stark övervakning. Nu ser även den civila myndighetens FRA ut att få en kontrollmyndighet dit medborgarna ska kunna vända sig. Denna delen av myndighetsinflationen är mer än välkommen.
Min fråga är var smålandsposten fått denna uppgiften från?

Jag vet att det inte är första gången det varit på tapeten att enskilda riksdagsledamöter ska ingå i en granskningsnämnd, men det är första gången pressen skriver så konkret, därför undrar jag om 15-punktslistan börjat läckas ut till väl valda medier, för isf är det dags att hålla både ögon och öron öppna närmaste tiden.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om man kämpar mot övervakningssamhället, vad kan räknas som bra idéer och vad kan räknas som kontraproduktivt?

Vi kan börja med de bra idéerna.

1. Samla ihop ett stort antal personer som tycker samma sak och påverka omgivningen och media.
Exempelvis:
stoppaFRAlagen, Svart Måndag

2. Se till att det finns en källa med information som alla kan ta av och använda som slagträ i debatten.

Exempelvis:
FRApedia

3. Se till att ha en bas av kända personer och personligheter som driver frågan hårt.
Exempelvis:
HAX, Blogge Bloggelito, Oscar Schwartz, Opassande, Anna Troberg

4. Om politiska partier ställer upp är det en enorm fördel.

Exempelvis:
Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialde....(skriver bara halva namnet pga Lissabonfördraget och datalagringsdirektivet), Piratpartiet + samt alla Riksdagspartiernas ungdomsförbund.

5. Media ska vara med på noterna.
Exempelvis:
Aftonbladet, Expressen, SvD


Får man ihop dessa fem punkter har man allt på sin sida, då har du en rejäl möjlighet att påverka i rätt riktning (uppenbarligen ingen garanti tyvärr)Vad är då kontraproduktivt?Jo, man kan vara ett felknullat rövhål som av nån jävla anledning får för sig att hacka en av de största organisationerna mot övervakningssamhället och genom det göda motparten med argument om att Internet måste kontrolleras och styras.

På sidan står det att det skulle vara den turkiska hackergruppen XUGURX, men jag betvivlar starkt att de är så blåsta att de ger sig på en organisation som kämpar för fri och rättigheter oavsett vilken arena det gäller, åtminstone inte på eget bevåg.


Hur i helvete kan man komma på idén att stänga ner Svart Måndags hemsida?
Är det för att nåt kötthuvud spridit ut ryktet om att Amanda Brihed skulle vara för IPRED-lagen?
Det är inte sant, det är ett rykte planterat för att skada henne personligen.
Amanda är inte och har aldrig varit för IPRED-lagen, hon är mot men enbart på de juridiska grunderna.


Men jag ska berätta för det jävla aset som borde fått en barmhärtighetsspruta redan på BB att genom att släcka ner vår hemsida så skadar du inte bara Amanda, du skadar hundratals personer som slitit stenhårt i flera månader med att anordna demonstrationer, informationsmöten, flygbladsutdelningar och offrat både tid och pengar för att påverka regering och riksdag i FRA-frågan.
Du skadar också de tiotusentals personer som enbart genom att delta i manifestationerna mot FRA-lagstiftningen gett sitt stöd oavsett vilka som stått som anordnare.


Jag har inte lagt ner hela min ekonomiska buffert i detta för att få se mitt arbete bli spottat på.


Du som gjorde detta, om du läser det jag skriver.
Be till vilken gud du än tillber att jag aldrig får reda på vem du är.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Eftersom Anders Widén's artikel blev refuserad i gammelmedia, publicerar jag den här.


Från Anders Widén's blogg.

Edit:
Om du vill sätta din namnteckning under artikeln, gå in på Anders Widéns blogg och berätta detta, du kan också skriva i mit kommentarsfält så fixar jag det.
Tillräckligt många underskrifter så kan inte media ignorera den.

”Som medborgarsamurajer drar vi ännu inte våra svärd. Vi bara visar stålet.”


En riksdagsledamot får 53.000 kronor i månaden. Man har lagt ersättningen på en nivå som  motsvarar vad en professor tjänar.
Riksdagmannen ska för denna lön arbeta i förtroende 365 dagar om året, dygnet runt.
Det ligger också i uppdraget att vara någorlunda anträffbar så att medborgare kan framföra frågor. 

Riksdagsledamoten har att sätta sig in i de lagar som ska röstas igenom i kammaren, åtminstone på en övergripande nivå, därutöver är det ytterst önskvärt att ledamoten med tiden blir närmast en expert i de ämnen som rör sig i de utskott där ledamoten arbetar. Som medborgare har vi all rätt att kräva detta av våra folkvalda representanter. De är trots allt ”folkprofessorer” och får som sådana en rimligt satt lön. 

Så kom FRA-lagen och slog bilden av att riksdagen fungerar i spillror. Vi har ingen demokrati, eller i vart fall är den svårt eroderad. I sin nya tappning vet vi att FRA-lagen vältrades in av försvarsminister Mikael Odenberg (m). På oklara grunder sade sedan ”det inre kabinettet”, alltså de fyra  partiledarna i alliansen ja till detta och bestämde att lagen skulle igenom. De borgerliga riksdagsledamöterna hade att rösta ja.

Med partipiskor och utkvittningar blev det så. 
Lagen gick igenom.
Oppositionen röstade emot, kanske delvis lättad. 

Det är lätt att tro att sagan slutar här, men det är nu äventyret börjar. 

FRA-frågan väckte ett sådant medborgerligt engagemang att regeringen till sist valde att vika sig, men inte på riktigt, istället plåstrade man på 15 kosmetiska tillägg.  

I samma veva kom ett nytt språkbruk i svang. Från politikerhåll började man tala om trafikstråk, en term inte ens generaldirektören för FRA förstod. Ingvar Åkesson sade vid direkt fråga: ”Det där är något politikerna hittat på”.

I sak blev lagen något bättre men samtidigt lades ytterligare rök och dimma kring det vi kallar FRA. Lagen/lagarna, själva lagrummet har nu blivit så oöverskådligt att det inte går att begripa. Således blir varje försök till tolkning av lagen helt godtycklig. Så kan man givetvis inte ha det i en rättsstat.   

I den sk bloggosfären började nya frågor hagla. Ett gäng började på frivillig basis samla ihop dessa frågor. Ur denna jättebank vaskade man fram fem frågor från medborgarna som man ville lägga fram till de folkvalda. Allt för att minska deras arbetsbelastning besvaras frågorna med; Ja, det stämmer, Nej, det stämmer inte, eller Jag vet inte.

De fem frågorna är:
1)Den information som staten får tillgång till genom FRA-lagen kan användas för att bedriva åsiktsregistrering.

2)Personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening eller som rör hälsa eller sexualliv får användas som sökbegrepp i FRAs databaser. Dessa personuppgifter får överföras till annat land.

3)Enligt Europakonventionen är det stor skillnad mellan ett brev skrivet på papper och ett elektroniskt brev.

4)Denna undersökning genomförs med hjälp av en dator placerad utanför Sveriges gränser. Om den s.k. FRA-lagen varit i kraft hade dina svar automatiskt överförts till en statlig myndighet.

5)Tillgänglig information visar att vi idag är utsatta för allvarliga hot och att vi får ett nödvändigt skydd mot dessa genom att spana på all elektronisk kommunikation som passerar landets gränser.

Efter att vi tio medborgare i nio dagar mejlat, påmint och ihärdigt ringt till de 349 folkvalda kan vi konstatera följande generella utfall:

a) Borgerliga politiker hånar oss, är omväxlande aggressiva eller undfallande, vill inte svara, säger att frågorna är löjliga, irrelevanta, eller påstår att de kommer för sent. Man intar en  arrogant hållning med underton av maktspråk mot oss och moderaterna säger tämligen konsekvent att man inte svarar på enkäter. De svar vi ändå får är hårresande och visar att de inte har förstått lagarna de själva röstat ja till. 

Vi framhärdar ödmjukt vår rätt att ställa frågor, det är medborgarfrågor, inte en enkät, varpå de borgerliga fnyser och säger att de är trötta på FRA.

b) Oppositionen ger en mer splittrad bild. Vänsterpartiet har förvånat genom att svara raskt, vara trevliga och hjälpa oss vidare i vårt kontaktsökande i partiet. Likaså har miljöpartiet reagerat på samma öppna demokratiska sätt. Återstår socialdemokraterna, det ojämförligt största partiet. Där blir vi vänligt bemötta och de säger sig vara entusiastiska för att medborgare engagerar sig. Men vi får inga svar.  

Två sossar har svarat. Procentuellt är det mycket lite eftersom de är störst. Sen är det tyst, men man hänvisar till att man sagt NEJ till FRA. Man är vänliga och vill gärna ge oss ett ”partisvar” från kansliet. 

Vi vill inte ha partisvar. Vi vill veta var våra riksdagsmän står. Vi vill veta att de har förstått vad signalspaningslagarna kommer att innebära. Långsamt, medan vi ringer runt läggs pusselbit till pusselbit. Ett närhistoriskt spöke träder fram.

Socialdemokraterna sitter och hukar. En gång i tiden ville Tage G Pettersson införa något i stil med det som idag kallas FRA. Därpå ärvde Leni Björklund dessa idéer och fortsatte arbetet. (min teori)
Med tiden dök saken upp på Thomas Bodströms bord och som gammal folkrättsjurist såg han direkt att det här var inte bra. Troligen ställde Bodström ultimatum till Göran Persson, att statsministern fick välja mellan honom och FRA. Bodström hotade med att avgå. 

Det är dimmigt när man som medborgare försöker kika in i politiken genom de ofrivilliga antydningar man ändå får när man under kort tid pratar med många olika människor i ett parti. En bild som träder fram är att sossar troligen är djupt brända av inre gamla spänningar kring FRA. Jag får indikationerna genom suckar som ”...nästan tur att vi satt i opposition så att man bara rakt av kunde rösta nej.”

Vidare. Hör jag rätt är Sveriges största parti, som vi medborgare gärna betraktar som det mäktigaste och som också oftast sitter vid makten, ytterst brända av media. Därför drar de sig inåt, vill inte uttala sig, utan sluter sig i grupper och försöker komma underfund med vad den ”elaka” till 99% borgerliga pressen vill. Nu när jag som medborgare med Internet och den skumma ”bloggosfären” i ryggen ringer hukar de instinktivt på samma sätt. På ett personligt plan kan jag prata med dem om allt möjligt. Vi har rent av trevligt, men när det kommer till våra fem framvaskade medborgerliga frågor blir det tvärstopp. De tror att att de ska bli inlurade i en gillrad fälla igen, som så många gånger förr.  

På detta sätt har FRA blivit ett lackmuspapper nedsänkt i vår demokrati och istället för att dras upp vitt och fint färgas det ohyggligt. 

Alla mäktiga partier är färgade av oegentligheter kring FRA. Försvarsministrar, socialdemokratiska  som borgerliga, andra tjänstemän och funktionärer  har smusslat för att på fullkomligt odemokratisk väg få till stånd lagar som är oöverskådliga och farliga för själva kärnan i det vi kallar demokrati. 

Endast två små partier står oanfrätta, vänsterpartiet och miljöpartiet. Därför är det bara de som nu kan svara oss medborgare som ligger bakom riksdagssvar.se.
Därför är det bara de som frejdigt kan gå oss medborgare till mötes.

En annan sak: Vi lade upp frågorna som ett minimalistiskt läxförhör av våra ”folkprofessorer”. Ändå kan eller vill de inte svara. 

FRA är inget nytt. En enkel slagning på Sveriges Riksdags hemsida ger vid handen att där finns många, flera år gamla betänkanden, tag Försvarsutskottets 2006/2007:Fö10 som exempel. Det är bara ett i mängden dokument som finns. Ändå visar vår rundfrågning bland de folkvalda att många inte förstått frågeställningen. Man frestas nästan tro att de låtsas, för i övrigt verkar de vara vid helt sunda vätskor.

På så sätt blir riksdagen, där vi betalar våra folkvalda som vore de professorer, den största faran för demokratin. De har makt och säkert också förstånd nog att försvara demokratin. Ändå brister det fatalt någonstans och det är i kunskapen. 

Hade de haft kunskapen, eller orken, eller kuraget, eller vad den nu är som brister, så hade de för länge sen stoppat dessa fifflande ministrar och myndigheter och tjänstemän som vill stifta lagar över allas våra huvuden. 

