I många länder avkrävs personligt ansvar av en politiker, i Sverige kan en politiker göra karriär på att hålla sig oanträffbar.


Vi såg det i FRA-debatten, väldigt få politiker brydde sig om att svara på de mail som de fick och då menar jag inte de 6 miljoner mail de fick av ca 30.000 mailare.
Jag menar de personliga mailen som jag och hundratals andra bekymrade medborgare skrev där vi kom med helt befogade frågor, men där bara ett fåtal i riksdagen valde att svara.

En grov kalkyl är att av de 143 riksdagsledamöter som röstade igenom FRA-lagen är det bara ca 15 som valt att motivera sitt beslut, resten har avstått och detta kan man känna igen i flera andra kontroversiella omröstningar i plenisalen, att det är ofta samma personer som alltid antingen har låtit sig bli utkvittade eller som röstar med partilinjen enbart för att försvinna in i riksdagshusets korridorer och in på ett rum vars dörr förblir låst, bevakad av sekreterare och ibland även vaktpersonal.
Jag har hört skräckexempel på personer som inte är med på mer än ett tiotal omröstningar under en hel mandatperiod.


Med sajten www.riksdagssvar.se har samtliga riksdagsledamöter blivit ombedda att svara på fem enkla 1X2 frågor om FRA-lagstiftningen.
Där kan vi enkelt sålla ut vilka dessa ovanstående personer är, genom att jämföra vilka som inte svarat - med närvaron i plenisalen den senaste mandatperioden.


Man skulle tro att Socialdemokrater, MP och vänsterpartiet skulle vara mer benägna att svara på detta men av de partierna är det bara vänsterpartiet som sticker ut från mängden tätt följt av miljöpartiet.
Detta trots att påminnelser gått ut och försök till telefonkontakt har skett, i många fall har det stannat vid respektive riksdagsledamots sereterare.Detta är dock inte nytt,  cnab på riksdagssvars forum berättar:

Jag har under tre riksdagsval (1998, 2002 och 2006) per email och telefon ställt 5-6 frågor till de 349 ledamöterna och deras ersättare. Frågorna handlade om de enskilda ledamöternas inställning till de problem som funktionshindrade möts av i samhället. Vi upptäckte i vårt arbete att de socialdemokratiska och moderata ledamöterna uttryckligen förbjöds att svara på våra frågor under hela den här 12-årsperioden.Svensk politik har ett stort problem idag
, politiker som vill fortsätta hålla sig undan och en alltmer vaken väljarkår som börjar ställa krav och ansvar.

Och vad ser vi för resultat?
FRA-lagstiftning, kontroll av internet och Mysteriet med de osynliga politikerna.

Så, vad ska vi göra för att vända trenden?

Lika enkelt som det är svårt.


Den enkla biten:

Skriva och berätta om det varhelst man kan.

Den svåra biten:

Få folk att lyssna.
pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Och även jag överlevde 80-talet, försök inte skrämma mig med terrorism.

Kommentarer
Postat av: Mike

Jo och en annan grej om man gör en Jo anmälan får man som svar att man får inget yttrande i fall av enskild individ..Om man gör en kollektiv Jo anmälan får man som svar att yttrande endast görs i enskilda fall.Du har så jävla rätt dom har tillochmed polerat byråkratin så det ska passa deras oansvariga lata rövar.

2008-10-19 @ 22:35:13
Postat av: Alina

Godnatt hoppas du haft en trevlig helg!

2008-10-19 @ 22:40:40
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: Dennis Nilsson

Man kan göra som man gjorde i de första demokratierna i de grekiska stadstaterna, för ca 2 000 år sedan, när dåtidens politiker blev för högmodiga. :-/Där röstade folket för vilka politiker/makthavare de inte tyckte om, tvärt emot vad man gör idag. De politiker/makthavare som fick flest röster fick gå i exil, och lämna landet. De som får minst får “jobbet”.Den metoden skulle fungera mycket väl idag, och skulle öka valdeltagandet rejält.

2008-10-19 @ 23:27:31
URL: http://dennisstartrek.blip.tv
Postat av: Lars-Erick

skriv i tidningarna o tala om att ledamöterna inte vill svara.

2008-10-20 @ 10:27:06
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0