Hittade en bra kommentar om finanskrisen på europabloggen av Nils Lundgren (jl)
Storbritanniens premiärminister är mannen för dagen genom sin hantering av finanskrisen i det egna landet. Han såg ljuset snabbare än andra politiska ledare och handlade snabbare. Nu följer andra länder efter, både USA och euroländerna.
Här i Bryssel talas nu vitt och brett om att finanskrisen visar att EU:s samarbete måste förstärkas. Det spelar ingen roll om det är en finansiell tsunami eller en marin. Slutsatsen är alltid densamma. Mer makt till Bryssel!
Men tänk efter. USA är en monetär och politisk union med alla de maktresurser som EU-kramarna vill ge till Bryssel. Det har inte hjälpt alls. Det är där krisen började och en tvekande, långsam och valhänt hantering har tillåtit situationen att förvärras i flera veckor (eller i drygt ett år, om man så vill). Och i Europa? Hur hade det gått om alla EU-länder hade varit med i eurozonen och varit underkastade en central ledning. Då hade Angela Merkel och Nicolas Sarkozy suttit och lett ändlösa förhandlingar om vad som borde göras. Framför allt den tyska ledningen har ju helt saknat lyft och statsmannaskap under denna kris.
Nu kunde Storbritannien gå fram på egen hand, kreativt och modigt. Detta är vad Junilistan tror på. Institutionell konkurrens! Självständiga länder tävlar om att finna goda lösningar och de flesta följer efter det land som lyckas bäst. Euroländerna har inte visat någon större framåtanda, samtidigt som Schweiz och Norge, som inte ens är med i EU, har medverkat aktivt i processen.
Jag gillar inte att bara kopiera över utan att kommentera, men jag har inte mycket att tillägga egentligen.
pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om finanskrisen, EMU, EU, junilistan, Nils Lundgren, europabloggen, Storbritannien, Norge, Schweiz
Man får inte heller glömma att det står luthersk evagelisk tro i grundlagen, su=
och luther skrev judekritisk bok om att judarna var giriga och roffarmentalitet mm.
Och man ser empiri även idag.
Sen staten Israel är även jag kritisk till. Bättre dom får en ö i västindien tex.