Anders Widén, författare, en av tio som kämpar för demokratin genom riksdagssvar.se

Niklas Starow - Samordnare för Nätverket "Svart Måndag"

Lars-Erick Forsgren - Socialliberal debattör och bloggare

Jens Odsvall
- bloggen Jens.O

Jan Garefelt - Bloggare

Rick Falkvinge - Partiledare för piratpartiet

Jakob Sjögren - bloggen Jakobi

Tindra-Anette Broström - bloggen Tindra66

Jens Kalvik, bloggen  Argast.nu

Björn Felten - bloggen Felten Fabulerarpingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Det senaste halvårets riksdagsbeslut kommer att stöpa om den politiska kartan.

Detta inlägg är en kommentar jag skrev nyss hos claeskrantz.

Mitt svar gällde den delen av inlägget som handlade om riksdagsdebatten som föregick omröstningen.

Uppdatering, min kommentar syns inte hos claeskrantz vid skrivande stund, jag vet inte om det ska gå igenom en förhandsmoderering först eller om det blivit något fel.
Så jag tog denna postning och postade en gång till där så får vi se när/om det dyker upp.


Nu är den uppe.

Vilken debatt?

Jasså, menade du den ointressanta i plenisalen som skedde efter att riksdagsledamöterna blivit tillsagda vilken åsikt de har och om de inte håller med så kvittas de ut eller förses med munkavle?

Debatten om Lissabonfördraget borde skett innan denna omröstning, vi skulle fått folkomrösta om det.
Istället så öppnar Riksdagen upp för Sverigedemokraterna och Piratpartiet att ytterligare föra fram sina positioner och ger Junilistan ett gyllene läge att befästa sin position i EU. (2 av 3 ser inte jag som ett problem, men riksdagspartierna gör nog det)

Vilka partier försvinner från EU och beslutandemakten efter valet i juni, vilka räcker inte mandaten till när MP+V+JL+SD+PP fått sina?

Ett år senare har vi riksdagsval, då kommer (antagligen) SD+PP ha ganska stora pengar att röra sig med i valrörelsen.
Jag tror inte detta var avsikten när riksdagen klubbade beslutet om att ratificera ett (enligt EU's egna regler) 2ggr om nedröstat fördrag.


Nästa gång en riksdagsledamot säger att man ska akta sig för vissa partier utanför riksdagen så kommer jag lugnt peka på FRA-Lagen, Datalagringsdirektivet, IPRED och Lissabonfördraget och säga:
 "Vilka är det vi ska passa oss för egentligen?"


Media:
DN.


pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Igår, det självständiga kungariket Sverige - Idag en obetydlig del av Europas Förenta Stater.

Japp, efter ett antal timmars debatt så ratificerades det 2ggr (enligt EU's egna regler) nedröstade Lissabonfördraget.

Vi kollar in vad vissa säger om fördraget, kan vara bra att spara den informationen både elektroniskt och på papper eftersom vi får se de verkliga effekterna om sisådär 10 år från nu.
Ungefär som vid inträdet i (dåvarande) EG när förespråkarna sade att det som händer nu absolut inte skulle ske.

Tyvärr sparade jag inte den pamfletten som staten delade ut, den hade varit rolig att kunna citera ur.
Har någon kvar den, maila mig på: [email protected]


Nåväl, här kommer ett påstående från Carl Fredrik Bergström i aftonbladets chatt.

Det är svårt att ha folkomröstningar om alldeledes för omfattande EU-fördrag. Några länder hade folkomröstning om konstitutionsfördraget. Ett land har haft det om Lissabonfördraget. Ingen av dessa folkomröstningar har visat att folkets uppfattning handlat om innehållet i dessa fördrag.

Detta är den vanliga floskeln som man förväntar sig att höra, röstar man "fel" har man inte förstått.
Carl Fredrik, liksom många andra, missar (medvetet?) att man inte ska krångla till det.
Om man får bara ta ställning till EU genom ett obegripligt svårskrivet fördrag, så får man svar på den enkla frågan som inte ställs.

Vill du att dina politiker ska få mer medbestämmande i EU på bekostnad av de enskilda ländernas självbestämmande?


Ytterligare en sak som kan vara en anledning är "politikerpåverkan", med tanke på hur jävla svårt det är att få en politiker i Sverige att ta ansvar för sitt röstande i riksdagen, hur svårt kommer det inte bli om besluten tas i Bryssel?
Parlamentariker i Bryssel skyller på [valfritt land] och säger att man måste harmonisera reglerna och här i Sverige skyller man på EU och säger att vi måste harmonisera med EU.
Vilket egentligen bara betyder att alla politiker, oavsett land, alltid har någon annan att skylla på och i slutänden så handlar harmoniseringen om att göra det så svårt som möjligt för den enskilde medborgaren att påverka slutresultatet.


Så, Välkomna till Europas Förenta Stater.
Nu är skiten här på allvar och vi lär inte bli av med den förrän vi bytt ut den korrupta politikerkår vi gjort oss förtjänta av pga lättja och naivitet.


Men vart höll gammelmedia hus?
Visstja, de bevakade USA-valet...
Kan ju inte bli besvärade med något så trivialt som den svenska självständigheten när USA låtsas ha 2 alternativ att rösta på.
PS, i mitt förra inlägg om Lissabonfördraget gav jag sken av att vara helt mot EU och jag vill förtydliga.

Jag är inte mot ett europeiskt samarbete i miljöfrågor, djurrätt, frihandel och fri rörlighet av arbetskraft, men jag är mot det superstatbygge som sker idag.

Jag är inte mot en gemensam valuta per se, men jag anser att så länge euroländerna tillåts missköta sin ekonomi och komma undan med det trots ett (påstått) strängt reglemente så är den svenska kronan ett bättre alternativ.
Media om ratificeringen av fördraget:
HD, TA, Yle, GP, AB, SvD, svt, DN,

Bloggsfären.
Kanal 0, Christian Engström, Jinge, Bloggsam, Motvalls, Alliansupproret, Elisabeth's blogg, Petter Larsson, Gester med ord, Jens Holm, Henrik Alexandersson (HAX), Opassande,pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

CDON förbjuder kopieringsskydd.

Via Mediebojkott 2008 och Stoppa IPRED hittar jag denna länk.

Musikkedja förbjuder kopieringsskydd.Cdon, en av Sveriges största försäljare av nedladdningsbar musik, förbjuder kopieringsskydd. Från och med nu säljer butiken bara musik i mp3-formatet, som går att spela på alla musikspelare och inte går att kopieringsskydda.

Företaget säger att försäljningen av kopieringsskyddad musik i wma-formatet har bidragit till att öka piratkopieringen.

Anledningen till att kopieringsskydden av många anses bidra till ökad illegal nedladdning är att skydden gör de lagligt inköpta musikfilerna krångligare att använda än piratkopierade musikfiler.Om inte skivbolagsmogulerna och upphovsrättsuppköparna passar sig så kommer deras iver att få igenom IPRED-lagen att bli det som fäller dom själva.

The Real Mymlan skriver också om det.


pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Idag säljs Sveriges självständighet ut - och vi får inte ens bra betalt.

Idag, om inte ett mindre mirakel sker, säljs Svensk självständighet och Sverige som nationalstat ut till superbyråkratin EU och vi får inte ens bra betalt.
Vi kommer fortfarande att vara en av EU's största nettobetalare (om inte den största), våra ledamöter, även om de ryckt upp sig så här inför valtider, tillhör fortfarande bland de mest fogliga av alla.
Populärast att förhandla med enligt en årsgammal rapport, kan dock bero på att Sverige lägger sig platt för det mesta...Trots ett massivt folkligt motstånd mot en centralisering av makt till EU's hemligstämplade korridorer kommer Sveriges Riksdag idag att besluta att ratificera ett fördrag som i två omgångar röstats ner av olika länder.
Frankrike och Holland när Lissabonfördraget kallades EU's nya grundlag och sedan vid lite putsning och namnbyte så förbjöds nya folkomröstningar i dessa länder.
Men vi fick en kort stunds lycka när Irland röstade ner fördraget.
Tyvärr verkar det som EU's byråkrati sakta men säkert kommer att mala ner det Irländska motståndet genom upprepade folkomröstningar tillsIrland röstar "rätt" eller i slutändan genom ren utpressning.


Japp, jag sade utpressning.

Det som antagligen kommer att ske om Irländarna har modet att rösta ner fördraget igen är att alla andra länder som förnekat sin befolkning det demokratiska verktyget folkomröstning och ratificerat fördraget mot EU's egna regelverk kommer att bilda en union utan Irland, där denna gröna ö kommer att utsättas för strafftullar, uteblivna intäkter och om de fortfarande klarar av att stå emot då, en handelsblockad.
Men jag tror de stolta Irländarna dukat under innan detta sker.


Men vad kommer att ske här i Sverige rent konkret när Riksdagen fattar det grundlagsvidriga beslutet att ratificera ett nedröstat fördrag?

Jo, inom några år kommer vi att förvägras en euro-omröstning och euron kommer att införas.
FRA-lagstiftningen kommer att bli EU-standard tillsammans med Storbritanniens och Spaniens anti-terrorrlagstiftning vilket effektivt kommer att kringå de "integritetsskydd" som riksdagen kanske kommer att genomdriva någon gång nästa år, vilket i praktiken innebär att alla kommer att övervakas i realtid och om du skulle kryptera dina filer på datorn eller mailtrafik kommer du att straffas med fängelse om du vägrar uppge din kodnyckel så som sker i England idag.


Detta är ett dystert framtidsscenario kanske du tänker om du orkat läsa ända hit.


Japp, men tänk då på att det var just detta scenario som sker idag, med ett centraliserat EU där den svenska arbetsrätten och strejkrätten inskränks eller tas bort helt, är exakt det scenario som EU-förespråkarna sade aldrig skulle ske och vi som varnade för det blev beskrivna som tokar och idioter.
Men se vilka som hade rätt.Jag hoppas att jag har fel i min dystra framtidsprognos.
Men för det krävs det att fler som engagerar sig.
Det krävs att DU engagerar dig.

Det räcker inte med att skicka ett mail din riksdagsledamot, de skiter fullständigt i det.
Det räcker inte att rösta på rätt riksdagsparti, för i EU så beter sig inte svenska partier som i Sverige.
I EU är det två största blocken det socialdemokratiska och det konservativa och dessa två samarbetar om i stort sett allt.

Det krävs att du mailar så ofta att de till slut känner igen ditt namn, det krävs att du ringer upp dom och berättar vad du vill.
Om du har styrkan och modet nog så krävs det av dig att du ger dig in i detta råttbo och försöker bli den personen som folk röstar på.

Läser du det här och tror inte att du klarar det, för vad är väl en person mot alla dom
Byter vi ut de korrumperade politikerna som finns där idag mot rätt personer, då är det vi som är "alla dom".
Det är det som behövs.

Vi måste byta ut dom mot oss.

Och tiden är knapp, löser vi inte detta så snabbt som möjligt kommer det att ta generationer att ta sig ur det och frågan är då hur mycket vi förlorat under tiden.
I EU har de inte ett förbud mot att använda militär mot medborgarna.Media skriver:
SR, GP, DN, SvD, GP2, HN, DB, DT, Newsdesk, DB2, SvD2, Junilistan, AB.

Bloggsfären skriver:
Antiism, Lejonbalk, Alliansupproret, Hampus Algotsson, Ryggraden, Ölands fria horisont, Ett hjärta rött, Kanal 0, Svensson, Jinge, Den osynliga patienten, Kaj Raving, Magnus Andersson, Annarkia.

Jag kan inte med mig att rekommendera ett deltagande, men jag känner mig tvungen att informera er om att Sverigedemokraterna anordnar demonstration mot Lissabonfördraget, här länkat via Dragans blogg.

Tyvärr används det faktum att SD demonstrerar mot Lissabonfördraget som ett argument att rösta JA av författarna på S-info, vidrigt rent ut sagt att dra så billiga poänger och det kommer endast att mynna ut i ännu större väljarsympatier för detta främlingsskräckslagna parti.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

svt-debatt ikväll handlar om bankchefernas pensions- och bonusavtal, Scaber Nestor är inbjuden till debatten.

Japp, för några dagar sedan skrev jag ett syrligt inlägg om bankchefernas pensions- och bonusavtal som de vägrar att riva upp trots att världsekonomin är i fritt fall och detta renderade i en inbjudan till svt-debatts studio.

