Så kom Laval-utredningen och ytterligare ett löfte från EU-valrörelsen 1994 är brutet.

Laval-Utredningen har alltså kommit fram till att Sverige måste inskränka sin arbetsrätt.

För de av oss som var med under valrörelsen inför EU-omröstningen så kommer nog de flesta av oss ihåg några av de löften som gavs för att få fram ett Ja till EU.

Ett var just att arbetsrätten inte skulle inskränkas, vilket blev ett av de avgörande argumenten trots att Nej till EG-rörelsen varnade för att det inte skulle dröja länge innan den svenska arbetsrätten skulle naggas i kanten för att senare försvinna helt.

Idag vet vi att den svenska arbetsrätten har naggats hårt i kanten, företag som hyr in personal från ett låglöneland behöver bara visa upp ett papper som visar att personalen har en minimiersättning och att avtalet når upp till minimireglerna.

Detta kan inte (får inte?) kontrolleras av facket utan en skälig misstanke om att denne arbetsgivaren ljuger och visat upp falska papper och då krävs det ett domstolsbeslut, och som vi alla vet så sitter det en hög med politiskt tillsatta nämndemän i tingsrätterna.
Regeringen vill göra gällande att det inte alls är risk för lönedumpning, jag trodde att lönedumpning var en av orsakerna till att regeringen och svenskt näringsliv inte drev frågan hårdare i EU, men ok.

Oavsett om man är för eller mot att begränsa fackföreningarnas makt i Sverige, ska man få bryta mot ingångna avtal på det här viset utan att fråga medborgarna om det är ok först?Förresten, en liten fotnot.
Ett av argumenten som nämnts till att Irland ska göra om sin folkomröstning är att det inte var så stor majoritet som röstade nej till Lissabonfördraget.
"Med lågt valdeltagande och en knapp majoritet, 53 procent, som sade nej framstår motståndet mot fördraget knappast som helgjutet.

Då vill jag påminna om att den svenska folkomröstningen slutade 52,3% Ja och 46,8% Nej

Alltså med mindre majoritet än den Irländska som EU underkänt.Andra om ämnet Laval, arbetsrätten
och EU.
SvD, SR, AB, Newsmill, Zaida Catalán, Rött Hjärta, DI, Markus Blomberg, SvD2, Dagbladet, Sydöstran, JL.Pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0