Och i Jan G's dryga skugga chattade Universals VD om IPRED + Första fildelningsrättegången.

Per Sundin, VD på Universal chattade med tittare i TV4 nyhetsmorgon den 24'e.
Är det en slump att Jan Guillou's chat dränkte den nyheten eller börjar bloggdrevet bli lite väl enkelspårigt i sin rapportering?
Hursomhelst, här är chatten:

Mr DLL: Är det rimligt att man med IPRED lagen skapar en privatpolis i Sverige? Är det ok om andra grupper i samhället också skaffar sig privatpoliser?
Per Sundin: Det handlar inte om en privat polis utan om rätten att få betalt för utfört arbete. Det är också domstolar som bestämmer om det finns grund för att lämna ut ipadressens ägare.

Väl inövat svar, men med erfarenhet från andra länder och Beartice Asks uttalande (som Rick Falkvinge och DN skrev om) så vet vi idag att lagen syftar på att driva in pengar med bara en (lätt förfalskningsbar)skärmdump som grund.Ghosthack: Du sa just att det finns bra tjänster för film och musik, så att man kan ladda lagligt. När det kommer till musik finns det allternativ. Men när det kommer till film, finns det inga allternativ till nedladning och till gång till matrial från andra regioner... Som vanligt har ni bara sopat av toppen på berget under mattan. Till skilnad till Erotik/Porr brancen som har pumpat in miljarder för att utvekla Internet har ni från resterade branchen bara tillfört paranoja och ett hårdare Internet.
Per Sundin: Jag har ingen erfarenhet av porr branschen men precis som du skriver så finns det idag väldigt många bar tjänster för musik och jag vet också att det väldigt snart kommer detsamma för film. mvh Per

Väldigt bra svarat, men märker ni att Per inte svarar på frågan utan bara reflekterar över kommentaren om porr och sedan vagt refererar till tjänster andra brancher har skapat som ett led i utvecklingen?

Sedan brakar det loss med allsköns idiotier

Vad sägs om denna:


Trådlöst: Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per

Det kanske är osmart att inte skydda sitt trådlösa nätverk, men det är inte olagligt.Jag letade efter sajten som genererar falska skärmdumpar för en annan fråga i chatten när jag snubblade över domslutet över Sveriges första fildelningsrättegång 2005, vilket är mycket intressant, speciellt för oss nytillkomna bloggare och bloggläsare så vi får en historik att gå på.
(Bloggen Opponent är läsvard om ni vill fortsätta läsa om chatten med Universalchefen.)

(Västmanlands tingsrätts dom 2005-10-25, mål nr B 1333-05).

Tingsrätten konstaterar att det får stora konsekvenser för filmindustrin om en film görs tillgänglig för allmänheten på internet.
Olagligt material kan på detta sätt spridas snabbt och nå många vilket innebär stora ekonomiska förluster för rättighetsinnehavarna.
Detta talar för att man bör se allvarligt på dessa brott. I förevarande fall, konstaterar tingsrätten, har det dock rört sig om endast en film som funnits tillgänglig under en förhållandevis kort period och i målet har det inte framkommit annat än att nedladdning har skett vid ett tillfälle, även om möjligheten funnits för fler att ladda ned.
Den tilltalade har inte gjort någon ekonomisk vinning av sitt agerande på annat sätt än att han kunnat få del av andras filmer.
Han har inte bedrivit någon form av kommersiell verksamhet. Vid en samlad bedömning av brottet som sådant och omständigheterna i det specifika fallet finner tingsrätten att påföljden bör stanna vid ett inte obetydligt bötesstraff.
Den tilltalade dömdes till 80 dagsböter. 


Domen är överklagad28-åringen blev som bekant frikänd i hovrätten.
Detta eftersom hovrätten underkände bevisningen som bestod av kraftigt beskurna skärmdumpar där man inte kunde se vare sig datum eller tidpunkt.
Vilket för mig visar hur långt ifpi är beredda att gå, de har ju uppenbarligen inga betänkligheter när vad gäller att förändra bevisen.
45-åringen som senare blev fälld även i hovrätten dömdes till 20.000kr i böter, vilket i praktiken stoppade jakten på fildelare i Sverige eftersom man inte kan begära husrannsakan om brottet inte ger påföljden fängelse.Luf skriver i VLT.
Bahnhof tänker inte lämna ut IP-nummer skriver Metro.
Och detta är det som (i skrivande stund) gammelmedia har skrivit om IPRED det senaste dygnet enligt google?

Desto mer i Bloggsfären.
Christian Engström skriver om Svenska föreningen för Upphovsrätt,
Bloggen Bent berättar att debatten har låst sig så hårt nu att det är svårt att bena sig en oberoende väg genom den utan att reta upp ena eller båda grupperna, men det måste göras. (rekommenderas)
Nihao Kenny om Guillou-chatten, Oscar Swartz likaså.
Opassande kommenterar chatten med Per Sundin.
Pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hittade du länken till <a href=http://piratbyran.org/bevismaskinen/>Bevismaskinen</a>? Där var den i alla fall.

2008-11-26 @ 11:20:19
Postat av: bjorn

Väst måste vinna

Jag är ju född ond i personligheten.

Krossa humanistpacket. Psykiatriker som sa finnarna hade aldrig vunnit mot ryssarna om det inte fanns psykopater.

Kina

Västarmé= bara förinta packet (biokemiskt mm)

Sätt in biokroppar el nåt (håll fred med våra ryska bröder)

Han kineserna det är ju ett ont pack

Bäst är ju en superallians= usla, väst, japan, korea, tiawan (frihetsalliansen)

2008-11-26 @ 14:23:31
Postat av: bjorn

Kina frihets plikt att utrotaBryter mot friheten

Lös in samtliga affärskontrakt i USA(köper ju upp)

Högsta noden i USAFörinta nukleärt

2008-11-27 @ 06:54:44
URL: http://www.dagobertsbloggen.blogspot.com/
Postat av: scaber nestor

Bjorn, ta det lugnt, inget "förinta" i kommentarsfältet är du snäll.

2008-11-27 @ 10:00:48
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0