Ett litet utdrag från den bloggposten för er som inte orkar bläddra ner.

Det blev ett satans liv om förre Nordea-chefens pension då han kan plocka ut 150 millar fram till han fyller 85.
Och man skulle kunna tro att med finanskrasch och bankaktier som dyker fortare och djupare än titanic att de nya cheferna tar det lite lugnare.

Men nejdå, rövhålen fortsätter som tidigare med samma sorts avtal, den nye chefen får samma sorts pension som hans föregångare, 150 millar.
Enligt Nordeas pressekreterare är det "branchstandard", att den standarden orsakat en global finanskris verkar gå dessa personer rakt över huvudet.

Jag tror inte det räcker med att byta ut styrelser, jag tror inte ens att det räcker med att byta ut högre chefer.

Jag tror man måste byta ut alla som har mer ansvar än kassapersonalen, för samtliga som tagit ett kliv uppåt i hierarkin gör det med siktet inställt på feta bonusar och rejält tilltagna pensionsfallskärmar.Så om nu bara SJ håller tiden och inget oväntat sker kommer farbror Skabbes skäggiga nuna att visas upp i direktsändning kl 20.30Jag vill föra fram Dagens Svenskblad, en suverän satirsida.pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ta en titt och berätta för mig att bloggsfären är en outbildad pöbel i kloakerna.

Nej det är inte min blogg jag refererar till.
Visst finns det hjärna här också, men jag hoppas den har mer med hjärta att göra.

Det jag tänker på är denna diskussionen om metadata på Mark Klambergs blogg.

En liknande diskussion för 5 år sedan hade kostat enorma summor att få till stånd med resor och material som ska skickas överallt och antagligen hade det kostat multum att få tag i materialet i efterhand om det överhuvudtaget hade gått.
I dag tar det minuter och är gratis att ta del av för alla som har ett intresse.


Utvecklingen går framåt, kan någon berätta det för vissa branscher (medieförsäljningsbranschen) eller ska vi be riksdagen passera lagar som tvingar dessa personer som nu gratis delar med sig av sin kunskap att gå genom de arrangörer som tidigare (och fortfarande) lever på sådana arrangemang?För övrigt anser jag att FRA-lagstiftningen ska rivas upp.


pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

S-Info vill inte ha mig som besökare.


Jag har under en dryg vecka begrundat om jag vill lägga ut detta, men jag har beslutat att det ligger i mina läsares intresse.

Jag har besökt de bloggar som tillhör alla riksdagspartierna och emellanåt skriver jag kommentarer också, vilket fram till den 8 november aldrig har varit ett bekymmer.

Men så får jag detta korta mail.----- Original Message -----
From: "Bo Widegren"
To: [email protected]
Subject:
Date: Sat, 8 Nov 2008 21:58:57 +0100

På s-info tolereras bara icke-anonyma inlägg,vilket inkluderar signatur eller alias.  Därför tar jag bort din kommentar du är välkommen igen under ditt riktiga namn.
Bo Widegren  Först och främst.
Min inställning är att om ett alias eller en signatur går att härleda till en verklig person så kan man inte anse det som anonymt.
För det andra så anser jag att det är kommentaren i sig som är det viktiga, inte vem som skriver den.

Sedan beklagar jag uttrycket "tolereras", som om det vore ett privilegium att få skriva en kommentar på ett politiskt partis bloggforum.

Men det innebär också tråkigt nog att om inte Bo och S-info ändrar inställning till signaturer och alias i sitt kommentarsforum så har de nu blivit av med en frekvent läsare.
Vilket är tråkigt, jag har med stort intresse följt s-info under en tid och skrivit ett flertal kommentarer under den tiden, så jag förstår inte vad det är som förändrats.


Men i vilket fall som helst vill jag skicka en hälsning.

Välkommen till den självreglerande bloggsfären.
Uppdatering.
Mailkonversationen mellan mig och Bo Widergren postas här.From: "Bo Widegren" to "Nick Starow" CC: Subject: Re: Re: Date: Mon, 17 Nov 2008 11:08:44 +0100

Vid kommentaren fanns ingen härledning till verklig person.
På nätet fanns en rad Starow, bl.a. en Niklas Starow. Kanske är det du - vad vet jag.
På min blogg tillämpar jag strängt att varje kommentar med säkerhet skall kunna knytas till en verklig person.
Kan du inte finna dig i det så får jag ta den konsekvensen som du anger.
Anledningen till att strikt upprätthålla denna gräns är att det visat sig att står man där med sitt namn så motverkar det tendenser att slänga ur sig kommentarer av karaktär att man inte kan stå för dem.
Har du inte förståelelse för det så får jag bara beklaga.
Jag vill modifiera vad jag sa tidigare eftersom jag inte vet hur moderator på s-info ställer sig till signaturer.
Men jag tillämpar det så eftersom man inte skall behöva göra efterforskningar för att utröna identiteten på en kommentatator.
Med vänliga hälsningar Bo Widegren
En kopia tillställs moderator för s-info

----- Original Message ----- From: Nick Starow To: Bo Widegren Sent: Monday, November 17, 2008 9:44 AM Subject: Re: En signatur eller ett alias är inte att räkna som anonymt om man kan härleda den till en verklig person.
Jag beklagar er ståndpunkt och ändras den inte blir ni av med mig som besökare. Mvh Scaber Nestor.

----- Original Message ----- From: "Bo Widegren" To: [email protected] Subject: Date: Sat, 8 Nov 2008 21:58:57 +0100 På s-info tolereras bara icke-anonyma inlägg,vilket inkluderar signatur eller alias. Därför tar jag bort din kommentar du är välkommen igen under ditt riktiga namn. Bo WidegrenUppenbarligen anser Bo Widergren att en hänvisning till min blogg inte är att räkna som en verklig person.
Min åsikt om kommentarer är att det är åsikten/argumentet som är det viktiga, inte vem som råkar posta det.
Det verkar som Bo Widergren är av en annan åsikt..
pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

kassettskatten, några siffror

Här är copyswedes siffror i pdf.

Där kan jag utläsa att redovisningen är ganska bra både vad gäller insamlade summor, utbetalda summor och fördelningen till de olika branscherna.

Men, jag kommer att koncentrera mig på 2005 eftersom det är de siffrorna som är mest redovisade.

Insamlad summa ~137.000.000
Kostnad för inkassering ~4.300.00.000

Detta motsvarar att 3,1% av summan består av inkasseringen, nu vet jag inte hur den inkasseringen går till rent tekniskt, men jag har varit i kontakt med en del bolag som köper fakturor och då brukar dom köpa dessa fakturor för runt 95% av summan, det innebär 5% som ska gå till all administration samt vinst.
Och att ha 3,1% enbart på inkasseringen blir då en enorm post.

I redovisningen längre ner på sidan hittar jag extra kostnader på över miljonen, så den redovisade totalsumman blir då ~5.3 miljoner. (motsvarar ~3,9%)
Om jag förstått det rätt är då Copyswede inte ett vinstdrivande bolag utan en bara inkasserande organisation (ekonomisk förening står det i texten.)

Fördelningen mellan de olika branscherna är 66% till Copyswede-grupperna och 33% till Filmproducenterna.
Dock ska 5 1/3 % fördelas till UBOS via 1/3 från Copyswedegrupperna och 2/3 från Filmproducenterna.

Copyswedegrupperna är:
Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (BUS)
Nordisk Copyright Bureau (NCB)
Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI)
Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå(STIM)
Svenska Fotografers Förbund
Svenska Journalistförbundet
Svenska Musikerförbundet
Svenska Tecknare
Sveriges Dramatikerförbund
Sveriges Författarförbund
Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare(KIF)
Sveriges Läromedelsförfattares Förbund
Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf)
Teaterförbundet

UBOS är:
Sveriges Television
TV 4
Sveriges Radio
Samt några fler som ej är nämnda med namn.

Filmproducenterna är:

SFP, Föreningen Sveriges Filmproducenter
OF, Oberoende FilmaresFörbund
STVP, Sveriges TV-producenters intresseförening
SRP, Sveriges Reklamfilmsproducenter
IFPI Sverige (musikvideo)Denna listan presenteras också.

UBOS, UNION OF BROADCASTING
ORGANISATIONS IN SWEDEN

Samordnare för nordiska public service
TV-bolag och en rad motsvarande radiooch
TV-företag från andra länder och
språkområden.

IFPI
International Federation of the Phonographic
Industry, Svenska gruppen.

FRF, FILMPRODUCENTERNAS
RÄTTIGHETSFÖRENING

Företräder film- och TV-producenter med
olika inriktning. FRF har följande medlemsorganisationer:
SFP, Föreningen Sveriges Filmproducenter
STVP – Sveriges TV-producenters
Intresseförening
SRP, Sveriges Reklamfilmsproducenter
OF, Oberoende filmares förbund
IFPI, Svenska gruppenNågot som slår mig är att IFPI är med både som separat samarbetspartner men att de också ingår i den ena konstellationen av samarbetspartners och påfallande ofta skrivs det Copyswede/IFPI som det vore ett och samma, men min misstänksamhet till det kan vara obefogat.

Jag är inte ekonom så om min sammanställning brister lite så ber jag om ursäkt, men nu har vi iallafall ett offentligt dokument att utgå ifrån.
Någon kanske hittar hur de separata intresseorganisationerna sedan portionerar ut pengarna.
I filen från copyswede ser man bara hänvisningar till stipendier som delas ut av videoersättningen.
Men det står dock att 6% av beloppet är en utdelningskostnad, men beloppet saknas (hittar den inte iaf, men som sagt, jag är inte ekonom) så vad den procentsatsen innebär i faktiska pengar blir då svårt att sia om.


De jag tror motsvarar en utdelning av medel är helt enkelt det som det inte står "kostnad" vid.

Så, det skulle innebära (om jag förstått det rätt) denna utgiftspost.

Det som det står IFPI vid är:
1.050.053
4.604.770
11.712.597
699.596
162.232
=
17.599.648

Det innebär att ~12.8% av det Copyswede drog in i kassettavgift 2005 gick till IFPI. (ej inräknat posterna som det står Copyswede/IFPI på)

IFPI är det bolag som fördelar denna summan till skivbolagen, så då kan vi nog räkna med en viss "administrativ kostnad" där, sedan hur skivbolagen väljer att fördela dessa pengar till sina artister går nog inte att få reda på utan att få en revisor att gå igenom deras redovisningar.


Dock verkar filmbranchen se om de sina, åtminstone vid en första anblick.
De påstår att de betalar ut pengar till 6000 medlemmar, men då kan snittet inte vara högt.
Först så får de bara ~30% av intäkterna, vilket är ca 46 mille
46 mille delat på 6000 = 7611kr/person.
Då ser vi i exempelfallen att en författare fått 50.000, en producent fått 9.000 och en skådespelerska (får jag spekulera i en viss Helena Bergström?) 12.000 så sjunker snittet markant om fördelningen speglar verkligt förhållande yrkesgrupp och summa.
Men oavsett så kan man nog enas om att det blir en skitsumma eftersom jag inte tagit in den "administrativa kostnaden" för att dela ut dessa pengar i den sista uträkningen.
Och läser man i texten så nog fan står IFPI med där också...


Så, det blev nog lite rörigt, klockan är mitt i natten och jag har stirrat på siffrorna en stund nu.

Kan ni rätta mig så gör det genom att skriva om inlägget helt och posta i en annan blogg så kan jag plocka bort den här med bara minnet av skammen över en usel uträkning.


Men min slutsats blir trots allt att med alla dessa intresseorganisationer och deras respektive "administrativa kostnader" så blir det nog bara korvören kvar till artisterna och kreatörerna.


Edit:
Mitt i natten som det var så glömde jag tacka JörgenL för länken till copyswede.
pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Maud, redan idag får man jobba längre än till 65 + Federley, har du problem?

Via aftonbladet presenteras ytterligare ett förslag utan verklighetsförankring och folkligt stöd.
Det är Maud Olofsson som vill höja pensionsåldern för att vi blir både äldre och friskare.

Det Centerförslaget helt missat är att det idag är tillåtet att jobba efter 65, man kan välja att jobba till 67 och även efter detta om arbetsgivaren godkänner det.
Det som också verkar gå helt över huvudet på Centerpartiets toppar är att man måste skilja på yrkesgrupper.
Jag kan mycket väl förstå att när Maud kollar omkring sig på sina medarbetare och sekreterare som närmar sig 65 att de ser välmående och friska ut.

