Happy birthday, din födelsedagshyllning är upphovsrättsskyddad.

Sången "Happy birthday to you" är copyrightskyddad, så vill du sjunga den offentligt till en god vän och Time Warner får reda på det kan du bli skadeståndsskyldig.


Sista systern Hill (melodiförfattarinnan) dog 1946,  vilket skulle göra att den bara har 7 år kvar i europa som upphovsrättskyddad,  men nu vill som sagt  upphovsrättsindustrin utöka detta med 20 år (från 70 till 90 år efter upphovsmannens död)
Så vi får gott vänta med att sjunga den gratis till år 2036 om industrin får som den vill.


DN skriver.
"Warner och de andra upphovsrättsparterna kring "Happy Birthday to You" drar in cirka 5.000 dollar per dag på bara melodin från förrförra seklet. I åtminstone över två decennier till."


Och nej, det duger inte att sjunga "Ha den äran idag" eftersom både melodi och text var för sig och tillsammans är upphovsrättskyddad.


I praktiken innebär detta att melodin som systrarna Hill skrev 1893 inte blev fri att spela gratis förrän 143 år senare efter att ha först varit gratis i ca 30 år innan någon fick för sig att copyrightskydda den.

Krångligt?
Jag vet, men jag tror det är meningen också.

Och innan du slår sönder min förklaring, kolla efter så din egen verkligen stämmer, det finns gott om förklaringar och teorier om låthelvetet.

DN.


FarmorGun, Örat mot rälsen,
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Får folk verkligen sålt datorer på blocket?

Jag är på jakt efter en mini-pc men vill inte lägga ut över 3000kr på en som innan jul kostade 2500kr (jupp, priserna har gått upp nu i finanskrisens spår, hur otroligt det än kan verka)

Men vad gör man, jo man letar på blocket.

Och vad hittar man där.

Flera år gamla laptopar där nypriset var 5000 som de vill ha ut 3000 för.
Va?
Jag hade inte tagit mot det om de så kastat det efter mig, vill jag ha skrot går jag till tippen.


Men, det finns en och annan mini-pc där också, men det är samma sjukdomar där.
Halvår till ett år gamla mini-pc där de dragit av en femhundring på priset.

Varför ska jag lägga 2 papp på en begagnad dator som jag inte har en aning om vad den är använd till när jag kan få en sprillans ny för 2500 med öppet köp och full garanti?


Ärligt talat, i samma sekund som du bär ut lådan från butiken/hämtar på posten så har värdet redan sjunkit med 25%.
Är datorn ett halvår till ett år gammal är den värd (kanske) halva priset.
Är den mer än ett år gammal är den värdelös.


Jag tvivlar på att folk får sålt sina datorer på blocket och skulle de mot förmodan få det så är det för att köparen prutat som fan eller lyckats hitta en teknikanalfabet som inte vet skit om datorer.


Med det sagt.


jag behöver en mini-pc, ca ett halvår gammal, upp till ett år om det är en riktigt bra burk.

minimikrav
16gb flashminne (eller 80Gb hårddisk),512MB ram, linux eller windows spelar mindre roll.

Pris från 500kr upp till 2000 beroende på vilken burk det är.
Men vill du ha 2 papp så pratar vi 1,6ghz, 2048MB ram, etc etc.


Jag kommer att testköra den innan köp.

maila [email protected] eller lämna din mail i kommentarsfältet.


Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kärnan i nätverket bildar förening, Föreningen Svart Måndag har fötts.

I mitten av juni 2008 föddes Svart Måndag, som blev en facebookgrupp som blev till ett nätverk som blev till sommarens och höstens största partipolitiskt obundna kraft mot FRA-Lagen.

Under hela tiden har alla ansträngningar skett på enskilda individers bevåg, demonstrationer och andra aktioner som bedrivits under "Svart Måndag"-flagg har oftast uppkommit som en idé hos någon som sedan alla i nätverket har hjälpt till att förverkliga.

Nu har Sverige och världen förändrats, fler lagar har tillkommit, ipred, ACTA, datalagring, telekompaketet bara för att nämna några.

Som Amanda skriver på sin blogg:
Då vi under en längre period velat finna en lösning för att kunna åstadkomma en flexibel och fungerande rörelse som är väl anpassad att kunna arbeta för mänskliga fri- och rättigheter och för ett samhälle fritt från massövervakning, integritetskränkande lagstiftningar inom bland annat medie- och informationsteknologiområdet, beslutade vi oss för att konstituera Föreningen Svart Måndag. Föreningen är nu aktiv och ett väldigt spännande arbete har just tagit sin början.


 Föreningen Svart Måndag.

(hämtat från NSM-Sverige's blogg)

"Föreningen Svart Måndag kommer att arbeta på uppdrag av medlemmarna i Nätverket Svart Måndag (vilket även fortsättningsvis kommer att vara ett löst sammansatt nätverk av organisationer och individer). FSM Sverige ska utgöra en juridisk person med ansvar för ekonomi, IT, central planering och dylikt. Föreningen är ideell, partipolitiskt obunden och kommer i sig inte att driva några politiska frågor. Syftet är att förenkla, utveckla och underhålla nätverkets möjligheter att växa och stärka sin position som en sund röst i en alltmer inskränkt värld."

 

Vi är en förening som arbetar partipolitiskt obundet för ett öppnare samhälle där mänskliga fri- och rättigheter respekteras och de demokratiska principerna är grunden för det samhälle vi lever i.

Föreningen Svart Måndag arbetar utan vinstintresse och all verksamhet sker helt ideellt.

Föreningen har tillkommit som en samordnande instans och juridisk person som arbetar på uppdrag av Nätverket Svart Måndag.

 

Styrelsen under verksamhetsåret 2009 består av:

Niklas Starow - ordförande

Amanda Brihed - vice ordförande

Klara Ellström - sekreterare

Christine Sahlström - kassör

Övriga ledamöter är André Havsjö, Michael Gajditza, Emina Karic samt Jens Odsvall.

 

 


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

När politikers osanningar skadar svensk underättelsetjänst.

Nu har Mark Klamberg gjort det igen.

Enkelt och precist berättar han hur politikers osanningar och vägran att förklara hur förhållandet mellan FRA, SÄPO och polisen ligger till så har de allvarligt skadat svensk underättelsetjänst.


Mark skriver bland annat.

"Jag tror att en bidragande anledning till att polisen och SÄPO skars bort genom överenskommelsen den 25 september 2008 var att förespråkarna vägrade förklara offentligt att polisen och SÄPO anlitar FRA. Istället har man lekt med ord."


Han skriver också.

"Mikael Odenberg skrev följande på DN Debatt.
En viktig poäng med den nya lagstiftningen är tvärtom att den uttryckligen förbjuder försvarsunderrättelseverksamheten att någonsin befatta sig med det som är polisens och andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande verksamhet. Denna tydliga rågång mellan försvarsunderrättelseverksamhet och polisiär verksamhet är helt central ur integritetssynpunkt.

Följande referat av Fredrik Reinfeldt är intressant.
Han underströk att FRA är en civil myndighet, någon som enligt honom "går tillbaka till Per-Albin Hanssons dagar". Att låta militär, polis och åklagare blanda sig i verksamheten vore därför fel. Fredrik Reinfeldt pratade om att bygga upp en "integritetsmur", som klargör att brottsbekämpning är polisens sak. FRA ska bara spana mot yttre hot."


Samt


"Jag har uppfattat att FRA inte signalspanar för polisen om en förundersökning har påbörjats, men att ge en bild av att FRA inte befattar sig med polisen och SÄPO blir direkt missvisande. Att polisen och SÄPO anlitar och samarbeter med FRA framgår av FRAs hemsida, lagstiftningen och officiella uttalanden från myndigheternas företrädare."
Vi får återigen säga grattis till våra "förtroendevalda", istället för att berätta hur det låg till försökte de ändra på ord, hitta på nya betydelser av gamla ord och allt det lett till är att medborgarnas grundlagsskyddade personliga kommunikationer blir övervakade, försvaret blir krypplat och lik förbannat så kommer inga terrorister att åka fast.


En ljuspunkt i allt detta berättar Karl Sigfrid om på sin blogg.


Europaparlamentet om ett öppet internet from Karl Sigfrid on Vimeo.Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Öppna ditt trådlösa nätverk - Ipredia, Open up your wireless network - Ipredia

(this message will be repeated in english)

Opassande ska öppna sitt (trådlösa) nätverk och döpa det till Ipredia, så alla som befinner sig i närheten kan surfa på hennes vågor.
Jag skulle öppna mitt eget när jag upptäckte att det varit öppet hela tiden, så allt jag behöver göra är att döpa om det till "Ipredia" sen kör vi.

Om du vill göra det säkert så kör du själv via kabel och stänger datorns tillgång till det trådlösa nätet.

(Har jag fel så räknar jag med att bli rättad inom kort.)The Blog Opassande has opened up her wireless network and naming it Ipredia, so everyone in the neighborhood can use her bandwith to surf on the web

I was going to follow her when i discovered that my wireless has been open all the time, so all i have to do is name it "Ipredia" and off we go.


If you want to secure your PC from intrucion, use cabel and shut down the pc's wireless connection, separating the wireless from the pc altogether.

(If i'm wrong, i recon i will be corrected shortly)Uppdatering:
Aftonbladet berättar om Opassande's initiativ.


NY-Times reports about the "enemies of the internet."
Stockholm News about the Swedish government attempt to censor the access to non-swedish gamingsites. (Sweden has state-controlled gaming, everything else is illegal)
Pinged at Twingly, Intressant

SvD, ITroPortal, Heise, Vakare, Snuffle, Bukisa, Anders Widén, Enigmax, Politiken dk, Little Eddy, Stenskott, Itua, Any sort of inspiration.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Varför inte dricks till café-servitrisen?

Hej, jag antar att du nyss är hemkommen från puben.
När du betalade notan, hur mycket gav du till bartendern?
10%, eller bara närmast jämna papperssedel?

Tänk efter nu.

Varför ger du dricks till krogen men inte till cafét?

Låt mig säga så här.

Alla går till krogen, även i kristider, men det folk slutar göra är att gå till det lokala fiket.


Så., gör ditt lokala fik en tjänst, ge även servitrisen där några kronor i dricks.

Det gör inte så mycket för dig, men för personalen där kan det vara skillnaden mellan att jobba kvar eller ansluta sig till resten av de arbetslösa.

Är inte det värt de 4kr du får tillbaka på 56kr för en macka + kaffe?Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Är du artist? vill du tjäna pengar?

Ge dig ut på turné, för att häcka i en inspelningsstudio och hoppas på att slippa möta din publik är kört.
Så har din publik sagt länge och nu börjar media upptäcka det också.


Förtjänsten finns där pengarna finns och tiden där den fanns i vinylform är över.

Tror du att IPRED kommer att fixa det åt dig?
Vad exakt tror du blir över när advokater, skivbolag och "dina" intresseorganisationer har tagit sin del?


Få (om några) artister få se pengarna från alla stämningar, tror du det blir annorlunda i Sverige?


Sorry, men det verkar som du får bita i det sura äpplet och göra vad dansbanden har gjort i 40 år, börja turnera året om, kanske inte ens med egna låtar.

Om du inte fixar det får du väl göra som alla andra arbetslösa tvingas till och söka jobb där de finns, för du är väl inte finare än oss vanliga dödliga eller?


Uppdatering:

(Pelle berättar i kommentarsfältet att Turné och vinyl tydligen är en utmärkt kombination och hänvisar till följande länk:
http://www.nyteknik.se/nyheter/ittelekom/allmant/article47037.ece)Andra om fildelning/ipred:
Sydsv, NyTe, DN, Satmaran, EO Bibliotikarie, SMK, Calandrella, YNDTM, Stenskott,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Varför måste man hela tiden tvinga politiker till att ta ställning? - Free Dawit Isaak
Äntligen tar Calle Bildt tag i Dawit-frågan.

Varför dröjde det så länge?
Varför måste politiker idag tvingas till att ta ställning av befolkningen.


Har den politiska eliten blivit så van att slippa undan att det måste till åtgärder som att 4 tidningar tar offentlig ställning?

Sedan kan man också fråga sig varför det tog så lång tid innan tidningarna (med undantag för expressen) tog tag i det.
Dawit har varit fängslad i 7 år för att han utnyttjade rätten till fri press.
Denna kampanj borde satts igång dagen efter hans fångenskap blev offenlig.


Skriv på för hans frigivande här.


Uppdatering.

Smygrasisters försök till att ställa vissas rättigheter mot varandra för att dra billiga poänger kommer att raderas obönhörligen framöver.

Antingen tror man på mänskliga rättigheter för alla, tror man bara att det gäller för priviligierade vita har man värderingar som borde dött i en bunker 1945.

Utdrag från tidigare inlägg:

Här är hemsidan för rörelsen "Free Dawit".


Det är en skam för Sverige, som under större delen av andra halvan av 1900-talet ansågs som ett fyrtorn i kampen för mänskliga rättigheter, att inte göra mer för att befria en av sina medborgare från fångenskap.
En fångenskap som borde lett till utrikesministrars avgång för att de inte tagit tag i frågan.

EU ger Eritrea en miljard i bistånd i år, grundkravet för detta borde vara att landet ska verka i demokratisk riktning.

Fler som skriver om ämnet:
DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3, DN3, Politikerbloggen, JJ.n, Törnqvist, Ramstrand, Svensson, AB, Expr,


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

ACTA-avtalet, jag inte bara nekas tillgång, jag får inte ens överklaga beslutet att neka mig.

De som följt följetongen lite vet att jag begärt tillgång till ACTA-dokumenten och blivit nekad.
Det som skedde var att jag inte ens fått själva beslutet i annan form än ett email.

Det jag försökte med senare var att få tillgång till de dokument som låg till grund för nekandet och en omprövning (ej överklagan) av beslutet.

Då får jag detta tillbaka.Hej

Du har i e-post till riksdagsförvaltningen begärt en omprövning av utskottets beslut den 10 mars att inte utlämna de sekretessbelagda handlingarna angående ACTA-förhandlingarna. Protokollet från sammanträdet den 10 mars justerades av utskottet den 12 mars.

Utskottets beslut i denna fråga kan inte överklagas (se 2 kap. 15 § tryckfrihetsförordningen).

Nedan bifogas protokollen från den 10 och den 12 mars.


Med vänlig hälsning

Ulf Renberg
kanslichef i utskottet
Kort sagt.
Jag nekas inte bara tillgång till dokumenten, jag får inte ens överklaga beslutet.

Det som kommer att ske nu är halmstrån, det finns möjligtvis någon väg runt detta, men i praktiken är det kört.
Möjligen att jag tar vägen direkt via handelsministern, men det kan ta månader.


Summering
Jag försökte få tillgång med hänvisning till offentlighetsprincipen,
Jag försökte få till en omprövning direkt på departementet så att jag senare skulle kunna överklaga till kammarrätten.
Detta misslyckades.


Slutsats:

Jag får inte tillgång till ACTA-avtalet med hänvisning till rikets säkerhet.
Vad nu ett handelsavtal har med rikets säkerhet att göra....


Det finns några som inte tror på mig eftersom jag inte länkar till protokollen.
Att leta efter dom själv eller kolla upp vad som faktiskt står i 2 kap 15 par tryckfrihetsförordningen är också förbaskat svårt tydligen.
Läsa innantill kan vara ett helvete ibland.

Så varsågod, ett par knastertorra dokument kommer här:


NÄRINGSUTSKOTTET
 
 
PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2008/09:34
DATUM 2009-03-10
TID 11.00 – 12.25
NÄRVARANDE Se bilaga 1
 
 
 
 
 •  
   § 1 Protokollsjustering 

   Utskottet justerade protokoll nr 32 och 33.

   § 2 Information från Socialdepartementet 

   Departementsrådet Sofia Wallström och departementssekreterare Karin Lewin, Socialdepartementet, lämnade information inför senare behandling av yttrande till socialutskottet om proposition 2008/09:145 om omreglering av apoteksmarknaden.

   § 3 Överläggning rörande kommissionens meddelande om en europeisk råvarustrategi 

   Utskottet fortsatte överläggningen rörande regeringens ståndpunkt till kommissionens meddelande (KOM(2008)699) om ett europeiskt råvaruinitiativ för fler jobb och ökad tillväxt. 

   Utskottet beslutade att bordlägga utskottets överläggning rörande regeringens ståndpunkt till meddelandet.

   § 4 Begäran om utlämnande av handlingar rörande ACTA-förhandlingarna 

   Utskottet behandlade frågan om begäran om utlämnande av sekretessbelagda handlingar rörande ACTA-förhandlingarna. 

   På förslag av kanslichefen beslutade utskottet att inte utlämna de sekretessbelagda handlingarna med stöd av 2 kap. 1 § sekretesslagen.

   § 5 Fråga om deltagande i möte med delegation från Vallonska parlamentet 

   Anmäldes ytterligare en deltagare till möte med delegation från Vallonska parlamentet torsdagen den 12 mars (för diskussion om förnybara energikällor). 
    

