FRA's Tillståndsnämnd utsedd.

Ny Teknik berättar:

Efter nyår kan FRAs signaloperatörer inte längre spana fritt i etern. I stället måste man söka tillstånd hos en ny nämnd. Chefsrådmannen Runar Viksten fick en månad på sig att bygga upp signalspaningsnämnden.

Runar Viksten är domare vid Stockholms tingsrätt och en av de mest erfarna när det gäller att hantera hemliga säkerhetsärenden i Sverige.

Nu ska han bygga upp den nya nämnden som ska ge FRA tillstånd att signalspana efter nyår.

Den ska bara finnas i nio månader. Då upphör den utskällda FRA-lagen att gälla.

Den 1 oktober 2009 väntas en ny lag med de 15 förbättringsförslag som allianspartierna enades om i höstas. Då ersätts nämnden med en domstol.

Runar Viksten fick uppdraget att bilda nämnden av försvarsminister Sten Tolgfors den 13 november. Han ska vara klar redan den 15 december och nämnden ska börja jobba vid årsskiftet.* Vilka ska sitta i nämnden?

- Två domare, en ordförande och vice ordförande, och en kanslichef. Därutöver får riksdagspartierna nominera fem ledamöter.


* Vad ska den lämna tillstånd för?

- Den ska lämna tillstånd för inriktning av signalspaningsuppdrag med stöd av lagen om försvarsunderrättelseverksamhet.


* Vilka behöver tillstånd?

- Alla myndigheter utom regeringen, till exempel Försvarsmakten och Säpo. Men regeringen måste ändå "samråda" med nämnden när man beställer signalspaning av FRA.


* Hur stor del av FRAs signalspaning är beställd av andra myndigheter än regeringen?

- Det är nog en avsevärd del.


* Gäller avlyssningsbesluten bara kommunikation i etern?

- Ja. Lagen är teknikneutral, men i praktiken blir det så, eftersom operatörerna inte ska lämna över trådbunden trafik till FRA förrän den 1 oktober nästa år.


* Kommer nämnden att ha jour 24 timmar om dygnet?

- Den ska ha mycket hög tillgänglighet.


HAX kommenterar:

Den nya signalspaningsnämnden - som skall arbeta fram till dess FRA 2.0 klubbats och börjat gälla - börjar nu ta form. Det är hit olika myndigheter kommer att vända sig med önskelistor om vad FRA skall spana på.

Till att börja med har politikerna (som är de som beslutade om FRA-lagen) majoritet i nämnden. Man kan dessutom konstatera att regeringen inte behöver tillstånd för att lägga beställningar hos FRA. Så allt som är jobbigt eller känsligt kommer att kunna gå den vägen...
Min fråga är hur Smålandsposten kunde känna till detta redan i fredags? (bloggat här)pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: TimS

FRA och IPRED är bara en skälvande början.

Tänk på att på medeltiden var det förbjudet att köpa och sälja utanför staden. Alla skulle in och skatta vid stadstullen först.

Eftersom Internet redan och i ökande omfattning blir ett redskap för att söka nya och framförallt begagnade varor mellan privatpersoner, går staten mioste om all skatt på den handeln. (Effektiv sökbaserad begagnathandel är ny för världen, och har aldrig nånsin funnits förut)

Eftersom ambitionen att beskatta hos makthavarna är starkare än alla andra samhällskrafter och är orsak även till de flesta krig (fast det sällan framgår klart up front) kan man lätt inse att de trafikkontroller som nu skymtar är rena lekstugan jämfört vad vi kommer att se. Vänta bara när de redan beslutad övervakningarna är på plats fullt ut! Jag kan redan se argumenten framför mig om osolidarisk handel osv.

2008-12-03 @ 14:09:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0