Men det är för att ett fåtal av dom som jobbar i regeringskansliet har speciellt ansträngande uppgifter.
Stressigt ja, men jämfört med en 3-skiftsarbetare i den tunga industrin eller nattarbetande sjuksköterskor med ansvar över flera avdelningar så står sig pappersvändandet på respektive kanslier ganska slätt.


Det jobbigaste som finns just nu verkar vara att kasta protestmail, besök från skivbolagsmoguler tas emot tillsammans med deras köpta opinionsbildare, men när folket säger ifrån är det skygglappar på.

Snälla, SNÄLLA Frederick Federley.
Om du får 1800 mail vars avsändare är vanliga väljare och 3 besökare från en korrupt skivbolagsmaffia, vilkas åsikter räknas för dig?(Läs jinges inlägg om saken, har inget att tillägga)Så, vi kan väl lägga till ytterligare ett ogenomtänkt lagförslag till det senaste halvårets debakel.

Datalagringsdirektivet, IPRED och FRA-Lagstiftningen får snart sällskap av "Jobba till döden inträder"-lagen.


Under tiden som jag skriver detta ser jag att det redan verkar vara klubbat, åtminstone ska förslaget i sig vara färdigt att skickas till remissinstanser, det är svårt att hitta reell information eftersom jag inte hittar något diarienummer på förslaget.
Har någon mer info, skriv i kommentarsfältet eller blogga om det själva.
Ju större spridning desto bättre.


Jag vill föra fram Lars-Ericks blogg, han har information om den gamla kassettavgiften som togs ut på inspelningbara kassetter.
Tydligen ger den modifierade CD- och DVD-avgiften mediebranchen någonstans i storleksordningen 200-250 miljoner kronor iår.
Vilka får dom pengarna?Pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Creeper och MediaCreeper, att övervaka övervakarna.

Creeper, det program som används för att kolla upp vilka myndigheter som besöker vilka hemsidor har nu fått en uppföljare, Mediacreeper.

Mediacreeper är till för att, enligt Christopher Isene (bloggen Kakbit):

Genom att exponera vad journalister intresserar sig för, kan man se om det råder diskrepans mellan vad som skrivs i tidningar och vad de läser online. Ofta lyfts frågan varför media inte skriver om saker som engagerar många medborgare, och syns i bland annat bloggar. FRA-frågan dröjde flera veckor innan det skrevs om medialt, exempelvis.

Till stora delar fungerar MediaCreeper som Creeper som har fokus på statliga verk, myndigheter och politiska partier. MediaCreeper har fokus på media, Radio, TV och tidningar, gammelmedia kort och gott.


Fabbro skabbe lägger till, gör det du med. här är fler som lagt till och skriver om det.

Datasvammel

Opassande

Lite av varje

Kanske kan få upphovsättspengar av tidningarna om de länkar till mina texter när IPRED-lagen träder i kraft?

(obs, skämt)

(läs speciellt datasvammels bloggpost om svt och deras rutiner vad gäller mailtrafik)


För övrigt anser jag att FRA-Lagstiftningen ska rivas upp.

 

pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Forskare menar att IPRED-Lagen minskar skivförsäljningen.

Läste på SR's sida i en intervju med Roger Wallis, medieprofessor på kungliga tekniska högskolan i Stockholm.


Danmark var det land som först tillät skivindustrin att jaga fildelare. Konsekvenserna det fick där är tydliga säger Wallis.
- Danmark är det land där man såg den största minskningen av skivförsäljning. Slutsatsen är att man skrämmer bort de fildelare som är verkliga entusiaster. De som letar efter nya upplevelser på nätet och sen köper en biobiljett, köper en konsertupplevelse eller köper en CD-skiva.
Hoppsansa.... 

Noterar också att han säger "största" minskningen, undrar hur många länder som infört utpressningslagen som upplever höjd skivförsäljning?


pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare har aldrig tidigare i historien haft bättre möjligheter att försörja sig på sitt författarskap.

Aftonbladet berättar att författarförbundet och förläggareföreningen ställer sig bakom IPRED.

Jag tänker kommentera detta så här.

1. Det har aldrig sålts så mycket böcker som nu.

2. Författare har aldrig tidigare i historien haft bättre möjligheter att försörja sig på sitt författarskap än idag.

3. Det enda en författare behöver göra är att skriva bra böcker, det behövs inte ens en förläggare då man kan trycka upp sina egna böcker nuförtiden och sälja med "word by mouh"-metoden eller reklama på egen webbsida.
Jag är en storkonsument av böcker, jag köper mellan 5 och 10 böcker i månaden (mer vid jul) mest pocket men en och annan hårdpärm slinker med där också.
Jag har ett intresse i gamla religionsböcker, så det blir ett antal besök på antikvariaten i Skåne för att hitta bra (och billiga) exemplar av ovanliga böcker, det har hittills bara resulterat i ett 10-tal biblar, 3 ex av koranen, men ett hyfsat stort antal böcker om ockultism, scientologi och andra udda företeelser.


Det gick så långt att jag var tvungen att rensa ut för 2 år sedan då jag helt enkelt inte hade plats för mer, så jag satte upp ett bord i gränden där jag bor fyllt med böcker och krängde dom för en tia styck, vilket gav mig en nätt och fin summa pengar jag genast spenderade på ett gäng hårdpärmar att ställa i bokhyllan.
När jag ändå var igång med utrensningen så stack jag ner till Erikshjälpen med 10 papperskassar med böcker som jag ändå inte hade planerat att läsa om, en hög gick också till återvinningen då de var antingen trasiga, gamla eller bara usla.


Summa summarum så gjorde jag mig av med ungefär 1500 böcker och då hade jag väl ungefär lika många kvar.
Det börjar dock närma sig en ny utrensning, bokhyllorna har tagit slut och jag börjar fylla upp mina fönsterkarmar.


Jag listade här hur mycket kultur jag konsumerar i genomsnitt per år, men så slog det mig att jag inte listat mina böcker.
Jag tog det som självklart att IPRED- och fildelningsdebatten inte skulle komma att gälla böcker då bokbranchen går bättre än någonsin.

Men räknar vi in den summan jag kom fram till där, ~9200kr/år, med det jag lägger ut på böcker kan vi lugnt dubbla summan.Så, kära författarförbund.
Vill ni ha kvar mig som konsument bör ni dra tillbaka ert stöd ganska fort.
För inte nog med att ni riskerar era författares inkomster, ni riskerar också inkomsten för bokhandlarna.


Detta är de maktmedel jag har att tillgå.
1.Opinionsbilda på min blogg.
2.Sluta köpa era produkter.

Jag har valt att gå med i facebook-gruppen Mediebojkott 2008, den bojkotten gäller bara köp under julhandeln, men jag kan lugnt förlänga detta med en obestämd tidsrymd., jag har gott om böcker som tål en omläsning.


Låt det inte gå så långt, bollen är i era händer.Statements:
För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas upp.
Jag, Scaber Nestor, tror på alla människors lika värde och tar öppet avstånd från rasism och judehat.

Bloggvägg:
Valfritt, ClaesKrantz, Magnus Andersson, Opassande, MinaModerataKarameller, Enligt Min Humla, Thomas Tvivlaren.

Media:
SvD, SvDII, Helsingborgs Dagblad, Sydsv, Exp.

Bland gammelmedias artiklar vill jag speciellt föra fram artikeln i första länken som handlar om hur IPRED-lagen kan försvåra arbetet mot barnpornografihandeln samt hur det faktiskt finns rättspraxis i Sverige som säger att en IP-adress inte är tillräckligt som bevis.

(Edit: rättade till länkarna, några hade bytt plats i all hast)pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Magnus Betnér äger.

Ja, jag vet att jag sade godnatt för ett par timmar sedan, men förutom den uppkomna debatten ang min moderering av inlägg så hittade jag Magnus Betnér via Sjölander som i sin tur hittade det via Kjellberg.

Varsågod, här är Betnérs inlägg

skiter i att pinga det.


Jag nådde förresten mitt "all time high" på bloggportalen idag.
Det är då fan att det ska krävas imbecilla politiska beslut för att jag ska hamna högt på en lista.

Denna blogg är med på topplistan över de mest länkade bloggarna på Bloggportalen.
Placering, alla: 20
Placering, IT och bloggande: 6
Placering, Journalister och media: 9
Placering, Politik och samhälle: 22
Aktuellt opartiskt? Varför fick en artist stå oemotsagd när det fanns personer att tillgå för en riktig debatt?

I aktuellt nyss fick Eva Dahlgren stå helt oemotsagd och berätta om fildelning och att hon inte hade något mot fildelare i sig, bara de som piratkopierar verken.


Precis innan sade Anna Troberg och Rick Falkvinge att det var inte den delen av IPRED-lagen som deras motstånd gällde, att det var att lagen ger specialintressen befogenheter inte ens svensk polis har.

Men detta togs inte upp alls i studion utan Eva fick husera fritt med vad jag gissar är ett huvud fyllt med lobbyistfakta om vad de vill att folk ska tro lagen ska handla om (ett fåtal storkonsumenter) när det i själva verket kommer att riktas mot alla.


Lite jävla fegt.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Denna dagen blev lång, många blogginlägg blev det.
Har nog inte varit med om en dag med så mycket nyheter och svängningar i en debatt sedan 18 juni.


Men nu säger jag god natt.

God Natt.

Forskare förvånade över artisternas debattinlägg, intäkterna har inte alls minskat.

I DN berättar Eva Hemmungs, professor i informations- och biblioteksvetenskap detta:

- Musikindustrin vill få oss att tro att det enda som behövs är mer skydd. Men i forskarvärlden är det ingen som förespråkar hårdare upphovsrättslaga


Roger Wallis, medieprofessor på KTH säger:
- Jag är mycket förbluffad över debattartikeln i DN. Det känns som vi har förflyttat oss tre fyra år tillbaka i tiden.


Artikelförfattaren Fredrik Sörderling
tillägger:
All den forskning som pågått på senare år tycks ha gått artikelförfattarna helt förbi, menar Wallis. Forskning som bland annat säger att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad cd-försäljning. Som säger att de som laddar hem film illegalt också köper fler biobiljetter än de som inte fildelar (SOM-undersökning 2007). Wallis hänvisar också till den strukturomvandling som sker inom framför allt musikbranschen, där upphovsrättsliga inkomster förflyttats från cd-försäljning till konserter och radio/tv.Stor humor, Niklas Strömstedt, som skrev under DN's artikel har under lång tid haft upphovsrättskyddat material på sin blogg, något han ber om ursäkt för idag.
Men via mejl till DN berättar han att han inte ångrar att han skrev under.
Tyvärr för Strömstedt så kommer IPRED att gälla retroaktivt, så vi får väl se om nåt år vem det är som stjäl Strömsteds inkomster egentligen....

(Uppdatering, i mailkonversaationen menar han att en stor del av kommentarerna på hans blogg är hatiska och korkade.
Well, hur smart är det att skriva på ett upprop om upphovsrätten när man uppenbarligen inte vet ett smack om det?)


Men jag antar att Strömstedt kommer att slippa undan IPRED-förespråkarnas nät, men jag tror däremot inte att ett "förlåt" kommer att hjälpa den privatperson de skickar sina utpressningsbrev till.
Vissa är mer lika inför lagen än andra.

(Verkar som FinnZetterholm också smakat på den förbjudna fildelningsfrukten, Copyriot berättar, men just nu ligger den bloggen nere, för in den senare)


Bloggvägg:
Dexion
, Bloggarna.se, signerat Kjellberg, Rabulist, Opassande, Herr Kobras iakttagelser, Magnus Andersson, ClaesCrantz, Kakbit, Basic Personligt


Pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

För bankerna är det "business as usual" för inte en jävel skippar sin bonus.

Svenska banker och dess chefer kommer med stor sannolikhet att pusha oss in i nästa finanskris innan den nuvarande ens är över.

Det blev ett satans liv om förre Nordea-chefens pension då han kan plocka ut 150 millar fram till han fyller 85.
Och man skulle kunna tro att med finanskrasch och bankaktier som dyker fortare och djupare än titanic att de nya cheferna tar det lite lugnare.

Men nejdå, rövhålen fortsätter som tidigare med samma sorts avtal, den nye chefen får samma sorts pension som hans föregångare, 150 millar.
Enligt Nordeas pressekreterare är det "branchstandard", att den standarden orsakat en global finanskris verkar gå dessa personer rakt över huvudet.