    
    
    
    
   Vid protokollet 
    

   Bibi Junttila 

   Justeras

   2009-03-12 
    

   Karin Pilsäter

 

 

NÄRINGSUTSKOTTET NÄRVAROFÖRTECKNING Bilaga 1

till protokoll

2008/09:34

  1-2 3-5          
  N V N V N V   V            
LEDAMÖTER                            
Karin Pilsäter (fp) x   x                      
Tomas Eneroth (s) x                          
Björn Hamilton (m) x   x                      
Hans Rothenberg (m) x   x                      
Carina Adolfsson Elgestam (s) x   x                      
Maria Plass (m) x   x                      
Jan Andersson (c) x   x                      
Alf Eriksson (s) x   x                      
Krister Örnfjäder (s) x   x                      
Marie Weibull Kornias (m) x   x                      
Karin Åström (s) x   x                      
Mikael Oscarsson (kd) x   x                      
Staffan Anger (m) x   x                      
Kent Persson (v) x   x                      
Börje Vestlund (s) x   x                      
Liselott Hagberg (fp) x   x                      
Per Bolund (mp) x   x                      
                             
SUPPLEANTER                            
Cecilie Tenfjord-Toftby (m) o   o                      
Renée Jeryd (s) o   x                      
Göran Pettersson (m)                            
Eva-Lena Jansson (s) o                          
Anders Hansson (m)                            
Åke Sandström (c)                            
Peter Hultqvist (s)                            
Carl B Hamilton (fp)                            
Marie Nordén (s)                            
Elisabeth Svantesson (m)                            
Göran Persson i Simrishamn (s)                            
Eva Johnsson (kd) o   o                      
Bengt-Anders Johansson (m)                            
Gunilla Wahlén (v)                            
Sylvia Lindgren (s)                            
Maria Lundqvist-Brömster (fp) o   o                      
Lage Rahm (mp)                            
Krister Hammarbergh (m)                            
Tomas Tobé (m)                            
Eva Selin Lindgren (c)                            
Agneta Berliner (fp)                            
Karin Granbom Ellison (fp)                            
Marie Engström (v)                            
Tina Ehn (mp)                            
Karl Gustav Abramsson (s)                            
Carina Hägg (s)                            
Liza-Maria Norlin (kd)                            
N = Närvarande x = ledamöter som deltagit i handläggningen
V = Votering o = ledamöter som härutöver har varit närvarande
 
NÄRINGSUTSKOTTET
 
 
PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2008/09:35
DATUM 2009-03-12
TID 09.30 – 11.00
NÄRVARANDE Se bilaga 1
 
 
 •  
   § 1 Information från Vattenfall AB 

   Koncernchef Lars G Josefsson och tillförordnad kommunikationsdirektör Christopher Eckerberg, Vattenfall AB, lämnade information om Vattenfalls planerade samgående med nederländska Nuon. Härvid närvarade även statssekreterare Ola Alterå, kanslirådet Viktoria Aastrup och politiskt sakkunnige Elisabeth Thand Ringqvist, Näringsdepartementet.  

   § 2 Information från Näringsdepartementet rörande Vattenfall

   Statssekreterare Ola Alterå, Näringsdepartementet, lämnade information om regeringens syn på Vattenfalls planerade samgående med nederländska Nuon. Härvid närvarade även kanslirådet Viktoria Aastrup och politiskt sakkunnige Elisabeth Thand Ringqvist, Näringsdepartementet, samt koncernchef Lars G Josefsson och tillförordnad kommunikationsdirektör Christopher Eckerberg,

   Vattenfall AB.

   § 3 Information från Näringsdepartementet rörande bonusar i statliga företag

   Statssekreterare Ola Alterå, Näringsdepartementet, lämnade information om bonusar i statligt ägda företag. Härvid närvarade även kanslirådet Viktoria Aastrup och politiskt sakkunnige Elisabeth Thand Ringqvist, Näringsdepartementet.

   § 4 Protokollsjustering 

   Utskottet justerade protokoll nr 34.

   § 5 Överläggning rörande meddelande om europeiskt råvaruinitiativ 

   Utskottet fortsatte överläggningen rörande meddelande (KOM(2008)699) från kommissionen om ett europeiskt råvaruinitiativ för fler jobb och ökad tillväxt. Underlaget för överläggningen utgjordes av regeringens redovisade ståndpunkt i faktapromemoria 2008/09:FPM54 (se bilaga 2). 

   Utskottet ställde sig bakom regeringens ståndpunkt men ville förtydliga att det från svensk sida är angeläget att betona råvaruinitiativets fokus på icke energiutvinnande råvaror. Olja, gas eller uran kan inte accepteras som del av en gemensam råvarustrategi. 

   V- och mp-ledamöterna anmälde följande avvikande mening: Vi oroas av råvaruinitiativets inriktning på att med handelspolitiken och utvecklingspolitiken som verktyg förmå utvecklingsländer att utvinna råvaror och exportera dem till EU. Vi anser att regeringen bör ta avstånd från sådana påtryckningar med hänvisning till varje lands rätt att självständigt besluta om sina naturtillgångar. 

   Från svensk sida är det angeläget att betona råvaruinitiativets fokus på icke energiutvinnande råvaror. Olja, gas eller uran kan inte accepteras som del av en gemensam råvarustrategi. 

   Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

   § 6 Information från Justitiedepartementet 

   Kanslichefen anmälde information från Justitiedepartementet om bakgrunden till sekretessen rörande ACTA-förhandlingarna.

    

    
    
    
    
   Vid protokollet 
    

   Bibi Junttila 

   Justeras

   2009-03-17 
    

   Karin Pilsäter

 

 

NÄRINGSUTSKOTTET NÄRVAROFÖRTECKNING Bilaga 1

till protokoll

2008/09:35

  1-3 4-6          
  N V N V N V   V            
LEDAMÖTER                            
Karin Pilsäter (fp) x   x                      
Tomas Eneroth (s) x   x                      
Björn Hamilton (m) x   x                      
Hans Rothenberg (m) x   x                      
Carina Adolfsson Elgestam (s) x   x                      
Maria Plass (m) x   x                      
Jan Andersson (c) x   x                      
Alf Eriksson (s) x   x                      
Krister Örnfjäder (s) o                          
Marie Weibull Kornias (m) x   x                      
Karin Åström (s) x   x                      
Mikael Oscarsson (kd) x   x                      
Staffan Anger (m) x   x                      
Kent Persson (v) x   x                      
Börje Vestlund (s) x   x                      
Liselott Hagberg (fp) x   x                      
Per Bolund (mp) x   x                      
                             
SUPPLEANTER                            
Cecilie Tenfjord-Toftby (m)                            
Renée Jeryd (s) o   o                      
Göran Pettersson (m)                            
Eva-Lena Jansson (s) x   x                      
Anders Hansson (m)                            
Åke Sandström (c)                            
Peter Hultqvist (s)                            
Carl B Hamilton (fp)                            
Marie Nordén (s)                            
Elisabeth Svantesson (m)                            
Göran Persson i Simrishamn (s)                            
Eva Johnsson (kd)                            
Bengt-Anders Johansson (m)                            
Gunilla Wahlén (v)                            
Sylvia Lindgren (s)                            
Maria Lundqvist-Brömster (fp)                            
Lage Rahm (mp)                            
Krister Hammarbergh (m)                            
Tomas Tobé (m)                            
Eva Selin Lindgren (c)                            
Agneta Berliner (fp)                            
Karin Granbom Ellison (fp)                            
Marie Engström (v)                            
Tina Ehn (mp)                            
Karl Gustav Abramsson (s)                            
Carina Hägg (s)                            
Liza-Maria Norlin (kd)                            
N = Närvarande x = ledamöter som deltagit i handläggningen
V = Votering o = ledamöter som härutöver har varit närvarande
 

 

              Bilaga 2

Regeringskansliet

Faktapromemoria  2008/09:FPM54

 
Meddelande om ett europeiskt råvaruinitiativ för fler jobb och ökad tillväxt 2008/09:FPM54
Näringsdepartementet
2009-01-09
Dokumentbeteckning
KOM(2008) 699 slutlig
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet - råvaruinititivet - att uppfylla våra kritiska behov av tillväxt och arbetstillfällen i Europa

Sammanfattning

Kommissionen föreslår att det ska utarbetas en integrerad europeisk råvarustrategi. En sådan strategi ska skapa ökad konkurrenskraft och ökad sysselsättning samtidigt som behovet av råvaruimport minskas genom resurseffektivitet och återvinning. Utvecklat samarbete med råvarurika utvecklingsländer samt arbete för att minska trejdeländers handelsstörningar är andra delar i strategin. Slutligen ska åtgärder utvecklas för att främja en hållbar råvarutillgång från europeiska källor.

Regeringen är positiv till förslaget och avser att delta aktivt i det fortsatta arbetet med att utarbeta en europeisk råvarustrategi.  

1 Förslaget

1.1 Ärendets bakgrund

En störningsfri tillgång till råvaror är en viktig faktor för EU:s konkurrenskraft och därmed avgörande för uppfyllande av Lissabonpartnerskapets mål för tillväxt och sysselsättning. Detta har konstaterats i strategin för hållbar utveckling KOM(2005) 658. På ministerrådets möte i maj 2007 föreslogs utarbetande av en mer samstämd EU-strategi.

Nu aktuellt meddelande är ett första steg och bygger på en analys av konkurrenskraften i EU:s icke energiutvinnande industri (bergmaterial och ballast, industrimineral, natursten och malm). Meddelandet har utarbetats i ett partnerskap mellan kommissionen, medlemsstater, berörd industri och intresseorganisationer. I detta inkluderas ett offentligt samråd.

Även om meddelandet inriktas mot icke energiutvinnande råvaror gäller den grundläggande analysen och vissa av de föreslagna åtgärderna, särskilt tredjeländers handelsstörningar, i hög grad även andra råvaror t.ex. trä och biomassa.

1.2 Förslagets innehåll

Förslaget innebär att EU ska komma överens om en integrerad Europeisk råvarustrategi.  

Kommissionen föreslår som ett första steg att arbetet med en råvarustrategi ska lanseras. Arbetet ska bedrivas i arbetsgrupper med deltagare från kommissionen, medlemsstaterna och industrin. Kommissionen avser att rapportera utfallet av detta arbete till rådet om två år (under BE:s ordförandeskap).

Kommissionen föreslår därvid att en sådan strategi bör baseras på tre pelare

1. Säkerställande av råvarutillgången från internationella marknader på samma villkor som andra industriella konkurrenter

En aktiv råvarudiplomati för att säkra råvaruförsörjning från tredje land. Ökat internationellt samarbete om råvarufrågor.

Tillgången till primära och sekundära råvaror bör prioriteras i EU:s handels- och regleringspolitik.

Skapa samstämmighet mellan EU:s utvecklingspolitik och behov av tillgång till råvaror för att skapa win-win situationer. Detta kan ske genom att stärka stater, främja av ett gott investeringsklimat och främja hållbar utvinning och förvaltning av råvaror.

2. Etablering av de rätta ramvillkoren i EU för att främja en hållbar råvaruförsörjning från europeiska källor.

Arbeta med ramvillkor för tillgång till mark bl.a. samstämmighet i administrativa villkor och snabbare beslutsprocesser. Förbättrad kunskap om EU:s mineralförekomster Skapa en plattform för utbyte av bästa praxis inom planering och andra viktiga ramvillkor för utvinningsindustrin. Förbättrat nätverk mellan nationella geologiska undersökningar. Främjande av forskningsprojekt. Åtgärder för ökad tillgång till kvalificerad arbetskraft.

3. Främjande av resurseffektivitet och återvinning för att minska EU:s förbrukning av primära råvaror och minska det relativa importberoendet

Resurseffektivitet, återvinning, ersättning och ökad användning av förnybara råvaror bör främjas för att minska EU:s kritiska beroende av primära råvaror, minska importberoendet och förbättra miljöbalansen samtidigt som industrins behov av råvaror tillgodoses. Detta bör ses som del av en övergång mot hållbara produktions- och förbrukningsmönster och en resurseffektiv EU-ekonomi.

1.3 Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget innehåller inga lagstiftande åtgärder.

1.4 Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget innehåller inga budgetära konsekvenser som inte kan lösas inom befintliga ramar.

2 Ståndpunkter

2.1 Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen är positiv till förslaget och avser att delta aktivt i det fortsatta arbetet med att utarbeta en integrerad europeiska råvarustrategi. Regeringen anser det betydelsefullt att föreslagna handelspolitiska instrument noggrant utvärderas utifrån användarindustrins intressen. Den europeiska industrins tillgång till råvaror är en viktig långsiktig hållbarhetsfråga.

Sverige är ett land som är rikt på naturresurser och råvaror. Vi har malm och mineral men också skog och trä. Detta är tillgångar som är av betydelse för utvecklingen av våra råvarurika regioner. De kluster som finns inom malm/mineral samt skog/trä/biomassa ska beaktas i arbetet med råvarufrågorna.

Regeringen anser att de av riksdagen antagna miljökvalitetsmålen är viktiga att värna liksom de skyddade och skyddsvärda områdena som t.ex. Natura 2000. Samarbetet med kommissionen ska bedrivas  i enlighet med regeringens handels- utvecklings- miljö- och näringspolitik.

2.2 Medlemsstaternas ståndpunkter

Samtliga medlemsstater anser att frågan är av stor vikt och flera betonar betydelsen av en integrerad strategi.

Flera medlemsstater anser:

Att det är viktigt att handels- och miljöfrågorna samordnas. Inom handelspolitiken förordas en antisubventionspolitik framför en antidumpingpolitik. Viktigt med frihandel och överenskommelser inom DOHA. Välkommen fokusering på återvinning. Syftet bör vara hållbar användning och utvinning av råvaror samt att strategin baseras på marknadsmässiga villkor. EU bör ha rättmätig tillgång till råvaror i förhållande till sin biståndspolitik. 

Någon medlemsstat betonar behovet av en strategi för att utvinna nya råvaror i MS.

2.3 Institutionernas ståndpunkter

Institutionerna ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4 Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte varit föremål för remissbehandling.

3 Förslagets förutsättningar

3.1 Rättslig grund och beslutsförfarande

Kommissionens meddelande förväntas ligga till grund för rådslutsatser vid konkurrenskraftsrådets möte i maj 2009. Rådslutsatser beslutas enligt rådets praxis med enhällighet.

3.2 Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen ser fördelar med utbyte av erfarenheter och goda lösningar mellan EU:s medlemsstater. Den handlingslinje som föreslås ställer inga oproportionerliga krav på de förvaltningar som berörs.

4 Övrigt

4.1 Fortsatt behandling av ärendet

Som underlag för den fortsatta behandlingen i Sverige har regeringen att analysera och ta ställning till rapporter på regeringsuppdrag från länsstyrelserna i Västerbottens och Norrbottens län om naturresurser i norra Sverige och dess bidrag till hållbar tillväxt och konkurrenskraft såväl i Sverige som i EU. Vidare har Sveriges geologiska undersökning (SGU) på uppdrag av regeringen levererat en rapport om kartläggning av Sveriges malm- och mineraltillgångar i syfte att utveckla en kunskapsbas.  SGU har också rapporterat om internationellt utvecklingssamarbete inom mineralsektorn. 

Konkurrenskraftsrådet förväntas anta en allmän inriktning vid sitt möte i februari 2009. Ett beslut i rådet och Europaparlamentet kan troligen förväntas i slutet av första halvåret 2009.

Fackuttryck/termer

 

 
Fler som skriver om ACTA.
IP-Watch, Polisstaten, Jens O, Arvid Falk, NSM Sverige, Anohito, MMK.

Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Faran INTE över, minns FRA-debatten i höstas. (telekompaketet)

HAX skriver.I flera media har vi i går och i dag kunnat läsa att EU har sagt nej till avstängning av fildelare från internet.

Det är att ta ut segern på tok för tidigt.

Det Europaparlamentet behandlade i går var den så kallade Lambirdinis-rapporten – som verkligen är ett mycket bra papper. Bland annat ger den Sverige en rejäl knäpp på näsan vad gäller FRA.

(...)
rapporten öppnar även för undantag och inskränkningar – om dessa är "nödvändiga, proportionerliga och lämpliga i ett demokratiskt samhälle". Vilket alltså blir en tolkningsfråga.

(...)
Det är alltså våldsamt överdrivet – och direkt fel – när TT, Svenska Dagbladet och Nyheter24 (på löpet) nu skriver att faran är över.

Jag säger bara, minns FRA-Debatten i höstas, alla tidningar gick ut runt den 25 september och skrev att motståndarna nu fått sin vilja igenom med de 15 extrapunkterna.

Vi vet alla att så var inte fallet, men där dog en stor del av debatten (i gammelmedia) och det tog ända fram till DN's anklagelse om köpt opinion innan den fick fart igen.


Gör inte samma miss igen, håll trycket uppe.
Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Information är bara så säkert som den svagaste länken.

Detta är lite recycling av ett gammalt inlägg, men som är värt att ta upp igen när jag hittar detta på IDG.

I veckan uppdagades det att ett USB-minne från Alvesta kommun hade tappats bort och upphittades på en cykelväg. Det innehöll information om skolelevers utecklingsplaner och omdömen. Till artikeln

Det är bara en i raden av liknande incidenter runtom i världen. Som medborgare är det svårt att acceptera att det händer gång på gång.

