Enorma demonstrationer i Frankrike, miljoner på gatorna.

Säga vad man vill om Frankrike och fransoser, men när de är missnöjda så visar de det.


(Bild från: BBC news)Lärare, brevbärare, sjukhuspersonal, handelsanställda och anställda inom bilindustrin tågade ihop under en endagarsstrejk, 200 demonstrationer med nästan en miljon personer samlades via åtta fackförbund.

Eller rättare sagt, Svensk press rapporterar om en miljon, Washington Post säger att det var 2,7 miljoner.


(bild från: first friday)

Skillnaden är också markant i nyhetsrapportering, i övriga världen är detta förstasidesstoff, i Sverige är det bara AB av de stora tidningarna som slagit upp det, i morgonnyheterna ägnades det knappt 10 sekunder åt det medan CNN haft liverapporter hela dygnet.

(CNN)


Rapporter om polisbrutalitet har kommit fram, liksom rapporter om nötter som svansat med bara för att kunna förstöra, rötägg finns alltid på båda sidor.
Här i Sverige skulle liknande demonstrationer inte kunna ske, fackförbunden är för hårt knutna till den politiska makten, så därför så töms strejkkassorna för några enveckorsstrejker där man får 0,2% bättre i lön, medan kommunerna jublar över att slippa betala löner och tjänar mer på räntor än vad de är tvungna att punga ut med i den lilla lönehöjningen som blir resultatet.

Det är konstigt, vi har ett av världens starkaste fackliga rörelser, men samtidigt en av de flataste.

Jag vill se att fackförbunden blir mer än en klubb för inbördes beundran där man får billigare försäkringar.
Man kanske skulle aktivera sig?(press)
USA today, GP, Le Figaro, Libération, SvD, ÖT, AFP, Reuters, NY Times, BBC, Hürriet, ABC, Daily Times, Straits Times, Deutche Welle, Winnipeg Sun, TIME,

Blogg)
Kildén & Åsman, Björnbrum, Röda Malmö, Communiqués, 20 east, Huffington Post, At home he's a turista, Agonist, Michael Moore,Pingat på Intressant och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Kålan

Jag satt precis och tänkte på det här med nyhetsrapporteringen kring demonstrationerna i Frankrike, när jag läste din postning. När det är demonstrationer i ett land utanför EU eller USA så får det stora rubriker, annars blir det 10 sekunders notiser på sin höjd. Jämför uppmärksamheten som 15 demonstranter i Moskva får, med dessa demonstrationer.

2009-01-30 @ 10:10:52
URL: http://argast.nu
Postat av: Alex

"När det är demonstrationer i ett land utanför EU eller USA så får det stora rubriker"Precis. Synnerligen om det är i länder som tillhör en annan intressesfär än västvärlden. Om typ 500 pers demonstrerar mot Putin så hör man ju om det garanterat. Det är en slags kalla krigs-logik, på 70-talet så blev det ju också rubriker om "folkliga protester för frihet mot kommunismen" om 50 pers stod på Alexanderplatz i östberlin och demonstrerade. Men när miljoner människor demonstrerade i väst mot krig och kapitalism så beskrevs de som "långhårigt patrask" eller något i den stilen.

Hur som helst, jag vill också se lite tuffare fack i Sverige. Här daltas det ju något extremt, ett fackförbund ska väl ändå företräda sina medlemmar och inte någon slags samförståndsprincip? Facken snackar mycket om "ansvar" men jag förstår faktiskt inte vad som är ansvarsfullt med låga lönekrav, det är ju inte bra för vare sig medlemmarna eller för samhällsekonomin i stort. Vi har ju faktiskt på tok för låga löner i det här landet. Det är endast genom krav underifrån som utvecklingen går framåt, facket borde ta sitt ansvar och sluta dalta så förbannat. Gör ert jobb och förbättra saker istället.

2009-01-31 @ 15:53:21
URL: http://stockholm.suf.cc

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0