FRA ska kontrolleras av riksdagen?

I smålandsposten skriver Martin Tunström om hur granskare av myndigheter ska få större befogenheter, vilket visserligen är välkommet, men det som nästan passerade obemärkt var slutet av artikeln där detta står att läsa.


I den beslutade signalspaningslagen får riksdagsledamöter rollen som kontrollanter av en myndighet, FRA. Nu är det vanligt att parlamentariker ingår i olika regeringsorgan och Försvarets underrättelsenämnd har därvidlag inte varit något undantag. Men att lagstiftaren löpande ska följa en myndighet är faktiskt något nytt som inte ligger i linje med det svenska konstitutionella systemet. Rollerna måste hållas isär.
FRA tillhör de facto myndigheterna som länge verkat utan någon stark övervakning. Nu ser även den civila myndighetens FRA ut att få en kontrollmyndighet dit medborgarna ska kunna vända sig. Denna delen av myndighetsinflationen är mer än välkommen.
Min fråga är var smålandsposten fått denna uppgiften från?

Jag vet att det inte är första gången det varit på tapeten att enskilda riksdagsledamöter ska ingå i en granskningsnämnd, men det är första gången pressen skriver så konkret, därför undrar jag om 15-punktslistan börjat läckas ut till väl valda medier, för isf är det dags att hålla både ögon och öron öppna närmaste tiden.pingat på intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0