Det är inget ovanligt att USB-minnen tappas bort och mörkertalet är stort. Det är ca 60 procent risk att ett USB-minne tappas bort och en stor andel av dessa är oskyddade.

Det är vanligt att organisationer har en policy som säger att känslig information inte får lagras på USB-minnen men en policy som inte kan följas upp är generellt inget bra skydd. Det är också vanligt att de USB-minnen som köps in är "osäkra" USB-minnen.

Och sedan den imponerande, men föga beundransvärda, listan av borttappad och bortslarvad information, hämtad från www.frapedia.se.

Observera att listan bara går mellan 2005 och nutid och bara tar upp de lite mer spektakulära sakerna, mörkertalet är stort.


2005
 • Tiotusentals personuppgifter var under 3 års tid nedladdningsbara från Department of Corrections i Oklahoma pga ett säkerhetshål i programmet, detta påtalades för myndigheten som valde att kringgå problemet genom att sluta använda versaler(!), lite senare kunde man ta ut uppgifterna igen, först efter detta täpptes hålet till ordentligt. [1]

 

 • Generalmajor Tony Stigsson förvarade topphemliga dokument i sitt hem, försvarsmakten fann också att hans vidlyftiga sexliv gjorde honom känslig för utpressning. [2]

 

 • En japansk bank tappade bort 270 000 kontouppgifter i samband med ett samgående med en annan bank.[3]


2006
 • 20 år gamla topphemliga dokument kom till allmänhetens kännedom 2006 i Nya Zeeland, dokumenten visar att Nya Zeeland övervakade ett stort antal länders och organisationers diplomatiska kommunikationer 1985-1986. Bland dem som övervakades var Argentina, Sovjetunionen, Östtyskland, Frankrike, Egypten, Japan, Nordkorea, Vietnam, Laos, Filippinerna, Fiji, Tonga, Solomonöarna, Sydafrika och även FN. [5]

 

 • Två civilanställda vid den brittiska polisen sålde bilder från en övervakningskamera som hade filmat människor nakna.[6]

 

 • Två anställda i en kameraövervakningscentral i den brittiska staden Liverpool riktade en övervakningskamera så att den filmade en kvinnas lägenhet i flera timmar, bland annat när hon var naken, kelade med sin pojkvän och var på toa.[7]


2007
 • Försäkringskassan glömde rensa ut ett arkivskåp innehållande Marita Björnlunds journaler, mannen som köpte skåpet på second-hand vägrar lämna tillbaka dokumenten, händelsen JO-anmäldes. [8]

 

 • En brittisk myndighet slarvade bort ett kuvert med två CD-skivor i, som innehöll uppgifter om 25 miljoner britter som fått barnbidrag. På diskarna finns namn på barn och vårdnadshavare, adresser, kontonummer och andra bankuppgifter samt britternas motsvarighet till personnummer. [9]

 

 • Känslig data med 859 800 personuppgifter låg och drällde i en bil i Ohio och blev sedan stulen i ett bilinbrott.[10]

 

 • En amerikansk IT-chef sålde illegalt personuppgifter ur den databas han var satt att förvalta. Köpare var en informationsmäklare som i sin tur sålde personuppgifterna vidare till marknadsförare. Den korrupte IT-chefens illegala verksamhet pågick i fem år, och han tjänade 580.000 dollar på den.[11]


2008
 • En brittisk tjänsteman glömde 2 hemliga dokument rörande Al-Qaida på ett tåg. Dokumenten hittades av en privatperson och lämnades till BBC. [12]

 

 • Hemliga dokument rörande Englands kamp mot terrorism hittades på en tunnelbanevagn i London. Dokumenten innehöll bland annat information om metoder för att finansiera massförstörelsevapen och terrorism.[13]

 

 • En polisanställd i Skåne har ertappats med att slå uppgifter i Polisens sekretesskyddade register och misstänks ha spridit uppgifterna vidare[14]

.

 • Justitiekanslern initierar utredning om läckan på FRA som berättat för SVT:s Rapport om FRA:s lagring av svensk data- och teletrafik[15][16] .

 • Brittiska försvarsdepartementet medger nu att dubbelt så många datorer har stulits än vad de tidigare medgett. Mellan 2004 och 2007 stals 658 bärbara datorer och 121 USB-minnen. Dessa datorer och minnen har i många fall innehållit känslig information. Extra graverande är att försvarsdepartementet först har försökt mörklägga stölderna[17]

.

 • En svensk militär vid utlandsstyrkan som jobbar med underrättelseinhämtning slarvar bort ett USB-minne med information om terrorism i Afghanistan och han åtalas sedermera[18]  Uppgifterna nådde en reporter på Aftonbladet, och MUST krävde sedermera att reporterns hårddisk skulle förstöras[19] .

 

 • Ett undersökningsföretag redovisar att en tredjedel av amerikanska IT-arbetare har snokat runt bland uppgifter de inte haft behörighet till[20] Även om bara en bråkdel av detta skulle reflekteras bland FRA:s anställda, så är det ändå potentiellt förödande för de vars uppgifter lämnas ut.

 

 • En dator som såldes på E-bay för ca. 400kr visade sig innehålla miljoner känsliga uppgifter om bankkunder. Datorn var en av två som stulits och den andra är fortfarande försvunnen.[21]

 

 • En kamera som använts av en brittisk MI6-agent såldes på E-bay. Kameran innehöll bilder på personer, namn och olika registerutdrag [22]

.

 • En begagnad VPN-maskin såldes på E-bay och den kunde fortfarande logga in på en myndighets server eftersom den innehöll lagrade inloggningsuppgifter och lösenord. På servern fanns hemliga uppgifter som myndigheten hanterade[23]

.

 • Det brittiska försvarsdepartementet tappade bort en hårddisk innehållande information om 100 000 anställda vid marinen, flygvapnet och armén inklusive 600 000 rekryter och deras referenser. Informationen var omfattande och innehöll bland annat adress, passnummer, födelsedatum, information om anhöriga etc.[24]

 

 • En laptop med registeruppgifter från 5 000 brittiska patienter har tappats bort[25]

.

 • En tidigare polischef i Estland som under många år var ansvarig för hemlig EU- och NATO-information rapporteras ha levererat större delarna av detta till Ryssland[26]

.'

 • Den tyska regeringen har tappat bort 332 hemlighetsstämplade filer. Inrikesministern erkände nu att de var borttappade och har varit så i ungefär tio år [27]


2009
 • En polisman i New York fick del av FBIs hemliga terroristlista, och vidarbefordrade denna till en person som använde den som argument i en vårdnadstvist. Listan innehåller namn på personer som haft samröre med terroristmisstänkta, dvs personerna är inte nödvändigtvis misstänkta själv och detta kan vara ett graverande känsloargument i en vårdnadstvist[28]

 

 • En man från Nya Zeeland köpte en begagnad MP3-spelare i USA som visade sig innehålla hemliga filer från den amerikanska millitären; information om soldater, baser, utrustning och en briefing inför ett uppdrag.[29]

 

 • De amerikanska myndigheterna har under 3,5 års tid slarvat bort ungefär 44 miljoner(!) registeruppgifter[30]

.

 • En fabrik som tillverkar kärnvapen i USA medgav att de under några års tid hade förlorat 67 datorer möjligtvis innehållande känslig information.[31]

 

 • Det amerikanska luftfartsverket, FAA, blev av med personlig information om 45 000 anställda och före detta anställda vid ett datorintrång.[32]


Källor
 1. Tiotusentals personuppgifter från Department of Oklahoma
 2. DN - Generalmajor Tony Stigsson förvarade topphemliga handlingar i hemmet.
 3. TechWorld Säkerhet: Japansk bank tappade bort 270 000 kontouppgifter
 4. ZDNet - Lost: Data from 270,000 bank accounts
 5. Hemliga Nya Zeeländska dokument offentliggjorda av misstag
 6. Brittisk polis sålde nakenbilder
 7. Peeping tom CCTV workers jailed
 8. / Försäkringskassans slarv med Marita Björnlunds sjukjournaler.
 9. TechWorld Säkerhet: Brittisk myndighet tappade 25 miljoner personuppgifter
 10. Datastöld drabbade 859 000
 11. IT pro admits stealing 8.4M consumer records
 12. Hemligstämplad handling borttappad
 13. Hemligstämplade dokument hittades på tunnelbana
 14. http://hd.se/skane/2008/06/29/polisanstaelld-fick-sparken-efter/
 15. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=799736
 16. http://www.expressen.se/nyheter/1.1216110/jk-vill-jaga-fra-lacka
 17. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1471295.svd
 18. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=816224
 19. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1563893.ab
 20. http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008\08\27\297839%26sectionid%3DDinapengar
 21. En miljon bankkunders uppgifter sålda på Ebay
 22. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article1749217.ece
 23. http://www.idg.se/2.1085/1.183065
 24. MoD stunned by massive data loss
 25. http://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/2009/01/24/outrage-over-lost-patient-records-at-welsh-nhs-trust-91466-22766727/
 26. http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081110071243.htm
 27. SvD: Hemliga tyska filer borta
 28. IDG: Polis i New York missbrukade FBIs terrorlista
 29. NZ man finds US army files on MP3 player
 30. ID leaks
 31. U.S. nuclear weapons lab loses 67 computers
 32. FAA confirms data breach; 45,000 affected
 33. ECHELON Controversy
 34. kärnvapenkomponenter saknas.Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Hur räknar dom arbetslösheten nu då?

Jag minns gamla diskussioner på helgon.net under förra valrörelsen där båda blocken körde med helt egna uträkningar där det i slutändan skilde över en halv miljon mellan dem..

Så nu när jag läser att arbetslösheten ska bli över 12% så börjar jag fundera, enligt vem?

Räknas deltidsarbetslösa in, räknas halvtidsstudenter in?

Är det någon som hittills presenterat en verklig uträkning baserat på verkliga förhållanden, eller är allting bara "prognoser"?

Tjänar oppositionen på att hålla siffran uppe, oavsett om det riskerar att bli en självuppfyllande profetia, bara för att få argument inför riksdagsvalet?
Tjänar Alliansen på på att hålla siffran uppe, så när de verkliga siffrorna presenteras i valrörelsen så kan de säga "det var inte så farligt"?


Visst har vi en djup kris och varsel duggar tätt, men hur många blir verkligen av med jobbet, är det verkligen 12% vi är på väg mot?Skrivet om arbetslöshet:
SvD, SydSv, SydSv2, SydSv3, DN, HD, GP,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tjeckiens fall, Europas räddning.

SvD.

Ett tjeckiskt EU-ordförandeskap som anses ha varit kraftlöst blir ännu svagare efter premiärminister Mirek Topolaneks fall. Det lär EU överleva. Värre är att landets EU-skeptiske president Vaclav Klaus får en nyckelroll. På spel står Lissabonfördraget och EU-utvidgningen.
....
I detta maktvakuum är oklart hur det ska gå med Tjeckiens ratificering av Lissabonfördraget. Underhuset röstade i mitten av februari för det nya EU-fördraget men i senaten som väntas rösta i april finns det flera motståndare. Uteslutas kan inte att den avvisar fördraget. I praktiken skulle Lissabonfördraget i sådana fall vara dött eftersom det krävs att det ratificeras av samtliga 27 medlemsländer.
I praktiken skulle Lissabonfördraget varit dött och begravet sedan 2005, detta enligt EU's egna regler.


Detta monstrum till pappersmassa har blivit nedröstat i Frankrike och Nederländerna (när det kallades EU-Konstitutionen) och senast Irland när man kryssat över rubriken och döpt om det till Lissabonfördraget.


Man kan tycka att meddelandet borde gått fram när de länder som tillåter sin befolkning att ha en åsikt om EU-grundlagen genom folkomröstningar samtliga röstar ner det.

Men då heter det att vi röstar fel, att vi inte förstår komplexiteten.
Kort sagt, vackra ord för att slippa säga rakt ut att de anser oss korkat valboskap som inte förstår vårt eget bästa.

Lyssna bara på vad vår egen kommissionär, Margot Wallström anser om valresultat.


GE = Gavin Esler, från BBC Newsnight MW = Margot Wallström


GE: …och jag får nu sällskap från Bryssel av Margot Wallström, vice president för Europakommissionen. Och din chef, José Manuel Barroso har sagt att fördraget inte är dött, att fördraget fortfarande lever. Kan du förklara för väljarna vad de måste göra för att ta livet av fördraget?


MW: (3 sekunders paus) Jag tror, att om vi är seriösa ifråga om demokrati så tror jag att vi måste förstå varför det irländska folket röstade nej. Det måste vara, så att säga, det första steget, och det är det som irländarna och vi kommer att bidra till fram till att stats- och regeringsledarna möts.


GE: Man kan väl förutsätta att de röstade nej för att de inte gillar fördraget, men din chef säger att…


MW: Det vet du inte!


GE: …fördragsarbetet kommer fortsätta. Jag frågar dig bara: vad behöver de göra om de inte vill ha fördraget?


MW: Jag tror att vi helt enkelt måste få klart för oss, och att det irländska parlamentet kommer göra den analysen och även vi via Eurobarometern kommer att försöka få reda på mer.


GE: …men finns det någonting?


MW: …precis som vi gjorde efter de franska och nederländska omröstningarna också. Och svaren var väldigt olika faktiskt, om du jämför vad väljarna i Frankrike och Nederländerna sa, så det är det…


GE: Nå, de sa nej! …men finns det någonting väljarna kan göra…


MW: …första steget och sen får vi diskutera vad som skall göras.


GE: Men finns det någonting väljarna kan göra för att bli av med det här fördraget? …i en demokrati?


MW: I en demokrati, så lyssnar du på väljarnas oro, och så ser du om det finns något vi kan göra för att möta den oron? Vad, exakt, var det de oroade sig för som fick dem att säga nej?


GE: …men, du förstår…


MW: Och de politiska ledarna har investerat så mycket politiskt kapital, tid och energi för att försöka få på plats ett nytt maskineri, för att få EU att fungera bättre. Så självklart ger de inte upp så lätt. De kommer försöka hitta…


GE: …precis…


MW: …en väg framåt därför att vi behöver göra EU mer demokratiskt och öppet… och mer effektivt.


GE: …men förstår du inte, det fundamentala problemet är att många väljare över hela Europa ser EU som något odemokratiskt man blivit påtvingad. Och de vänder sig inte mot medlemskap i EU, de vänder sig bara mot hur det sköts och hur saker tvingas på dem. Och när väljarna säger nej, så säger du att ni ändå kommer fortsätta och försöka hitta en väg att få dem att säga ja.


MW: Nej. Vad jag anser vi har gjort är att självklart alla stater själva beslutar hur de vill ratificera ett nytt fördrag. Alla ledare har förstås skrivit under på fördraget och i Irland i enlighet med deras nationella konstitution, så krävdes det en folkomröstning. Och om 18 medlemsstater sagt ja…


GE: Utan att fråga väljarna!


MW: …och en medlemsstat sagt nej, så tror jag att alla medlemmar vill ha något att säga till om i allt det här och att självklart måste du analysera varför det blev ett nej. Finns det något vi kan råda bot på? Finns det något vi kan rätta till? Och den analysen måste komma först.


GE: Men för att komma tillbaka till själva poängen: för att väljarna, de enda väljare som haft något att säga till om när det gäller det här fördraget. De enda, de irländska väljarna. Mycket intelligenta, väldigt pålästa människor. Ett rätt rejält valdeltagande. De sa nej, men trots det fortgår processen. Så därför… Det är absolut det som folk menar med det demokratiska underskottet.


MW: Men låt oss lämna det till ledarna att diskutera vad man skall göra i en sådan här situation. Och kom ihåg, problemen, de har inte försvunnit bara för att irländarna har sagt nej. Problemen inom EU med ett demokratiskt underskott, med ett antal nya utmaningar, med 27 medlemsstater inte 12, och med ett maskineri som skapades för 12 inte 27, problemen har inte försvunnit. Och det är det här man förväntar sig att de politiska ledarna skall tackla. Om vi vill vara effektiva i bekämpningen av klimatkrisen, hanterandet av höga oljepriser, så får vi utrusta den Europeiska Unionen med verktyg för detta. Effektivt och demokratiskt. Och det var utgångspunkten för hela diskussionen och jag tror det är på det vi måste fokusera våra krafter just nu.


GE: OK. Margot Wallström, tack för att du kunde gästa oss från Bryssel.

(översättning från Livbåten)


Ge upp nu, EU-grundlagen är inte välkommen.

Börja lita på er befolkning, visa att ni är värda vårt förtroende.
Då kan vi börja med ett nytt EU-fördrag, men det ska vara ett som utgår från demokratiska grundprinciper, att all offentlig makt ska utgå från folket.

Pinged at Twingly, Intressant
EU-kritik.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Regeringen är fortfarande i opposition.

Tyvärr missade jag dagens riksdagsdebatt om bonussystemet.

Men en sak som slår mig när jag läser referatet i Svenska Dagbladet är att Regeringen hela tiden kommer tillbaka till vad oppositionen vill.

Är inte alliansen i regeringsställning?
Vad oppositionen vill är visserligen intressant, men det jag vill se är vad de som de facto sitter i beslutande ställning vill göra.

Kan man verkligen ägna en hel mandatperiod åt att säga "men ni hade gjort det ännu sämre" och komma undan med det?


