Israelisk militär sköt mot diplomater.

Man kan fråga sig vilken sorts fred Israel är ute efter när de skjuter varningsskott mot och stoppar en kortege med utländska diplomater  från Nederländerna, Schweiz, Norge, Tyskland och Sverige samt den franske generalkonsuln Alain Remy.

I Frankrike blev den Israeliska ambassadören uppkallad till utrikesdepartementet, här i Sverige händer de inte ett förbannade någe.

För vilket annat land som helst hade detta varit att betrakta som en aggression, för en del även en krigshandling.


Samma regler ska gälla för alla, bryts det mot  folkrätten ska man inte kunna åberopa den, detta ska gälla såväl Hamas som Israel.


Uppdatering: SvD


Rolf Carlman är chef för biståndet till Västbanken och Gaza på svenska konsultatet i Jerusalem. I tisdags var han och kollegan Magdalena Svensson i Gaza med deras palestinska samarbetspartners för att försöka få en uppfattning om skador på el- och vattenförsörjningen.

– Vi kontrollerade vilka akuta behov som fanns och vad som skulle krävas för att få igång systemen igen, säger Rolf Carlman till SvD.se.

Medan de befann sig i Gaza dödades en israelisk soldat vid Gazagränsen, vilket ledde till att gränserna stängdes.


– Vi beslöt att åka fram ändå för att försöka komma igenom, och fick först stanna vid en liten palestinsk postering 500 meter från gränsen för att få klartecken att åka vidare.


Där fick de åter beskedet att gränsen var stängd och medan de väntade hann fler diplomater samlas. Till slut väntade runt 20 diplomater i fem på att få åka hem, efter att ha varit på liknande uppdrag som den svenska delegationen.


– Vi försökte få fram besked, vi ringde våra olika kontaktnummer till den israeliska militären, kontaktade våra respektive ambassader och försökte trycka på den vägen, men i slutändan blev vi stående nästan framåt sex timmar, berättar Rolf Carlman.


Det hann bli beckmörkt innan gruppen fick veta att de skulle få komma ut – men då utbröt en diskussion om hur detta skulle gå tillväga.

– Först sa de att bara två bilar skulle få komma igenom, men det är svårt att få plats med 20 personer i två bilar och dessutom ville vi inte lämna de övriga bilarna. Sedan kom ett krav om att vi fick åka igenom om våra bilar genomsöktes.


Diplomatbilar ska normalt sett inte behöva underkasta sig genomsökning, så det accepterade inte gruppen. Till slut kom ett kompromissbud, visuell visitering av bilarna. Diplomaterna gick med på detta och fick klartecken på att åka fram. Då smällde det till.


– När vi tar oss fram genom det beckmörka ingenmanslandet och den första bilen kommer till första bommen hör vi två skott, följda av en högtalarröst som på engelska uppmanar oss att stanna kvar i bilarna. Från början var det svårt att förstå vad det var för skott, säger Rolf Carlman.


Uppenbarligen hade kommunikationen på den israeliska sidan inte fungerat, säger han. Tillståndet hade inte gått fram hela vägen till nästa gränskontroll. Gruppen blev stående ett tag till innan de slutligen kunde åka hem.


– Det är klart att den första reaktionen när man står där i mörkret och de skjuter, det är inte alltför behagligt. Men jag gissade rätt snart att det var varningsskott.


– Jag tycker det är mer obehagligt vad hela episoden illustrerade, nämligen hur svårt det är att få in personer och gods i Gaza. Hela syftet var att göra något åt akuta hjälpbehov, men bara en rännil av det som behövs kommer i nuläget fram. Det tycker jag var värre, att det finns stora behov och att inget kommer dit, säger Rolf Carlman till SvD.se.
DN, SydSv, SydSv2, HD, Expr, Svensson, FFF, Annarkia,Pingat på Intressant och Twingly.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: sven

Dags att Sverige agerar! Denna statsterrorism hade inte accepterats på Palmes tid!

