Opinionsinstitut ringer bara fasta telefoner. (trots det får pp 5,1%)

Läser i nätupplagan av Expressen att opinionsinstituten, tvärt emot vad som allmänt sägs, inte ringer mobiltelefoner.
Så här skriver de.

"7 juni väntar ett nytt val till Europaparlamentet. Hittills har intresset varit ljummet, men nu börjar opinionsmätningarna ramla in. Synovate visade häromdagen att Piratpartiet skulle få 5,1 procent av rösterna. Metoden: att bara ringa till fasta telefoner, inte till mobiler"

Ärligt talat, om PP får 5,1% av de som har fasta telefoner och PP's väljare i mycket stor utsträckning inte har, eller kanske aldrig haft, fast telefon.

Hur stort är deras stöd i verkligheten?

Junilistan fick ca 3% en månad före valet, de slutade på 14,5%
PP fick 5,1% en månad före valet, rent matematiskt bör de då hamna på runt 22%

Grattis till 4 mandat?


Glöm inte att kolla in nätverkets lista över personvalskampanjer vi stödjer.

Diskutera dem på forumet.


Men framför allt, ta ut debatten utanför internet, här har vi redan vunnit.
Nu ska vi se till att vinna i det många politiker anser är den "riktiga" världen.

Om den "riktiga" världen innebär att man ostraffat kommer undan med klara regelbrott för att tvinga in skrivelser i telekompaketet för att kunna stänga av användare från nätet med bara en misstanke.
Ja då föredrar jag den världen där man faktiskt anser att mänskliga rättigheter ska gälla alla, oavsett var i världen man befinner sig.
Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Svamp

Argumentet om mobiltelefoner och opinionsundersökningar togs upp många gånger under valet 2006 då PP fick runt 0,5% i undersökningarna. I slutändan fick PP 0,63% i valet. Jag tror det finns en väldig potential här att ta inte bara en plats i EP, men jag inget prov på att mobiltelefoner skulle göra en skillnad i undersökningarna.

2009-05-05 @ 16:51:36
Postat av: scaber nestor

Fram tills de genomför en undersökning där de specifikt kontrollerar skillnaderna mellan personer som enbart har hemtelefon, har både hemtelefon och mobiltelefon samt de som bara har mobiltelefon så är allt spekulationer och kvalificerade gissningar.

2009-05-05 @ 17:04:13
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Andersson

Resonemanget kring uteblivna svar från vissa väljargrupper brukar handla om att det företrädesvis är unga väljare som inte har fast telefon, och att det är i samma grupp som PP har det största stödet. I det avseendet kan nog opinionsinstituten ändå räkna fram ett troligt resultat genom att vikta svaren efter hur många de får tag i från varje åldersgrupp (den yngsta brukar vara 18-29 år). Det relativa fåtal yngre väljare som svarar i telefon får helt enkelt anses svara för hela gruppen, och hur stor gruppen är framgår av folkbokföringen.Metoden fungerar dock inte om det finns en direkt korrelation mellan avsaknad av fast telefon och sympatier för ett visst parti, och denna korrelation är oberoende av sådana demografiska förhållanden som tas med i undersökningen (ålder, bostadsort, typ av arbete och så vidare).Kan det finnas en sådan korrelation? Den som månar om sitt privatliv kanske i högre grad än andra har skyddat telefonnummer, och då blir man väl inte heller uppringd i en sådan här undersökning? Samtidigt kan det finnas faktorer som slår åt motsatt håll, så jag håller med om att detta är rena spekulationer.För att komma runt detta problem får man nog tillgripa pappersenkäter skickade med posten. Jag skulle tro att det är fler personer som har fast adress än som har telefon (inbegripet mobiltelefon). Å andra sidan riskerar man kanske att det blir en lägre svarsfrekvens.

2009-05-05 @ 22:11:04
URL: http://www.pdcs.org/andersa/
Postat av: Mattias

Hur kommer det sig att inte christian engström är med från piratpartiet på lista över namn vi stödjer? Inte så att jag har något emot Anna Troberg eller Mattias Bjärnemalm men jag är bara nyfiken.

2009-05-06 @ 00:49:36
Postat av: scaber nestor

Du hittar den informationen i kommentarsfältet på www.nsm-sverige.seMen för att ta det kort handlar det om att han inte behöver vår draghjälp, men han är fortfarande med i diskussionen om vi skulle välja att stödja fler personvalskampanjer.Det är en månad kvar, myket kan hända

2009-05-06 @ 02:25:36
Postat av: scaber nestor

Du hittar den informationen i kommentarsfältet på www.svartmandag.blogspot.comMen för att ta det kort handlar det om att han inte behöver vår draghjälp, men han är fortfarande med i diskussionen om vi skulle välja att stödja fler personvalskampanjer.Det är en månad kvar, myket kan hända

2009-05-06 @ 02:27:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0