Fler om ämnet:
SvD, AV, DT, DN, DI,
MMK, Zac, AFS, Champagnesocialisten,
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

If we lose the freedom on internet, how far off are we of losing it all together?

(found at the NSM-Sverige blog.)The debate on internet freedom is worldwide, but it still needs your help.

Wherever you live, there is a network, an organization or a political party ready to both help you out and needs your help too.

If we want to change this around, we need to not only show a strength in arguments or media coverage.

We need to show a strength in numbers.
If we lose the freedom on internet, the step to losing it all together is not that long.


Get active, today.


http://www.eff.org/ - Global
http://www.ifex.org/ - Global
http://www.ffii.org/ - Global

http://www.savetheinternet.com/ - USA
http://www.neutrality.ca/ - Canada
http://www.efc.ca/ - Canada

http://www.edri.org/ - Europe
http://www.openrightsgroup.org/ - Europe
http://www.laquadrature.net/en - Europe
http://europe.rights.apc.org/ - Europe
http://www.indexoncensorship.org/ - Great Britain
http://www.digitalrights.ie/ - Ireland
http://www.vorratsdatenspeicherung.de/ - Germany
http://www.gdf.ru/ - Russia
http://www.stoppaipred.nu/index.php/Huvudsida - Sweden
http://www.svartmandag.blogspot.com- Sweden
http://www.stoppafralagen.nu - Sweden

http://www.efa.org.au/ - Australia
http://facthai.wordpress.com/ - Thailand
http://www.anhri.net/en/ - Arab Countries

http://www.irrepressible.info/ - Amnesty Int.

http://www.pp-international.net/ - Political party in varous countries.


http://frapedia.se/wiki/Huvudsida - Swedish Wiki on surveillance laws.


(help us out by recommending other sites, organizations and/or political partys that fight for equal rights on- and offline, internet freedom and/or similar issues that we can publish here.)

(This article can (and should) be copied and spread to all corners of the world, just link back to us please)

 Niklas Starow - Spokesperson NSM-Sverige


http://www.svartmandag.blogspot.se


ZDnet - China censorship on youtube. AFP, Wall Street Journal, Guardian.

Sydsv, Metro, HD.

Pinged at Twingly, Intressant
Read others opinions of: , , , , , ,


Last.FM ska börja ta betalt av alla som bor utanför USA, England och Tyskland, dåligt beslut LastFM, men ni får 5 dagar på er att ompröva det.

Hittade detta på slashdot.

tdobson writes

"The popular online radio service Last.fm has announced that users outside of the UK, USA and Germany will need to start paying 3 Euros (about $4.40 USD/£2.80 GBP) per month to continue streaming music on their service. Last.fm doesn't offer much of a reason as to the change, other than writing on their blog that '[t]here will be a 30 track free trial, and we hope this will convince people to subscribe and keep listening to the radio.' Already, there appears to be quite a backlash in responses so far, amongst subscribers and non-subscribers of all nationalities — has this killed Last.fm's appeal, globally?"


Jag minns när Kazaa skulle börja ta betalt, det gick ju bra.... eller när MSN fick för sig att börja ta betalt för att spärra spam, oj vad snabbt det drogs tillbaka....


Kort sagt.
Tillhandahåller du en immateriell vara gratis för att sedan börja ta betalt så ska detta vara klart från början.

Att göra som LastFM gör nu kommer enbart att få folk att lämna webplatsen och söka sig någon annanstans, vilket jag kommer att göra 30/3 om inte beslutet dras tillbaka.

Så ägarna till LastFM har exakt 5 dagar på sig.


Fler som tänker sluta använda sig av tjänsten om de inte omprövar sitt beslut?Fler som skriver om det iaf.
SvD, Metro, Guardian UK, BBC News, Ars Technica, DN.
Softtype, TKJ.

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pirate Bay startar anonymiseringstjänst och världen rapporterar, gratisreklam värd miljoner?

Med Ipredator ska IPRED-lagen göras ännu mer verkningslöst.

Vi hade sedan tidigare ett hyfsat stort antal anonymiseringstjänster, bla TOR, Freenet, dold.se.

Sedan kom Oneswarm, vilket enligt många har potential men tar för mycket kraft i anspråk så de väntar på nästa version.


Nu har vi även Ipredator, som vid en snabb översikt verkar fungera ungefär som freenet, som en tunnel mellan sändare och mottagare, med skillnaden att all trafik ska gå genom TPB-datorer, vilket gör att en infiltratör inte kan avslöja de som "laddar" från infiltratörens dator..
(detta som jag uppfattat det, rätta mig gärna om jag har fel)Här kommer dock en liten twist.

Ipredator kommer att vara en betaltjänst.
Förståeligt med tanke på den datorkraft som kommer att behövas.

Men ändå.
Fri information och fri kultur har börjat kosta pengar...


Och omskrivna blir de, överallt.
Vad skulle detta kosta i reklamsammanhang?Metro, DN, SvD, medievärlden, AB,

AD, CNET-News, CDNet France, Publico (es), Punto Informatico (it), Compulenta (ru), IDG now (Bra), Biznesnet (Po), Numerama, NRK, IT-Avisen (No), Chip online (De), Der Standard (de), ITCafé (Hu), Léxpansion, Techspot, SiliconRepublic, ElectronLibre, Metro France, Publico (es), Info-Online (Bra), Törnebohm, MMK, Karl Sigfrid, Mathiasson,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Snabbt gästspel från Mathias Klang - spännande kurs på GU.

Jag välkomnar Mathias Klang som vill berätta om en ny kurs på Göteborgs Universitet.
Hej,

Hoppas att detta kanske skulle vara intressant:

Jag har fått möjlighet att hålla en ny spännande kurs på Göteborgs universitet (Det Sårbara IT-Samhället) som ska handla om människans förhållande till teknologi och effekterna som uppstår genom vår teknologianvändning. Några nyckelord inom kursen är aktuella frågor såsom FRA, IPRED, Fildelning, ACTA...

Mer info om kursen finns här: http://techrisk.wordpress.com/about/


En blog inom ämnet finns här: http://techrisk.wordpress.com/


Mvh
Mathias
Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

ACTA på väg att öppnas upp från flera håll.

Förutom min egen överklagan så ska Näringsutskottet försöka göra ACTA till en riksdagsfråga och från amerikanskt håll så verkar Obama-administrationen börja lyssna på omvärldens krav.

“En ny policy skulle skapa möjligheter för medborgarna att få insyn i såväl regionala som bilaterala och unilaterala förhandlingar,” skriver James Love, chef för lobbyorganisationen och tankesmedjan Knowledge Ecology Notes på deras webbsida.

Pinged at Twingly, Intressant
DN, DN2, DN3, Newsdesk, FF&F.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ett fritt internet är en nödvändighet för fri åsiktsbildning.

Ny postning på NSM-Sverige bloggen.

Internet som vi känner till det står sedan något år tillbaka under en fruktansvärd attack från makthavare som helst vill se det omvandlas till en form av kabel-TV.

Här är det senaste.

Vi jublade för några veckor sedan då Eva-Britt Svensson (v) med hjälp av Fjellner (m) och Schmidt (fp) släpade igenom tillägg 138 och 166 till Telekompaketet som garanterar att ingen ska stängas av från internet.

Men mellan första och andra läsningen så får naturligtvis någon för sig att ändra några ord för att få fram en helt ny betydelse.

Ordet som byts ut är "citizen" (specifikt) till "fundamental rights" (abstrakt).

Vad kan man dra för slutsatser av detta?En person skriver så här och jag håller med.

"Slutsatsen blir att vi ska alltså inte skydda medborgarna utan principerna, eller? Och vilka principer? Jo "äganderätt" och "effektiva rättsmedel" (remedy).


Det är nån jäkligt smart lobbyist som skrivit det och som skrattar hela vägen till banken nu. Eller så tolkar jag fel....


Den 31:a mars kommer man att rösta i IMCO om Svenssons original ska få vara kvar orört eller om Toubons ändringsförslag ska ersätta det (eller nån annan "kompromiss" som man försöker komma överens om i trilogerna (det är ett möte imorgon)) ."
Jag rekommenderar även en genomläsning av denna artikel från IPtegrity.com.

"Political deals are being done which remove users rights to distribute Internet content, impose conditions on Internet access and which could permit broadband providers to limit access to a specified list of websites or a premium paid-for Internet. Net neutrality, and millions of Internet businesses, are under threat if this goes ahead."Gör din röst hörd idag, imorgon kan det vara för sent.
Australien censurerar redan nu obekväma åsikter, Italien är på god väg med Storbritannien inte långt efter.
Sverige har drivit igenom några av de mest demokratifientliga lagarna vi sett på den här sidan berlinmurens fall, men här har vi iallafall ett aktivt motstånd som med rätt medel kan bryta trenden i de två val vi har framför oss.


Kan vi inte få politiker att byta åsikt får vi helt enkelt byta ut politikerna.Niklas Starow - Talesperson NSM-Sverige.Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svårt jobb blev ännu svårare, hur i h-e ska jag få folk in i facket med detta i ryggen?

Sedan 2 veckor tillbaka är jag med i styrelsen till den lokala fackklubben.
Inte så mycket att jag valt det själv, utan för att arbetskamraterna vill ha mig där för att förändra saker och ting till det bättre och jag har själv svajat om jag ska eller inte ska ta det steget att aktivt gå in och arbeta för förändringar inifrån.

Men nu är jag där och då vill jag göra mitt bästa också.


Men det finns några personer som gör detta förbaskat mycket svårare för mig och det är med sorg i hjärtat jag bara kan konstatera ytterligare en gång att de största hindren jag har som facklig kontaktperson finns inom de egna fackliga leden.

Så, tack Vanja, hyggligt.


Det är inte så svårt att läsa innan man skriver under på bonusavtal, förstår man inte hela innebörden är det inte skämmigt att be om hjälp, det borde finnas en del ekonomer och jurister på LO's huvudkontor som kan hjälpa till.
Dock tycker jag det är lite konstigt att detta släpps just nu, strax efter att förhandlingarna mellan arbetsgivarna och fackföreningarna brakat ihop ang det nya Saltsjöbadsavtalet.

Arbetsgivarna med SveNär i fronten tappar ansiktet och helt plötsligt hittar DN 5 år gamla bonusavtal?


För övrigt anser jag att allt partistöd ska redovisas offentligt.


DN, DN2, DN3, HD, SvD, E24, Dala-Demokraten, DN4, AB.

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bloggduell - Krona vs Euro

Europabloggen hittar jag denna spännande bloggduell.

Det är Hanna Löfqvist (v) som bloggar mot Anders Ekberg (fp).


Jag följer med spänning och hoppas att debatten verkligen kommer att handla om krona vs euro och inte rött vs blått.Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mötet 21/3-09, ang integritetsfrågor under EU-valrörelsen.

Vi hade möte om integritetsfrågor i lördags.

Lördagen den 21/3-09 hade vi ett informellt möte/samtal med representanter för olika partier.
Mötet tog plats på Café Sten Sture i Gamla Stan - Stockholm.

Detta för att ta reda på intresset för ett eventuellt samarbete mellan oss och de olika partierna för att föra fram integritetsfrågor under den pågående valrörelsen till Europaparlamentet.

Det var ett bra möte och vi fick till bra diskussioner med de olika representanterna, några samtal blev mer än förväntat innehållsrika.


Läs mer på NSM-Bloggen.Andra om FRA, integritet och närliggande ämnen.
DN, SMK, Leo Erlandsson, Hartman, Satmaran, Lars-Erick, Jens O, Techrisk, Erik Josefsson. DN2.

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hur länge kan de gömma sig?

I somras röstade 143 personer ja till FRA-lagstiftningen, sedan gömde sig alla bakom en handfull framskickade som tog debatten.

Nu är det samma igen, en klar majoritet röstade igenom IPRED och en handfull framskickade försvarar åtgärden.
Hur länge ska den tysta majoriteten tillåtas gömma sig egentligen?Det är riksdagsval nästa år.

Fråga din riksdagsledamot vad den har att säga till sitt försvar och avkräv dom på riktiga svar och inte den gallimatias de brukar häva ur sig.

Pinged at Twingly, Intressant

100 miljoner till en ny scen går bra, men pengar till lärare finns inte.

DN kultur läser jag att Operan behöver en tillfällig scen det halvåret som man ska renovera Operahuset.
Istället för att använda en befintlig scen i närheten så lägger Stockholms stad ut 100 miljoner för att iordningsställa en gammal gasklocka.

Sedan läser jag att SKL (kommun-och landstingsanställdas förbund) lägger 2 miljoner kronor på studieresor (ab).


Samtidigt läser man att det inte finns pengar till lärare eller sjukvårdspersonal ute i kommunerna.. (ab, ab2,)

Hur kommer det sig att det finns pengar för något fåtalet utnyttjar, men när det kommer till något som kommer en större mängd personer till nytta så pekar alla på finanskrisen och att de inte har råd?

Samma mentalitet som hos bankdirektörer och generaldirektörer av alla de slag.
När kris slår till skor de sig själva av de sista slantarna för att sedan kräva mer pengar från skattebetalarna.


Jag har inget mot Opera eller att man måste vidareutbilda personal även på SKL, men det finns utbildningsfilmer att hyra och andra scener att tillgå för en bråkdel av pengarna.Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Offentlig Fildelning 1/4 - 2009 "Svensk Myndighetskontroll's" Michael Gajditza utmanar IPRED-lagen.

Från Michael Gajditzas Blogg.
IPRED-lagen trotsas direkt


från start

Västerås 090320I det djupa mörkret, under natten mellan den 31/3 och den 1/4 - 09, just då det tolfte och sista slaget från kyrktornets klocka klingat ut och spöktimmen tagit sin början, då kommer det att ske!


Eftersom det är min förhoppning att kunna bryta mörkret och sätta skenet på problemet, skriver jag här och nu denna lite mer formellaINBJUDAN

till representanter för media av alla slag att närvara vid och att dokumentera vad jag hoppas ska bli den första nedladdning/uppladdning som sker, dels i strid med den omstridda IPRED-lagen och dels även bli det första rättsfallet som sedemera kommer att prövas i enlighet med denna lag.


I ett samhälle som blir allt mer slutet och där den enskildes integritet och rättigheter successivt minskar, är det för mig angeläget att skapa en så stor öppenhet och transparens som möjligt kring vad som sker inatt och kring de konsekvenser detta kan tänkas få.


Klyftan mellan politiker och befolkning har nu blivit så djup att den förmodligen är omöjlig att överbrygga med konventionella medel.

Som exempel på detta, kan från FRA-debatten nämnas, att samtliga de försök att få svar från Västmanlands riksdagsledamöter som gruppen Riksdagssvar.se har gjort, har besvarats med total tystnad av sju av länets nio ledamöter. Undantagen är Agneta Berliner (fp) och Kent Persson (v), de övriga har uppenbarligen inte tid för sina väljare.

Den inställningen kommer att leda till fler aktioner i vilka civil olydnad kan komma att utgöra en beståndsdel.
Den attityd av icke lyssnande som regeringen mött opinionen i IPRED frågan med är ett ytterligare exempel på varför civil olydnad kan vara den enda framkomliga vägen idag.


Opinionsundersökningar har entydigt visat att IPRED inte har någon folklig förankring och lagar utan legitim förankring hör inte hemma i en rättsstat.

Det är bl.a därför jag nu arrangerar denna "offentliga fildelning" och samtidigt uppmanar alla andra som har samma uppfattning om den här lagen, att skaffa sig nödvändiga anonymiseringstjänster och att sedan fildela mer än någonsin.

Begränsa samtidigt inköpen av film, musik, spel och böcker till ett minimum.


Branschen har med regeringen som lydigt ombud förklarat sina köpare krig och krigsförklaringen är härmed antagen!

Krigskorrespondenter från intresserade media är VÄLKOMNA till Sevallagatan 5 B i Västerås, 090331 för att på plats följa evenemanget.


Anmälan sker enklast direkt till mig på tele; 0761-698 400 och gärna så snart som möjligt.

Framsteg finner vi lättast och oftast där människor i en bestämd situation bestämmer sig för att sluta lyda.
Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Var är mitt ACTA-Besked? (uppdatering, nu fick jag det.)

Ni som följer bloggen känner till att jag begärt tillgång till ACTA-Avtalets dokumentation och blivit nekad detta.

Problemet är att jag inte fått det skriftliga beskedet ännu och utan detta kan jag inte formulera ett överklagande.

Nu känner jag inte till hur lång tid jag har på mig att skicka in detta överklagande, men jag vet att för varje dag som går, har jag en dag mindre på mig.

Försöker Näringsutskottet sinka beskedet så att jag inte ska ha möjlighet att överklaga?


Uppdatering:

Fick beskedet via email.

Hej,
Beklagar att  Du har fått vänta på svar på din begäran. Vid näringsutskottets sammanträde den 10 mars beslutades att inte utlämna de sekretessbelagda handlingarna med stöd av 2 kap. 1 § sekretesslagen. Detta protokoll justerades sedan vid sammanträdet den 12 mars.

Med vänliga hälsningar
Inger Stålberg
NukanslietDet är tydligen så att man måste vara riktigt j*vla specifik när man lämnar in en begäran.
Jag förutsatte att när man begärde skriftligt besked att detta besked skulle innehålla vad, vem, vilka, när, varför.

