Free Dawit Isaak.

Expressen ger oss möjlighet att sätta press på Utrikesdepartementet, som enligt min åsikt suttit med båda tummarna i röven i 7 år, att få journalisten och frihetskämpen Dawit Isaak frigiven.


Här skriver du på
.

Här är Thomas Mattsons (expr) blogg.

Här är Lars Adaktussons artikel i gårdagens expressen.

Här är hemsidan för rörelsen "Free Dawit".Det är en skam för Sverige, som under större delen av andra halvan av 1900-talet ansågs som ett fyrtorn i kampen för mänskliga rättigheter, att inte göra mer för att befria en av sina medborgare från fångenskap.
En fångenskap som borde lett till utrikesministrars avgång för att de inte tagit tag i frågan.

EU ger Eritrea en miljard i bistånd i år, grundkravet för detta borde vara att landet ska verka i demokratisk riktning.Pinged at Twingly, Intressant

Fler artiklar om ämnet:
AB, European Voice, KvP, Marcus Birro, Expr, Free Media, Virrepanna, Northern Miner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Calandrella

Jag är faktisk skeptisk till att dra in biståndet till Eritrea. Bör tusentals människor i starkt behov av biståndet behöva lida för deras regerings fängslande av journalister?

2009-02-21 @ 13:00:40
URL: http://calandrella.wordpress.com/
Postat av: er nestor

Det är ett svårt ställningstagande, men biståndet i landet går genom denna regering så frågan man ska ställa sig är också om biståndspengar ska gå till att bibehålla en militärregim vid makten för att förhoppningsvis något ska komma fram till nödlidande.För trots 30 år av bistånd så svälter de fortfarande.Ge dem fisk, lär dem fiska?

2009-02-21 @ 13:11:28
Postat av: Anonym

"ge dom inte fisk, lär dom fiska" ska det stå, inget annat.

2009-02-21 @ 13:12:06
Postat av: Tommy Boman

Det finns bara två sätt ett land som Eritrea kommer lyssna, endera via våld eller via pengar. Via det förstnämnda borde vi åka dit, plocka upp en bunt av de mest prominenta medlemmarna i landet och sedan börja skicka dem tillbaka, bit för bit. Skulle funka utmärkt. Andra sättet, som kanske har ett lite bättre sound, är att vi drar in biståndspengarna (som till majoriteten går till regering och vapen iaf) samt sätter lite sanktioner i verket. Skulle säkerligen också fungera. Jag är dock inte insatt i denna fråga, kanske t.o.m. är det så att karln ifråga bör sitta där han sitter, har ingen aning och bryr mig inte nämnvärt heller. Dock har jag nu erbjudit lösningen.

Postat av: scaber nestor

Lite svårt att erbjuda en lösning utan att känna till fakta, men det brukar inte vara ett hinder på regeringsnivå.

funderat på att bli politiker Tommy?

2009-02-21 @ 18:55:09
Postat av: Tommy Boman

Precis som om du inte visste att jag redan varit det käre Nestor :) Men vad jag menar är att i såna här fall är det omöjligt att få alla fakta, oavsett om man läser alla tidningar och pratar med alla man känner. Karln kan vara yrkesmördare eller amerikansk spion. Klart att svenska regeringen kan agera, men väljer de att inte göra det kan det finnas skäl till det. Dessutom pågår det alltid mycket bakom kulisserna som folk inte vet eller "ska veta". huruvida detta är bra eller inte kan diskuteras, men diplomati är sällan enkel.

Postat av: scaber nestor

Vad gäller Dawit Isaak så tycker man att med den mediebevakning som skett av fallet under 7,5 år och att inga anklagelser av den typen kommit fram till allmänhetens kännedom, inte ens från Eritreanskt håll, så kan man nog dra slutsatsen att yrkesmördare alternativt amerikansk spion är väldigt långsökt.Jag vet dock inte riktigt vad jag tycker om ditt sätt att antyda att eftersom vi inte vet ska vi ta det säkra före det osäkra och låta en person vara fängslad utan domstolsprövning.det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och för min del så går de före eventuella "tänk om".

