Emina Karic röjer på svart måndag's blogg

"Se helheten"

FRA läser automatiskt alla bloggar som handlar om myndigheten. Trots det verkar myndighetens omvärldsanalyser fattas något. Kanske borde man i större utsträckning ta hjälp av sina vänner på SitCen. Så här ligger det till: Vi har inte missförstått lagen, vi har inte ifrågasatt signalspaning, vi vet att FRA gör bra saker också. Synd bara att FRA läcker information som är hemligstämplad för att understryka detta.

Taktisk signalspaning är obönhörligt av vikt för militären. Ingen vid sina sinnens fulla bruk ifrågasätter ÖB Håkan Syrén när han i ett försiktigt yttrande påpekar vikten av densamma. Problemet är att FRA inte sysslar med bara taktisk signalspaning. FRA sysslar också med bland annat omvärldsbevakning och -analys, och rapporterar vidare till uppdragsgivare av skiftande karaktär. Värt att notera är att 75% av verksamheten är av civil typ. Militären är inte den enda kunden i FRA-butiken, bara den minst kontroversiella. FRA-bevakar 'det nya hotet'. På ren svenska spionerar FRA på privat kommunikation för att bilda sig en uppfattning om vad som pågår ute i världen. Det är denna verksamhet som är hotad av att en allt större del av kommunikationen går genom kabel, eftersom FRA inte kan spana i kabel. FRA kan bara spana i etern, och när FRA spanar på privat kommunikation i etern bryter FRA mot lagen. Därför behövs FRA-lagen.

Motståndet mot lagen kan tyckas oproportionellt, och FRA har fått ta en del smällar i en debatt som går bortom både FRA-lagen och själva myndigheten. Anledningen till att det blev en yrvaken reaktion är enkel: grodan och vattnet. Myten till trots är inte grodor så korkade att de blir kvar i vattnet när temperaturen stiger; vid en brytpunk kommer grodan att hoppa ur. Parallellen till dagens samhälle är lätt att dra. Den senaste tidens utveckling har lett till flera integritetskränkande lagar på svensk nivå, så väl som på EU-nivå. FRA-lagen är bara droppen som fick bägaren att rinna över. Detta är lätt att se när man granskar bloggare som skriver om FRA ty de bloggar även om PKU, PNR, RFID och mängder med andra förslag som inkräktar på vår lagstadgade rätt till privatliv. Möjligheten att dra denna slutsats kräver dock att man läser bloggar som handlar om annat än FRA. Därför kommer våra kära spioner på FRA för första gången idag inse att vi inte är några blåbär. Våra stackars politiker verkar heller inte vara medvetna om detta så det vore ju trevligt om FRA kan skicka vidare meddelandet till dem. Att låta bli skulle nästan gränsa till tjänstefel om nu spioner kan begå sådana, och med tanke på att källan är öppen vore det knappast kontroversiellt.

11 september 2001, datumet för evigt inetsat i minnet, och avstampet mot övervakningssamhället. Det plötsliga nedslaget av terror mitt i civilisationens hjärta skakade hela västvärlden. Terrorister hade flyttat sin verksamhet från Asien och Afrika, och plötsligt blivit en angelägenhet för alla. Eller ja, alla som räknas. När fronten låg i fattiga länder gick det väl an; nu var det på hemmaplan. I en oavvägd ryggmärgsreaktion började politiker i väst avskaffa demokrati. Militär hjälper inte mot 'det nya hotet', utökad övervakning var svaret. Visserligen hade utvecklingen som sådan börjat ännu tidigare, men nu accelererade det. Att skräcken än i dag håller i sig är smärtsamt uppenbart när underlag till politiska beslut granskas närmare. Politikerna pratar ofta om terror, organiserad brottslighet, terror, och nämnde jag förresten terror?

I en tideräkning när många tack vare den nya tekniken så gott som dagligen korsar rikets gräns har samtidigt i invånarnas huvud det gamla 'Ryssen kommer' fått tillägget 'på en stunds samtal'. När Jante, en ryss och en amerikan (nej, det slutar inte som du tror) sitter i samma chattrum och diskuterar vansinnet den egna regeringen håller på med, sker en förbrödring bortom vad våra politiker kan greppa. När övervakningsnojan griper tag i våra politiker skakar vi på huvudet i takt, trots att många mil skiljer oss geografiskt.

Något yrvaken är Jante visserligen. Vissa tappra själar har nu länge försökt uppmärksamma Jante på de små stegens tyranni. Jante har tyvärr varit insvept i en mysdröm om ett Sverige som inte längre finns - om det ens någonsin funnits. Han hälsar dock att han vill ha tillbaka sin snuttefilt, och sitt trygga demokratiska Sverige. Den fasta blicken må i denna stund vara riktad mot FRA, och proposition 2006/07:63, men Jante har börjat drömma stora drömmar. Van vid det svenska systemet och grupparbete tar han nu hjälp av sina vänner som är mer bekanta med övervakning och bevakning av medborgarrätt. Därför kommer Jante tillsammans med sina vänner John, Heinrich och Francois den 11 oktober att göra gemensam sak mot vansinnet genom manifestationen Freedom not Fear. Samtidigt passar Jante på att göra sig nya vänner i andra delar av världen. Upproret är här för att stanna. Där står Jante på barrikaderna och gastar "Släpp mitt sms!", men vet samtidigt att fighten inte är begränsad till sms.

Det här upproret handlar om demokrati. Att göra integritetsskyddande tillägg till FRA-lagen är att ge den livlösa, blödande och vid det här laget sjukligt bleka demokratin lite rouge på kinderna. Nej, det är dags att ge demokratin ett tryckförband, följt av intensivvård, och en vilsam vistelse på valfritt semesterparadis. Det räcker inte att att vända utvecklingen i FRA-lagsfrågan. Vi behöver vända utvecklingen i andra frågor också. Mer demokrati, mindre övervakning. Erase and rewind, 'cause I've been changing my mind - som Cardigans skulle sjunga. Och de raderna är ju trots allt bättre än He's making a list checking it twice, gonna find out who's naughty or nice.

Se, där borta i horisonten, där skymtar friheten och demokratin. Följ med du också!

Emina Karic
Nätverket Svart Måndag



Där har vi en framtida ledare som folk kommer att lyssna på och jag är glad att kunna kalla henne min vän.

Kommentarer
Postat av: Emina Karic

Nej, du.. :D Inte är det jag som är ledare. Jante leder, jag följer. :D We are all HAX.

2008-07-30 @ 21:27:40
URL: http://www.svartmandag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0