Vad: Ärendenummer - diarienummer - begäran.
vem: Vem som begärt ut handlingarna
Vilka: De som var närvarande på mötet och om det var ett enigt beslut.
När: Tidpunkt för behandlingen
Varför: skäl för nekandet och formuleringar till varför sekretesslagstiftningen ska gälla före offentlighetsprincipen.

Av dessa är bara tidpunkten och skälet (utan argument)  med.


Det som är helt otroligt är att företagsledare och lobbyister har tillgång till avtalet, men inte medborgarna.
För vem är staten till för egentligen?

Skrivit om ACTA
Här, här och här.


HAX har skrivit om Q6/17.
Detta är ett FN-traktat som förhandlas om just nu där bla Kina vill ha igenom att allt som skrivs på nätet ska vara spårbart.
Dvs, oppositionspartiers kontaktnät, journalisters källor på nätet etc etc.
Det jävliga är att ett flertal länder som påstår sig vara demokratiska, faktiskt sitter och förhandlar om det.
Hur i svarta h-e kan man ens komma på tanken att förhandla om detta?Fler om ACTA-Avtalet.
Leo Erlandsson, Farmor Gun, Patrik Öhman, DN, Free & thinking.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Datalagringsdirektivet oförenligt med tysk rätt?

Publicerad på NSM-Sverige-bloggen (Nätverket Svart Måndag)

Det tyska domstolsutfallet sprider sig som en löpeld i bloggsfären, vilket innebär att vanlig press kanske tar upp det så småningom.  
Den som skriver bäst och mest utförligt är Mark Klamberg.    Mark Klamberg skriver:  

Via ett pressmeddelande fick jag information om att förvaltningsdomstolen i Wiesbaden, Tyskland, förklarat att EUs trafikdatalagringsdirektiv strider mot artikel 8 i Europakonventionen.

Det är vad jag vet, den första domstolen som prövat trafikdatalagringsdirektivets förenlighet med Europakonventionen.
  Här kan man tillägga två saker.  

1) EG-domstolen har förvisso befattat sig med trafikdatalagringsdirektivet men domstolen tog endast ställning till om direktivet är antaget på korrekt laglig grund, inte om det är förenligt med Europakonventionens skydd för familjeliv, privatliv, hem och korrespondens (artikel 8).  

2) Det finns ett mål vid Tysklands författningsdomstol som ska ta upp direktivets förenlighet med Europakonventionen. Domstolen har i ett intermistiskt beslut (tillfälligt beslut tills vidare) begränsat tyska myndigheters tillgång till den sparade informationen.
Den har dock inte i ett slutligt beslut eller dom prövat saken, så som förvaltningsdomstolen i Wiesbaden gjort.
    


Uppdatering 1.
I nedanstående inlägg har jag utgått från ett pressmeddelande på engelska. I kommentatorsfältet framgår det att detta pressmeddelande kan behöva kompletteras med mer information. Den tyska originaltexten anger att domstolen i Wiesbaden begärt ett förhandsbesked från EG-domstolen. Nu har jag varit i kontakt med AK Vorrat som står bakom pressmeddelandet. Det verkar som huvudfrågan i målet rörde något annat än datalagringsdirektivet, nämligen publicering på internet av vem som mottar jordbruksstöd.  

Uppdatering 2.
Jenku har på sin blogg Sidvind mycket förtjänstfullt översatt delar av domen. Där framgår det att domen framförallt rör jordbruksstöd. Mitt intryck är att vi ska vara försiktiga med att dra några större växlar av denna dom. Christoffer Kullenberg ger uttryck för samma uppfattning.    
 


  I Marks kommentarsfält kommer fram mer information:      

Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...
Mark, det är inget fel på översättningen. Men det riktigt intressanta tycker jag att du missat, nämligen referensen till Marper v. UK (från AKVDS wiki):15. Der nach Art. 8 ERMK zu wahrende Verhältnismäßigkeitsgrundsatz ist durch die Richtlinie 2006/24/EG nicht gewahrt, weshalb sie ungültig ist (zum engen Verhältnismäßigkeitsgrundsatz siehe zuletzt Europäischer Gerichtshof für Menschenrechte,   Urteil vom 04.12.2008, Az. 30562/04 und 30566/04, Rdnr. 103 ff.).30562/04 och 30566/04 är Marper v. UK. (punkt 103 alltså)     

  Mark Klamberg sa...
Erik,Tack för upplysningen om Marper v. UK!   Du har tidigare tipsat mig om fallet och det är möjligt att fallet är början på en vändning vad avser integritet. Till domen från Wiesbaden. AKVDS är väldigt duktiga, men vi måste hamna rätt i vår beskrivning av avgörandet. Jag var i kontakt med AKVD och återger här en del av korrespondensen. Jag tycker vi ska vara försiktiga med att dra slutsatser innan vi vet mera.    

Mark:When I posted the information on my blog my German speaking readers reacted. According to them, the court in Wiesbaden did not declare that "Data retention is invalid".  
AKVDS:That is correct, the court does not have the power to do so anyway. But the "invalid" statement was part of the published reasoning for the court's decision.
...
The Court asked the EuCJ for a substantial decision if the DR directive is compatible with the ECHR. Not clear if the EuCJ will take this up, though, because this was just a side-track.
The main case was about the legality of publishing recipients of agrarian funds money on the internet - which the court also asked the EuCJ to check against the ECHR.  

But we have also asked the German Constitutional Court in our class action against the German DR law to submit the case to the EuCJ for a substantial ruling on the compatibility of the directive with the ECHR, so we are confident it will end up there sooner or later.      Även Techrisk, Erik Josefsson, Kulturbloggen, Intensifier och Sidvind skriver.  

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

EU's ministerråd får inte ekonomisk ansvarsfrihet.

Hämtat från junilistans hemsida.

Bristande redovisning gör att EU-parlamentets utskott för budgetkontroll skjuter upp frågan om ansvarsfrihet för rådet 2007.
– Rådet har inte velat träffa vare sig utskottet eller rapportören. Det har hindrat oss i vårt arbete. Eftersom det ytterst handlar om hur rådet har använt skattebetalarnas pengar måste vi sätta ned foten, säger Nils Lundgren, vice ordförande i utskottet för budgetkontroll.

 

EU-parlamentets utskott för budgetkontroll bestämde sig på måndagskvällen för att tills vidare inte ge rådet ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2007. Enligt utskottets ansvarige rapportör i ärendet har rådet inte inkommit med en verksamhetsberättelse för 2007 och inte heller överlämnat en fullständig sammanställning över hur rådets ekonomiska medel har använts. En majoritet, 21 av 28 ledamöter, ställde sig bakom förslaget att inte bevilja rådet ansvarsfrihet.

 

– Jag har inget intresse av att medverka i en styrkedemonstration gentemot rådet. Men när räkenskaperna i praktiken hemlighålls är det viktigt att agera. Mitt mandat i parlamentet är att agera politisk vakthund och granska användningen av skattebetalarnas pengar, säger Nils Lundgren.

Tycker inte fler än jag att det är väldigt konstigt att detta inte slås upp i media?Mer om junilistan
HD, Barometern, Fiestabloggen,

Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Free Dawit Isaak
Kan bara upprepa det jag sagt tidigare.

Det är en skam för Sverige, som under större delen av andra halvan av 1900-talet ansågs som ett fyrtorn i kampen för mänskliga rättigheter, att inte göra mer för att befria en av sina medborgare från fångenskap.
En fångenskap som borde lett till utrikesministrars avgång för att de inte tagit tag i frågan.

EU ger Eritrea en miljard i bistånd i år, grundkravet för detta borde vara att landet ska verka i demokratisk riktning.


www.freedawit.com

Vi kräver att Dawit Isaak och alla andra eritreanska samvetsfångar omedelbart friges eller ställs inför rätta i en civil domstol. Vi kräver att Eritrea omgående utlyser fria val och släpper ordet och pressen fri.
Nästan 11.000 personer har skrivit på listan, skriv på du med.Expr, Expr2, Expr3, Expr4, Soraya, Annarkia, Journalisten, bloggvärldsbloggen, KvP, KvP2, TU,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Sveriges Författarförbunds krav på framtiden - 2 extra miljarder och hårdare lagar.

Behövde något att läsa på tåget hem och turligt nog låg en övergiven Aftonbladet på ett tågsäte, hoppas inte SJ blir stämda av Aftonbladet, för hade jag inte fått den gratis hade jag nog lagt ut en tia på ett nytt exemplar.


På sidan 5 ser jag Mats Söderlund, Ordf Sveriges författarförbund, skriva om kulturutredningen och det som han vill ha igenom.
Länk finns här.


Jag ger er min recension av det som skrivs.


I stort sett hela texten är i ärlighetens namn ett enda långt gnällande om hur synd det är om kulturarbetare i allmänhet och honom i synnerhet med alla elaka politiker som vill hindra dem/honom i deras/hans arbete, så jag refererar bara de 5 punkterna han tar upp som krav."Om regeringen, eller oppositionen, verkligen vill ha en starkare kultur så ska de:"

1. Omedelbart avsätta en miljard till arbetsstipendier för de fria kulturskaparna.


2. Omedelbart avsätta en miljard till kulturinstitutioner, bibliotek och andra kulturarenor


3. Sluta vackla kring upphovsrätten. Ge upphovsmännen en stark lag i ryggen så vi kan få ordentligt betalt för det vi gör.


4. Se till att de sociala trygghetssystemen fungerar även för fria kulturskapare.

5 Reformera skattesystemet så att resultatet av kulturellt skapande betraktas som en förmögenhet och inte som en råvara.


Nu har jag i en timme försökt formulera punktvis vad jag tycker om dessa 5 krav.

Men jag kan bara skriva en kort sammanfattning om vad jag anser är andemeningen i det Mats Söderlund skriver.

"Vi ska ha bra betalt, oavsett vad och hur mycket vi producerar, oberoende om vi säljer eller inte och om vi skulle sälja något vill vi helst slippa skatta för det, åtminstone inte skatta så mycket, för det är synd om oss."


Och med IPRED-lagen klubbad vill alltså fåntratten ha ännu strängare lagar?
Narcissism ligger nära till hands...


Fler om detta ämnet:
SvD, SvD2, SvD3, DN,


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Paneldebatt om fri information 26'e Mars. (Lund)

Jakob Dexe flaggar för en paneldebatt om fri information 26'e Mars i Lund.
Eftersom jag bor i Skåne kommer jag att finnas med i publiken och även jag hoppas på en välbesökt debatt.
För er som bor i Skåne så flaggar jag redan nu för en paneldiskussion om Fri Information som kommer att hållas den 26:e Mars i Humanisthörsalen på Språk och Litteraturcentrum i Lund. Arrangörer är LUPEF och Piratstudenterna i Lund. Deltagare är Lina ZY (bloggare, bibliotekarie och krönikör), Fritz-Anton Fritzson (Doktorand i praktisk filosofi vid Lunds Universitet, bloggare) och Måns Svensson (Fil. dr.  i rättssociologi vid Lunds Universtiet).


Preliminärt kommer följande att behandlas:

- Hur påverkas begreppet demokrati av restriktioner i det fria informationsutbytet?
- Kan nuvarande lagstiftning appliceras på Internet?
- Går det att uppnå lika lag på Internet som i "verkliga" livet?
- Går det, och är det någonsin önskvärt, att begränsa fritt informationsutbyte?


Entré kommer att kosta 20 kr för icke-medlemmar i respektive förening, platserna är begränsade.
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Piratkopiering - Privatkopiering.

Något jag funderat på till och från under hela vintern är just skillnaderna mellan piratkopiering och privatkopiering.

Piratkopiering
För mig är piratkopiering en fabrik där man massproducerar kopior av "märkesvaror" som Nikee-skor, Roleks-klockor eller utbrända skivor med valfri artist för "only 2 dollas", åtminstone var det så under 80- och 90-talet.
Det är vad jag kallar piratkopiering för det är exakt vad som står är olagligt i upphovsrättslagstiftingen och vad som sägs i TPB-rättegången - "I kommersiellt syfte"

Dessa fabriker kan man faktiskt påstå att de stjäl eftersom det är fysiska exemplar som säljs under falska premisser med sämre kvalitet, utan garanti, ofta tillverkade genom barn- eller slavarbete.

Där kan man visserligen inte säga att ett köpt 2$-exemplar av Celine Dion's senaste alster motsvarar ett köp av samma platta för 10$, eller ett par limmade Nikes för 15$ motsvarar ett köp av de verkliga sydda för 150$.
Men man kommer iallafall i närheten och man har fysiska exemplar att stämma av beräkningarna mot.Privatkopiering.
Privatkopiering kom med musikkassetterna och melodiradion på 70-talet, båda fanns visserligen redan i början av 60-talet, men själva kopieringen från melodiradion till kassett kom först en tid senare, när de tekniska apparaterna hann ifatt.
Och på 80-talet fanns det knappt en unge som inte önskade sig tomma kassetter i julklapp för att kunna kopiera av polarnas skivor eller spela in från radion.

Privatkopiering är laglig, pengarna från privatkopieringen drivs in via privatkopieringsavgiften till Copyswede, 2007 var den summan 202 miljoner.
2008, om den följer den tekniska utvecklingen, bör den landat på runt 300 miljoner.
Nu kommer nästan inget till artisterna utan det mesta fastnar hos dessa intresseorganisationer som Ifpi, Stim, förläggarföreningen och andra företrädare som på något sätt alltid verkar ha det gott ställt fastän artisterna svälter...
Vad är då fildelning?

Fildelning anser jag ha mer gemensamt med privatkopieringen, problemet är att både de som fildelar och upphovsrättsorganisationerna kallar det för piratkopiering.

Hade någon inom dagens piratrörelse förutspått utvecklingen kanske de övergett benämningen "pirat" och gått på den mer retoriskt välljudande benämningen "privat".

Då hade kanske upphovsrättsindustrin haft svårare att sälja in nya idiotlagar, för det är mycket lättare för en politiker att köpa argumenten när de är mot "pirater" än mot folk som bara vill ha "privat".


Frågan är, kan man fortfarande vända argumentationen genom att helt enkelt byta retorik?
Regeringen har gjort det med signalspaning, signalbärare och trafikstråk, tre ord som fått ny innebörd, om de ens haft en innebörd tidigare.

Så varför kan inte fildelare börja prata om privatkopiering istället?


Fler i ämnet.
Barometern, SvD, IT-Avisen, KvP, Opassande, AB, Anna Troberg, Eget Rum, HAX, SydSv, Sosse i Landskrona,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ber man rattfylleristen köra ambulansen från olycksplatsen?

Jag har läst ursäkter, pudlar och vansinniga argument för att bankdirektörerna i SEB och styrelsen i AMF-Pension och deras beslut att höja löner för att de inte fick bonus och utbetalning av bonus trots minusresultat.

Jag ser inte ens skäl till att dessa ska behålla jobbet...

Av samma skäl som man inte ber rattfylleristen som orsakat olyckan köra ambulansen, så ska man inte be samma bankdirektörer som orsakat finanskrisen stå för hjälpen ur den.

Och att dessutom ge dem bonus för det misslyckandet är ett hån mot de arbetarna som nu får betala för kvartalskapitalismens misslyckande med sina jobb.Nu tror en del att det är slut på bonusavtal.
Jag tvivlar, det kommer inte att dröja längre tid än den mänskliga glömskan innan nya extrema bonusavtal skrivs på.


SvD, SvD2, SvD3, DN, SvD4, SydSv, SydSv2, DN2, GP.Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Signalspaning - Ett ord som äventyrar Sveriges säkerhet.


Publicerat på Nätverket "Svart Måndags" blogg.
Jag tror att tanken bakom användandet av ordet "Signalspaning" enbart var för att enkelt föra över den relativt okontroversiella signalspaningen av militär radiotrafik till avlyssning i kabel och komma undan med det rent retoriskt.

Detta istället för att använda den mer kontroversiella, men mer korrekta benämningen, avlyssning.
Det har nu visat sig att denna genväg nu kommit tillbaka och biter dess uppfinnare i baken.

Genom detta, från regeringen misslyckade försök, så är Sveriges försvar kraftigt försvagat.


Jag överlämnar den tekniska förklaringen till Mark Klamberg:

"I skörden av remissvar på departementspromemorian "Ett förstärkt integritetsskydd vid signalspaning" lyfter Försvarsmakten och FRA upp ett genuint problem. Som en, förmodligen oavsiktlig, följd av alliansöverenskommelsen och regeringens förslag kommer exempelvis FRA och Försvarsmakten att förbjudas från att spana mot fientliga försvarssystem som befinner sig på svenskt territorium. Det kommer inte heller att gå att spana på egna "vänliga" militära försvarssystem så att man senare kan skilja dessa från "fientliga". Detta är naturligtvis absurdt.
[...]
Under FRA-debatten förra året fanns det stora åsiktsskillnader om signalspaning i kabel vilket berör civila kommunikationsnät men det rådde stor enighet och stöd för signalspaning i etern mot militära kommunikationssystem och teknisk signalspaning. Min egen uppfattning är att teknisk signalspaning inte behöver lagregleras eftersom det knappast berör privatpersoners personliga integritet.
[...]
Försvarsmakten är också kritiska vilket rapporteras av NyTeknik.