2009-02-21 @ 21:50:12
Postat av: Tommy Boman

Det är inte det jag antyder och det vet du. Det enda jag säger är att det kan finnas underliggande orsaker vi inte känner till. Detta ”något” är väsentlig för all politisk verksamhet. Känner man inte till detta kan man heller inte veta hur politisk verksamhet fungerar. Huruvida karln ifråga är spion, kock, kommunist eller något annat är inte direkt känt. Det kan också vara så att regeringen/arna är rasister och sålunda inte bryr sig om en mörkhyad man. Det mesta är faktiskt möjligt om man inte exakt vet.Att vissa stater eller regeringar låter någon sitta i fängelse eller dödar denne är ingen nyhet, det sker dagligen och hela tiden. Mänskliga rättigheter är en flyktig bedömning som ”beror på” vilken politisk hemvist man själv har eller hur man bedömer det enskilda fallet.Kanske är detta bara något som svensk media och svensk opinion inte direkt uppmärksammat speciellt samt därmed inte något våra politiker inte ägnat tid åt; röstmaximering... Kanske sker det saker bakom kulisserna vi inte känner till. I en värld där folk dör i horder dagligen beroende på vad vissa regeringar gör, är inga eventualiteter att utesluta.

Postat av: PORNIE

jag orkar inte skriva på men hoppas han blir fri, eller skriv mitt namn åt mig om du palllar :)

2009-02-21 @ 22:45:13
URL: http://knowles.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

Är hemlighållande en del av all politisk aktivitet är det hög tid att ändra på det.

Jag förstår dig inte Tommy, du hävdar först att du inte antyder att vi ska ta det säkra före det osäkra.

Men sedan säger du i nästa andetag att mänskliga rättigheter är något flyktigt och att politiska mord är en realitet.Självklart kan det finnas underliggande orsaker.Men till skillnad från dig anser jag inte mänskliga rättigheter vara något flyktigt.

Det krävdes trots allt 2 världskrig, 60 miljoner döda och en förintelse för att de skulle bli nedskrivna och ratificerade.Är Dawit Isaak misstänkt för spioneri eller lönnmord istället för att vara den journalist resten av världen anser är det hög tid att då visa upp dessa bevis.

En demokrati som inte är öppet och som hemlighåller fakta för medborgarna är en demokrati jag kommer att ägna min tid åt att bekämpa.

2009-02-21 @ 22:54:31
Postat av: Tommy Boman

Mänskliga rättigheter är inget flyktigt egentligen, men det handskas som det av människor, politiska partier och regeringar över hela världen. Politik handlar om röstmaximering i första hand, pengar/status i andra hand och sådant som rättigheter kommer långt ner på listan, detta gäller oavsett regering eller land. Du påstår att vi har ”rättigheter” eftersom vi: ”lärt oss saker” från tidigare krig och hemskheter, jag hävdar att detta är fullkomligt nonsens. Vi har inte lärt oss någonting. Det är samma idiotier som pågår idag som gjort det tidigare. Möjligtvis har det andra namn, andra orsaker och vi lever med en annan teknologi, men inget har egentligen förändrats.Och jag säger inte att vi ska ta det säkra före det osäkra, jag säger att det ”kan” finnas bakomliggande orsaker vi inte känner till. Huruvida dessa orsaker kan betraktas som giltiga eller inte är en annan fråga.Varje land som någonsin funnits på denna planet och varje land som finns idag, oavsett regering eller politisk hemvist hemlighåller saker. Om detta sedan är lönnmord, fakta om ekonomin eller att Aliens finns mitt ibland oss beror på vad du tycker och tror. ”öppenhet” är garanterat inget som existerar.Troligtvis har du rätt, karln ifråga borde släppas fri. Men ingen borde heller åtalas för att bygga en marknadsplats på nätet, bötfällas för att ha kissat i fria eller fängslats för att ha en viss religion. Orättvisor, idiotier och förtryck är en stor del av att vara en människa, det ingår i själva vår existens. Vodka och cynism är lösningen. Säg till när du når till det stadiet, bjuden på en flaska. :)

Postat av: scaber nestor

Nu tillverkar du halmgubbar.Jag påstår inte att vi lärt oss något från tidigare krig, min poäng är att eftersom demokratier inte kan garantera att folkmord inte begås så behövs det rättesnören.Dessa rättesnören är UN's Universal decleration of Human Rights.Om politik för dig handlar om röstmaximering så föreslår jag att du bekämpar detta, om inte så är du en del av det samhället.

