Euro vs Krona, några snabba jämförelser + Jan Guillou, lakejen?

I DN tas det upp att fler vill byta till euron.
Först och främst vill jag ta upp något som stört mig i flera år men först nu fått en relevans ur argumentationssynpunkt.
Ingen rapportering eller undersökningen om Euron tar upp hur frågan var ställd.

Hur frågan är ställd kan göra en enorm skillnad, den kan tom vara formad för att opinionsbilda.

En neutralt ställd fråga vore:
Anser du att vi ska byta kronan mot euron.

En inte fullt så neutralt ställd fråga är:
Med tanke på fallande kronkurs, finanskris och högre boräntor, anser du
att vi ska byta kronan mot euron.

Jag vet inte hur frågorna är ställda i dessa (av tidningar som redan är euro-positiva) beställda undersökningar, men det är nog läge att börja avkräva dom hela underlaget, inklusive hur frågorna är ställda.



Med detta sagt:
Vi tar några snabba jämförelser.


1. Statsfinanser, har vi bättre eller sämre statsfinanser än majoriteten av Euro-länderna?

2. Arbetslöshet, Har vi högre eller lägre arbetslöshet än de flesta Euro-länder?

3. Inför Euro-omröstningen talades det om från förespråkarna till Euron vad som skulle ske i Sverige om vi inte införde euron, hur många av de farhågorna har besannats?

4. Med egen valuta har Sverige ett räntevapen som baseras på Svenska förhållanden, vilket vi med historien som läromedel kan påvisa har fungerat väl.

5. Är risken med att låta en Europeisk centralbank, som måste ta hänsyn till den större massan folk (boende i Frankrike/Tyskland/Polen/Italien/Spanien), värt den lilla besparingen att slippa växla pengar när man åker utomlands?


Svar:
1- bättre
2-lägre
3-tolkningsfråga, men hoppande kronkurs kan tolkas som negativt eller positivt beroende på vad man anser om krockkuddeeffekten.
4-tolkningsfråga, jag anser att påståendet är korrekt
5-tolkningsfråga, jag anser inte det.



Cornucopia tar upp det lilla faktum att valutaunioner inte är en ny föreeelse, Swedbanks chefsekonom vill ha en ny emu-utredning.

I övrigt är det tunnsått med kommentarer, kan bero på att debatten drunknar i andra idiotier.

 Alla är ju upptagna av att förvånas över att Jan Guillou, mannen som suttit i fängelse pga svensk rättsröta numera gladeligen ställer sig bakom mediemaffian till stöd för en rättsvidrig lag.
Kan ha något med att han numera är en mångmiljonär som på allvar, trots miljoner sålda böcker, tror att han förlorar pengar på fildelning.
Känns konstigt att se en person vända från att konsekvent ha ställt sig på den lilla personens sida i kampen mot statliga övergrepp, numera ställer sig bakom dom och hejar på som en duktig liten lakej.

Som jag skrivit tidigare:

1. Det har aldrig sålts så mycket böcker som nu.

2. Författare har aldrig tidigare i historien haft bättre möjligheter att försörja sig på sitt författarskap än idag.

3. Det enda en författare behöver göra är att skriva bra böcker, det behövs inte ens en förläggare då man kan trycka upp sina egna böcker nuförtiden och sälja med "word by mouh"-metoden eller reklama på egen webbsida.

 


Pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Christoffer

lite svar på dina frågor.

1) varför skulle stadsfinanserna vara ett argument för eller mot införandet av euron. Det är endast om du kan kopla införande av euro mot sämmre eller bättre stadsfinanser som det är relevant.



2) Samma som 1) enda argumentet är om du kan påvisa att det just är får valuta som har orsakat lägre arbetslöshet.



3)I samma veva hur gick det med de "guld och gröna skogar" som EU motståndarna lovade ?



4)JO 500% ränta är ju en bra idé :) vist vi släpper lite av räntepolitiken men samtidigt så skulle vi slippa den 0.5% !"straffränta" som vi har legat med hela tiden. som sagt det är en avvägning.