Jag tror inte det räcker med att byta ut styrelser, jag tror inte ens att det räcker med att byta ut högre chefer.

Jag tror man måste byta ut alla som har mer ansvar än kassapersonalen, för samtliga som tagit ett kliv uppåt i hierarkin gör det med siktet instyällt på feta bonusar och rejält tilltagna pensionsfallskärmar.Men det jävligaste av allt är att i de styrelser som godkänt dessa überbonuspaket sitter företrädare för LO och olika politiska partier.

Så jag ser ingen förändring i sikte, när regering och riksdag beslutar om stödpaket till bankerna så ger de i praktiken pengarna till sig själva och med politiskt tillsatta nämndemän i Tingsrätterna så är risken för att åka dit på det lika med 0.


Jan Adam anmäler sig som frivillig som nästa VD för Nordea, för mig räcker det med en styrelseplats, (jag är inte så girig.)
JJ.N förstår varför bankerna tar så hutlöst betalt när ett fåtal personer anser sig vara värda så mycket pengar.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas upp.

Medborgartuta, kan skivbolagslobbyn köpa annonsplats kan vi.

Vill slå ett snabbt slag för medborgartuta's diskussionsplats.

Du kan nu SMS'a in ditt stöd. telefonnummer finns i bilden.

Ups, än så länge bara en diskussionsplats, formerna för stöd är inte klara ännu :)
Jag vill passa på att föra fram Lars Ericks blogg, mycket läsvärt inlägg i debattenpingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mediebojkott 2008, dags att visa mellanhänderna att det är köparen av kultur som bestämmer utbudet.


Facebook-gruppen Mediebojkott 2008 är skapad för att visa mellanhänderna vilka det är de jävlas med när de väljer att gå vägen via utpressning för att tvinga konsumenter att köpa deras varor till överpriser.

Detta blir alternativet, istället för att utveckla sätt som konsumenten anser rätt och till ett pris som konsumenten anser skäligt så tvingar skivbolagsmoguler och andra mellanhänder oss till den motåtgärd som känns mest i deras fickor.

En köpbojkott.

Mina julklappar i år kommer alltså inte i år att bli immateriella saker musik eller film.
Skulle jag vilja ge bort presenter i form av kreationer kommer det bli sådana som kreatören själv marknadsför och säljer utan mellanhänder.
Det kan bli smycken, tavlor, kläder och i vissa fall böcker som är skrivna av personer som inte skrivit under stödet för IPRED-lagen.

Det blir en fattig jul för en branch som vägrar anpassa sig till ny teknik och nya tider.


Men nu vill jag ge en känga till de som enbart fildelar och inte köper någonting.
Det är ni som skivbolagen och IPRED-förespråkarna för fram som exempel när de lobbyar skitlagar som den här.

Det har efterlysts alternativ i många år nu och ett argument som förs fram av de som förespråkar fri fildelning är att det saknas alternativ.

Idag finns det alternativ till CD-skivan.

CDON har en tjänst där man kan ladda ner låtar för 10kr låten, jag anser att de kan sänka priset rejält  men det är ändå ett av de eftersökta alternativen
Spotify är ett annat alternativ där du som konsument kan välja mellan gratisversionen där du får en reklamjingel emellanåt eller betala 99kr/mån för att slippa den.
Itunes, Jamba, tom Nokia har tjänster för nedladdning av musik.
Vill du titta på filmer finns det nu också alternativ till dyra DvD-skivor, exempelvis MediaNow och Film2Now

I bakgrunden nu har jag Playradio, en nätradiotjänst som låter mig lyssna på ganska många musikradiokanaler


Ge inte IPRED-förespråkarna gratis argument i det här, visa att ni är intresserade av de alternativen som finns som faktiskt ger kreatörerna chansen att leva på sina kreationer.

(uppdatering, lade till en länk och rättade lite stavvfäl)

Bloggvägg:
Media:svd, svd2, IDG, Exp, KvP, DN, SydSv, DI, DN2
Blogg:Opassande, Oscar Schwarz, In Your Face, JJ.N, ProjektPåRiktigt, Jens O.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

näthatare och troll.

På kort tid har jag varit tvungen att radera några besökskommentarer pga innehållet är stötande,  gränsar till lagbrott eller går till personangrepp mot mig.

Detta har fått en av dem att bli lite purken och det dök upp ytterligare en kommentar som gjorde att jag valde att helt enkelt "banna" honom från kommentarsfältet.
Nej, jag har ingen funktion som gör att jag kan blockera vissa IP-adresser eller mailadresser, det jag gör är helt enkelt att radera denna persons kommentarer per automatik när de dyker upp i framtiden


Så i skenet av detta vill jag göra en förtydling.

Detta är min blogg, inte en anslagstavla.


Jag försöker inte styra diskussionerna som uppkommer genom att radera obekväma åsikter, detta tror jag de flesta kan hålla med om som följer min blogg någorlunda regelbundet.
Men jag måste dra gränsen någonstans för att diskussionerna ska förbli sakliga och inte gå för OT.

Med detta sagt är alla varmt välkomna att diksutera mina inlägg och teorier, mitt kommentarsfält är lika öppet som tidigare, det förhandsmodereras ingenting här, klarar du bara av att hålla dig från osakliga personangrepp och lagöverträdelser så behöver jag inte efterhandsmoderera.

mvh.
Scaber Nestor

Direktsända möten mellan regering och lobbyister

DN berättar om USA's tillträdande president Barack Obamas nya regler vad gäller lobbyismen.

Lobbyister får jobba med övergångsprocessen, men de måste avregistrera sig som lobbyister och de får inte jobba med sakfrågor som berör det områden de utövat påtryckningar inom det senaste året, uppger chefen för Obamas övergångsteam John Podesta enligt amerikanska medier.
[...]
Liksom under sin kampanj kommer Obama inte att ta emot pengar från intressegrupper, lobbyister eller företag. I våras sade han att när lobbyister vill möta företrädare för regeringen så bör träffen direktsändas på tv.


Tänk om svenska regeringar vågar göra samma sak?
Tänk er en direktsändning av lobbyisterna för IPRED eller de intressenter som förespråkar avstängning från nätet i Datalagringsdirektivet?
Eller varför inte från de livsmedelsproducenter som uppvaktar livsmedelsverket?pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Och här kommer horden med 3 kulturarbetare..

SvD presenterar horderna av kulturarbetare som protesterar.
Eller horder, det är Helena Bergström, som protesterat mot fildelning ganska länge, trots att hon är en av Sveriges bäst betalda skådespelerskor och har varit med i massor av sin makes filmer, det är sångaren i BWO samt en författare.

Ett exempel som tas upp är detta:

Vi sitter i studion just nu och ska släppa en platta i april. Med allt – ljudtekniker, producenter och så vidare – kostar det mellan en halv miljon och en miljon att göra en skiva. Men kan vi sedan inte sälja den är det inte svårt att förstå att det inte längre går att spela in skivor. Systemet funkar helt enkelt inte, säger Martin Rolinski till SvD.se


Det är fullständigt frivilligt att lägga ut så mycket pengar på en produktion
, men man kan aldrig kräva att den säljer, jag betvivlar dessutom att speciellt många skivor kostar närmare miljonen att producera men skulle dom göra det förstår jag varför det är svårt att tjäna pengar på dem, det innebär att det måste säljas 5000 skivor a 200kr st innan man ens gick jämnt upp. (5000 ex = guldskiva i Polen  )


Ett annat exempel är "Låt den rätte komma in" som kostade 30 miljoner att spela in som dök upp på fildelningssajter efter en vecka.
Att den är bland de mest sedda filmerna i Sverige, ligger fyra i USA (baserat på besökare/bioduk) och redan tjänat in sin produktionskostnad talas det mindre om.
Och då har inte ens USA-lanseringen börjat på riktigt och den har fortfarande inte öppnat i flera länder.
Kort sagt, den går riktigt jävla bra och en av anledningarna är hypen den fått via bloggsfären, youtube och andra internetmedier.

(Martin, tack för rättelsen, men ditt språk gentemot mig gör att jag raderar dina inlägg utan pardon, man kan rätta folk utan att vara ett rövhål)


Det som får mig full i skratt är detta påståendet från Torbjörn Flygt.

Han säger till SvD.se att för just författare uppstår det stora hotet den dagen då e-boken slår igenom på bred front.

– Och det tror jag den kommer göra snart. Den kommer att ersätta pocketboket, och då kommer det här att drabba oss författare hårt.


E-boken har funnits i 10 år och under tiden har bokförsäljningen ökat dramatiskt.

Inte pga fildelning utan för att DET BLEV BILLIGARE sedan pocketboken slog igenom och bokmomsen sänktes.

Det fildelas väldigt lite böcker främst för att bokläsning är en upplevelse, från det att man får hem boken, sätter sig i stolen, soffan, sängen eller på fiket och börjar bläddra i den från första sidan till den sista, en bok är helt enkelt mer än berättelsen som är skriven.


Kort sagt, marknaden för böcker anpassade sig från dyra bundna böcker som man bara hade råd till någon gång ibland till lätta billigare fickformatsböcker som man fick 4 till priset av en hårdrygg

Jag får lägga till detta som en liten parentes: har inte en företeelse på internet slagit igenom efter 10 år så kommer den inte att slå igenom öht.


E-Boken är lite som armbandsuret med digitala siffror, kommer ni ihåg den flugan, den varade några år på 80-talet och sedan gick man tillbaka till analoga armbandsur, så är det med E-boken också, det var en liten fluga i slutet av 90-talet  men folk gick tillbaka till vanliga böcker ganska omgående.
En del tror att jag är för fri fildelning, så är inte fallet
Jag betalar gärna ett rimligt pris för låtar, filmer och TV-serier.
Så se till att erbjuda mig det.

Spotify är en bit på vägen, Itune gillar jag inte konceptet på men det är rätt väg att gå.
Men inga av dessa har kommit till pga skivbolag eller Hollywood, det var innovativa personer som såg en marknad och skapade en eftertraktad produkt till ett rimligt pris.Det jag är mot är att privata aktörer med vinstintresse får större befogenheter mot privatpersoner än vad staten tillåter sin egen polis (och polisen har jäävligt mycket befogenheter) och jag är definetivt mot att mellanhänder ska få fortsätta få betalt för en tjänst som inte är eftertraktad längre.

Det finns en anledning till att  Droskförare och Issågare inte är attraktiva yrkesval längre.


SvD, SvD, SvD, DB


pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Aftonbladet rapporterar (någorlunda)objektivt om IPRED, SvD försöker vinkla storyn.

Aftonbladet rapporterar om vad som faktiskt sker i bloggsfären, vilket är en frisk fläkt, speciellt i jämförelse med SvD som häromdagen försökte vinkla nyheten till att det är ganska många som är för IPRED.
Ja, det är något fler positiva (i bloggsfären) till IPRED än till FRA vid en snabbkoll, men å andra sida så är nättidningarnas omröstningar 90% mot IPRED, en siffra som jag tror slår omröstningarna om FRA med ca 5%.

Dock tar SvD upp det faktum att det enorma antalet medlemmar i facebookgruppen gör politiker smått nervösa.
Tro fan det, de har redan lyckats få glaset att svämma över med en FRA-Lag ingen vill ha, sedan följer de upp det med ett datalagringsdirektiv som är bland det mest odemokratiska jag sett sedan... ja FRA-Lagen.

Och nu klämmer de till med en lag som ger specialintressen större befogenheter gentemot privatpersoner än vad polisen har och polisen har jääävligt mycket befogenheter.


Jag skulle bli väldigt nervös om jag vore allianspolitiker
, jag är helt mot våld som uttryck och som påtryckningssätt, men jag tror inte steget mellan stormarna på bloggar och på nätet är så speciellt långt från att ge sig ut på gator och torg.

Jag hoppas allting löser sig innan den droppen faller i det redan överfulla glaset, att politiker tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka lagar och direktiv för omarbetning till något som åtminstone liknar rättsäkerhet och som åtminstone inte dryper av det medborgarförakt de har idag.

pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Skyddade uppgifter föreslås bli öppna för tjänstemän

Svensk Myndighetskontroll berättar att din (än så länge) skyddade sjukdomshistoria nu föreslås bli öppet för landstingens tjänstemän under påståendet att de vill leta efter ekonomiska oegentligheter.
Är det någon som hört talas om patientsekretessen?