2009-01-29 @ 10:11:49
URL: http://-
Postat av: Fingretiogat

Ska du kanske läsa artikeln innan du skriver något om den så blir det lite mindre pinsamt?Citat från artikeln:

"– När de var på väg ut sköt israeliska soldater varningsskott, inte mot konvojen, utan i luften, säger Miriam Mannbro."2009-01-29 @ 10:12:42
Postat av: anti-sensationalist

Lögn i rubriken, sensationalistisk och dålig journalism!Även i själva artikeln står:

"När de var på väg ut sköt israeliska soldater varningsskott, inte mot konvojen, utan i luften, säger Miriam Mannbro."Detta blir till "skott mot svenska diplomater" i rubrik - jävla lögn.

2009-01-29 @ 10:14:10
Postat av: scaber nestor

Varningsskott riktas aldrig direkt mot den eller de som det är avsett för att varna, de riktas ner i marken bredvid eller i luften.Detta känner man till om man har militär utbildning, något jag har fått och ni inte.

Så, innan ni uttalare er om vad som är lögn eller inte kanske ni skulle ta reda på basfakta, i det här fallet vad varningsskott är för något.

2009-01-29 @ 10:45:39
Postat av: scaber nestor

Varningsskott riktas aldrig direkt mot den eller de som det är avsett för att varna, de riktas ner i marken bredvid eller i luften.Detta känner man till om man har militär utbildning, något jag har fått och ni inte.

Så, innan ni uttalar er om vad som är lögn eller inte kanske ni skulle ta reda på basfakta, i det här fallet vad varningsskott är för något.

2009-01-29 @ 10:46:11
Postat av: Martin a.k.a Otyg

Håller med Scaber, varningsskott skjuts i luften eller i marken för att markera att nästa steg är verkanseld.Hursomhelst så är det att betrakta som en aggressionshandling att skjuta varningsskott och det enda rätta enligt min åsikt är att de inblandade länderna ska ta ett snack med de Israeliska ambassadörerna.

2009-01-29 @ 11:23:47
URL: http://npcotyg.blogspot.com/
Postat av: annarkia

Jag förväntar mig att UD agerar och kallare upp den israeliska ambassadören.

2009-01-29 @ 11:28:16
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Martin a.k.a Otyg

Det blir bättre och bättre: 2390779.svd" rel="nofollow">http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel2390779.svd"(...)Sedan kom ett krav om att vi fick åka igenom om våra bilar genomsöktes.Diplomatbilar ska normalt sett inte behöva underkasta sig genomsökning, så det accepterade inte gruppen.(...)"

2009-01-29 @ 11:37:24
URL: http://npcotyg.blogspot.com/
Postat av: anti-sensationalist

Det var jo min poäng, inget skott "mot" diplomater - varningsskott riktas som du säger aldrig mot någon. Det är rubriken jag kallar för lögn.

2009-01-29 @ 16:25:06
Postat av: anti-sensationalist

Det var jo min poäng, inget skott "mot" diplomater - varningsskott riktas som du säger aldrig mot någon. Det är rubriken jag kallar för lögn.

2009-01-29 @ 16:25:42
Postat av: scaber nestor

Det där är en riktigt usel efterkonstruktion anti.

2009-01-29 @ 19:53:37
Postat av: Patrik T

Från palestinskt håll skjuter man "varningsskott" varje dag in i Israel. Efter Gazakonflikten har det regnat ner ungefär 1500 raketer i Israel. Kanske UD ska snacka med palestinska myndigheterna också?

2009-12-18 @ 09:33:12
Postat av: scaber nestor

@Patrik.En reträtt till 1967 års gränser och FN-trupper som tar över gränsbevakningen skulle underlätta.Vad gäller "missilregnet" så får du se till att presentera fakta som stöder ditt uttalande.

2009-12-18 @ 09:55:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0