Jag tror på ett öppet och fritt samhälle, demokrati och de demokratiska principerna.Jag tänker inte ge upp bara för att det finns personer som anser att det är bättre att leva under förtryck.

2009-02-21 @ 23:55:43
Postat av: scaber nestor

"Folkmord och andra brott mot mänskligheten" ska det stå.

2009-02-22 @ 00:33:22
Postat av: Tommy Boman

Med tanke på att jag knappt minns vad jag skrev igår, tyckte jag min argumentation var rätt bra.

Iaf, du tar till det ”argument” som alla människor hänfaller till förr eller senare.- ”Om du inte röstar, ska du heller inte klaga”

- ”Om du inte kämpar emot systemet, så stödjer du det”Antagligen de/t mest antiintellektuella och menlösa argumentation som finns, samt därutöver helt felaktig.Sedan sa jag inte att politik för mig är röstmaximering, jag sa att detta är vad politik är och handlar om. Utan att lura till dig röster från folket vinner du ingen makt och sålunda ingen kontroll över människor och deras pengar. Själv tror jag på de demokratiska principerna, med undantag för röstningen som är omoralisk och absurd. Folk är för korkade för att tillåtas rösta om vem som ska bestämma över deras liv.

Postat av: scaber nestor

Jag kan bara argumentera med det du skriver, jag är ingen tankeläsare och jag försöker i det längsta undvika att lägga ord i munnen på folk.

Du skriver att folk i gemen är för korkade för att få rösta, denna åsikt är för mig direkt demokratifientlig.En lag eller ett förfarande inom en stat ska vara lättförståelig och lättförklarad.

Om personer med nedsatt intellektuell förmåga men som fortfarande anses som förmögna att sköta sitt eget liv inte förstår en lag eller ett förfarande ska denna lag/förfarande skrivas om så den åtminståne kan förklaras i generella ordalag så att även denne personen kan bilda sig en uppfattning.

Jag anser att demokrati är till för alla, jag beklagar att du verkar vara av en annan uppfattning, för det är tyvärr det du skriver.

2009-02-22 @ 10:57:46
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: asmera

Vem ger pengar eller finasierar dem reporter utan gränser. Vad jag vet det är CIA och alla länder som har problem med USA kommer ni förfölja dem. Redgöra er uppdragivare först.

2009-02-22 @ 23:34:13
Postat av: scaber nestor

asmera.don't be ridicolous.article=22503" rel="nofollow">http://www.rsf.org/article.php3?idarticle=22503if you want to get in closer on the financials you can order it from each local organization.Pleas take that tinfoil hat of.2009-02-23 @ 07:12:59
Postat av: Bertil Öman

Jag tycker UD skall redovisa hur fallet Dawit Isaak hitills har handlagts. En svensk medborgare skall inte sitta i fängelse i annat land utan rättegång i 7,5 år. Det går aldrig att försvara. Alla bidrag, EU 1 miljard och Röda Korset 3 miljoner skall inte utbetalas förrän fallet Dawit Isaak är löst. Eritrea får får lösa sina egna problem, för att skaffa pengar till vapen.

2009-03-09 @ 12:57:36
Postat av: Bertil Öman

Dawit isaak måste omedelbart friges. Det måste Sveriges regering med högsta prioritet ta i tu med. I Sverige finns Eritreas ambassad som representerar ett land, som ignorerar mänskliga rättigheter. Man undrar hur många eritreaner, som vågar besöka denna ambassad. Borde en sådan ambassad finns i Sverige?

2009-03-21 @ 10:31:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0