FRA skulle också få svårt att spana på hemliga utländska radarstationer i Sverige, konstaterar Stefan Kristiansson [MUST].

Radarsensorer är ofta utformade så att både sändare och mottagare är samgrupperade, antingen på marken eller på en rörlig plattform, typ på flygplan eller fartyg. Därmed skulle både sändare och mottagare befinna sig i landet och alltså inte kunna avlyssnas.

Lagstiftningen bör därför delas upp i en del som gäller etertrafik och en annan som gäller digitala meddelanden, enligt Must-chefen.

Det sista är särskilt intressant eftersom jag och många andra kritiker argumenterat för att man måste skilja mellan teknisk signalspaning och kommunikationsspaning medan regeringen talat om vikten av att upprätthålla teknikneutralitet. Se t.ex. regeringens proposition 2006/07:63, sid. 70 och 137. Regeringen har även använt andra länder som exempel, se sid. 60 där man bl.a. återfinner Storbritannien vars lagstiftning finns i RIPA (Regulation of Investigatory Powers Act 2000). Om man studerar RIPA närmare förstår man att den förvisso är teknikneutral vad avser avlyssning i eter- och kabelnät, men den omfattar inte teknisk signalspaning. RIPA använder inte termen signalspaning vilket gör att teknisk signalspaning ej synes omfattas av denna lag. Därmed slipper britterna den problematik som vi nu har i Sverige. En stor del av problemet är alltså att den svenska lagstiftningen använder termen signalspaning vilket skapar följande problem.

1. Lagstiftningen får för stor räckvidd när man försöker att med samma lag reglera i) avlyssning och övervakning av kommunikation som färdas i civila kommunikationsnät och ii) spaning mot radar och luftvärnsrobotar. Det är väsensskilda föremål.

2. Det svårt för allmänheten att förstå vad skillnaden är mellan signalspaning och avlyssning. I den engelska lagstiftningen används och definieras termerna "uppsnappande av kommunikation", "trafikdata" och kommunikationsdata" medan den svenska lagstiftningen talar om inhämtning av signaler. Genom att den svenska lagstiftningen ska reglera väsensskilda verksamheter blir begreppsapparaten väldigt abstrakt och svår att förstå."Farmor Gun i Norrtälje tar upp detta också:

"Här vill jag påminna om det beslut, som Folkpartiets partiråd ställde sig bakom i höstas. Utskottet som beredde frågan gjorde ett tillägg "Utskottet betonar vikten av den fortsatta preciseringen vad gäller den reformerade FRA-verksamheten." När detta förslag behandlades av partirådet som helhet, yrkade partiets ledning bifall till utskottets förslag. Det visar, anser jag, att ombud vid detta möte kände ett behov av att gardera sig. Därför undrar jag om Folkpartiets ledning kan se partirådet och kritiska partimedlemmar i ögonen sedan man schackrat som man gjort.
"


Jens O, Politruck och Svensson behandlar ärendet också.

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

EXTRA!!! Svenska nätverk och grupper kan granskas av FRA via SÄPO..

AB.

13 mars 2009. Aftonbladets ledarsida kan i dag avslöja att Säpo bett FRA spana på rent svenska grupper. Det har handlat om nätverk i Sverige som Säpo misstänker för kopplingar till terrorism, men där det inte funnits dokumenterade förbindelser med utlandet. FRA har vägrat avlyssna kommunikationen mellan personer som alla är bosatta i Sverige. Säpos motiv att vända sig till FRA kan ha varit att komma runt kravet på domstolsprövning innan avlyssning får ske.
Tidigare har även rikskriminalen tagit hjälp av FRA för att avlyssna organiserad brottslighet, som kriminella mc-gäng. Lagstödet för denna verksamhet är också tveksamt. De här uppgifterna ger en mer sammansatt bild än tidigare av signalspaningen mot svenskar.


Bloggupproret mot FRA-lagen hade goda skäl. Den personliga integriteten var hotad. Granskningen av FRA måste fortsätta, inte minst av samarbetet med utländska myndigheter Men lösningen kan knappast vara att Säpo själva ska göra det som FRA tidigare kritiserats för, utan tillstånd av domstol.Hittat hos Satmaran.
Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Nätverket Svart Måndag på IRC.

NSM-Sverige finns nu på IRC för dig som vill diskutera oss, våra frågor, framtiden eller bara allmänt runt integritetsfrågor.

Så, kort sagt.
Det enda du behöver göra är att ladda ner mirc på:
www.mirc.com

välj quakenet

skriv /join #n-s-m

eller skriv n-s-m i kanal-listan och tryck sedan på 'join'


Också publicerat på NSM-Sverige.


Hej FRA!

Det finns ingen anledning att läsa mitt mail. Jag har ingenting att göra med Mujahedin-e Khalq, Teyrbazen Azadiya Kurdistan eller al-Jihad. Jag har aldrig gjort Hadjdj eller tillverkat en bilbomb, jag vet knappt ens vad нападение betyder. Men tack för visat intresse!


 PS. Terroristattacker kommer knappast att planeras över okrypterade mail. Sabba FRA-lagen på www.hejfra.sePinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Brittiska artister - Stäm inte våra fans.

DN

Artister som Robbie Williams, Kate Nash, Billy Bragg och Radioheads Ed O'Brien deltog när Featured Artists Coalition (FAC) bildades i London på tisdagen. Koalitionen, som hittills samlat 140 av Storbritanniens största pop- och rockartister, tar upp kampen om upphovsrättigheter, som de tycker att musikindustrin inte visat sig klara i skiftet från cd till digital musikkonsumtion.

[...]

FAC hoppas få stopp på dåliga kontrakt och under bordet-avtal.
Koalitionen framhäver att de inte vill att deras fans ska åtalas för att de laddar ner musik illegalt.Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Var ska det sluta, skatt på ölglas?

Vi fick en insändare publicerad i arbetarbladet.
http://arbetarbladet.se/torget/1.832572

Även Jönköping.nu tog in den.
http://www.jonkoping.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=15678Var ska det sluta, skatt på ölglas?

Varje gång du handlar en brännbar cd, dvd eller ett kassettband betalar du en så kallad kassettskatt till CopySwede. Detta är en kvarleva från tiden då melodiradion, kassettbanden och möjligheten att spela in kom till i Sverige.

Nu diskuteras det om inte detta borde införas på internet också eftersom fildelning sker där. Motivet är att då får man ju betalt den vägen. Ja, till och med två gånger om du dessutom lägger det på en cd. Men om jag inte fildelar då? Eller inte använder mina cd- och dvd-skivor till kopierad musik utan till en backup eller egna bilder?


Som man brukar säga: Lite svinn får man räkna med (läs: du får betala i alla fall).


Är det rimligt att i modern tid tillåta en privat organisation att ta ut en skatt likt staten tar ut moms? Motiveringen att ingen annars skulle få betalt för sin musik är ju lika befängd som att vi skulle införa skatt på ölglas med kanske 1,50 kronor eller en krona på snapsglas då all sprit inte köps på Systembolaget. Är det rimligt som argument...


Vi anser inte att det är lösningen på vare sig musik- eller spritproblematiken. Skatt ska stat, landsting och kommun ha ensamrätt på och andra får ta in medlemsavgifter likt kyrkan eller begära bidrag via samhället. Var ska det annars sluta? Skatt på plattor, skatt på internet, skatt på ölglas och varför inte på datorn i fall man inte bränner ut musiken på en platta eller har eget internet...


Efter melodiradions införande dog inte musikindustrin utan tvärtom gynnades den av spridningen av musiken. Musikindustrin fick plötsligt helt nya inkomstkällor med fler konserter, fanklubbar, tröjor med tryck och signaturer och så vidare. Fildelning ger möjlighet till ännu större spridning och nya möjligheter, ta till vara dem i stället!


Niklas Starow

Nätverket Svart Måndag


Johan Olson

kandidat till EU-parlamentet för Junilistan


 Publicerad på NSM-Sveriges blogg också


Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

EU-Kommissionen får rejält på tafsen (youtube)

Nigel Farage visar att ingen i EU-parlamentet går säker från den brittiska versionen av kritik, som den brukar se ut i underhuset.

Detta efter det visat sig att José Manuel Barroso samlat personer i EU-Kommissionen som bla i sina hemländer varit förbjudna att ägna sig åt politik, varit dömda för skattebrott samt ett 20-tal personer som är fullt beredda att driva igenom den nya EU-konstitutionen INNAN alla länder ratificerat det, mot EU's eget reglemente.
Nigel Farage representerar UK Independence Party och återfinns i (Independence/Democracy)-gruppen i EU, för övrigt samma partigrupp som Junilistan.

Tidigare inlägg om EU
Det rör på sig.
Ska du rösta? Se till att du vet vad du röstar på.
Vilka är äkta och för vilka är det valår?
Fler nyheter relaterade till EU.
EU-stöd till Grekisk potatisreklam i Sverige.
EU-Stöd till Holländsk tulpanreklam i Sverige.

SvD, DN, DN, AB.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Jag fick avslag på min begäran att offentliggöra ACTA-Avtalet.

Jag fick läsa nyss i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter att jag fick avslag på min begäran att offentliggöra ACTA-Avtalet.

Jag återkommer så fort jag fått avslaget skriftligt så jag vet exakt hur jag ska gå vidare med det.
Men lita på att jag ska gå vidare med det.


Har skrivit om det tidigare här och här.

DN skriver om det också.

HD tar upp ACTA och drar jämförelser med DDR.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intellektuell allemansrätt på Internet - Upprop.

Mårtensson skriver ett upprop med tillhörande namninsamling för en lag om 'Intellektuell allemansrätt på Internet.

Skriv på du med.


Mårtenssons inlägg i sin helhet här nedan.UPPROP OCH NAMNINSAMLING
Allemansrätten är en omistlig och viktig del av Svenskens rättigheter. Den ger möjlighet till att fritt röra sig i skog och mark så länge man inte skadar.

Nu är det hög tid att införa en intellektuell allemansrätt.

Grundstenarna är:
-Att fritt kunna ta del av material och förfoga över det för privat bruk på internet. Det är också allas rätt till information, kunskap bildning och interaktivitet.
-Att fritt kunna röra sig i det virtuella rummet, internet. Intellektuell och interaktiv rörelsefrihet. 
-Att fritt kunna var och verka i det virtuella rummet, ha rätt till att inte ge sig tillkänna och att inte bli registrerad där av myndigheter när man vistas där
-Rätten att få brevhemligheten respekterad oberoende av om de utnyttjas elektronisk eller på papper

Vi kräver att Sverige Riksdag tar initiativ till att stift en lag som ger Sverige medborgare dessa rättigheter.

Ställer du upp på detta och det är viktigt för dig.
Skriv då på uppropet, länk

Tack för att du ställer upp och visar vad du tycker om grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter!

Vänliga hälsningar

Stefan Mårtensson


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Inlägget även publicerat på NSM-Sverige.

ACTA-Avtalet, Det rör på sig + Amerikanska lobbyister i Bryssel.

Idag behandlas min begäran i näringsutskottet om tillgång till ACTA-Avtalet, det kan nästan anses som klart att jag blir nekad.
Men jag har fått tips från några håll om hur jag ska gå vidare.

Bla fick jag detta tipset från signaturen "Reporter"

Hej! Jag använder ibland offentlighetsprincipen i jobbet (jag är reporter) och har ett tips. Ibland jävlas myndigheterna med en, och påstår att en handling inte kan lämnas ut på grund av sekretess - trots att det bara är en enda mening så lämnar de inte ut något alls. Därför är det listigt att begära ut "handlingen i de delar som är offentliga" - det vill säga de blir tvungna att sätta sig och gå igenom ord för ord och stryka över just det som är hemligt. (Och sedan överklagar du förstås till kammarrätten. :-))


Vi fick se i kulturnyheterna varningar från IT-experter som varnar för att vår dator/Mp3 kan genomsökas med ACTA-Avtalets hjälp, inte bara för upphovsrättskyddat material.

Håll i er.
Även våra Google-sökningar kan bli olagliga.
Med hänvisning till TPB-rättegången kan även youtube, google etc anses som olagliga tjänster eftersom de kan länka till upphovsrättskyddat material.


Och om vi inte hade nog med europeiska lobbyister som rör sig som myror i EU-parlamentets korridorer, även amerikanska intressenter skickar lobbyister.

Några namngivna företag som skickar lobbyister  till AU (även europeiska bolag)är:
AT&T, Verizon, Google, Yahoo, Vodafone, Ericsson, VirginMedia, France Télécom, Telefónica, Sony Pictures, Skype, Lagardère, eBay, Cisco, Liberty Global, Vodafone, Hutchison Whampoa.


Något som för min del renderar i avslutandet av 2 tjänster och ett mail till Skype med en fråga om de vill fortsätta ha mig som kund.
Nu hoppas jag att Google och Skype lobbar åt rätt håll, men om även de är inblandade i ACTA-pisset så drar jag bort mot andra söktjänster och IP-telefoniföretag.


Eva-Britt Svensson (v) har lämnat in ett betänkande ang allmänhetens tillgång till EU-Handlingar.
Skönt, mer av offentlighetsprincip i EU.

(Tack Erik Josefsson för tps och länkar)

ACTA på Wiki - ACTA på FRApedia.


Chamber Post, Hax, Olof,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 papp i avynglingsbonus?

Tio lakan vill Kd ge folk om de börjar yngla av sig mer.

Ärligt talat, jag tror faktiskt att pengar till ungdomsgårdar, förskolor, högre lärartäthet och förebyggande åtgärder mot ungdomskriminalitet slår något högre för barnafödandet än usla 10 papp.

Men det skulle krävas åtagande för mer än nästa halvår och vilken politiker gör det idag?
"Inte införa bodströmsamhället" och "inte jaga en hel ungdomsgeneration", det tog bara något år innan de löften var glömda.

10 papp?

Ge oss en skola med mindre än 30 elever per lärare och specialundervisning åt alla de som behöver det och inte bara de mest intelligenta.
För helvete, kan vi åtminstone få skolor fria från mögel där ungar kan andas fritt innan ni börjar tjata om knullbonus?


SydSv, Nsd, Dagen.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Nätverket Svart Måndag (NSM-Sverige)- Ursäkta röran, vi mobiliserar.

Vi har jagat fram den första officiella bloggen vi hade innan vi fick konto på One.

Adressen är http://svartmandag.blogspot.com/

På den bloggen kommer jag och resten av kärnan i NSM-Sverige att blogga upp nyheter, åsikter och händelser som rör det område vi verker inom, dvs integritet, frihet och demokratiska värderingar på och utanför internet.

Så, lägg till oss på bloggrullen så även du får fortlöpande nyheter om vad som är på gång.


Pinged at Twingly, Intressant

NSM.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Varför är det så svårt att ställa sig på de civilas sida, oavsett etnicitet?

Varför är det så svårt att ställa sig på de civilas sida, oavsett etnicitet?

 

Hamas beteende ska fördömas, men godkänner man Israels politik som resulterar i bombade skolor och sjukhus, då har man förverkat sin rätt att hänvisa till folkrätt och mänskliga rättigheter.

 

Som det stipuleras i FN’s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

 

Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.”


Antingen tror man på att det ska gälla alla, eller inte.
Det sistnämnda gör att jag jämställer den personen med all demokratifientlig verksamhet, oavsett “ism”.


Anledningen till att jag skriver frågan är för att det ur ingenting har poppat upp ett stort antal bloggar med närmast identiskt innehåll och ingen står för åsikterna med namn och bild.
Innehållet påstås vara PRO-Israeliskt, men jag tvivlar eftersom det mer påminner om språk som används av förintelseförnekare.Mitt namn är Niklas Starow och jag står på offrens sida, barnen som slaktas och lever i skräck, som inte kan leka utomhus utan att riskera livet, som fängslas för att de är så hungriga att de stjäl mat.

Jag bryr mig inte om ifall massmorden sker i Darfur eller Palestina idag, Armenien 1915-1923, Kambodja 1975-1979, Rwanda, Sovjet, Indonesien eller Kina.

Alternativet är att välja sida, att förminska offren enbart för att de har fel religion, är födda i fel plats i världen eller att deras hudfärg används som ursäkt för att se dom som lägre stående varelser.

Det är inget jag har samvete till.SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  AB 2 3 DN 2 3

SvD

Pinged at Twingly, Intressant

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Jättebeslag av piratkopierade filmer - utan IPRED.

Ett flertal tidningar rapporterar om ett jättebeslag av nedladdad film, tv-serier och musik i Stockholmsregionen.

Det som slår mig är att hela detta beslag gjorts utan IPRED-lag.

Nu vet vi ju inte hur mycket av spaningen som bedrivits av Polisen och hur mycket som lämnats över av antipiratbyrån, men faktum kvarstår att ingen IPRED-lag har behövts under de 2 år som spaning pågått.NyT, SydSv, SvD, DN, GP.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

När egoism blir politik, Mats Odells 90-miljonersförsäljning föregicks av hans eget politiska beslut.

När Mats Odell tiillträdde som Finansmarknadsminister lämnade han styrelseposten i den vårdkoncern som senare såldes till AP-fonderna.