Ja, jag känner till att en hel del privatläkare plockar ut ganska mycket pengar i lön, pengar de bla får från landstinget, men jag ser inte hur öppnandet av skyddade uppgifter är ett alternativ?

Om nu landstingen får för sig att en privatläkarklinik bär sig illa åt så får de helt enkelt överlämna detta till polis och åklagare som i sin tur får besluta om skäl för husrannsakan föreligger.

Har vår regering helt tappat greppet om vad rättsäkerhet står för?

FRA-Lagen, IPRED, Datalagringsdirektivet och nu ska patientsekretessen inskränkas.Kanske detta blir en tankeställare för Mona Sahlin om vad folk tycker om henne.

Alliansen inskränker rättsäkerheten och spanar på vår privata korrespondens vilket gör att avtåndet mellan blocken är rekordstort och allt hon behöver göra är ett utspel om vilka hon vill samarbete med så minskar det med 2/3
På tal om sekretess,
1/1-09 får FRA tillgång till samtliga myndigheters skyddade filer, de ska nämligen ansvara för IT-säkerheten.


Ett av mina inlägg har blivit en diskussionsbas på google-forum
pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Rättvisemärkt kaffe, en självklarhet.

Via Maria Ferm (Grön Ungdom) hittar jag detta testet.

Jag är en elegant espresso.


Ta ställning själv för en rättvis värld.
Eller åtminstone för att kaffeodlarna ska få skäligt betalt, du kanske inte känner till att mycket kaffe odlas i samma länder där kokabusken odlas, genom att betala några extra kronor för ditt kaffe kan du göra en preventiv insats mot narkotikan.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En dissikering av punkt 11 av de 15 punkterna.

Mats Henricson har snokat rätt på väldigt intressanta saker runt de 15 integritetssäkrande punkterna.

Jag kopierar rakt av.
I Alliansens uppgörelse om FRA-lagen från 25:e september finns 15 punkter beskrivna. Punkt 11 lyder:
En underrättelseskyldighet till enskild införs.
I min naivitet trodde jag att det betydde att en individ som felaktigt blev avlyssnad skulle få veta det. Helt fel, visar det sig, enligt interna dokument innifrån alliansen, för ansvaret ligger på oss individer att fråga, högst en gång per år, om vi blivit felaktigt avlyssnade. Det svar man kommer att få är endera "Ja, du har blivit felaktigt avlyssnad, vänd dig till JK så ska vi se om du har rätt till ersättning", eller "Det finns ingen orsak till ersättning".

Så, om min privata kommunikation felaktigt avlyssnats, då får jag skadestånd? Nej, du kan bara få ersättning om dessa fyra villkor är uppfyllda:
  1. Du blev avlyssnad genom direkt avlyssning av just dig, personligen. Blir du avlyssnad för att FRA råkade få en träff på dig när de sökte på någon annan, så har du ingen rätt till ersättning.
  2. Du är hemhörande i Sverige, vilket troligen betyder svensk medborgare eller person med uppehållstillstånd i Sverige. Är man turist på besök, eller väntar på uppehållstillstånd, eller utlänning på affärsresa i Sverige, så kan man känna sig blåst. Och naturligtvis alla andra, misstänkta utlänningar som bor utanför Sverige.
  3. Du anses ha blivit felaktigt avlyssnad, dvs man trodde att du var bin Ladins högra hand i Sverige, men det visade sig vara fel.
  4. Avlyssningen inte är sekretessbelagd. Men det kommer ju allt att vara, så det lär ju alltid gälla.
OK, så om jag får reda på att jag inte har rätt till ersättning, vad betyder det? Ingenting! FRA kan ha massor av avlyssnad kommunikation från dig, men de behöver inte avslöja det, enligt punkterna ovan.

Men all trafik som startar och börjar inom Sverige ska ju inte avlyssnas, eller hur? Fel. Det står nu klart att från och med 1:a januari kommer all kommunikation som FRA kan få sina fingrar på kommer att skickas till dem. Den trafik som startar och slutar i Sverige ska raderas, men först efter att det loggats, vilket troligen betyder att man behåller kopplingarna i våra sociogram, dvs vem som pratar med vem, men raderar själva meddelandet. I alla fall från datorerna. Om någon anställd på FRA ser att du sexchattar med grannen, och sedan raderar den informationen från FRA:s datorer, så finns ju informationen kvar i den anställdes huvud. Den kan inte raderas, vilket betyder att den kan missbrukas, exempelvis genom utpressning.

Välkomna till det nya Sverige! Jag hoppas ni kommer att trivas!
pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Upphovsmännen får redan fildelningspengar genom CD- och DVD-avgiften

Det jag pratar om är avgiften som läggs på alla brännbara cd- och dvd-skivor.

Redan 2005 instiftades det en lag som gav musikbranchen en avgift per inspelningsbar megabyte.
Från början såg avgifterna ut såhär.

Avgiften ska vara 0,4 öre per megabyte för skivor som kan kopieras över igen och 0,25 för andra.
För en dvd på fem gigabyte innebär det en avgift på 20 kronor.


2007 såg de ut så här enligt IDG.

För varje tom dvd-skiva du köper tillkommer en avgift på 3:25 kronor som går till musiker, skådespelare och andra upphovsmän.


Så, om upphovsmännen och artisterna redan får betalt genom CD- och DVD-avgifterna, varför ska vi tillåta en IPRED-Lag?

SvD, AB,
(ingen bloggvägg, men ett litet bloggstaket)
Tommy K., Kulturbloggen, MinaModerataKarameller, Anna Troberg, Copyriot, Emma "Opassande", Enligt Min Humla, Basic Personligt, Christian Engström .


pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Nej, en förlängningssladd är inte ett integritetsskydd.

Återpostat pga Åkessons utspel med efterhandstillstånd, något som bäddar för efterhandskonstruktioner som ska passa till tillståndsansökan.
Tänk på FRA som en lampa,
5 meter bort sitter eluttaget.
Lampan har exakt 5 meter elkabel, vilket gör att den når fram till eluttaget utan problem.

Nu uppstod det ett problem, mitt emellan lampan och eluttaget har det ställt sig några integritetstörstande demonstranter
Aha tänker ägaren till lampan (regeringen), jag sätter dit en förlängningssladd och kallar det för ett integritetsskydd, då blir de integritetstörstande demonstranterna glada och låter bli att kalla det för en förlängningssladd.

Många demonstranter, som tror att en förlängningssladd slutar vara en förlängningssladd om man döper om den, går ur vägen och kvar finns bara några få integritetstörstande demonstranter som inte gick på finten, men eftersom förlängingssladden integritetsskyddet nu når fram till eluttaget ändå så skiter lampägaren i det och speglar in hela Sveriges samlade privata korrespondens till FRA för att kunna åsiktsregistrera oliktänkande.


Här är några av de demonstranterna som vägrar kalla förlängningssladden för integritetsskydd.
 Amanda Brihed, Christian Engström, stoppaFRAlagen, Opassande, Mark Klamberg, Syrrans Granne, MinaModerataKarameller, Rick Falkvinge, Enligt Min Humla , Henrik Alexandersson Lars Erick, Proj0, Svart Måndag, ProjektPåRiktigt, Jens O, Olof's Blogg, Svensk Myndighetskontroll,
(Skriv ditt bloggnamn i kommentarsfältet om du vill vara med eller om du anser att jag glömt någon.)

På gott och ont tar jag inte med politiska partier i listan, bara individer och organisationer.


pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kort om nättidningar och deras kapning av googles blogg-tab.

googlar på carnegie, senaste dygnet, bloggdelen
dessa är överst.

SvD
E24
DI
Sydsvenskan
VA
Realtid
SR
Vasabladet
ArvidFalk
Expressen


Googlar på EU, senaste dygnet, bloggdelen

SvD
YLE
DI
SR
Regeringens pressmeddelanden
Alliansupproret
VA
MinaModerataKarameller
Politikerbloggen
HAXPå bara dessa två sökningar så är det alltså bara 4 av 10 som är bloggare på EU-sökningen och endast 1 av 10 som är bloggare på Carnegie-sökningen.

Än så länge består FRA-sökningen och IPRED-sökningen på bloggdelen av till största delen bloggare, men när nättidningarna sökoptimerat dessa delar så knuffas vi bloggare ner där också.

Illavarslande.Pyramidspelarna i Carnegie har äntligen åkt dit.

Aftonbladet skriver om det historiska i att Carnegie först blev av med sitt banktillstånd och sedan fick tillbaka det några minuter senare, fast med Staten som storägare.

Nu väntar jag med spänning på om den nuvarande och förra regeringen vågar lagföra sina gamla kompisar i Carnegie för de miljarder de spelat bort på det globala pyramidspelet.


DN tar också upp ämnet.


Det jag tror långsamt, sakta men säkert börjar gå upp för allmänheten är att banker, och då menar jag i det närmaste alla banker, har sett spararnas pengar som deras egna personliga spargrisar.Går aktien upp, då ska de ha bonus för att de gissat lika bra som apa Ola.
Går aktien ner, ska de ha bonus eftersom de inte kunde förutse nedgången och bonusprogrammet var redan implementerat.

Skulle allting ligga still så har de ändå avgifter på i det närmaste allt.

De senaste åren har många bankkontor lags ner till förmån för internetbanker, och en av anledningarna var att det skulle bli billigare och lättare för bankkunden att sköta sin ekonomi.
Det enda som blivit lättare är att köpa nya tjänster och kanske att betala sina räkningar.
Resten ser likadant ut, minsta lilla glitch i systemet och man får lik förbannat sitta i telefonkö för att sedan besöka närmaste bankkontor.


Är det dags att köpa ett rejält kassaskåp att ha pengarna i samt kräva att alla företag i Sverige inför autogiro som klarar av att inbetalningarna är på olika summor varje månad?

Det som jag befarar kommer att hända är att några få scapegoats kommer att åka dit, staten säljer tillbaka bankerna till nya privata intressen och sedan är karusellen igång igen.

Se bara på vad alla statshypotek och riksbanker gör runt om i världen.
Sänker räntan för att få igång konsumtionen igen.
Var det inte den extremt låga räntan i kombination med dåliga lån som ställde till det den här gången?
Vad tror ni kommer att ske inom 10 år igen?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , ,Via Emma "Opassande" hittar jag länken till en artikel som berättar om ett tyskt försök med att transplantera ryggmärg från en person med naturlig immunitet mot HIV till en HIV-patient, denna patienten har tydligen varit "frisk" i 2 år nu.

Spontant känner jag "varför har ingen kommit på det tidigare"?

Men det är nog som vanligt, de lättaste svaren är de svåraste att komma på.
Occams Razor är ett begrepp man borde ta till sig oftare.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Povel Ramel's 30 år gamla aktuella låt.

Via Svensk Myndighetskontroll hittar jag denna 30 år gamla låten.
Den kunde lika gärna varit gjord idag.


Prövningen kan ske i efterhand, FRA-Lagen fortfarande massavlyssning?

SvD skriver detta som ska komma från Åkesson.

-När det är fara i dröjsmål så brukar man i sådana här sammanhang alltid ha en ventil, där man kan tillåta signalspaning om den godkänns i efterhand inom viss kortare tid, säger han till Ekot.

Vad är "fara vid dröjsmål" och vem bestämmer detta?
Vem bestämmer när denna "ventil" ska användas?
Ska man räkna "metodutveckling" som en ventil också?


Hur många hål har denna schweizerost-liknande lagen och hur många plåster ska vi acceptera?


Nu är SvD's rubrik lite missvisande då den ger sken av att även vanlig signalspaning kan ske med enbart en efterprövning, men i ärlighetens namn så är FRA inte direkt kända för att ha brytt sig om regler tidigare, så varför skulle det vara ett bekymmer nu?


Ovesäntligheters bloggpost vill jag föra fram, Mitt i Steget's likaså.

Mark Klamberg skrev efter min postning, så honom lägger jag till nu i efterhand.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dagens sista, fildelningsfrågan.

Hej alla skivbolagsmoguler, upphovsrätthavare och diverse andra personer som agerar mellanhand mellan kreatören och konsumenten.

Jag har missat 2 veckors CSI och House MD, så jag tankade hem dessa avsnitten.

Jag jobbar nämligen skift, så jag har bara möjlighet att kolla på på TV's primetime var 3'e vecka.
Vilket suger fett, jag vill följa med i mina favoritserier men ni ger mig väldigt liten möjlighet att göra detta.