5)Det är inte bara turister som tjänar på detta. alla bolag som säljer saker i "euroland" måste ta valutaförsäkringar som kostar ett par procent av avtalet. detta kan vara skillnaden mellan att få ett avtal och inte få ett avtal. Och även om man får avtalet så blir det dyrare

Jag mins inte siffrorna men vi pratar om kostnader som mäts i miljarder varje år. Samma sak med svenskar som jobbar i utlandet, det är lite surt om ens lön fluktuerar kraftigt.



Personligen tror jag att fördelarna skulle överväga nackdelarna, men som allting annat i stor skala så är det VÄLDIGT svårt att simulera/beräkna.



/C





2008-11-24 @ 13:01:32
URL: http://blue-green-mess.blogspot.com
Postat av: Lars-Erick

Betr Guillou... tragiskt. Men bekräftar ju den glidning man kunnat ana en tid. Tjänat för mkt pengar, förstås.

Makt och pengar korrumperar.

2008-11-24 @ 14:20:47
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Lars

Konvergensrapport 2008:



Beträffande centralbankens oberoende samt dess integrering i ESCB vid ett införande av euron är lagstiftningen i Sverige, särskilt lagen om Sveriges riksbank, regeringsformen (en del av den svenska grundlagen) och lagen om valuta- och kreditreglering, inte helt förenlig med artiklarna 108 och 109 i fördraget och ESCB/ECB-stadgan. Flera ofullkomligheter kvarstår när det gäller målen för Sveriges Riksbank, främjandet av ett väl fungerande betalningssystem, förbudet mot monetär finansiering, ECB:s roll i betalningssystemens funktion samt inom området för internationellt samarbete, ECB:s och EU:s roll i insamlingen av statistiska uppgifter och deras roll i att utse externrevisorer.



Den svenska kronan deltar inte i ERM II. Sverige har sedan början av 1990-talet bedrivit en valuta- och penningpolitik med flytande växelkurs och fastställda inflationsmål. Efter en kraftig depreciering omedelbart efter det att växelkursregimen med fast paritet avskaffades 1992 har kronkursen rört sig inom ett relativt snävt intervall gentemot den tyska marken och därefter euron. Under den tvååriga bedömningsperioden har kronkursen legat mellan 9 och 9,50 kronor för en euro, med en genomsnittskurs på 9,2 kronor för en euro (SEK/EUR).



Sverige uppfyller inte växelkurskriteriet.



Mot bakgrund av bedömningen av lagstiftningens förenlighet och av uppfyllandet av konvergenskriterierna, samt med beaktande av de ytterligare faktorerna, anser kommissionen att Sverige inte uppfyller villkoren för att införa euron.



http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0248:FIN:SV:HTML

2008-11-24 @ 14:23:45
Postat av: scaber nestor

@Christoffer.





På frågorna 1 och 2 avkräver du mig bevis på att det är just kronan som gör att statsfinanserna är bättre och att arbetslösheten är lägre.



Du vet mycket väl om att det inte går, det man får göra är att helt enkelt jämföra Sverige mot euroländerna, vilket jag gör.





På fråga 3 hävdar du att euromotståndarna lovade guld och gröna skogar, jag vågar påstå att det inte är med verkligheten överensstämmande.





På fråga 4 använder du ett argument mot fast kronkurs när jag inte ens försvarar fast kronkurs, så jag ser inte relevansen.



Och slutligen på fråga 5, javisst är det svårt att beräkna.

När du skriver om de som jobbar utomlands antar jag att du pratar om de som pendlar över landsgränsen, annars så bor man i landet man jobbar i och då märker man av det lika mycket som man skulle bo och jobba i Sverige.

Valutasäkringsavgiften som räknas i miljarder varje år håller jag med om är ett bra argument för euron, men det är inte tillräckligt för att väga upp nackdelarna.

2008-11-24 @ 15:24:31
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0