Jag är glad å miljöpartiets vägnar, men statistiknörden i mig skriker och drar sitt hår i förtvivlan.

Undersökning efter undersökning där man ställer frågor på olika sätt och svaren presenteras enligt beställarens anvisningar.
Det är vad jag ser i tidningarna dagligen.

Fluktuationer mellan de olika undersökningarna är helt enkelt för stora för att någonting ska kunna kallas som "statistiskt säkerställt".


Nu senast är det en undersökning som ställer frågan till 600 Stockholmare:
”Vilket politiskt parti tror du bäst kommer ta tillvara på dina intressen för en bättre stad att leva i?För det första, 600 deltagare?

Det borde, i en stad av Stockholms storlek, vara minst 1000 tillfrågade för att resultatet ska ha någon som helst bäring, i bästa fall kan man se tendenser när det handlar om ett så litet antal.


För det andra, vilken jävla fråga.

Hur kan man formulera en sådan fråga och fortfarande känna yrkesstolthet som statistiker?
Jo självklart är det uppdragsgivaren som hjälper till att formulera frågorna, men den är som gjord för att bli styrd åt ett visst håll.
Allt beror på hur frågorna innan sett ut, tex: "Behöver vi behålla stora grönområden eller behöver vi bygga bostäder", "Föredrar du Bil- eller kollektivtrafik", "Ska vi bygga på höjden eller utöka utanför tullarna?" och som länk 2 visar så verkar frågorna ha formulerats på just ett sådant sätt.

Och i detta fallet verkar de formulerats på ett sätt som gynnar Moderaterna och Miljöpartiet.


Jag är glad å Miljöpartiets vägnar, men statistiknörden i mig drar sitt hår i förtvivlan.


Det finns ett talesätt som säger:
"Det finns lögn, förbannad lögn och statistik"

Jag säger att siffror aldrig kan ljuga, det handlar bara om hur frågan är ställd och hur svaret redovisas.Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Nisse

Det ringa antalet intervjuade spelar dock inte någon större roll för den heta potatisen i mätningen, d.v.s. att miljöpartiet får ungefär dubbelt så stort stöd som socialdemokraterna i denna specifika fråga.Poängen med ett större antal intervjuade är att man kan uttala sig med statistisk säkerhet om allt mindre siffror. Större skillnader, som den mellan S och Mp, bör dock inte påverkas mycket av valet mellan 600 och 1000 - som för övrigt är en vanlig siffra för rikstäckande undersökningar; 1.000 av 9 miljoner eller 600 av 1 miljon, vilket ger pålitligast resultat?Håller dock med om att denna undersökning, tack vare frågeställningen, inte går att använda till särskilt mycket.

2009-12-07 @ 22:26:50
Postat av: Elias Giertz

Statistik är som en bikini. Den visar det man vill, men döljer det mest intressanta.

2009-12-08 @ 16:28:14
URL: http://elkers.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0