Happy birthday, din födelsedagshyllning är upphovsrättsskyddad.

Sången "Happy birthday to you" är copyrightskyddad, så vill du sjunga den offentligt till en god vän och Time Warner får reda på det kan du bli skadeståndsskyldig.


Sista systern Hill (melodiförfattarinnan) dog 1946,  vilket skulle göra att den bara har 7 år kvar i europa som upphovsrättskyddad,  men nu vill som sagt  upphovsrättsindustrin utöka detta med 20 år (från 70 till 90 år efter upphovsmannens död)
Så vi får gott vänta med att sjunga den gratis till år 2036 om industrin får som den vill.


DN skriver.
"Warner och de andra upphovsrättsparterna kring "Happy Birthday to You" drar in cirka 5.000 dollar per dag på bara melodin från förrförra seklet. I åtminstone över två decennier till."


Och nej, det duger inte att sjunga "Ha den äran idag" eftersom både melodi och text var för sig och tillsammans är upphovsrättskyddad.


I praktiken innebär detta att melodin som systrarna Hill skrev 1893 inte blev fri att spela gratis förrän 143 år senare efter att ha först varit gratis i ca 30 år innan någon fick för sig att copyrightskydda den.

Krångligt?
Jag vet, men jag tror det är meningen också.

Och innan du slår sönder min förklaring, kolla efter så din egen verkligen stämmer, det finns gott om förklaringar och teorier om låthelvetet.

DN.


FarmorGun, Örat mot rälsen,
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0