Nokia fick igenom en FRA-lag, annars hotade de med att lämna Finland.

Fick en länk till en nyhetsartikel som jag skulle ha skrivit om för några dagar sedan, men sedan tog mediebojkotten över all min tid.

Vilken nyhet är detta då?
Jo, att Nokia vill övervaka sina anställdas mail.

I Sverige krävs det "allvarliga misstankar" för att företaget ska få logga en anställds email, men Nokia vill alltså övervaka alla anställdas email oavsett om de är misstänkta eller inte.

Hade de inte fått igenom denna LEX Nokia så hotade de med att lämna Finland.

Nokia är en av Finlands största arbetsgivare, med 16.000 anställda och ger Finland 1,3 miljarder euro i skatteintäkter.

Om Nokia hotar lämna Finland pga detta ser jag hellre att Finland snabbröstat igenom en lag av Tyskt snitt, där företag som lämnar landet är skyldiga att betala kommunen/staten en straffavgift och upp till 2 årslöner för de anställda.

Eller helt enkelt låtit dem flytta med all den badwill de skapat åt sig själva och se till att ingen finne, svensk eller någon annan för den delen någonsin köper en Nokiatelefon igen.Privata företag som kräver speciallagar skrivna åt dem så ger dem större befogenheter än polisen, var har jag hört talas om det förut?


Fler som skriver om Nokia.
evertiq, YLE, ÖT, HBL, Vasabladet, AFP, Slashdot, E24, HD, Realtid, Techticker, Curriculum Vitae, Expat.ru, Mar Com, Freodom, Henri Bergius, Nerdd.net, Ny Teknik, IDG, SydSv, SvD.Pingat på Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Jens O

Övervakar mailen gör redan min arbetsgivare, sedan åratal bakåt. Inget som det hymlas med, utan sker helt öppet. Ingen som märker av det, men det sker. Alla vet om att det sker.

2009-02-05 @ 05:55:55
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: xor

Jens O: Så vitt jag vet får väl inte arbetsgivare snoka i de anställdas e-post om de inte först berättar att allt som de anställda gör på sina datorer ägs av företaget. Ofta brukar väl företag mena att de ska äga alltihop, i och med att de äger utrustningen och arbetstiden som de har köpt. Typ.Det är inte heller helt uppenbart vad som menas i nyhetsartikeln/artiklarna.. Å andra sidan, LEX Nokia är ju stort och omtvistat i Finland, det hade det ju knappast varit om Nokia bara ville göra något som de i flera år har haft rätt att göra.Jag är inte helt 100% dock.

2009-02-05 @ 08:16:20
URL: http://xorbot.blogspot.com
Postat av: Jens O

@xor:

För våran del var det axeptera, eller gå. Inte mycket till val.

2009-02-05 @ 16:57:01
URL: http://www.odsvall.se/blog/
Postat av: Lars-Erick

Integritet? EU-val.

Hur har svenska eu-parlamentariker skött sig?Se http://schmidtblogg.blogspot.com/2009/02/internet-integritet-och-upphovsratt.html

med underliggande länk.

En topptrio är helt OK, men sedan är det rena natten.

2009-02-05 @ 19:00:44
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: scaber nestor

Kolla på resterande omröstningar inom patent och kultur.Alla är inte fullt så smickrande, andra är vissa inte ens med på.Det är ganska lätt att få bra betyg när man sällan befinner sig på plats när det är dags att rösta om obekväma frågor.

2009-02-06 @ 00:55:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0