Köpbojkotten mot medieindustrins försök att styra vad vi ska lyssna på, titta på och handla av tar fart - sprid ordet.
Så, Köpbojkotten börjar ta fart, redan har några bloggare valt att sprida ordet.

Svensk Myndighetskontroll (initiativtagare) berättar:

Det är dags att vi konsumenter visar Hollywoodclownerna och deras advokater vad ordet konsumentmakt verkligen innebär.

Som jag ser det finns här en möjlighet att sända ett kraftfullt budskap till branschen, om alla de som fildelar i landet kan enas, genom att ställa upp på att under en treveckorsperiod inte köpa en enda skiva, film eller spel

Detta skulle ge två effekter. Dels naturligtvis en minskad försäljning men det skulle framförallt innebära en tydlig markering av att fildelare faktiskt också köper mycket av det material de laddar hem och provlyssnar.

Problemet, som jag ser det är att få tillräcklig spridning av tanken.För detta ändamål behövs att ni som läser det här och tycker att iden är ok, också hjälper till att sprida budskapet.

Går det tillräckligt fort så skulle en köpbojkott kunna påbörjas 090209 och avslutas 090301.Jens Odsvall

Farmor Gun i Norrtälje

Sidvind

Olofs Blogg.

Mina Moderata Karameller

Calandrella

Argast Nu

Satmaran


Thomas Hartman

Scratches and Dust

Zac's åsikter


XORbot


Ett otygs funderingar och betraktelser

Anna Troberg

Henrik Alexandersson

Jörgen Boström

Lars-Erick's Blogg

Updiggers

Alla dessa åsikter


Anders Widén

Erik Hultin.


El Rubio

Anohito


Sanna: Mina ord

A. Mikael Eriksson

Bitches, Bruises, Booze & Blackouts.

Christian Engström (pp)


Törnebohms Hotspot.

Kattkorgen

Sagor från Livbåten

Tango för Enbenta


Kulturbloggen

cnab

(Jag lägger till namn och länkar efter hand jag hittar er på nätet, ni kan också skriva i mitt kommentarsfält eller länka hit. )


Jag har också valt att skapa ett Facebook-event.

Gå med, bjud in din vännerlista och se till att bloggsfärens rop når till maktens korridorer.


Uppdatering1:
Olof ställer en befogad fråga i kommentarsfältet.

Bra med fb-eventen!! Även jag har nu bloggat om detta och planerar följa det.
Fråga: ingår användning av Spotify? Ingår radiolyssnande?
Eller är fysisk media vi talar om, CD, DVD? Fast bio ingå ju helt klart har jag fått för mig..Jag skulle hävda att det handlar om fysiska köp, spotify är ett gränsfall och upp till var och en att avgöra.
Kan man motivera ett inköp pga att artisten/bolaget är uttalat mot IPRED/IPRED2 så ser jag inga hinder.


Uppdatering 2
Jens O skriver detta:

@Olof:
Det är tal om all typ av distribution, annars faller det platt. Det enda jag kommer att bevaka, då via radio är SR P1. Samhällsdebatt och nyheter, är en nödvändig förutsättning, för en övergripande samhällsbevakning.Så, vi behöver enas, ingår kommersiella radiosändningar och spotify i bojkotten eller kan man göra undantag för artister/bolag som är uttalat mot IPRED/IPRED2?

Uppdatering 3:
Sidvind säger detta i kommentarsfältet vilket iaf jag anser vara rimligt.

Radiolyssnande och tv-tittande är ju inte kontrollerbart på samma sätt som fysiska skivköp och biobesök, så jag tror nog att det inte spelar roll om folk slutar lyssna på radio eller inte. Däremot kanske inte inte bör aktivt delta i radioprogram genom att t ex ringa dit och önska låtar...
Det går ju också bra att lyssna på en skiva man tidigare har köpt. :)Uppdatering 4.

Detta verkar vara det vi enats om. (lista från Calandrellas blogg.)

  • Inga inköp av CD-skivor.
  • Inga inköp av filmer.
  • Inga inköp av datorspel.
  • Inga biografbesök.
  • Inget hyrande av filmer.

Spotify är inte inkluderad i bojkotten eftersom det är just sådant vi eftersträvar, ett medium där vi väljer hur, när och vilka låtar som ska lyssnas på.

