Efterlysning, söker information ang FRA.

Jag har sett denna informationen genom ett tidningsklipp jag passerade förbi i somras, men som jag inte hittar tillbaka till.

Det jag söker är information om FRA och att de inte ens hade civil spaning innan 1994 då de fick ta över SÄPO's egna signalspaning.

Denna informationen skulle (imo) mörda förespråkarsidans argument om att FRA bara blir reglerat i något de alltid kunnat göra fritt eftersom de helt enkelt inte kunnat göra det, åtminstone inte innan 1994.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

pingat på intressant.

Här kan jag ha min egen bloggvägg, men jag nöjer mig med att länka till Falkvinge, vi brukar ändå prata om samma saker.

Kommentarer
Postat av: Kålan

Den här länken är till NyTeknik, tyvärr ligger deras websida nere, men här är google cache; telekom/internet/article401396.ece+site:nyteknik.se+1994+fra&hl=sv&ct=clnk&cd=1&gl=se" rel="nofollow">http://64.233.183.104/search?q=cache:ojAGzWSEnIsJ:www.nyteknik.se/nyheter/ittelekom/internet/article401396.ece+site:nyteknik.se+1994+fra&hl=sv&ct=clnk&cd=1&gl=seDet framgår inte med 100% Tydlighet, men författaren talar dels om "början på 90-talet och 1994. Du kan ju alltid kontakta henne och fråga

2008-11-08 @ 20:32:18
URL: http://argast.nu
Postat av: Lars B

Det finns <A HREF="http://computersweden.idg.se/2.2683/1.94297">en annan artikel i Ny Teknik</A>, där överdirektören Anders Wik framhåller att FRA har sysslat med civil spaning mycket länge:<i>-Under det kalla kriget kom hotet från Sovjetunionen och östblocket. Vi hade en god kunskap och vi följde radiotrafiken ganska problemfritt. Sedan kom kommunikationssatelliterna och vi fick plötsligt en massa ny civil trafik i luften. Så när vi beskrivs som enbart militärt inriktade stämmer det inte. Vi har lyssnat på internet så länge det funnits – via satellit. </i>Kom ihåg att FRA alltid betraktat luften som fri. Är det någon som tror att man då frivilligt skulle ha avstått från eterspaning mot civila mål? Nej, här talar säkert Anders Wik sanning.Peter Bratt publicerade i sin IB-bok 1973 en lista över länder, vars civila krypton FRA lyckats knäcka. Det var bl.a. detta som gjorde att han kastades i fängelse.Det har ju också <A HREF="http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1069963.svd">blivit offentligt</A> att FRA inhämtat diplomattrafik i kabel sedan 1940-talet. Enligt Carl Bildt upphörde denna civila kabelspaning 1991. Naturligtvis har det också handlat om civil eterspaning riktad mot andra länders beskickningar.

2008-11-09 @ 09:41:05
Postat av: scaber nestor

Tack Lars, bra info.Kan det vara så att SÄPO's signalspaning lades över på FRA just för att det bedrevs dubbel spaning?

2008-11-09 @ 10:18:32
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Lars B

Det är möjligt. Samtidigt är det lite motsägelsefullt. Vid delningen av lagrådsremissen 2006-07 uttryckte Säpo sin oro över att FRA-lagen omöjliggör Säpos egen signalspaning:"Säkerhetspolisen bedriver viss egen signalspaning. Verksamheten är inte särskilt omfattande men mycket väsentlig för Säkerhetspolisen. Liksom nuvarande signalspaning vid Försvarets Radioanstalt grundas signalspaningen på bedömningen att etern är fri att avlyssna. / - - -/ En konsekvens av förslaget är därför att Säkerhetspolisen också förlorar sina möjligheter att själv bedriva signalspaning".Uppenbarligen bedriver Säpo sin egen signalspaning än idag. Samtidigt förstår jag inte hur FRA-lagarna skulle kunna påverka Säpos verksamhet.Den ende som uppmärksammat Säpos signalspaning är mig veterligt Mikael Odenberg. Så här skrev han på Staffan Danielssons blogg i våras:"Är det så att vår polis bedriver en oreglerad (och otillåten) signalspaning i etern? Ja, inte vet jag. Men den nyfikne kan ju läsa närmare i det indignerade yttrande som Säpo avgav över lagrådsremissen om försvarsunderrättelseverksamheten. Där skriver man nämligen rent ut att det är just detta som man ägnar sig åt."

2008-11-09 @ 10:54:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0