Visst var det korrekt förfarande att han lämnade styrelseposten, men i samma sekund som AP-fonderna blev intressenter när denna koncern skulle säljas skulle jävsituationen ha utretts offentligt.
Istället hemligstämplas undersökningen om jäv av Odell själv och därmed anser jag jävet vara fastslaget, varför hemligstämpla en sådan undersökning om den slår fast att jäv inte förekom?
Om nu undersökningen öht existerar det vill säga.

Man kan se hans förnekande av eget ansvar från anförande 91 - 95 från kammarens protokoll 2006/07:26 där också påståendet om hemligstämpling finns med.


Detta är inte första gången vi ser en politiker agera utifrån sitt eget vinstintresse, det man direkt kan jämföra med är när Göran Perssons regering under 2004-2005 baxar igenom skattelättnader för just den verksamhet som GP senare ägnar sig åt på sitt gods (länk, länk) med mångmiljonförtjänster som resultat.


Det kanske inte är brottsligt det som Odell har gjort, men i sken av finanskris, statliga bonusprogram och en ovilja att ge statligt stöd till andra än bankers spekulationskapitalism borde detta göra att Odell är slut som politiker.

Men det blir svårt att motivera, jag antar att Odell inte är den enda politiker i riksdagen som gör mångmiljonförtjänster på beslut den själv är involverad i.
Odell hade bara otur som blev avslöjad, det är allt.

Men det sätter AP-fondernas nya bonusprogram i ett helt nytt sken.
Ett tack för hjälpen kanske?


Fler texter i ämnet.
DN, CK, PB, SMRR, Alf, N24, Expr,


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Styrelseplats i facket för Skabbe? + en känga åt giriga företagstoppar.


I morgon är det lördag och då ska vi se om medlemmarna i grafiska fackföreningen röstar in mig i den lokala fackstyrelsen.
Hyfsat läge att komma in i styrelsen, med konjunkturnedgång och annat livat.

Men det positiva med det är att jag aldrig haft chansen att sätta mig till rätta och låtit kontorsstolen bli formad efter röven.

De flesta som sitter i fackföreningsstyrelser runt om i landet har aldrig varit med om en recession eller varit tvingade att fatta tunga beslut, de har sett miljonerna trilla in till välmående företag och i stort sett bara behövt dyka upp till det dukade bordet.


Nu är det dukade bordet borta, måste vara en chock för fackpamparna att behöva se pengar betalas ut istället för att ligga på hög.

Eller ligga på hög förresten...
Hur kan tex Metallfacket redan ha slut på pengar i a-kassan?
De har ju haft chansen att spara i 20 år, man kan tycka att de borde ha räckt i mer än 3-4 månader.

Nu ska inte bara folket på golvet få sänkt lön/arbetstid, även tjänstemännen ska få sin del av skopan.


Jag säger som så här.

Om inte toppen i näringslivet (både privata och statliga bolag) vill sänka sina löner utan fortsätta roffa åt sig av pengar som nu borde återinvesteras i företagen så finns det inget att diskutera.

Visst, Volvo backar om sina bonusar, men deras löner ligger kvar och det ska fortfarande delas ut pengar i aktieutdelningar.


Jag gillar marknadsekonomi, jag tror att det är det sätt som enklast genererar välstånd för så många som möjligt.

Men denna kvartalskapitalism som orsakat finanskrisen har lika mycket gemensamt med marknadsekonomi som sovjetisk planekonomi.
Båda går ut på att ett fåtal ska ha allt medan smulor ska fördelas bland de övriga och det borde nu, med 2 finanskrasher på 18 år samt östblockets fall, visat sig att ingetdera är en bra ide eller ett bra fundament att bygga en välfärd på.


Ärligt talat, vi betalar redan för krisen genom att staten ställt upp med pengar åt bankerna, trots att ingen bank på allvar verkar vilja göra något åt det grundläggande problemet, hasardspelet med våra pengar.

Vi betalar också genom höjda avgifter på det mesta, allt ifrån fackföreningsavgifter till bilförsäkring till a-kasseavgifter, vi betalar genom att färre och färre får ut 80% av sin lön vid arbetslöshet eftersom maxbeloppet är ett skämt och vi betalar genom att högre taxeringsvärden gör att avgiften slår i taket.
Alla bor inte i Danderyd/Vellinge och andra höginkomstkommuner där det inte existerar villor för under 5 millar.
De i Hagfors, Mjölby och Jokkmokk får betala mer och de har tyvärr inte samma möjlighet tilll skatteplanering som vissa andra har.

Men framför allt så betalar vi med våra jobb för att företagstoppar hellre kramar ur det sista ur kassorna istället för att skicka pengarna tillbaka in i företaget.

Hur många gånger ska vi arbetare behöva betala för kvartalskapitalisternas misslyckande?
E24, HD, SvD, SydSv, HD2,

Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Medina-rapporten uppskjuten, litet fall framåt för de demokratiska krafterna i EU.

Som jag rapporterat tidigare så fanns det en liten risk att Medina-rapporten skulle beslutas om nästa vecka trots det rykte som spridit sig att det redan var klart att omröstningen skulle ske efter EP-valet.

Nu kan man glädjande nog säga att den är uppskjuten, men som förfarandet är så kan det bara skjutas upp till nästa möte för att sedan skjutas upp till nästa möte, för att..  ja, ni förstår bilden.Men det är som bekant inte allt som händer i EU, ACTA-förhandlingarna fortsätter, Crowley-rapporten om utökad upphovsrättsblablabla från 50-95 är på gång framöver.

Lambrinidis skrivning där tillägg 138 och 166 ska försöka stoppas in igen i telekompaketet så vi slipper pisset med att operatörer tvingas stänga av folk från internet och därigenom förvägras sin rätt till fri information och i förlängningen en kraftig inskränkning i den fria opinionsbildningen.

Det ska finnas en skrivelse om kallas Cashman också, men den kan jag inget om, men tydligen ska det vara dåligt för ACTA-avtalet, men på vilket sätt är svårt att sia om.


Vad mer?
Det är fredag, ytterligare några inbjudningar till mötet om integritetsfrågor i EU-valet ska skickas ut under dagen.Pinged at Twingly, Intressant

IDG, DN, DN2, Affärsvärlden, SvD, YA, E24.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Insiderbrott i regeringskansliet för 72 miljoner?

Mats Odell ansvarar över bla AP-fonderna som Finansmarknadsminister.

Mats Odell säljer vårdenheter som han tjänar 72 miljoner på som AP-fonderna får stå för köpeskillingen för.

Insiderbrott för 72 miljoner?

Heja regeringen.....

DN, KvP.

Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Hur ska man konkurrera med gratis?

SvD's ledarredaktion har i två blogginlägg ondgjort sig över att först Ung Pirat har gratis medlemskap, sedan att alla ungdomsförbund har samma förfarande med gratis medlemskap.

Jag undrar, är det inte bra att ungdomar engagerar sig politiskt?


Jens Odsvall, Michael Gajditza, Amanda, Kalle Vedin, Livbåten, Rick Falkvinge, Tomas sida, Proj0, Anna Troberg,

Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

NSM på IRC.

www.mirc.com

välj quakenet

skriv /join #n-s-m

eller skriv n-s-m i kanal-listan och tryck sedan på 'join'Låg (eller obefintlig) trafik, André har precis öppnat den.
Så hav förtröstan, folk kommer att logga in så småningom.

Jens Odsvall, Michael Gajditza, Amanda, Kalle Vedin, Livbåten,

Pinged at Twingly, Intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nyheter från Nätverket Svart Måndag.
Hej, jag får börja med att be lite om ursäkt för att jag inte bloggat lika frekvent som jag brukar de senaste dagarna.

Låt mig förklara varför.

De som läser bloggen någorlunda frekvent känner till att jag (tillfälligt) har tagit över som "Talesperson/Ledare" för Nätverket "Svart Måndag" eftersom Amanda står inför ytterligare ett stort kirurgiskt ingrepp med tillhörande konvalesens, detta tillsammans med att under vintern gått in i väggen har gjort att mycket av NSM's verksamheter har legat på is.

Lägg nu till att vår hemsida hackats två gånger så kanske ni förstår att det varit lite uppförsbacke jag påbörjar mitt ledarskap i.

Men som de frekventa läsarna av min blogg kanske också känner till så är uppförsbacke inte ett nytt begrepp i mitt liv, så jag ska nog se till att få det här på fötter igen.
För det första ska jag tillsammans med ett hyfsat antal kompetenta personer se till att sprida ut ansvaret i lokalgrupper och på så vis undvika att samma sak händer igen, att nätverket nästan står och faller med 3-4 personer.

Så jag har lite att stå i och därför blir mitt bloggande lite lidande.

Men, lite nyheter.

Amanda kommer att fortsätta fungera som projektledare för "Freedom Not Fear"-2009 eftersom hon är den som har haft bäst kontakt med AK Vorrat.

Jens Odsvall, Michael Gajditza, André Havsjö och Klara Ellström, Christin Sahlström, Emina Karic samt ett halvdussin till kommer att tillsammans hjälpa till med organisering av nya event och händelser, varav några riktigt nära i tiden.

Mikael Lassi har tyvärr meddelat att han inte har den tiden längre att lägga ner på NSM, men han och Emina kommer att hjälpas åt att få den nya hemsidan livsduglig.
När den väl är det behöver vi hjälp av er alla att få den till att vara en plats dit alla kan komma, oavsett politiskt ursprung.

En annan sak vi behöver hjälp med är design och funktionalitet, vi ska ha ett separat forum för webbdesigners och programmerare, där ni tillsammans och var och en kan hjälpa till att bygga på sajten så vi kan få den säker från nya intrång och göra den funktions- och läsarvänlig.

Mikael Nilsson har erbjudit plats på en server som vi tacksamt kommer att använda tills vi kommit på fötter igen.
Jag har registrerat nya domännamn, vilka det är kommer att komma ut i ett pressmeddelande så fort vi fått upp hemsidan.

Kalle Vedin har godkänt att vara NSM's kontaktperson i Göteborg.Nu kanske det låter som allting är centrerat runt mig och nu till en början får det helt enkelt vara så.

Mitt mål är att bygga upp ett nätverk som så fort som möjligt övergår till att bli helt självgående och där jag kan reducera min roll till att bli en renodlad talesperson.

Vi har startat 4 nya grupper på Facebook med just detta syftet, att ni som bor i samma område snabbt kan komma i kontakt med varandra för aktioner och händelser som ni själva kan genomföra under NSM-paraplyet.


NSM-Stockholm

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=65295792847

NSM-Göteborg

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=132720480593

NSM-Syd

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=57341181967

NSM-Övriga Sverige

http://www.facebook.com/groups.php?id=757353109#/group.php?gid=54586651730Om det så bara är en flyers-utdelning så dela med er av det på grupperna så kanske vi kan få dit folk att hjälpa till.

Vi hade som bekant ett möte i söndags i Hjärup där Junilistan och Piratpartiet deltog och detta är ett möte vi kommer att ha uppe i Stockholm den 20 eller 21 Mars, nu med förhoppningen att fler partirepresentanter dyker upp.
Inbjudningar kommer att skickas ut idag och imorgon.

Annars är det två saker planerade, Christin ska ta kontakt med konstfack angående en idé som hon haft i några veckor, vi ska också försöka få fram en integritetsvagn att ha under EU-valrörelsen.

Så, det är väl det som är på gång just nu, iaf vad som är känt för mig, nätverket är ganska utspritt så det är inte omöjligt att det just nu utan min kännedom är en NSM-aktivist ute och delar ut flyers någonstans i Sverige eller sätter upp klisterlappar med slagord på i en busskur.

Om ni vill ha kontakt med mig eller någon annan  centralperson i NSM angående ett projekt på din hemort så kan ni alltid maila mig på
[email protected]
Kan inte jag hjälpa till så vidarebefodrar jag det till någon som jag tror kan, det får bli den vägen fram tills hemsidan är uppe.

Vill ni läsa mer om ACTA-avtalet så har det tillkommit nya länkar på www.FRApedia.se/wiki/ACTA

Vi väntar med spänning på om dagens formella beslut om att flytta omröstningen av Medina-rapporten verkligen blir av.
Blir den inte av är det fullt larm, flyttas inte omröstningen så röstas det om rapporten 12 Mars.

10 Mars tvingas Näringsutskottet att formellt och med skriftliga skäl motivera varför jag inte får ta del av ACTA-avtalet eftersom jag var taskig nog att ange den svenska offentlighetsprincipen när jag bad om handlingarna.

Tråkiga nyheter.

Lex Nokia, lagen som ger privata företag i Finland rätt att spionera på sina anställda har gått igenom.

Godare nyheter.
Både motståndare och förespråkare till massavlyssning sågar FRA 2.0, problemet är fortfarande att få 5 personer ur alliansen att godkänna S+MP's motioner om att riva upp laghelvetet.
IDG, DN, DN2, Affärsvärlden,

Mildner på sydsvenskan
skriver bra om DN's artiklar.

"När DN:s ledarsida i juni förra året gav ett lite nosigt svar på ett nosigt mail om mediernas tystnad i FRA-frågan, exploderade den politiska bloggosfären. Poff!

Samma sak händer nu, när tidningen på nyhetsplats utmålar FRA-motståndet som ett resultat av strateger och pr-byråer – och därefter följer upp det hela med en ledare som försöker strö legitimitet över nyhetsartikelns historieskrivning. Poff!"Och slutligen...
Vi är inte till salu, min integritet är värd mycket mer än vad DN försöker få det till.


Pinged at Twingly, Intressant

Leo Erlandsson, Pär Ström, Christian Engström, Mikael Nilsson, Anders Mildner, Satmaran, HAX


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Idag lobbar jag för Same Same But Different som ska vara med i Babel ikväll med Jan "va fan e google?" Guillou

Förutom att SSBD har skrivit ett utomordentligt bra inlägg om opinionsbildning så ska Sofia delta i Babel (svt) där en diskussion om det nya medielandskapet med bla Jan "va fan är google?" Guillou.

Själv sitter jag och försöker få min hjärna att fungera tillräckligt bra för att formulera en inbjudan till några representanter för våra riksdagspartier för ett möte om integritetsfrågor under EU-valrörelsen. (liknande den vi hade med Junilistan och Piratpartiet i Hjärup i söndags)

Jag kommer att befinna mig i Hufvudstaden 19-22 Mars och tänkte passa på att möta upp lite folk när jag ändå är där.

Problemet är att jag jobbar nattskift denna veckan och min hjärna är snömos, så om om en representant för ett riksdagsparti råkar läsa detta, hör av er till mig (efter kl 14.00)

Nu ska fabbro skabbe gå och lägga sig....Fler som pratar om integritet:
Affärsvärlden, IDG, Jofen, Hax, BB, Mitt i steget, Leo Erlandsson, DN, KvP, Minimaliteter, Odsvall, Ett Otyg.


Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Fredrik Reinfeldt frångår FRA-överenskommelsen.

I Dagens Eko berättar Erik Ridderstolpe att Fredrik Reinfeldt vill frångå de 15 punkterna som Riksdagen beslutat om ska ingå i den nya FRA-lagstiftningen.

Säg mig, Frederick Federley, Annie Johansson och ni andra som föll till föga.

Hur länge tänker ni hålla husse bakom ryggen?

Trots det som skedde i plenisalen 16-18 juni 2008 har ni gång på gång fått möjligheter att gå tillbaka och göra rätt.
Tänker ni göra det den här gången eller ska ni stå där och fortsätta försvara personerna som ljög er rakt upp i ansiktet?

Jag kan säga att en del av er har, trots den fräna kritik ni fått utstå, fått fler chanser än ni förtjänar att ta tillbaka beslutet att driva igenom en massavlyssningslag.

Gör det nu.
(hittat hos Farmor Gun.)
Hultin har också hört det.


Pinged at Twingly, Intressant

Mårtensson, Proj0, Satmaran, Lakes, Infallsvinkel, Amanda Brihed, Christian Engström, Sidvind, SvD, Affärsvärlden, HAX, Minimaliteter, Hartman, Metro, ConnyT, Argast, Olof's blogg, JMW, Gay Globetrotter, Mitt i steget, Datorfilosofi, HAX, Gontes, Sagor från Livbåten, Smyg, Liberal 2010, Sidvind, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Caught in the act, FF&F.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bildbevis, vi var fler än 300 personer på Sergels Torg 16/9 - 2008

I min iver att skriva sakligt (och lite torrt) så glömde jag bort att det faktiskt finns bildbevis på att antalet på Sergels Torg den 16 september med råge översteg 300 personer som Artikelförfattarna hävdar.
Just siffran 300 kommer från TT's utsände som fanns på plats 16 September, men varför den personen valde att sprida den siffran är en sådan sak som jag finner underligt, men inte förvånansvärt.
I alla demonstrationer som genomförts mot FRA-lagstiftningen har TT tagit i i underkant på antalet.


Detta är iaf vad artikelförfattarna skriver.
Tre hundra personer tågade från Norrmalmstorg till Sergels torg i Stockholm under parollen ”Riv upp, gör om, gör rätt”.