Nu gäller det dock att Skivbolagen tar tillbaka sitt beslut att villkora lyssnandet på låtar i Spotify.
Pingat på Intressant och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Olof Bjarnason

Bra med fb-eventen!! Även jag har nu bloggat om detta och planerar följa det.Fråga: ingår användning av Spotify? Ingår radiolyssnande?Eller är fysisk media vi talar om, CD, DVD? Fast bio ingå ju helt klart har jag fått för mig..2009-02-01 @ 09:34:30
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: scaber nestor

Jag skulle hävda att det handlar om fysiska köp, spotify är ett gränsfall och upp till var och en att avgöra.Kan man motivera ett inköp pga att artisten/bolaget är uttalat mot IPRED/IPRED2 så ser jag inga hinder.

2009-02-01 @ 09:41:45
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Jens O

@Olof:

Det är tal om all typ av distribution, annars faller det platt. Det enda jag kommer att bevaka, då via radio är SR P1. Samhällsdebatt och nyheter, är en nödvändig förutsättning, för en övergripande samhällsbevakning.

2009-02-01 @ 09:43:43
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: Sidvind

Radiolyssnande och tv-tittande är ju inte kontrollerbart på samma sätt som fysiska skivköp och biobesök, så jag tror nog att det inte spelar roll om folk slutar lyssna på radio eller inte. Däremot kanske inte inte bör aktivt delta i radioprogram genom att t ex ringa dit och önska låtar...

Det går ju också bra att lyssna på en skiva man tidigare har köpt. :)

2009-02-01 @ 10:15:12
URL: http://sidvind.blogspot.com/
Postat av: Erik Hultin

Oh well... Tre veckor? Redan innan förra valet kördes en bojkott. Min egen bojkott har nästintill varit total sedan dess. För flera veckor sedan skrev jag i en bloggpost att jag medvetet vänt ryggen åt alla ansträngningar från musik- och filmbranschen. Det bör kanske förtydligas lite grann. Jo, jag ser emellanåt på TV och har betalat både TV-licens samt avgift till Boxer. Jag lyssnar även i viss mån på radio (reklamfinansierad eller ej). Jag skaffade mig även ett Spotify-konto och gillade det jag såg där. D.v.s. tills jag såg musikbranschens agerande som gjorde mig helt uppgiven. När det kommer ett fungerande alternativ som inte innefattar något annat än att man LYSSNAR på musiken så kunde de givetvis inte hålla tassarna borta från det heller. Alltså avinstallerade jag Spotify. Jag vill verkligen, verkligen inte ha med dessa industrier att göra, varför min egen privata bojkott kommer att vara betydligt mycket längre än tre veckor. Tjo!

2009-02-01 @ 10:37:25
URL: http://erikhultin.se
Postat av: Jens O

Det är också en fråga om trovärdighet, då blir det stopp för kommersiella kanaler och streamat.Håller med om att Spotify är att betrakta som ett gränsfall, när det är åtkomst till riktiga tjänster, som vi eftersträvar. Det finns även kommersiella fritt streamande kanaler som http://www.absoluteradio.co.uk/

(fd. Virginradio). Den är även kopplad till lastfm.Så exakt hur det skall gå till, måste vi bygga ett koncensus runt.

2009-02-01 @ 10:38:14
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: Jens O

@Erik:

Har varken köpt eller hyrt musik, film och proprietära programvaror på ett antal år nu, i ren protest.

Kör allting på fri- och öppen källkod, inte bra som en protest, utan även för de kvalitativa fördelarna och för att jag tycker om licensformerna.

2009-02-01 @ 11:20:44
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: cnab

Och jag som igår köpte alla tre säsongerna (med 50 procents rabatt!) av "Yes Minister" som BBC gjort. Får väl trösta mig med att humorbefriade lobbyister och dito politiker gnisslar tänder åt att jag, familjen och kompisarna får glädjas åt budskapen i en av världshistoriens bästa satirer (eller snarare verklighetsbeskrivning). Men nu ska här bojkottas - inte en spänn till rättighetsgiribukarna som lurar skjortan både av kunderna och kreatöerna

2009-02-01 @ 11:42:54
Postat av: Calandrella

På ett sätt är tjänster såsom Spotify sådant vi eftersträvar; vi vill ju att musikbranschen skall använda och välkomna ny teknik, och förstå att det går att tjäna pengar med hjälp av Internet. Sålunda finns anledning till att inte bojkotta Spotify. Å andra sidan: musikbranschen plockade nyligen bort mycket musik från Spotify. Hmm...