Av samma skäl har jag väldigt svårt att gå på Bio annat än på lördagar och jag har definitivt svårt att betala 250kr (film + resa + snacks) för varje filmhelvete, därför går jag på bio på de filmer jag anser det vara värt dessa 250kr och andra försöker jag hitta i reaboxarna på nätet eller också tankar jag hem någon cameo.

Skivor då?
Jag är dödsmetallare, de banden jag gillar köper jag skivorna av, annars går jag på konserter eller köper per rekommendation.
Liksom många andra dödsmetallare så köper jag plattan på rea, lägger in på datorn och säljer tillbaka skivan till en skivaffär som handlar med begagnade skivor.

Sedan tankar jag hem vissa låtar via de lagliga kanalerna eftersom jag inte vill köpa en hel skivaHar nu kreatörerna lidit ekonomisk skada av detta?


Vi räknar ihop det och ser vad jag lägger ut på kreationerna.

7-8 biobesök/år ~ 2200kr
10 DVD-skivor/år ~ 1200kr
10 CD's/år ~ 1000kr
50 låtar/år ~ 250kr
5-6 konserter/år ~ 750kr

Sammanlagt ca 5500kr/år lägger jag alltså ut.

Men detta är inte allt, jag är med i konstklubben på jobbet, vilket lägger till 800kr/år.
Jag köper litografier lite då och då som jag antingen behåller själv eller ger bort i julklapp.
Dessa litografier behöver ramar.

Så, konst blir sammanlagt kanske 3000kr/år

Det blir ~ 9200kr/år


Om jag nu får ett utpressningsbrev som berättar att mina 50 avsnitt av csi/house och några hundra nedladdade låtar samt ett 10-tal filmer renderar mig i 20.000kr böter (eller mer), hur många tror att jag någonsin kommer att köpa ett enda verk till, vare sig det gäller musik, konst, film eller annat?

Så, vad är det egentligen som kostar dessa kreatörer pengar, min fildelning eller mellanhändernas försök till utpressning?


Och försök gärna anmäla mig, jag har det relativt gott ställt och jurister i familjen.
Det ska bli ett sant nöje att möta era argument i rätten.
Och ni kan ge er fan på att allt som sägs under rättegången kommer att publiceras på piratebay.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas upp.

Efterlysning, söker information ang FRA.

Jag har sett denna informationen genom ett tidningsklipp jag passerade förbi i somras, men som jag inte hittar tillbaka till.

Det jag söker är information om FRA och att de inte ens hade civil spaning innan 1994 då de fick ta över SÄPO's egna signalspaning.

Denna informationen skulle (imo) mörda förespråkarsidans argument om att FRA bara blir reglerat i något de alltid kunnat göra fritt eftersom de helt enkelt inte kunnat göra det, åtminstone inte innan 1994.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

pingat på intressant.

Här kan jag ha min egen bloggvägg, men jag nöjer mig med att länka till Falkvinge, vi brukar ändå prata om samma saker.

Och så var det Lissabon-fördraget, vi har bara 3 veckor på oss att påverka.

Sista november är sistadatumet att få riksdagen att fatta beslut om folkomröstning, sedan säger Alliansen + sossarna att det är fritt att ratificera fördraget (trots att Irland röstade nej).

Oavsett om ni är för eller mot ett mer centraliserat EU så kan vi komma överens om att det är i demokratins intresse att folket ska få avge sin åsikt om det.


Junilistan är igång med sin kampanj som jag stöttar, vad gör ni?

Material att ladda ner finns här.

Och även om det kanske inte blir så populärt kan jag lugnt se varianter av materialet dyka upp utan partibeteckning, min prioritet är att få till en folkomröstning.

Fler ställen att hämta information från.:
EU-Kritik.
(fyll gärna på i kommentarsfältet med fler sajter)pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas.

Försvarsmakten bryter mot riksdagens mandat, svenska soldater inblandade i renodlade militära aktioner.

Den (av riksdagen beslutade) fredsbevarande styrkan är nu ute på renodlade patrulleringar med den Afghanska polisen i norra Afghanistan, detta räknas som en militär operation vilket också försvarsmakten erkänner.

Jag ska fatta mig kort.

1. Svenska soldater ska enbart ingå i fredsbevarande styrkor, inte militära aktioner av detta slaget.
2. Att agera som en renodlad militär styrka är att bryta mot det mandat som försvarsmakten fått från riksdagen.


Därför menar jag att försvarsmakten har förverkat sitt förtroende och samtliga i Afghanistan utposterad personal omedelbart ska kallas tillbaka.
Att de ansvariga för överträdelsen ska lagföras anser jag som självklart.

EDIT:
Nu har jag, via kommentarsfältet, fått reda på att riksdagen har gett den svenska styrkan mandat att genomföra de patrulleringar utan Afghansk polis närvaro samt att det också kan innebära direkta anfall mot fientliga posteringar.

Nu är frågan om detta inte bryter mot den svenska neutralitetsprincipen.

Jag återkommer med ny bloggpost.


Aftonbladet, SvD, DN rapporterar om det.


pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas.

Tvångsäktenskap och mödomshinnor.

Det har blossat upp ett bråk mellan integrationsminister Nyamko Sbuni (fp) och S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul vad gäller integrationsministerns förslag att kriminalisera tvångsäktenskap.

Här är originalinlägget på SVD från Nyamko Sabuni.
Här är repliken från Nalin Pekgul
Och här är svaret från Nyamko Sabuni på Nalin Pekguls replik.

Jag ser poänger från båda sidor som jag kan hålla med om, men jag anser att det redan finns lagar och att problemet snarare ligger i att de inte efterföljs.Vad gäller mödomshinneoperationer är min åsikt att de är onödiga eftersom det inte finns en mödomshinna.
Men då vissa pojkar utan sexualundervisning eller skam i kroppen anser att en kvinna ska få ont och blöda första gången de har sex och på fullt allvar tycker att avsaknaden av blod är kvinnans fel, så ser jag tyvärr en viss nödvändighet då det ibland innebär livsfara för kvinnan.


Det vi ska göra som samhälle är att förändra inställningen till detta.
Både genom informationskampanjer, genom att opinionsbilda och framför allt genom att våga diskutera det utan att riskera en rasiststämpel.

Läser du det här och har åsikten att det är en mans rätt att skada en kvinna under sexualakten får du väldigt gärna förklara din tankegång i mitt kommentarsfält.


Jag tycker också det är tråkigt att man skickar fram just dessa två att ta diskussionen.
Våga ställa fram vita medelålders riksdagsmän att diskutera det,
ta inte den lätta utvägen med två invandrarkvinnor.


(alla kommentarer som försöker få detta till en religionsfråga kommer obönhörligen att raderas)Edit: jag trodde inte jag skulle behöva upprepa detta, men försöker ni få detta till en religionsfråga eller kommer med allmänna rasistinlägg kommer jag att radera era inlägg obönhörligen.

Adressera fenomenet, jag vet att det kan kännas som över er mentala förmåga, men om ni känner att ett "öööh blattar, åk hem" dyka upp, låt bli att posta, svårare än så är det inte.
pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas upp

Det blir ingen författningsdomstol.

SvD skriver detta. i sin artikel om att personvalsspärren ska sänkas till 5%. (bra att den sänks, men den ska ner på 4%)


Men de borgerliga och miljöpartiet har fått ge upp idén om en författningsdomstol. Däremot försvinner begreppet uppenbarhetsrekvisitet, som innebär att en domstol kan överpröva en lag bara om den uppenbart strider mot grundlagen. Tolkningarna går isär om vad det kommer att innebära, eftersom det fortfarande kommer att finnas begränsningar för hur mycket domstolarna får att säga till om.


Varför ger miljöpartiet upp om författningsdomstol?
Jag förstår att de borgerliga partierna inte vågar, men miljöpartiet?

Nu försvann den möjligheten att få  FRA- och Ipred-lagarna utkastade från lagboken.För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Näst efter Volvo och Skånetrafiken måste SJ vara Sveriges sämst skötta företag.

Sveriges sämst skötta bolag är (imho):

VOLVO

Många sätter likhetstecken mellan Volvos varsel och lågkonjunkturen.

Nope, Om man har en orderingång på 0 innan nedgången var ett faktum så spelar konjunktur ingen roll.

Volvo varslar av 2 anledningar.

1. De gör fel sorts bilar.
2. De bilar som görs är dåliga.

Lägg till en inkompetent ledning med fantasilöner så är saken självklar.

Inga bilföretag överlever i det långa loppet om de lyckas med konststycket att kombinera dessa tre.

Men med tanke på att skivbolagsmoguler får speciallagstiftning så kanske vi får en ärtsoppelag på volvobilar framöver.
Varför ska det lilla faktumet "vi vill inte ha det ni säljer" vara ett hinder i vägen?

Naturskyddsföreningens blogg tar upp volvo.
Magnus Orerar sågar biobränslebilarna som volvo producerar.God tvåa är:

Skånetrafiken

Skånetrafiken höjer biljettpriserna, glömmer valutasäkra sina ordrar på nya tåg, tågens toalettdörrar går sönder och nu går de ut med att folk inte ska åka tåg så mycket.
För att inte tala om det genomkorkade beslutet att alla resor ska bli spårbara, ner på individnivå ska alla resor kunna kollas av.

Mikael Ståldahl berättar om en miljöpartist som vill begränsa kollektivtrafiken.
Ljungberg bloggar även han.
Och på tredje plats:

SJ.

Deras nya biljettsystem där de säljer billiga biljetter tidigt har överutnyttjats av privata intressen som köpt upp många av 95-kronorsbiljetterna och säljer dem dyrt några dagar innan avgång.

Svaret på det?

Alla biljetter ska bli personliga!

1. Vad är det för fel med att helt enkelt ha fasta priser?
2. Är att FRA'a biljettsystemet rätt väg att gå i dessa tider?


Jag slutade flyga när flygplatserna införde de retarderade kontrollsystemen, om SJ inför ett system där mina resor blir registrerade och spårbara tar jag helt enkelt bussen.

Det enda maktmedel jag har är min åsikt via min blogg och att jag väljer att sluta köpa resor av de företag som anser sig ha rätten att registrera mig.
Förhoppningsvis är det fler än jag som reagerar.


Morrhoppan reagerar iaf på priserna.
Spelbloggen är också konfunderad över biljettsystemet.
Bubblare.

Samtliga Johan Staël von Holsteins bolag.
pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
För övrigt anser jag att FRA-lagstiftningen ska rivas upp.

Skamgreppet på Ara + Veronica Wagners funderingar + Vranjes.

Att Ara Abrahamian gjorde rätt som protesterade kan vi alla vara överens om, även om formen av protesten kan diskuteras.Nu kommer Fila och kör in sitt ruttna spett ännu hårdare i ett patetiskt försök till hämnd genom att tilldela inte bara Ara böter och avstängning utan även hela brottarsverige ska nu få lida för att en svensk brottare hade mage att protestera mot korruptoonen inom internationell brottning.

Straffet blir att Ara, hans tränare och Svenska brottningsförbundet får böta en halv miljon kronor plus att Sverige inte får arrangera internationella tävlingar på 2 år.

Svenska brottningsförbundet ska överklaga enligt Aftonbladet och SOK (Svenska Olympiska Komittén) ställer sig bakom Ara och brottningsförbundets överklagan och kallar beslutet "horribelt".
Några dagar innan detta
uttrycker Veronica Wagner sin besvikelse gentemot SOK genom att hota att bli Amerikan, nu tror jag inte det hjälper när USA har världens bästa gymnaster, dock tror jag att hon skulle flyttat dit för flera år sedan.


Så här i efterhand  förstår jag inte SOK's beslut inför OS, Veronica Wagner är Sveriges enda gymnast av högre klass och enbart genom att låta henne tävla hade det inspirerat många yngre gymnaster att ta sikte på OS i London eller helt enkelt en karriär som gymnast, nu förlorar vi antagligen en generation av gymnaster som ser ett SOK fyllt av högmod säga att bara personer med medaljchans ska få följa med.

Och vi vet ju hur det gick...
Ytterligare en av Svensk handbolls stora(?), Ljubomir Vranjes lägger av och satsar på en träningskarriär berättar Expressen.

På tiden faktiskt, i en tid där bara 2-metare på över 100 pannor spelar handboll behövs det någon som bryter av.

Pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,För övrigt anser jag att FRA-Lagarna ska rivas upp.

Begagnade datorer på blocket dyrare än nya.

