Kosovo, Serbien, KFOR och det internationella samfundets hyckleri om Georgien/Sydossetien.

Vi kan från början konstatera en sak.
KFOR är NATO-ledd, Sverige tillhör inte NATO och ska därför inte stå under NATO-Befäl.

Det finns en del som är mot Afghanistaninsatsen men för Sveriges närvaro i Kosovo och där får jag återigen säga att jag inte har något mot svensk utlandstrupps närvaro som fredsbevarande styrka, men den SKA stå under FN-flagg och inget annat.
Däremot tycker jag det är svagt att inte konna bedriva en rak linje, är man mot att Svensk trupp står (i praktiken) under NATO-befäl i Afghanistan bör man ha samma åsikt om insatsen i Kosovo.


Nu till Kosovo/Serbien-konflikten.
Jag tror många känner till bakgrunden till konflikten, varför NATO bombade och varför soldater än idag måste skydda minoriteter i Kosovo mot UCK.

Men i korthet:
Kosovoprovinsen blev Serbiskt territorium på 1100-talet men har varit bebott av serber sedan ca 600 evt.
Sedan dess har de slagits mot Osmaner och Albaner om just denna jordplätt, under WW2 slogs serbien på de allierades sida medan det då Italienkontrollerade Albanien fanns på axelmakternas sida och gissa var de slogs nånstans? Jupp, Kosovo....

Som i många andra konflikter finns det bara mer eller mindre skyldiga och inbördeskriget i forna Jugoslavien är inget undantag, Serber, Kroater, Bosnier och Albaner gjorde sig alla skyldiga till krigsbrott, Serbiens var snäppet värre men det fanns ingen oskyldig part.

Kosovos självständighet som följt av detta ser inte jag som rättfärdigt, speciellt som statsbildningen inte kan skydda dess minoritetsbefolkningar och kräver mångmiljardstöd årligen till en regim som till stora delar består av den gamla UCK-gerillan, så det som många stater gjort är att de belönat den sorts terror man gick in i landet för att stoppa.

Idag har 60 länder stöttat självständighetsförklaringen, men det lämnar ganska många länder som inte gör det.

En av de saker jag ser som enormt hyckleri i Kosovofrågan är att samma stater och personer som berättar för Kurderna att de inte får deklarera självständighet i norra Irak för det riskerar stabiliteten i området, gladeligen stöttade Kosovos självständighet.

Innan Kosovo ska erkännas som självständig stat finns det ett antal som har företräde.


För ett fritt Tjetjenien.

För en självständig Palestinsk stat

Kurdistan!


Sydossetiens folkomröstningar (1992, 2006) om självständighet ska respekteras av det internationella samfundet.
Skillnaden mellan Sydssetiens och Kosovos självständighetsförklaringar är att Sydossetien haft befolkning i området och i praktiken styrt där sedan mongolerna tvingade bort den ossetiska befolkningen från deras tidigare område.


Där har vi återigen ett enormt hyckleri, Erkänner man Kosovos självständighet förlorar man mycket trovärdighet om man inte erkänner Sydossetiens, trots att Sydossetien har verkliga historiska skäl till sin.

Men framför allt ska Assyrier/Syrianer få ett land, gudarna ska vet att de förtjänar det.Bakgrundsfakta till ovanstående hittar ni bland annat här:
Kosovo
KFOR
SydossetienImorgon - Palestinakonflikten, det lär bli ett getingbo i vanlig ordning.


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: sdfghj

din fakta kopiera du den på ett flingpaket i belgrad eller? ta reda på "FAKTA" innan du postar nå skit som du inte har någon aning om. kosovo har alldrig varit serbdominerat och majoriteten av befolkningen i kosovo sen urminnes tider har alltid varit kosovo albaner. hyckleri? knappast kallar det rättvisa.

2010-05-18 @ 22:12:40
Postat av: scaber nestor

Kommentaren frän signaturen "sdfghj" raderas pga obotlig dumhet.

2010-05-19 @ 00:01:49
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0