2009-02-01 @ 12:24:51
URL: http://calandrella.wordpress.com/
Postat av: Jens O

@Calandrella:

Det är alltid ett aber, när sådant som Spotify är eftersökta tjänster. Då vill vi ju inte förstöra för dom, om de riskerar att skadas av bojkotten.

2009-02-01 @ 12:55:20
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: Calandrella

Jens O.: Ja, sant.

Scaber Nestor: Jag har sammanfattat mina åsikter (begagnat ska också bojkottas men Spotify bör inte bojkottas eftersom Spotify är rätt väg musikbranschen slagit in på) i ett blogginlägg, http://calandrella.wordpress.com/2009/02/01/bojkott-av-kulturindustrin/. Där har jag även lagt upp en bild som kan användas till illustration av bojkotten i blogginlägg (den är inte Public Domain, men däremot under en fri licens - i blogginlägget anger jag villkoren för användning; nej, det är inte mitt fel att den inte är Public Domain; jag skapade min bild utifrån en Creative Commons-bild, nämligen).

2009-02-01 @ 14:21:52
URL: http://calandrella.wordpress.com/
Postat av: Olof Bjarnason

Scaber - MinaModerataKarameller - var skriver hon om bojkotten? Kanske jag är blind?

2009-02-01 @ 18:43:50
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: scaber nestor

Inlägget är från innan bojkotten tog fart, pratade med henne via facebook.Men i inlägget jag länkar till används denna fras.

"Vi kanske helt enkelt ska sluta att lyssna på musik där de stora baktåsträvande bolagen har ett finger med i spelet - tänk vilken marknad som kan öppnas för nya artister?"

2009-02-01 @ 18:48:36
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

Och listan är från Olof's blogg.

2009-02-01 @ 18:49:10
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Jens O

Då är det den listan som gäller, även om jag tycker att vissa hårdvaruapplikationer, som de kjänar på inte inkluderas.

2009-02-01 @ 19:35:32
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: janne

Det här med köpbojkott är en bland de bättre sakerna vi kan göra, för att visa att det är vi konsumenter som styr !!!! Det är ju ändå så att mediaindustrin lever av kunden/konsumenten och då bör väl INTE de DIKTERA villkoren åt oss !!!! Min köpbojkott har startat från och med NU!!!!

2009-02-01 @ 19:48:41
Postat av: Disa

För mig kom användningen av Spotify att tappas av redan efter någon vecka. Nu går jag inte ens in där längre. Jag förstår att många gillar den, men jag har inget behov. I alla fall inte just nu.

Postat av: RS

Jag hänger på, men hinner inte blogga om det förrän i morgon, ska iväg på kurs där jag inte har tillgång till dator på hela dagen. Jag hör av mig när jag bloggat om det.

2009-02-02 @ 07:30:33
URL: http://kulturbloggen.com
Postat av: Thomas Hartman

Jag hänger på. Industrin måste möta motstånd till dess att man skärper sig. Utmärkt initiativ!

2009-02-02 @ 10:14:34
URL: http://www.hartman.nu
Postat av: David

Bra om FRA på Kritikerbloggen.http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/02/02/eva-rundkvist-kan-val-inte-mena-allvar/

Postat av: farmorgun

Roligt se att bollen rullar!

2009-02-02 @ 17:04:11
URL: http://farmorgun.blogspot.com
Postat av: Populisten

Jag är med! Det är kanske lika bra att erkänna att det inte kommer att bli särskilt kännbart för industrin att just jag bojkottar. Jag minns ta mig sjutton inte när jag gjorde nåt på listan senast...

2009-02-02 @ 21:19:54
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: Michael Gajditza

http://amikaeleriksson.blogspot.com/Ytterligare en till länklistan.Hälsn. Micke2009-02-03 @ 15:51:47
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21909
Postat av: scaber nestor

Börjar bli en brutal jävla lista :)

2009-02-03 @ 16:00:37
URL: http://scabernestor.blogg.se/?tmp=03152143
Postat av: michaela

jag laddar varken ner, eller köper. för fattig för att köpa, för dåligt samvete av att ladda ner.För att citera en låt:

"I don't care if the sun don't shine"

2009-02-03 @ 17:18:58
URL: http://michaeala.blogg.se/
Postat av: Mikeee

Ytterligare en: http://mikeeessongs.blogspot.com/Hare!

2009-02-06 @ 01:40:56
URL: http://mikeeessongs.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0