Befodrad till sin inkompetensnivå. (sjukhusmatupphandlingen i Stockholms Landsting)

Det finns ett talesätt som säger "Man blir befodrad till sin inkompetensnivå".

Dvs. så länge man gör sitt jobb bra, så blir man befodrad, och när man har kommit till den nivå att man inte riktigt klarar jobbet, så blir man inte befodrad längre. Vilket i full skala betyder att alla i organisationen är mer eller mindre inkompetenta.

Jag tror upphandlingen av sjukhusmat i Stockholms landsting är ett bra exempel.

Detta är SvD's sammandrag av händelseförloppet:


Vad har hänt?

Den 15/5 2007 beslutade landstingsfullmäktige att avveckla sjukhusens egna produktionskök. Patienterna på fyra akutsjukhus i Stockholm skulle istället få fjärrproducerad mat som värms upp på plats. Men upphandlingen hamnade aldrig hos de valda politikerna som skulle ha frågan utan sköttes av tjänstemän. En utvärdering gjordes av tekniken och den nya sjukhusmaten som aldrig nådde fram till varken politiker eller de tjänstemän som skötte upphandlingen.


Varför fick inte upphandlarna eller landstingspolitikerna ta del av rapporten?

Det är ännu oklart. Utvärderingen varnade för flera av de problem som SvD kunnat redovisa den senaste veckan och som upptäckts efter att leveranserna började den 1 april.


Är det vanligt att fullmäktiges beslut inte följs?

Enligt Maria Wallhager (fp), ansvarigt landstingsråd för frågorna, kan hon inte komma ihåg att hon tidigare gjort så eller sett det göras. Det är ovanligt att fullmäktige i sitt beslut om upphandling betonar att ett av utskotten ska sköta saken.


Hur ser avtalet ut?

Avtalet löper på sex år med rätt till förlängning i fyra år. Det tecknades i juli 2008 och gäller fyra akutsjukhus i Stockholm. Det ger patientmat i portionskartonger som värms upp i mikro på sjukusen. Det är värt drygt en miljard kronor.


JOSEF EL MAHDINu hittar jag inte första artikeln, men här är följetongen:

15 Maj - Jag har inte begått något fel.
18 Maj - Sjukhusmaten ska granskas.
20 Maj - Snabb matgranskning utlovad.
3 juni - hur gör andra sjukhus/städer.
5 juni - Krav på Wallhagers avgång.
9 juni - Sjukhusmaten debatterades i fullmäktige.
2 juli - Upphandlingen var olaglig.
2 Juli - Jag tänker inte avgå.


Sammanfattning.
Jag är övertygad om att Wallhager varit en mycket kompetent politiker under sin karriär, men när hon klev upp som Landstingsråd och ordförande i produktionsutskottet så nådde hon, och klev över gränsen, för sin kompetensnivå.


Däremot så tror jag att det största ansvaret faktiskt ligger, som Wallhagen hävdar, hos tjänstemännen.
De såg en möjlighet att förenkla sin arbetsbörda och tog den på bekostnad av kommunlag och lagen om upphandling.

Det finns några huvuden som borde rulla i Stockholms landsting och jag tror Wallhagen blir ett av dem, jag hoppas dock att ett antal av de inblandade tjänstemännen även de sparkas ut, annars kommer det här nog att upprepas.Här kan ni läsa Wallhagers egen blogg
där hon berättar sin sida av historien och detta ska hon ha en stor eloge för, trots allt vågar hon ta tjuren vid hornen, något som jag uppfattar är väldigt ovanligt bland dagens politiker.Fler om sjukhusmatupphandlingen:
Kostdoktorn ser en konspiration då Soduxos matfabrik var byggd redan innan upphandlingen var inledd.
Krubb ser likheter med skolmatscentraliseringar.
Trixes tankar undrar om upphandlingen inte var lite väl skräddarsydd.


Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Daniel

Bara en sådan sak som att det bara var en som svarade på upphandlingen gjorde att dom borde ha avbrutit. Det är ganska vanligt inom den del av byggindustrin jag är i.

Är det bara en som svara så delar man atingen upp det i mindre bitar eller så avvaktar man.

2009-07-03 @ 08:11:54
Postat av: Max Ney

Hej,jag har sett att du har uppmärksammat den undermåliga patientmat som serveras på Stockholms sjukhus. Därför tänkte jag informera om att mp, s och v nu har presenterat ett alternativ till Sodexo mikromat. Vi har valt att kalla den Hälsokök. Tanken är att patienterna ska erbjuds en à la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter - lagad av välutbildade sjukhuskockar. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang. Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark. Det är en viktig åtgärd för att lösa problemet med att cirka 40 procent av sjukhuspatienterna bedöms lida av eller löpa risk för undernäring.Ni får gärna kontakta mig för mer info på [email protected]ABC - Svt

1119_15?sb%2Cp103287%2C3%2Cf%2C-1" rel="nofollow">http://svtplay.se/v/1783957/abc/231119_15?sb,p103287,3,f,-1 (spola fram till 9:15 min)P4 Radio Stockholm

http://www.sr.se/Stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=3258283Hvidovre hosptial

http://www.hvidovrehospital.dk/menu/Afdelinger/Kokkenet/?WBCMODE=PresentationUnS, MP och V pressmeddelande om Hälsokök

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/mp_stockholmsregionen/pressrelease/view/haelsokoek-a-la-carte-ska-ersaetta-mikromat-paa-sjukhusen-s-mp-v-i-stockholms-laens-landsting-344867

2009-11-27 @ 10:57:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0