Jag behöver en notebook eftersom jag är på resande fot så ofta, men jag behöver inte den senaste modellen och inte allt lull-lull omkring.

Så vart söker man sig, jo till Blocket.
Väl där skummar jag igenom skånedelen efter notebooks, sedan tittar jag på laptops.

Till min stora förvåning ser jag att folk på fullt allvar annonserar ut 1 år gamla datorer till nästan fullpris.

Jag kan säga detta om ni funderar på varför eran halvårsgamla laptop inte säljs trots att ni kapat 1000kr på nypriset.
Er halvårsgamla laptop är omodern och finns knappt till salu på elektronikfirmorna, kanske att de kommer ut nu till jul med en flagga som säger "kastas ut för 1kr, ni får en telefon på köpet, teckna 18 månaders abbonemang"

Eller är det så att blocket lever ett eget liv där man kan begära mer än halva priset för en begagnad dator, enbart för att man inte ens tittar på vad de tar ut för priser i affärerna?

Skumt är det iaf.

Själv väntar jag till efter jul, mobilen duger än så länge.Funderar ni på rubriken till inlägget?
Jag skrev den så för att jag är övertygad om att en halvårsgammal dator, ny från en elektronikkedja, är billigare än en begagnad på blocket och har dessutom full garanti.

Jag tänker inte peka ut en enskild säljare, men ni kan nog se det ganska tidigt om ni söker efter laptops/notebooks/minidator på blocket.


pingat på intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Är FRA en myndighet eller ett vinstdrivande bolag?

Idag skriver Realtid om att FRA har en omfattande konsultverksamhet där de certifierar personal åt statliga eller statligt ägda bolag och att de nu vill utöka den till att även gälla den privata sektorn.

Min fråga är hur lagligt det är att en statlig myndighet, vars ansvarsområde är uppdragsbaserad signalspaning för rikets säkerhet, samtidigt använder informationen de får in till att bedriva egen affärsverksamhet?Det har känts obehagligt
ganska länge nu, men den tillgång till information FRA får genom att ha verksamhet som sträcker sig från att ansvara för svensk underättelseverksamhets signalspaning till att driva vinstbärande affärsverksamhet mot den privata sektorn så går man ytterligare ett steg över gränsen för anständighet.

Man får inte glömma att från årsskiftet får de ansvaret för all IT-säkerhet på svenska myndigheter.
De får alltså total tillgång till skatteverkets databas, försäkringskassan, sjukvårdens register etc etc.


Inte nog med att FRA får ett carte blanche mot den olagliga verksamhet de bedrivit i (minst) ett decennium, de får (vilket realtid också tar upp) även en konkurrensfördel gentemot privata säkerhetsbolag som även de ägnar sig åt certifiering.


Men det farligaste av allt är att ALL verksamhet som handlar om IT-säkerhet koncentreras till en myndighet som är närmast totalt insynsskyddad.

Placera alla ägg i samma korg?

I praktiken så blir nu FRA den mäktigaste myndigheten i Sverige, med tillgång till precis all information om oss.
De behöver bara trafikdatan för att kolla upp vilka relationer vi har sins emellan, all annan information finns sparad på databaser de nu får tillgång till vid årsskiftet.


Det får vara nog nu, riv FRA-Lagen, återställ lagarna som rör FRA's verksamhet till hur de var skrivna innan 2006.
Alternativet är den största politiska skandalen i svensk demokratis historia.
En svensk regering som ger en insynsskyddad myndighet  tillgång till precis allt.Kan vi hålla den här frågan levande i 2 år till?
Kan vi förmå politiker och opinionsbildare att ställa krav på sanningskommission och ett upprivande av FRA-Lagstiftningen?

Yes we can.
pingat på intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Resten av Världen går mot ljusare tider, i Sverige försöker regeringen vrida tillbaka klockan till kalla krigets dagar.

Ett stort grattis till vinsten i det amerikanska valet till Barack Obama.

Vi får hoppas att signalerna går fram till världen att USA kommer att förändras från att vara en front för ett korrupt krigsmaskineri stöttat av oljeindustrin, till att vara just den representant för frihet i världen de påstått sig vara nu under några år.

Aftonbladet listar några av de punkterna de tror förändringarna består av.Konstigt, resten av världen försöker överbrygga "ras"motsättningar och går mot nya tider.
I Sverige gör regeringen sitt yttersta för att vrida tillbaka klockan till det kalla krigets dagar, fast nu som ett land i Warsawa-pakten

Jag vill föra fram Erik Laakso's analys av USA-valet
Vad har hänt i Sverige då?


Det har nu visat sig att vi i motståndet till FRA-lagstiftningen hade rätt ändå.
FRA-Lagen kommer att gå igenom som den rättsvidriga lag de röstade igenom den 18 juni.

Jag sade det på trappan till Sergels Torg den 16 september och jag säger det igen.

FRA-Lagen kan aldrig bli en rättsäker lag.Och de senaste rapporteringarna visar att jag har rätt.


1. Intresset från regeringen att göra en rättsäker signalspaningslag existerar inte.
2. Från regeringshåll är de fullt beredda att ljuga folk rakt upp i ansiktet för att driva igenom FRA-lagen som den var skriven den 18 juni.


Jag sade det då också att det bara finns ett alternativ.
Det alternativet är:
Riv Upp, Gör Om, Gör Rätt.
Centern vill nu att FRA's historia ska granskas.
Så jävla dags nu...Andra som bloggat (lånat från Christian Engström)
Oscar Swartz: Piratpartiet och framtiden
Rick Falkvinge: Riv upp, gör om, gör rätt!
Mark Klamberg: Fortsättning följer
Björn Wadström: Nya toner om FRA
Tankar från rooten: En alternativ verklighet
ProjektPåRiktigt: Sten(ad som fan) Tolgfors
Ankersjö: Sanningskommission om FRA
Lars-Erick: Måste vi förbli åskådare i demokratipjäsen?
Alliansfritt Sverige: Regeringen lurar sin egen riksdagsgrupp
ProjektPåRiktigt: Rikslarm FULSPEL! Vi måste övervaka våra politiker!
MinaModerataKarameller: FRA-lagen - denna smutsprick…
Enligt Min Humla: En del vill verkligen inte förstå
Farmor Gun: Sanningskommission om FRA … och IPRED1?
Drottningsylt: Nu blommar asfalten!
Anders Widén: Mr. Stasi(ministern) smyger in hela FRA
Dexion: Stöd Staffan Danielsson ?
Jinge: Regeringen lurade Sveriges Riksdag om FRA-lagen
Opassande: Rättssäkerhet ingen prioritet numer
Satmaran: FRA startar massavlyssning trots protester!pingat på intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 saker-utmaningen.

Så, jag har blivit utmanad av urbancat att skriva följande.

Uppgiften är följande:
* Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg
* Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa
* Utmana 7 andra i slutet av inlägget och länka till dem
* Lämna en kommentar i deras blogg om att de har blivit utmanade


* Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa


1. Jag hoppade över 6m i längdhopp som fjortonåring.

2. Under en skapligt stor del av mina tonår räknade jag sträckorna jag färdades i hur många öl jag orkade dricka under tiden.
Sträckan Karlstad - Göteborg tog 19 folköl, pisspauser inkluderade.

3. Min far lade mitt horoskop när jag föddes, där fick han fram att jag skulle bli antingen skådespelare (Grå man, Lusten finns - Gråten är borta + lite småroller) eller politiker (Nej till EU-rörelsen, Junilistan, Svart Måndag).
Det kan vara en självuppfyllande profetia iom att jag kännt till det hela tiden, men kan inte riktigt skaka av mig känslan av "något mer".

4. Jag sover bättre i en soffa än i en säng.

5. Har jag väl satt upp något på väggen har jag väldogt svårt att komma till att ta ner det igen.
Därför har jag fortfarande 2 trasiga hemmabiosystem runt TV'n.

6. Jag gillar Systembolaget.

7. Jag förstår att man ska kunna skämta om allt och jag vill att man ska skämta om allt.
Men jag tycker ändå inte att cancerskämt är roliga.* Utmana 7 andra i slutet av inlägget och länka till dem
.


Amanda Brihed
Daniel Åberg.
Josef Säger...
Hultins Tankegång.
Erik Laakso
Stig-Björn Ljunggren. (måste man skapa konto hos om man vill posta kommentarer, så han får vackert leta sig hit utan hjälp av kommentarsfältet)
Maria Ferm (mp)pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Plats 8211 på protestlistan emot IPRED + Jag antar att Islam är inräknat i äktenskapsbalken?

Protestlistan mot fildelarlagen/piratjägarlagen blev nu ett namn längre.


Det finns redan så mycket skrivet att jag hänvisar till ställen där all information ni behöver finns.

Min åsikt är ganska kort och koncis.

Mördare får fortfarande äga vapen.
Bankrånare får fortfarande använda banktjänster.
Våldtäktsmän får gå på krogen.

Varför ska då en fildelare stängas av från internet?


Daniel Westman's promemoria om fildelning
.
FarmorGun
Johan Linander (c) skriver på Newsmill.
MinaModerataKarameller.
PiratJannes sammanställning är klockren.
Emma "Opassande" om att stjäla ett människohuvud.Vad gäller bråket om att gifta sig i kyrkan och att få använda ordet äktenskap även ska gälla homosexuella.
Nu vill Hägglund ge upp Kyrkans vigselrätt för att få ensamrätt till ordet äktenskap.

Jag förutsätter att Regeringen också inkluderar att homosexuella ska få gifta sig i en Moské.
Och jag förutsätter också att samma personer som argumenterar för att homosexuella självklart ska få gifta sig i kyrkan, oavsett vad Svenska Kyrkan säger om det, också säger exakt samma sak om att få gifta sig i en Moské, oavsett vad Islamska rådet har att säga om det.

Min åsikt är att eftersom stat och religion är skilda åt ska staten inte blanda sig i vilka som ska få och som inte ska få gifta sig i en kristen/islamistisk/whatever lokal.

Men äktenskapsbalken ska bli köns- och mängdneutral, även om det krävs att man byter namn på den.

pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Fredrik Reinfeldt, den tyste starke typen eller bara tyst?

Vid varje större kris i regeringskansliet är det en person som alltid verkar vara totalt frånvarande, låt mig ge några exempel.2007 - Det är kris i försvarsdepartementet, Odenberg avgår.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

2007 - Ulrika Schenström hånglar med reporter när hon har jour.
Fredrik Reinfeldt är tyst tills han tvingas uttala sig i en utfrågning.

2008 - FRA-lagstiftningen skapar ett folkligt uppror, skådespel i plenisalen och mobbing i partigrupperna.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

2008 - Georgienkonflikten inträffar, Carl Bildt jämför Ryssland med Nazi-Tyskland och orsakar en diplomatisk kris.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

2008 - Frankrikes President vill koncentrera makten genom att bara tillåta stora Euroländer att vara ordförandeländer.
Fredrik Reinfeldt är tyst.

Och i ärllighetens namn, under finanskrisen, hur ofta har ni sett Fredrik Reinfeldt i TV-rutan?


Fler än jag som ser ett mönster?

Jag har inget mot moderaterna som parti, jag har tom röstat på dom (1994-1998) men jag anser att det minsta man kan begära av sin partiledare är att han uttalar sig i samband med kriser.

Men jag förstår att det är en taktik, så länge Fredrik inte syns i samband med dåliga händelser är det inte hans ansikte man ser framför sig när man diskuterar i fikarummen eller vid köksbordet, som ni kanske kommer ihåg såg han Sverige-Ryssland i EM där han lät sig fotograferas med glada supportrar.

Dålig händelse - Reinfeldt borta.
Bra händelse - Reinfeldts nuna är där.


Tänk på det, när ni tänker FRA, vem ser ni framför er?
Ingvar Åkesson, Sten Tolgfors, Fredrik Federley?

Visst ser jag Reinfeldt också, men inte först...Och ja, jag vet att han har fått frågor från journalister som han svarat vagt på i vissa av ovanstående exempel, men de flesta svaren är så vaga att jag räknar det som tystnad.Nu kanske nu frågar er varför jag inte kritiserar Mona Sahlin på samma vis, det har jag redan gjort i tidigare blogginlägg, annars är hennes tystnad inget problem, snarare avsaknaden av det.

Jag såg Snacka med Nyheter med Lars Ohly, det är kris inom svensk humor när en partiledare är den roligaste personen i ett humorprogram.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

RSS 2.0