Jovisst, de skriver inte hur många som fanns på plattan eller hur många vi var som flest.
Men insinueringen är ganska självklar och de kan inte skriva siffran på annat sätt eftersom detta skulle sågas sönder och antagligen resultera i någon form av reprimand.

De har verkligen varit nogranna med att plocka ut russinen ur kakan och bakat en ny kaka.

Men, bildbevis var utlovat.

Minns väl att det redan är ca 400-500 personer på plattan när Piratpartiet of Rohan kommer intrampande.

PS
VLT skriver riktigt bra.
Den som tror att enstaka särintressen kan manipulera hela bloggvärlden och styra opinionsyttringar på internet är fel ute
Pinged at Twingly, Intressant

Mårtensson, Proj0, Satmaran, Lakes, Infallsvinkel, Amanda Brihed, Christian Engström, Sidvind, SvD, Affärsvärlden, HAX, Minimaliteter, Hartman, Metro,

Genmäle till Ingrid Carlbergs och Ewa Stenbergs artikel i DN 28/2-09, publicerat på "Second Opinion"

Detta genmäle är publicerat på "Second Opinion"


Genmäle till Ingrid Carlbergs och Ewa Stenbergs artikel i DN 28/2-09


I DN 28/2 läser vi att vi har varit med om en välregisserad konspiration för att fälla FRA-Lagen.


När man läser det som blivit resultatet efter vad som verkar vara månader av "grävande" blir man lite ledsen.

För det som presenteras stämmer inte med vår verklighet.
Artikelförfattarna har med det de skrivit reducerat tiotusentals personer, hundratals bloggare, politiker, opinionsbildare och andra privatpersoner som ägnat månader åt att hindra FRA-frågan att falla i glömska, till en samling viljelösa mähän som gått i koppel efter en PR-byrå.

Vi hade uppskattat lite mer av källkritik.

Exempelvis påståendet om att 16 september-demonstrationen enbart var en enskild demonstration med 300 personer, när det i själva verket var fyra demonstrationer på tre orter, Stockholm, Göteborg och Malmö, som tillsammans samlade över 2500 personer.

Att stoppaFRAlagen och Nätverket Svart Måndag bildades för att det skulle finnas opolitiska rörelser att väga upp för Piratpartiet är rent löjeväckande, de bildades oberoende av varandra och "Svart Måndag" var från början bara en händelse som genomfördes utanför riksdagshuset, vilket förmedlats av både Niklas Starow och Amanda Brihed till artikelförfattarna, men detta har tyvärr utelämnats av för oss okänd anledning.

Vad Carlberg och Stenberg har vantolkat om de nätverk som bildats, är att i ett nätverk så använder man sig av de trådar man kan dra i, oavsett om de trådarna går till PR-byråer, företagsledare eller politiker, men detta får de till att ett fåtal har styrt massan.

Nätverket Svart Måndag drivs med våra egna privata pengar, vi har stått under ständig attack för våra personer, att vi inte skulle vara ett riktigt nätverk eftersom de flesta av medlemmarna återfinns på facebook.
Vi har mottagit mordhot, anklagelser om landsförräderi och vissa av hoten har varit minst sagt detaljrika.

Vårat engagemang har inte varit ett välregisserat scenario så påståendet om det gör faktiskt ont.
Detta engagemang som finns hos tiotusentals personer har kostat oss tid, pengar och i vissa fall äventyrat hälsan hos aktiva medlemmar som jobbat hårt nästan dygnet runt.

Men vi får ändå tacka för uppmärksamheten och nu undrar vi vart vi ska skicka räkningen?
Enligt artikelförfattarna är våra uppdragsgivare välbeställda och det vore trevligt att få betalt också.
Kanske DN kan förmedla det eftersom de tydligen vet vilka de är?


Niklas Starow - Talesperson
Amanda Brihed - Grundare
Mikael Lassi
Jens Odsvall
Klara Ellström
André Havsjö
Michael Gajditza

Nätverket "Svart Måndag" (NSM)


(uppdatering)
I dag beskrivs samma scenario på DN's ledarplats och genmälet får gälla för den också.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,


Fler som skriver om DNs artiklar.
ConnyT, Argast, Olof's blogg, JMW, Gay Globetrotter, Mitt i steget, Datorfilosofi, HAX, Gontes, Sagor från Livbåten, Smyg, Liberal 2010, Sidvind, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Caught in the act, FF&F. Isobel.

HAX om FRA.

Hax skriver riktigt bra om FRA och FRA-frågan, jag väljer att publicera det i sin helhet.
Låt mig börja med en kort historik...


Försvarsminister Odenberg slår i regeringen att den kan räkna med uppbackning från (s) om den lägger fram FRA-lagen. Vilket är så korkat. Som om sossarna skulle missa ett frislag mot regeringen, oavsett vad de egentligen tycker i sak?

Vid omröstningen i riksdagen den 18 juni 2008 hänger man på en massa – i stort sett menlöst – tingel tangel på FRA-lagen. En del riksdagsledamöter får i uppdrag att granska den lag de själva beslutat om. Men i sak betyder det inget. Inte ett kommatecken har ändrats i det ursprungliga förslaget.

Camilla Lindberg (fp) skriver tillsammans med en del FRA-kritiker en 15-punkters kravlista. Den gör en dålig lag lite mindre dålig. Men den ändrar tyvärr inget vad gäller det grundläggande problemet – att all tele- och datatrafik som passerar landets gränser skall kopieras över till staten. Regeringen säger sig gå med på Lindbergs krav.

(Vissa som backade upp Lindberg när FRA 2.0 skrevs, skulle senare komma att ta avstånd från samma förslag.)

Försvarsdepartementet sänder ut sin version av 15-punktskompromissen, FRA 2.0, på remiss. Dokumentet är fyllt av hål och täckt av brasklappar. En tydlig urvattning har skett under departementets handläggning.

Så långt historien.

Och nu börjar det bli riktigt intressant. Nu börjar remissvaren på Försvarsdepartementets förslag till FRA 2.0 droppa in.

Från FRA-kritiskt håll påpekas att den domstol som är inskriven i kompromissen inte längre är en domstol och att det fortfarande finns stora brister vad gäller medborgarnas rätt till integritet. Plus att staten, som sagt, fortfarande vill kopiera all trafik som passerar över landet gränser.

På andra sidan finns myndigheter (däribland hemliga polisen, Säpo) som menar att remissen gör det omöjligt att bedriva ett vettigt, rationellt och effektivt spaningsarbete.


Regeringen har alltså lyckats med konststycket att formulera ett förslag som är oacceptabelt för alla. Vissa politiker och byråkrater borde faktiskt inte få vistas utanför hemmet utan vårdare.


Detta är viktigt. Regeringens förslag till FRA 2.0 suger. Ingen vill ha det. Alla tycks mena att det är dåligt. Detta förslag kan helt enkelt inte läggas fram för riksdagen.

Där är vi just nu.

Låt mig så bredda bilden något.

Det finns, med rimlig tolkning, alltid en möjlighet för vår regering att bedriva viss underrättelseverksamhet för rent militära syften och för kontraspionage / rikets säkerhet i utkanten av vad som normalt sett anses vara acceptabelt. Om det sker under noga kontrollerade former – och om det strikt hålls inom den militära och/eller polisiära kretsen, vill säga.

Men – FRA är, till skillnad från vad många tror, en civil myndighet.

Och som civil myndighet så måste den med nödvändigthet och fullt ut leva upp till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna – och till reglerna för EU:s inre marknad. Inga undantag medges. På båda dessa punkter är FRA ett stort no-no. FRA:s verksamhet är helt enkelt inte förenlig med EG-rätten.

FRA-lagen är alltså olaglig i Sveige under den överföring av makt och lagstiftning till EU som politikerna själva varit med och röstat fram.

Nu är regeringen ute på verkligt tunn is.

FRA 1.1 är inte en acceptabel lag. Det har regeringen själv accepterat med på i och med att den gick med på 15-punktkompromissen. Och denna kompromiss, FRA 2.0, är i den utformning som regeringen presenterat oacceptabel för alla – både för integritetsvänner å ena sidan och för polis och underrättelseväsendet å den andra.

Försvarsminister Tolgfors har alltså lyckats presentera ett förslag som både är integritetskränkande och ineffektivt. Hur klantig får man vara?

Det är knappast en överdrift att påstå att Försvarsdepartementets förslag till FRA 2.0 är sänkt redan innan det är sjösatt. Regeringen kan inte ens låtsas som om det regnar. Gör den det, då kommer alla att slita både förslaget och regeringen i stycken.

Så vad skall den stackars regeringen då göra?

Här är mitt förslag till vad som kan åstadkommas under rimligt ordnade former och med viss bibehållen värdighet från regeringens sida.

1. Riv upp FRA-lagen.

2. Ge den rent militära signalspaningen till försvaret.

3. Låt Säpo hantera den avlyssning som rör kontraspionage och rikets säkerhet i ett icke direkt militärt perspektiv.


Jag tror faktiskt att detta kan ske helt utan lagändringar och inom ramen för dagens kontrollfunktioner för Säpos verksamhet. (Dessa kontrollfunktioner är ju trots allt utarbetade utifrån konkreta exempel på missbruk och bör vara någorlunda väl fungerande. Man kan lära av sina misstag.)

På köpet får man då effekten att vi skiljer på militär och polisiär verksamhet, vilket alltid är klädsamt i en demokrati.

Det finns alltså minst en väg ut ur labyrinten för regeringen. Frågan är dock om den politiska viljan finns? Eller om man hellre går till botten med flaggan i topp?DN
, IDG, HD, SvD, SvD2,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett alldeles eget Nigeriabrev :)

Japp, ett alldeles eget äkta "Nigeriabrev".

Är det på fullt allvar någon som går på detta bedrägeri så förtjänar dom att bli blåsta på pengar.

Här kan ni läsa mer om bluffen "Nigeriabrev".From Miss Juliet komo
 
Hope this mail meets you well, please permit me to introduce my self to you, my name is Juliet komo, I am 22 years old, the only daughter of Late Mr. Konan Komo who was a famous cocoa merchant based here in Abidjan ,the Economic capital of Ivory Coast ( Cote D'ivoire). I am seeking for your assistance to help me transfer the sum of ( $10,500,000.00 ) Ten Million Five hundred Thousand United State of American Dollars that I inherited from my late father to your  bank account . 
 
I am willing to offer you 15% of the total fund as a mode of compensation after the transfer for your time and effort. All the necessary documents concerning this fund is intact. please get back to me asap for more details concerning this fund and I will equally send you my photos so that you will see and know whom I am.
 
If you agree on this propsal and ready to assist me please indicate by furnising me with your phone and fax numbers including your full address to enable easy communication between me and you. Waiting for your cooperation.
 
Yours Faithfully,
Miss Juliet komo.Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nätverket "Svart Måndag" - Ursäkta röran, vi mobiliserar.

Det har idag bildats 4 lokalgrupper av Nätverket Svart Måndag på facebook.

Det vi ska försöka göra är att lokalförankra motståndet till alla dessa integritetskrävande lagar och förordningar, så alla snabbt kan komma i kontakt med andra personer i närheten som också aktivt vill göra något åt den situation staten och EU håller på att tvinga in oss i.
Under sommaren och hösten har det varit lite centralstyrt från några få platser/personer och detta vill vi förändra nu så att inget längre hänger på 3-4 stycken som arbetar.


Nätverket Svart Måndag (NSM)
arbetar sam- och opolitiskt tillsammans med privatpersoner, opinionsbildare, politiker och andra organisationer för att riva upp dessa integritetskränkande lagar och förordningar genom att påverka beslutsfattare i rätt riktning.
Kan inte de beslutsfattare som idag sitter på positionerna göra detta så arbetar vi för att byta ut dem mot personer som faktiskt VILL ha ett fritt och öppet samhälle.
Där lagar skrivs med europakonvention och grundlagen som en bas att stå på istället för idag, de klipp- och klistrar åtgärder för att åtminstone inte uppenbart bryta mot de mänskliga rättigheterna.


Vi hade ett möte idag där Piratpartiet och Junilistan närvarade med representanter och vi har fått intresseanmälningar från personer inom folkpartiet, centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet som också på något vis vill hänga på den kampanj som är i startgroparna.
Vi hoppas på svar från moderaterna och socialdemokraterna också, detta ligger ju även i deras intresse, även om en del helst vill att debatten lägger sig.Följ med oss in i framtiden
.


Niklas Starow - officiell talesperson för NSM.(NSM's officiella logo)

NSM-Stockholm
http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=65295792847

NSM-Göteborg
http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=132720480593

NSM-Syd
http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=57341181967

NSM-Övriga Sverige
http://www.facebook.com/groups.php?id=757353109#/group.php?gid=54586651730


Huvudsidan för Nätverket (på facebook)
http://www.facebook.com/groups.php?ref=sb#/group.php?gid=31842635072


PS!
Om ni undrar över hemsidan så arbetas det febrilt med att återställa materialet, jag är ingen IT-tekniker så jag kan tyvärr inte komma med några uppdateringar idag, men vi hoppas vara igång med åtminstone forumet inom några dagar och sedan en funktionell hemsida nästa helg.


Pinged at Twingly, Intressant

DN's nyhet kom faktiskt efter att mötet och delar av kampanjen var officiell.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Svart Måndag-mötet med Junilistan och Piratpartiet om integritetsfrågor under EU-valrörelsen kommer att få en liten twist.

Det var meningen att vi skulle samlas idag för ett informellt möte med olika politiska partier för att diskutera hur vi ska föra fram integritetsfrågor under EU-valrörelsen.

De som kommer att närvara är representanter från Nätverket Svart Måndag, Junilistan och Piratpartiet.
Finns en möjlighet att det kommer folk från miljöpartiet och vänsterpartiet också, de svar jag fått därifrån är att många redan var bokade på annat håll, men de skulle skicka frågan vidare.

Men i sken av DN's artikel idag har jag bjudit in både Sydsvenskan och Skånska Dagbladet att närvara på mötet så de själva kan se hur vi nätverkar.

Mötet kommer fortfarande att handla om integritetsfrågor under valrörelsen, men vi i nätverket kommer naturligtvis också att svara på frågor om det DN påstår.

Om medlemmar från några politiska partier (som centern, moderaterna, folkpartiet och socialdemokraterna) eller andra opinionsbildare hinner slänga på sig ytterkläderna och komma till mötet, så håller vi till på Cafe Aningen Godare på Jakriborgsområdet i Hjärup från klockan 14.00

Man tar sig dit genom att ta pågatåget som stannar i Hjärup (alltså inte direkttåget Malmö-Lund).

Kommer man från Lund
måste man gå under spåret till andra perrongen, där ser man en portal som man ska gå igenom och sedan följa vägen rakt fram ca 75 meter och då ligger fiket på höger sida.

Kommer man från Malmö stannar man på rätt perrong och behöver då bara gå genom portalen och rakt fram.

Varmt välkomna.
Niklas Starow - talesperson för Nätverket Svart MåndagUppdatering!

Sydsvenskan kom till mötet och vi hade en väldigt bra diskussion runt det arbetet som ligger framför oss, om det blir en artikel om det törs jag inte svara på, men jag kommer att fortsätta bjuda in gammelmedia till de flesta av våra möten för att visa transparens, så vi kanske slipper artiklar som DN's i fortsättningen.

Tack till Junilistan och Piratpartiet för att ni skickade representanter och tack för intresseanmälningarna från vänsterpartiet, folkpartiet, miljöpartiet och centerpartiet.
Pinged at Twingly, Intressant

Fler som skriver:
Odsvall, Tomas Sida, Framtidstanken, Gay globetrotter, Deep Edition, FF&F, Svensson, Mitt i steget, Amanda Brihed, Klara, Badlands Hyena, Cautionary Revelation, Opassande, Mina Moderata Karameller, HAX, Hartman, Lite av Varje, Drottningsylt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

En välregisserad artikel från DN, där allt som inte talar för en "konspiration" mot FRA-Lagen döljs av reportrarna..


I DN läser jag idag
att jag har varit med om en välregisserad konspiration för att fälla FRA-Lagen.


Jag mottog ett telefonsamtal från den ena av reportern för några veckor sedan med anledning av artikeln om mig i Sydsvenskan 17/2.

Efter några förberedande frågor så gled intervjun in i vad som närmast kan liknas vid en fiskeritur, där fråga efter fråga handlade om vilka vi samarbetat med, om några står bakom rörelsen.
Jag svarade så gott jag kunde, men fick mer och mer känslan av ett förhör än en intervju där flera av frågorna var direkt ledande.

Nu när man läser det som blivit resultatet efter vad som verkar vara månader av "grävande" blir man lite ledsen.

Jag kan sammanfatta mitt svar med att det är en hög med smörja.
Det är vantolkningar, det är insinuationer och framför allt så har de undanhållit grundläggande fakta i sin artikel eftersom det inte skulle stämma med den bild de försöker förmedla.

Jag har filat på en replik till DN så jag vill inte skriva för mycket just nu.Fler som skriver:
Odsvall, Tomas Sida, Framtidstanken, Gay globetrotter, Deep Edition, FF&F, Svensson, Mitt i steget, Amanda Brihed, Klara, Badlands Hyena, Cautionary Revelation, Opassande, Mina Moderata Karameller, HAX, Hartman,

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

RSS 2.0