Låglönelandet Sverige.

Vi får då och då berättat för oss att Svenskar har för höga löner, att företag hotar med att flytta utomlands etc.

Ändå gör företag sällan det.

Olle Wästberg, vars nyhetsbrev jag prenumererar på, berättar det på några få rader vad debattörer i Sverige misslyckas med i hela följetonger av debattinlägg.
Svenskarna borde ha högre löner

För en tid sedan var jag på det nya KostaBoda Art Hotel (värt ett besök!)och talade hos Sydsvenska handelskammaren om hur företag kan dra nytta av det svenska varumärket.

Ett av de närvarande företagen berättade hur hans företag nu tagit hem jobb från Danmark. De svenska lönerna och andra kostnader var lägre än de danska.

I Dagens industri säger tillväxtföretagaren Peter Lindgren: ”Sverige är ett lågkostnadsland. Idag är trenden att flytta produktion från östländerna och Kina till Sverige”.

En del av detta speglar produktivitet och att ett väl fungerande samhälle blir billigare. Men mest att svenska relativlöner har sjunkit. Det är inte lika bra som det verkar. Tvärtom. Sveriges framtid ligger förhoppningsvis inte i att bli ett låglöneland, utan ett land där de arbetande har internationellt sett höga löner tack vare kompetens, stort kapital- och kunskapsinnehåll i produkterna.

Låga löner är i grunden ett tecken på för dålig konkurrenskraft.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Sandra

Jajamen :) det är bara att höra av dig efter jul om du vill förändra den lite. Kan ju vara kul med omväxling.

2009-12-17 @ 03:34:44
URL: http://jigglyxoxo.blogg.se/
Postat av: Lars-Erick F

Se där! När jag läste din rubrik tänkte jag tipsa dig om Olle Wästberg, och så visade det sig att det var hans månadsbrev du just läst!Visst är Olle W läsvärd! En trygg socialliberal, med god analysförmåga och skärpa i synbart hovsamma formuleringar...

Oj, vad jag saknar den sortens personer i dagens fp. Ja, över huvud taget saknas personer med Olles kombination av kunskaper och säker ideologisk grund bland dagens ledande politiker inom alla partier.

2009-12-17 @ 09:11:50
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: apocalypse nowish

Vet inte riktigt vad detta är grundat i för undersökningar, än så länge stämmer dock inte påståendet att företag flyttar till Sverige pga låga kostnader, tvärtom.Sedan beror det på vad man menar med "löner". Ser man vad vi kan köpa för pengarna är de flesta människor, även de s.k. "rika" underbetalda i Sverige, men detta har rätt lite med lönenivån att göra. Istället är det skatterna, regelverket etc. som är i vägen. Men viktigast att tänka på, speciellt inför framtiden, är att den basala produktionen d.v.s. vad vi faktiskt producerar, minskar och kommer troligen att fortsätta minska vilket betyder att vi blir fattigare. Att då prata om högre löner är rent vansinne. Istället borde lönerna sjunka alternativt måste producering öka markant. Inget av detta är möjligt med vare sig dagens vänsterregering eller framtida dito.Sverige är på dekis i jämförelse med många andra länder, bara att acceptera att så är fallet och rätta sig därefter.

Postat av: Scaber Nestor

@ A.NDet är väl främst från EU-länder som företag slår över produktion hit, även baltikum där banksystemet och ekonomin är slagen i spillror är det osäkra kort att producera saker där.

2009-12-17 @ 09:57:19
Postat av: RedLib

Jup, när klasskampen dör startar marschen mot bananrepublik... förlåt, bananmonarki.strejkförbud, medlingsinstitut, en arbetsmarknadspolitik som skapar osäkerhet och överutbud på arbetskraft. Ren högerpolitik från både pamplaget och bracklaget.En impotent pamplojal fackföreningsrörelse som 'tar sitt samhällsansvar'... Eller snarare låter arbetarna ta brackorna samhällsansvar.

2009-12-17 @ 11:47:01
URL: http://redlib.subcult.org/
Postat av: apocalypse nowish

@ Scaber NestorMen det har inget med kostnader i direkt mening att göra. En osäkerhetsfaktor eller speciella omständigheter gör att ett förhållandevis välutbildat stabilt land ter sig bättre även om kostnaden t.o.m. är högre. Det beror helt på vilken bransch etc.Våra viktiaste producenter, stål-, trä-, gru-företag etc. drar ner och flyttar. Ericsson verkar inte heller vara så intresserad av att vara kvar. Hela vår produktiva sektor minskar, då spelar det noll roll om vi får fler rika bankirer eller utökar tjänstesektorn, rikedomen minskar ändå.Rikedom måste produceras. Att klippa håret, torka stjärt, vända på papper i kommunhuset eller låna ut pengar till folk som inte borde ha pengar skapar inga värden eller rikedomar. Måhända är vissa eller många såna tjänster nödvändiga, men värde skapar de inte. Och när inflationen äter upp alla eventuella rikedomar som skapas går det bara utför.Aldrig funderat över varför vår far och mor föräldrar kunde köpa hus och alltid ha en hyfsad ekonomi trots mycket lägre löner och ibland inte inkomst alls? I reella termer är vi fattigare idag än de var för 40år sedan, vi har mer saker och totalt sett är vi rikare, men köpkraften har gått ner och kommer så fortsätta tills vi byter politik.

Postat av: manen

gissar på att det är andra kostnader än typ skatter och löner som spelar in när företag överväger att flytta tillbaka jobb till Sverige.Nån som är mer insatt?!?

2009-12-17 @ 17:02:37
URL: http://8thsymphony.com
Postat av: scaber nestor

@manen.Sverige har en otrolig infrastruktur, elpriser som tro det eller ej ligger under europasnittet.Vi har lojala och välutbildade arbetare, billiga tomtpriser pga subventioner från kommuner om företag vill etablera sig.Vi har låga sjuktal jämfört med resten av OECD-länderna och fram till för inte så länge sedan ett socialt trygghetssystem som gjorde att köpkraften inte sjönk som en sten om man skulle råka bli sjuk eller arbetslös.2009-12-17 @ 17:10:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0